Transparent
Inloggen
Sluiten

Feyenoord Forum » Overige onderwerpen » Geopolitiek

Deze normale topic is open en bestaat uit 17 pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 13 14 15 16 17

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 07 augustus 2024 om 00:19:

Nou Walz is de running mate komt positief over en prima CV oa high school teacher, football coach, national guard en twee decennia militaire service dat doet het altijd goed.



Het terugtrekken van Biden en het benoemen van de twee kandidaten voor vice-president heeft bij mij de interesse in de Amerikaanse verkiezingen weer flink aangewakkerd. Ik vond het altijd de mooiste show op aarde, maar de afgelopen verkiezingen (eigenlijk vanaf Trump vs. Clinton) konden mij in dat opzicht weinig bekoren.

Ik zit er nu weer helemaal in, en ik vind het mooi om te volgen.

Ik vind Vance en Walz interessante figuren. De laatste ging er gelijk met gestrekt been in tegen de Republikeinse kandidaten, die hij natuurlijk al eerder 'weird' had genoemd. Een soundbite die door de Democraten flink is uitgebuit. Zijn verwijt aan het adres van Vance dat hij weliswaar van eenvoudige komaf is, maar met zijn Ivy-league opleiding en carriere daar geen enkele feeling meer mee heeft en in zijn boek iedereen met dezelfde afkomst laat vallen; dat vind ik niet sterk.

JD Vance is het toonbeeld van iemand die het gelukt is zich te ontworstelen van de ellendige en uitzichtloze situatie waarin hij is geboren en opgegroeid. In zijn boek lees ik een kritische houding richting mensen die zich bij diezelfde situatie 'neerleggen'. Ik kan me daar (deels) wel in vinden. Dat is denk ik ook in essentie het verschil tussen Republikeinen en Democraten; het idee dat je leven volledig 'maakbaar' is en dat aan de persoon zelf ligt enerzijds, en anderzijds dat mensen die geboren zijn als dubbeltje geholpen moeten worden omdat ze in de Amerikaanse samenleving geen enkele kans hebben om een kwartje te worden.

Persoonlijk hang ik (in Nederland) in die zin meer het Republikeinse gedachtegoed aan, gegeven alle mogelijkheden die hier vanuit overheidswege en de maatschappij aanwezig zijn. In de VS is dat een heel ander verhaal, en wat het verhaal van Vance ook wel weergeeft is dat er in de Rust Belt een grote groep dubbeltjes zijn geweest die in slechts een paar generaties tijd nog geen stuiver waard meer zijn.

Die terugval is mogelijk zonder iets van een sociaal vangnet, iets wat men in de VS welhaast als 'communistisch' beschouwd in sommige groepen.

Walz is ook wel een gewaagde kandidaat, en je kan er vergif op innemen dat de Republikeinen hem als 'soft' gaan framen. Hij heeft immers als gouverneur van de Amerikaanse staat Minnesota na de dood van George Floyd in de ogen van Republikeinen weinig doortastend opgetreden toen daar massaal rellen uitbraken.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:




Ik heb helemaal niets tegen de Democraten en wat betreft hun opvattingen en standpunten liggen zij ook dichterbij mijn 'politieke kleur' dan de Republikeinen. Ik heb echter een allergie ontwikkeld tegen de manier waarop de Nederlandse media over de Amerikaanse politiek bericht, en dan vooral de overduidelijke voorkeur voor de Democratische Partij.

De verslaggeving is zodanig bevooroordeeld, dat men bepaalde tendensen en verhoudingen gewoonweg negeert. Het leidt ertoe dat er gewoonweg verkeerde zaken worden weergegeven en voorspellingen niet kloppen. Het meest duidelijke voorbeeld daarvan was de verkiezingsavond waarbij Donald Trump Hillary Clinton versloeg voor het presidentschap. Het leverde beelden waarop van complete verbijstering, verdriet en verongelijktheid. De 'kenners' sloegen compleet door in hun duiding, het leek wel het einde van de wereld.

