Transparent
Inloggen
Sluiten

Feyenoord Forum » Overige onderwerpen » Politieke Partijen

Deze normale topic is open en bestaat uit 58 pagina's: 1 2 3 4 ... 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ... 54 55 56 57 58

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 20 november 2023 om 03:38:

VVD is voor kapitalisme PVV wil gewoon baas zijn in eigen land ipv Brussel.



En dat is waanzin. NL is als miniland totaal afhankelijk van Europa als het gaat om welvaart/economie en veiligheid. Er is een oorlog aan de buitengrenzen, Trump wordt waarschijnlijk herkozen en zou uit de NAVO kunnen stappen. Brexit laat zien hoe hard je economie onderuit kan gaan en dan is GB nog een groot land op zichzelf. Werkelijk alles (van klimaat tot migratie) heb je in Europa te organiseren en dan moet je ervoor zorgen dat je invloed groot is. Jezelf afkeren van Europa is zo een dom populisme-frame.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Yoda schreef op 20 november 2023 om 08:52:

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 20 november 2023 om 03:38:

VVD is voor kapitalisme PVV wil gewoon baas zijn in eigen land ipv Brussel.



En dat is waanzin. NL is als miniland totaal afhankelijk van Europa als het gaat om welvaart/economie en veiligheid. Er is een oorlog aan de buitengrenzen, Trump wordt waarschijnlijk herkozen en zou uit de NAVO kunnen stappen. Brexit laat zien hoe hard je economie onderuit kan gaan en dan is GB nog een groot land op zichzelf. Werkelijk alles (van klimaat tot migratie) heb je in Europa te organiseren en dan moet je ervoor zorgen dat je invloed groot is. Jezelf afkeren van Europa is zo een dom populisme-frame.



Deze frame is echter evenmin correct. De economische groei in het VK is hoger geweest dan de Eurozone sinds de Brexit, hetgeen ook geldt voor de investeringen en een aantal andere metrics.

Zelfs als je het negatief zou beschouwen is de groei van het VK welbeschouwd redelijk gelijk aan landen zoals Frankrijk en Duitsland. Ze hebben het beter gedaan dan verwacht na de Brexit. Overigens alleen niet op het punt van migratie, dat is dan wel weer ironisch.

Alles wat je over Nederland schrijft geldt ook voor landen zoals Zwitserland en Noorwegen. Die landen zijn geen onderdeel van de EU maar hebben (weliswaar om verschillende redenen) een hogere welvaart en levensstandaard dan Nederland. Toegegeven, ze zitten wel voor een deel vast aan EU regelgeving waar ze minder invloed op hebben kunnen uitoefenen.

Een land als Denemarken zit in de EU en heeft op de belangrijkste punten van de PVV (munt en migratie) opt-outs weten af te dwingen. Het kan dus ook binnen de EU.

Daarnaast is volgens mij vooral de NAVO van belang voor onze veiligheid, de EU heeft geen effectief gezamenlijk defensiebeleid. En hoe sterk sta je bijvoorbeeld tegen de Russen met EU landen als Hongarije en Slowakije die openlijk Poetin steunen?

Ik ben het deels eens dat sommige onderwerpen effectiever geregeld worden op internationaal/EU vlak, maar dat je erbuiten niet kan overleven als land is aantoonbaar onjuist.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Sobat schreef op 19 november 2023 om 20:15:

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 19 november 2023 om 18:14:

Lilian Marijnissen (SP) beschuldigt Dilan Yeşilgöz-Zegerius over vermeende acceptatie van donaties door de VVD van bedrijven die profiteren van arbeidsmigranten.



Klopt, een van die mannen van zo´n bedrijf was bij het debat ´onder leiding van´ Genee.
Ik blijf het zeggen, de VVD is fout. Totaal niet integer en ze belazeren het volk (Groningen, toeslagaffaire enz.)
Bezint eer ge begint! (Als je de 22e gaat stemmen).


Dat lijkt op een dreigement? Vooruit ik ga in op je voorstel. Ik ga voor de VVD. :D

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:




Al zo lang als Nederland bestaat in die zin dat er enige vorm van 'samenhang' bestaat tussen de bevolking die ongeveer binnen de huidige landsgrenzen wonen, is 'onze' welvaart grotendeels gebaseerd en afhankelijk van internationale handel en doorvoer van goederen.

We hebben als land daarin meer dan duizend jaar een essentiele schakel gevormd met/tussen Engeland, Scandinavie en andere Oostzee-gebieden, en het Duitse achterland wat niet zélf in directe verbinding stond met de Noorzee. En dat zijn we nog steeds.

Dat is het overgrote deel van die tijd geweest, zonder Europese verdragen en noodzakelijke samenwerking op tal van andere gebieden. Maar tijden veranderen. En die samenwerking is er nou éénmaal, ontstaan in de tweede helft van de 20e eeuw tussen landen met overeenkomstige economische belangen. We zijn géén VK, ik geloof niet dat het voor Nederland verstandig is om een Nexit te overwegen.

Ik ben echter ook geen voorstander van de EU, in haar huidige opzet. Het vertegenwoordigt een totaal van de kiezer losgeslagen megalomaan 'Moloch'. De landen die er lid van zijn, hebben niet genoeg gemeenschappelijk op de gebieden waarop samengewerkt wordt.

