Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord sluit het jaar 2021 prima af

27 december 2021 08:44
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord sluit het jaar 2021 prima af; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Na een teleurstellende week met een gelijkspel en twee nederlagen had ik er een hard hoofd in uit en tegen Heerenveen, waar wij vorig seizoen zowel in competitie- als in bekerverband het loodje legden. Maar dat viel niet alleen reuze mee, het werd zelfs een uitstekende prestatie. De uitslag was nog geflatteerd ook, want die had eigenlijk veel groter kunnen en eigenlijk moeten uitvallen dan de nu al afgetekende zege van 0-3.

Maar het aanzienlijke aantal gemiste kansen was deze keer een luxeprobleem, omdat we na het laatste fluitsignaal ruimschoots aan de goede kant van de score de kleedkamer weer opzochten. En een hele leuke bijkomstigheid voor Marcos Senesi was nog zijn schitterende en rake kopbal uit een corner, waarmee hij zijn enormiteit tegen Ajax weer een beetje goed maakte.

Verder viel wederom op hoezeer ook de kleine Bryan Linssen zich ondanks diens geringe lengte telkens weer manifesteert als een knappe kopspecialist. Hij deed het deze keer uit een afgemeten voorzet van Tyrell Malacia en vanaf enkele meters buiten het doelgebied. Zeer gericht en onhoudbaar voor de Friese doelman Xavier Maus “stootte” hij de bal in de verre hoek en dat was zonder meer heel kundig en uitgekookt. Bryan finisht bij de eindstreep van de winterstop net niet als topscorer, maar is wel heel knap tweede, nipt achter de door Ajax peperduur ingekochte Haller. Met overigens Guus Til op een verdienstelijke - gedeelde - derde plaats.

In de eerste jaren dat Heerenveen op het hoogste nationale niveau acteerde kwam Feyenoord vaak als overwinnaar uit de strijd tegen de Friezen of speelde het gelijk, zowel uit als thuis. Vooral de halve bekerfinale in 1995 staat bij mij nog haarscherp op de harde schijf. Feyenoord had het hele toernooi uitwedstrijden geloot en wel tegen achtereenvolgens FC Groningen, Willem II en Ajax. Speciaal de zege uit in het Olympisch Stadion was even knap als verrassend, want het zou dat seizoen, waarin Ajax de Champions League won, de enige nederlaag zijn voor de residentieloze hoofdstedelingen. Na een 1-0 achterstand uit een door Ronald de Boer van dichtbij ingeschoten bal was het eerst Ruud Heus die via een pingel de gelijkmaker had gescoord waarna Mike Obiku het meest legendarische doelpunt uit zijn loopbaan scoorde, hetgeen tevens vanwege de toen nog geldende sudden death-regel de wedstrijd definitief besliste.

En zo kwam Feyenoord destijds in de halve finale uit tegen Heerenveen en scoorde Regi Blinker van dichtbij de beslissende 0-1. Uiteindelijk vervulde Obiku in de finale tegen Volendam andermaal een heldenrol door de winnende treffer (2-1) te scoren waarna voor de vierde maal in vijf jaar tijd de beker in ontvangst mocht worden genomen.

Terug naar de prestaties tegen Heerenveen: pas tijdens het seizoen 1996-1997 ging het voor het eerst goed mis tegen de Friese doorlopers: zowel in de competitie als in het bekertoernooi gingen we op bezoek in het Abe Lenstra-stadion onderuit. Thuis bleven we meestal wel gewoon winnen met als uitschieter de 5-0 op 22 maart 2003. Wat ook opviel was dat we in bekerverband maar liefst acht keer uitlootten tegen Heerenveen en slechts twee keer thuis, waarbij we in het seizoen 2008-2009 in De Kuip finaal onderuit gingen met 0-3. We wonnen vier keer maar verloren ook een even aantal keren. Twee keer speelden we dus gelijk maar wonnen we met strafschoppen waarvan die op 19 december 2012 zeer zenuwslopend waren
2012-12-19 Heerenveen - Feyenoord [HD] - alle penalties - Vak 23 (naast uitvak) - YouTube

In competitieverband werd 33 keer gewonnen en 13 keer verloren, maar liefst 16 keer werd gelijk gespeeld. De statistieken waren dus niet onverdeeld gunstig toen wij afgelopen woensdag in Heerenveen moesten aantreden. Gelukkig liep het heel goed af. Wel is een nadrukkelijk aandachtspunt het grote aantal gemiste kansen en mogelijkheden. Dat werd ons deze keer niet fataal, maar tegen FC Groningen, FC Twente en Ajax vorige week des te meer. Huiswerk dus nog voor de technische staf inclusief de hoofdcoach. Maar we gaan in ieder geval wat de competitie en de Conference League betreft met een heel goed gevoel de winterstop in.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart




Discussieer mee op de forums


Tags

heerenveen bekerverband bryan column friese groningen obiku aandachtspunt aantreden acteerde afgemeten andermaal bekerfinale besliste bijkomstigheid blinker boer conference death doelgebied doorlopers eindstreep enormiteit fataal finaal finisht fluitsignaal geflatteerd geldende haarscherp haller heldenrol hoezeer hoofdstedelingen huiswerk ingeschoten kopspecialist kuip legden linssen loodje luxeprobleem malacia manifesteert maus nipt onhoudbaar ontvangst onverdeeld opzochten penalties peperduur pingel rake regi schijf senesi stootte sudden til topscorer twente tyrell uitgekookt uitlootten uitschieter uitvak verdienstelijke volendam xavier zenuwslopend

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meer dan 29.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane arne arneslot bijbehorend bijlow dtk fitheid gelul hulshoff jacobs jans joseph kraaij liverpool marquis meewerkt middenveldert milambo ondertekend oosting opgewaardeerd opvoeren peeters persie slot stengs streuer twente wereldsalaris zeroukki