Dat er binnen het Amerikaanse electoraat genoeg kiezers waren die een afkeer hadden voor Trump, daar was ruim aandacht voor geweest. Maar dat ook Clinton bij een substantieel deel van het Amerikaanse volk er niet positief op stond, daar was men al dan niet bewust totaal aan voorbijgegaan bij de Nederlandse pers. En daardoor was het idee dat Trump weleens kon winnen, eigenlijk bij niemand opgekomen.

Republikeinse standpunten en opvattingen staan in sommige gevallen dan wellicht ver af van de Nederlandse waarden en normen, maar ik mis daarin echt de verdieping wáárom die in de VS dan toch soms gemeengoed zijn. Een beetje historisch besef, maatschappelijk perspectief; wat meer verdieping wáárom.

Het heeft ertoe geleid dat ik mezelf daarin ben gaan verdiepen, en dan snap je sommige zaken beter. Je kan het er nog steeds mee oneens zijn, en ik snap overigens nog altijd niets van die anti-abortus fanatici en de wapenlobby. Maar voor bepaalde andere (economische/sociale) standpunten heb ik meer begrip gekregen.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 16 augustus 2024 om 04:23:

Oekraïne support zal minder worden nu na Nord Stream schandaal. Zelensky is niet tevertrouwen blijkt nu.



Ik ben onder de indruk, eigenlijk. De operatie die in opdracht van de Oekraine lijkt te zijn uitgevoerd, is/was een heel ingewikkelde. Dat zou je niet zeggen als je nu hoort wie erbij betrokken was, en de uitvoering. Maar om dat allemaal toch in het geheim uit te voeren op die manier; dat is knap.

En dat er ruim twee jaar onduidelijkheid is gezaaid over wie er achter de aanslag zat, terwijl op het eerste gezicht een partij uit het kamp van de Oekraine voor de hand lag; dat is ook goed gespeeld.

Eigenlijk wees men direct naar Rusland zelf, al dan niet dat zij erachter zaten en het wilde laten lijken alsof de Oekraine het had gedaan.

Dit 'spel', het schaken op hoog niveau en het plegen van aanslagen (zonder dodelijke slachtoffers) met zoveel impact, waarna er ook nog twijfel wordt gezaaid over wie erachter zit; je merkt dat geen enkel land serieus dacht dat Oekraine daartoe in staat was. Oekraine wordt al de gehele oorlog door alle partijen (Rusland, maar ook de landen die hun kant hebben gekozen) onderschat.

De landen die Oekraine steunen maar door de aanslag op de pijpleiding getroffen zijn (Duitsland in het bijzonder), moeten mijn inziens niet zeuren. Het is oorlog, alles is daarbij geoorloofd. Ze hadden dit 'zetje' nodig om van het Russisch gas af te komen. En dat is alleen maar goed.

 

+1/-0

Waarom zou Zelensky niet te vertrouwen zijn? Achter de schermen speelt zich nog veel meer af, zaken waar wij niet eens weet van hebben.

Het toont wel aan dat al dat onderwater spul (dus ook kabels e.d.) makkelijk te saboteren zijn. De Russen hebben alle kabels in de Noordzee allang in kaart gebracht en m.i. op scherp gezet, dus is het een kwestie van tijd wanneer zij aktie ondernemen, zeker als er weer een overtreding van een zogenaamde 'rode lijn' plaatsvindt.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 16 augustus 2024 om 17:22:

Zowel de Duitse als Nederlandse regering blijven Oekraïne onverminderd steunen. Hoe de bevolking daarover denkt is een ander verhaal.




Alleen maar grote woorden gehoord over de gasleiding en nu is het opvallend stil.
Als Oekraïne bereid is onze spullen op te blazen dan moet je lekker je handen er zo snel mogelijk van aftrekken.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 16 augustus 2024 om 21:11:

En om het allemaal verder te compliceren zei Duitse oud-directeur van de Federale Inlichtingendienst (1998 - 2005) August Hanning gisteren tegen Die Welt dat Poolse president Duda persoonlijk toestemming gaf voor de Nord Stream-aanslag. En inderdaad: Polen ligt al vanaf dag 1 dwars in het onderzoek en de Oekraïense verdachte in het Duitse arrestatiebevel woont in Polen en is er inmiddels "verdwenen".

Ondertussen raakt Duitsland - een van Oekraïense meest vrijgevige bondgenoten - steeds verder ontstemd door de kwestie.




Ned inlichtingendienst wist er ook vanaf begreep ik.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 16 augustus 2024 om 17:11:

Ja wel mooi koekje van eigen deeg voor Putin maar aan de andere kant als moedertje Rusland echt bedreigd wordt in hun ogen hebben ze wel de kernwapens.
Duizenden Russen zijn al gevlucht en duizenden reservisten opgeroepen dit is een nieuwe fase in het conflict.



Putin heeft inderdaad kernwapens, maar hij weet ook welke consequenties de inzet daarvan gaat hebben. Dat is hem in niet misverstane bewoordingen duidelijk gemaakt door de VS in de eerste weken na de inval in Oekraine.

Als hij in de Oekraine kernwapens gebruikt, zal de VS een 'carrier unit' de Zwarte Zee op varen, en al wat Russisch is en binnen bereik ligt in puin schieten.

Putin heeft die boodschap goed in zijn oren geknoopt, lijkt mij. De VS heeft in dat opzicht een surplus aan 'firepower'.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

wehave schreef op 16 augustus 2024 om 20:50:

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 16 augustus 2024 om 17:22:

Zowel de Duitse als Nederlandse regering blijven Oekraïne onverminderd steunen. Hoe de bevolking daarover denkt is een ander verhaal.




Alleen maar grote woorden gehoord over de gasleiding en nu is het opvallend stil.
Als Oekraïne bereid is onze spullen op te blazen dan moet je lekker je handen er zo snel mogelijk van aftrekken.



Precies dit. Tot nu toe vochten ze een rechtvaardige oorlog, maar hiermee hebben ze zichzelf gediskwalificeerd voor onze steun in mijn beleving.

 

+1/-0

Over China gesproken, hoe de waard is, vertrouwt hij zijn gasten:


Geheimer dan deze top over toekomst van China bestaat niet: zelfs iPhones worden geweerd

In Beidaihe, een fraaie badplaats in Noord-China, bespreken China’s leiders de toekomstplannen voor hun kwakkelende land. De veiligheidsmaatregelen zijn zelfs voor Chinese begrippen extreem. Tesla’s en iPhones zijn verboden bij de top over de toekomst van China. Partijbaas Xi Jinping en zijn collega’s vrezen spionage door de Amerikanen. ,,Hier willen we geen pottenkijkers.”

(premiumartikel in het AD, dus geen link gekopieerd)

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Willykment schreef op 19 augustus 2024 om 11:55:

open/sluit de onderstaande quote:

wehave schreef op 16 augustus 2024 om 20:50:

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 16 augustus 2024 om 17:22:

Zowel de Duitse als Nederlandse regering blijven Oekraïne onverminderd steunen. Hoe de bevolking daarover denkt is een ander verhaal.




Alleen maar grote woorden gehoord over de gasleiding en nu is het opvallend stil.
Als Oekraïne bereid is onze spullen op te blazen dan moet je lekker je handen er zo snel mogelijk van aftrekken.



Precies dit. Tot nu toe vochten ze een rechtvaardige oorlog, maar hiermee hebben ze zichzelf gediskwalificeerd voor onze steun in mijn beleving.


Zo jammer dat julie met een beperkte blik deze Oekraiense actie afkeuren. We kunnen geen handen van hun afnemen, want de dreiging dat Putin verdere voormalige Russische Oostbloklanden gaan inlijven zal zeker gebeuren als Oekraine is gevallen. De voormalige Sovjet staten zien Putin's actie als een bedreiging voor hun vrijheid. Middelen om Putin financieel schade toe te brengen is onder andere het opblazen van die pijpleiding. De paniek die er bij de "afnemers" toen kwam resulteerde in een stijging van de benzine- en gas prijzen. Tegenwoordig zitten we meer op het niveau van voor de Corona crisis. Het is strategisch gezien een slimme zet om Russisch grondgebied te veroveren. Als zelfs 100 Russen zich overgeven, dan is er wel wat loos met Putin's leger.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

danall schreef op 20 augustus 2024 om 00:01:

open/sluit de onderstaande quote:

Willykment schreef op 19 augustus 2024 om 11:55:

open/sluit de onderstaande quote:

wehave schreef op 16 augustus 2024 om 20:50:

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 16 augustus 2024 om 17:22:

Zowel de Duitse als Nederlandse regering blijven Oekraïne onverminderd steunen. Hoe de bevolking daarover denkt is een ander verhaal.




Alleen maar grote woorden gehoord over de gasleiding en nu is het opvallend stil.
Als Oekraïne bereid is onze spullen op te blazen dan moet je lekker je handen er zo snel mogelijk van aftrekken.



Precies dit. Tot nu toe vochten ze een rechtvaardige oorlog, maar hiermee hebben ze zichzelf gediskwalificeerd voor onze steun in mijn beleving.


Zo jammer dat julie met een beperkte blik deze Oekraiense actie afkeuren. We kunnen geen handen van hun afnemen, want de dreiging dat Putin verdere voormalige Russische Oostbloklanden gaan inlijven zal zeker gebeuren als Oekraine is gevallen. De voormalige Sovjet staten zien Putin's actie als een bedreiging voor hun vrijheid. Middelen om Putin financieel schade toe te brengen is onder andere het opblazen van die pijpleiding. De paniek die er bij de "afnemers" toen kwam resulteerde in een stijging van de benzine- en gas prijzen. Tegenwoordig zitten we meer op het niveau van voor de Corona crisis. Het is strategisch gezien een slimme zet om Russisch grondgebied te veroveren. Als zelfs 100 Russen zich overgeven, dan is er wel wat loos met Putin's leger.



Een "bondgenoot" die op deze wijze aan onze steun probeerde te komen is in mijn ogen onbetrouwbaar en geen alliantie waard. Ik denk overigens niet dat Poetin ooit de Navo zal aanvallen, hij weet dat zoiets nooit geaccepteerd zal worden door de VS.

Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 20 augustus 2024, 02:52:46.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Willykment schreef op 20 augustus 2024 om 02:47:

(...)Een "bondgenoot" die op deze wijze aan onze steun probeerde te komen is in mijn ogen onbetrouwbaar en geen alliantie waard. Ik denk overigens niet dat Poetin ooit de Navo zal aanvallen, hij weet dat zoiets nooit geaccepteerd zal worden door de VS.



Mijn inziens is het naief te denken dat betrouwbaarheid de basis vormt van internationale allianties en samenwerkingen, zonder welke deze niet kan bestaan.

Internationale allianties bestaan bij de gratie van de één enkel gegeven: belangen. Die hoeven niet eens wederzijds te zijn, ze kunnen tussen bondgenoten onderling compleet verschillen. Zolang ze er allebei op hun manier wijzer van worden, is er geen reden de status quo te doorbreken en zal het bondgenootschap blijven staan.

Ik begrijp je punt wel over het handelen van de Oekraine en het opblazen van de Nord Stream Pijplijn. Als je het toch over 'betroubaar' wil hebben, was het eigenlijk West-Europa dat zich onbetrouwbaar opstelde voor die aanslag. We spraken allemaal onze schande uit over de aanval van Rusland, steunden de Oekraine onvoorwaardelijk in hun strijd tegen de Russen. Maar ondertussen stond 'de achterdeur' wagenwijd open en bleef het gas stromen. Die toelevering werd uit ieder embargo gehouden wat de EU instelde. 'We' hadden een zetje nodig, en dat heeft de Oekraine ons gegeven... :B

Het is maar net hoe je het bekijkt.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

MIddenveldert schreef op 20 augustus 2024 om 11:34:

open/sluit de onderstaande quote:

Willykment schreef op 20 augustus 2024 om 02:47:

(...)Een "bondgenoot" die op deze wijze aan onze steun probeerde te komen is in mijn ogen onbetrouwbaar en geen alliantie waard. Ik denk overigens niet dat Poetin ooit de Navo zal aanvallen, hij weet dat zoiets nooit geaccepteerd zal worden door de VS.



Mijn inziens is het naief te denken dat betrouwbaarheid de basis vormt van internationale allianties en samenwerkingen, zonder welke deze niet kan bestaan.

Internationale allianties bestaan bij de gratie van de één enkel gegeven: belangen. Die hoeven niet eens wederzijds te zijn, ze kunnen tussen bondgenoten onderling compleet verschillen. Zolang ze er allebei op hun manier wijzer van worden, is er geen reden de status quo te doorbreken en zal het bondgenootschap blijven staan.

Ik begrijp je punt wel over het handelen van de Oekraine en het opblazen van de Nord Stream Pijplijn. Als je het toch over 'betroubaar' wil hebben, was het eigenlijk West-Europa dat zich onbetrouwbaar opstelde voor die aanslag. We spraken allemaal onze schande uit over de aanval van Rusland, steunden de Oekraine onvoorwaardelijk in hun strijd tegen de Russen. Maar ondertussen stond 'de achterdeur' wagenwijd open en bleef het gas stromen. Die toelevering werd uit ieder embargo gehouden wat de EU instelde. 'We' hadden een zetje nodig, en dat heeft de Oekraine ons gegeven... :B

Het is maar net hoe je het bekijkt.



Het in stand houden van onze energievoorziening vind ik een primair nationaal belang, dat gaat vóór enige afkeuring over Russisch handelen. Dat maakt ons niet per se onbetrouwbaar, want dit is voor vrijwel elke Westerse overheid een grondwettelijke taak.

Natuurlijk kan gas ook heel goed een pressiemiddel zijn, maar zoals we hebben gezien is het eigenlijk naïef om te veronderstellen dat je met dergelijke embargo's de Russen kapot maakt. Sterker nog, door de oorlogseconomie is de Russische economie booming en zelfs robuuster dan voor de oorlog. Daarentegen heeft het in Europa vele gezinnen in financiële problemen gebracht omdat de gasprijzen absurd zijn gestegen. In mijn optiek hoort het Nederlandse belang altijd voorop te staan. Een stabiele nationale energievoorraad en voorziening vind ik belangrijker dan de Russen dwarsbomen met futiele embargo's.

Ik vind het bovendien wonderlijk hoe hypocriet er wordt gereageerd. Aanvankelijk werd in de media bericht over Russische sabotage en toen werd er heftiger op gereageerd. Nu zou het allemaal maar moeten kunnen, omdat we een "zetje nodig" zouden hebben. Maar het is feitelijk een aanslag op Europees grondgebied en een list om ons over te halen.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:




In hoeverre was die energie-voorziening stabiel in West-Europa, waarin we waren overgelevrd aan de grillen van een staat als Rusland met een figuur als Poetin? Natuurlijk, zolang de harde valuta richting het Kremlin stroomde; bleef het gas in tegenovergestelde richting gepompt worden. Maar het was in alle opzichten moreel abject dat we daarmee het regime in Moskou in stand hielden.

Je punt dat er in feite een aanslag is gepleegd op Europees grondgebied, door een ander land; is terecht. Er zijn oorlogen begonnen voor minder. Maar de belangen liggen inmiddels anders, West-Europa kan de Oekraine ter verantwoording roepen maar zal de steun niet kortwieken. Daarmee speel je Poetin in de kaart, en dat wil West-Europa al helemaal niet.

Wat ook speelt en hier al terecht is opgemerkt; die pijpleiding (en daarmee de afhankelijkheid van West-Europa van Russisch gas) was de VS al heel lang een doorn in het oog. Uiteindelijk gaat het niet om die gezinnen in geldnood die afgelopen jaren in de kou hebben gezeten. Zelfs niet om onze nationale energievoorziening. We hangen als West-Europa zijnde nog altijd aan de lijband in Washington, en de VS gaan (op dit moment, er komen in November verkiezingen en wat daarmee gaat gebeuren moeten we afwachten) niet toestaan dat de Oekraine hiervoor op de blaren moet zitten.

Het zal ook niet in 'ons' belang zijn om daar op door te drukken, wanneer er als reactie tegenpressie vanuit Amerika komt.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:




Uiteindelijk moet je daarom afvragen of Trump daadwerkelijk een bom onder de Navo zal leggen, wanneer hij weer president wordt in November.

De geopolitieke ontwikkelingen en de twijfel die hij gezaaid heeft, hebben al geleid tot hogere defensie-uitgaven bij zijn belangrijkste Navo bondgenoten. Dat heeft hij al voor elkaar gerekegen. En het MIC zal hem daarvoor dankbaar zijn.

De neo-isolationistische wind die tegenwoordig binnen de Republikeinse waait, zal niet doorzetten denk ik. De republikeinen laten uiteindelijk hun oren wel hangen naar hun grootste sponsoren.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:




Ten aanzien van je punt dat het moreel abject is om zaken te doen met Rusland kan ik je volgen en idealiter ben je uiteraard onafhankelijk van dergelijke types. Politiek gezien ben ik daar ook voorstander van, van een meer onafhankelijke energievoorziening waarbij je niet afhankelijk bent van types als Poetin of het OPEC kartel. Wat mij betreft had dat al veel eerder in gang gezet kunnen worden. Feit is wel dat het nog niet was losgevlochten en dat een dergelijke aanslag destabiliserend werkte op de Europese energievoorziening. Aanslagen op dergelijke energietransportverbindingen lijken mij niet de aangewezen manier om dit te bewerkstelligen.

We leven echter niet in een utopie of ideale wereld. Waar het mij om gaat is dat het in ons belang was (is?) om een stabiele toevoer aan gas te hebben voor de (maak)economie en het Westland. In dat opzicht moet je misschien als land minder dominee zijn en meer koopman. Geleidelijk losvlechten van Rusland zou zeker in ons belang zijn, maar zolang het nog niet zover is zie ik het aanvallen van die energietoevoer niet als iets dat ons belang dient. Kernenergie zou een (korte termijn) oplossing kunnen zijn, zeker ter overbrugging naar het ongevaarlijke kernfusie. De brandstof hiervoor kan je ook in politiek stabielere landen halen en dit zou ons net zoals Frankrijk minder kwetsbaar maken. Hoewel ik wel van mening ben dat je een dichtbevolkt klein land niet helemaal kan vol zetten met kerncentrales uit het oogpunt van risicobeheersing.

Het achterliggende belang is, zoals je scherp aangeeft, het belang van de VS. Veel Amerikaanse energiebedrijven hebben zeer goede zaken kunnen doen in Europa. En wij zijn nog afhankelijker geworden van de VS in vele opzichten. Binnen de NAVO hebben we een gedeeld belang, maar tegelijkertijd zien ze ons ook als concurrentie. Het zal ze zeker niet slecht uitkomen dat onze industrie getroffen wordt door hoge energieprijzen, waardoor vele bedrijven overwegen om fabrieken in de VS te bouwen waar de kosten lager zijn. Ook dat is een factor.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Willykment schreef op 20 augustus 2024 om 12:04:

open/sluit de onderstaande quote:

MIddenveldert schreef op 20 augustus 2024 om 11:34:

open/sluit de onderstaande quote:

Willykment schreef op 20 augustus 2024 om 02:47:

(...)Een "bondgenoot" die op deze wijze aan onze steun probeerde te komen is in mijn ogen onbetrouwbaar en geen alliantie waard. Ik denk overigens niet dat Poetin ooit de Navo zal aanvallen, hij weet dat zoiets nooit geaccepteerd zal worden door de VS.



Mijn inziens is het naief te denken dat betrouwbaarheid de basis vormt van internationale allianties en samenwerkingen, zonder welke deze niet kan bestaan.

Internationale allianties bestaan bij de gratie van de één enkel gegeven: belangen. Die hoeven niet eens wederzijds te zijn, ze kunnen tussen bondgenoten onderling compleet verschillen. Zolang ze er allebei op hun manier wijzer van worden, is er geen reden de status quo te doorbreken en zal het bondgenootschap blijven staan.

Ik begrijp je punt wel over het handelen van de Oekraine en het opblazen van de Nord Stream Pijplijn. Als je het toch over 'betroubaar' wil hebben, was het eigenlijk West-Europa dat zich onbetrouwbaar opstelde voor die aanslag. We spraken allemaal onze schande uit over de aanval van Rusland, steunden de Oekraine onvoorwaardelijk in hun strijd tegen de Russen. Maar ondertussen stond 'de achterdeur' wagenwijd open en bleef het gas stromen. Die toelevering werd uit ieder embargo gehouden wat de EU instelde. 'We' hadden een zetje nodig, en dat heeft de Oekraine ons gegeven... :B

Het is maar net hoe je het bekijkt.



Het in stand houden van onze energievoorziening vind ik een primair nationaal belang, dat gaat vóór enige afkeuring over Russisch handelen. Dat maakt ons niet per se onbetrouwbaar, want dit is voor vrijwel elke Westerse overheid een grondwettelijke taak.

Natuurlijk kan gas ook heel goed een pressiemiddel zijn, maar zoals we hebben gezien is het eigenlijk naïef om te veronderstellen dat je met dergelijke embargo's de Russen kapot maakt. Sterker nog, door de oorlogseconomie is de Russische economie booming en zelfs robuuster dan voor de oorlog. Daarentegen heeft het in Europa vele gezinnen in financiële problemen gebracht omdat de gasprijzen absurd zijn gestegen. In mijn optiek hoort het Nederlandse belang altijd voorop te staan. Een stabiele nationale energievoorraad en voorziening vind ik belangrijker dan de Russen dwarsbomen met futiele embargo's.

Ik vind het bovendien wonderlijk hoe hypocriet er wordt gereageerd. Aanvankelijk werd in de media bericht over Russische sabotage en toen werd er heftiger op gereageerd. Nu zou het allemaal maar moeten kunnen, omdat we een "zetje nodig" zouden hebben. Maar het is feitelijk een aanslag op Europees grondgebied en een list om ons over te halen.


Hypocriet of niet! Ik ben blij dat ik nu zonnepanelen en een warmtepomp heb waardoor ik me meer onafhankelijk ga opstellen in het opwekken van stroom en warmte. Misschien dankzij de Gulfstream II aanslag. Subsidie ontvangen is pittig geweest. Financieerde via mijn overwaarde aan te spreken. Zelf had ik het niet liggen.

 

+1/-0

Allemaal mooi en aardig hoor, maar madam mag vanaf nu met de billen bloot. Tot op heden is het allemaal in het beshermde Democraten-wereldje geweest, hoop poeha (show), maar zo gaat dat nu eenmaal daar.

Ze kan haar borst natmaken want Trump zal er overheen willen walsen. Het gaat nu pas echt interessant worden en zeker met het binnenkort te houden debat.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 24 augustus 2024 om 14:26:

Rfk Jr steunt Trump nu kan cruciaal zijn een paar duizend stemmen kan al beslissend zijn in bepaalde kiesdistricten.



Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig :D
Enge complotdenker die door zijn eigen familie uitgekotst wordt.

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 17 pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 13 14 15 16 17

Feyenoord Forum » Overige onderwerpen » Geopolitiek