En het doel lijkt te zijn om de Unie alleen maar verder uit te breiden. In verantwoordelijkheden, waardoor de soevereiniteit van individuele landen verder wordt uitgehold. En in aangesloten landen, waardoor de verschillen onderling alleen maar groter worden.

Het vertrouwen in 'Brussel' is compleet verdwenen, bij een groot deel van het Nederlandse volk. Ze zien niets vanuit Brussel waar ze wat aan hebben, wat hen helpt bij de problemen waar zij mee geconfronteerd wordenop dagelijkse basis. En tegelijkertijd komen er alleen maar verhalen onze kant op over méér geld dat er naartoe moet, en hoeveel geld er verkwist wordt. En in Brussel lijkt men geen idee te hebben dat dit speelt, die gaan op dezelfde voet verder en hameren de volgende salarisverhoging voor zichzelf af...

Nederland heeft ontzettend veel baat bij een Europese samenwerking. Zelfs bij de EU, zolang er geen goed alternatief is. Maar dat een alternatief en een andere vorm van samenwerking beter zou zijn voor Nederland, staat voor mij buiten kijf.

 

+1/-0

NOS Nieuws

Vandaag, 19:45
Peilingwijzer: PVV sluit aan bij kopgroep, NSC zakt weg, maar veel nog in beweging

In de laatste periode voor de verkiezingen zijn stemmers volop in beweging, nadat de peilingen wekenlang nauwelijks verschuivingen hadden laten zien. In de Peilingwijzer is de PVV de voorbije week gestegen naar 22 tot 28 Kamerzetels, terwijl NSC juist wegzakt naar 19 tot 25.

Daarmee heeft de partij van Geert Wilders zich bij de overige drie gevoegd die nog kans maken om de grootste te worden komende woensdag. Die andere grotere partijen zijn de VVD met 26 tot 30 zetels, GroenLinks-PvdA met 21 tot 25 en ook nog het NSC van Pieter Omtzigt.

Op dit moment is de VVD significant groter dan NSC en GroenLinks-PvdA, maar is dat van de PVV niet met voldoende zekerheid te zeggen. De laatste partij is de voorbije week zo snel omhoog gegaan, met zo'n 5 zetels, dat de Peilingwijzer in dit geval een extra ruime foutmarge aanhoudt.

De Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van de zetelpeilingen van Ipsos/EenVandaag en I&O Research, reageert meestal vertraagd op plotselinge bewegingen in de kiezersgunst. Maar in deze slotweek houdt het model rekening met het feit dat in de allerlaatste fase van de campagne grotere sprongen mogelijk zijn dan buiten verkiezingstijd.

Stevige eindsprint
"Die grote beweeglijkheid van de kiezer is niet meer dan logisch als je bedenkt dat onderzoek al lang liet zien dat de meesten tot voor kort nog zweefden of twijfelden", zegt politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer. "Die mensen zijn nu aan het beslissen wat ze gaan doen. Maar I&O Research meldt vandaag dat nog steeds maar 30 procent volledig zeker is van zijn keus, dus er kan nog steeds van alles gebeuren."

"Bij de vorige verkiezingen was het D66 die een hele stevige eindsprint trok en deze keer zien we de PVV sterk stijgen in de laatste week", gaat Louwerse verder. "Vandaag ziet I&O Research datzelfde gebeuren, maar signaleert dat bureau ook dat GroenLinks-PvdA zou zijn doorgestegen naar 27 zetels. Omdat I&O deze partij tijdens de campagne vaker iets hoger inschatte dan Ipsos, zien we dat in de Peilingwijzer nog niet. We gaan morgen bekijken of Ipsos tot soortgelijke conclusies komt als I&O."

BVNL in Peilingwijzer
Opvallend in de nieuwste Peilingwijzer is ook dat BVNL van Wybren van Haga daarin op de valreep 0 tot 2 zetels scoort. De afgelopen maanden haalde deze afsplitsing van Forum voor Democratie meestal geen zetels bij zowel I&O Research als Ipsos. Omdat dat nu beide bureaus wel het geval is, is BVNL opgenomen in de Peilingwijzer.

 

+1/-0

In het buitenland worden ze ook al nerveus, maar de gevestigde orde heeft het aan zichzelf tedanken.

Geert Wilders set for political comeback in Dutch election
Veteran far-right, anti-Islam leader could be kingmaker in next coalition government after Wednesday’s vote


https://www.ft.com/content/ccb20d6d-b804-4c6b-adc7-869c4ddbe880link

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:




De manier waarop PVV-stemmers worden weggezet door media, opiniemakers en andere politieke partijen, vind ik boven alles minachtend. Het is welhaast een bewijs van onbekwaamheid als je stelt te overwegen op Wilders te stemmen. En nu zijn PVV afstevent op een grote overwinning, wordt men almaar onvriendelijker.

Terwijl de mensen die zich er in de hardste bewoordingen over uitspreken, degenen zijn deze situatie zélf hebben gecreëerd.

Het zijn de media en de opiniemakers die zijn electoraat nooit hebben bediend, en geprobeerd hebben te doorgronden wie zijn achterban is en wáárom zij op Wilders stemmen. En de politieke partijen die nu over elkaar heenvallen om toch maar te benadrukken hoe erg bepaalde PVV-standpunten zijn, bieden geen alternatief. Hebben dat nooit gedaan.

Terwijl Wilders zegt wat een groot deel van Nederland vindt, en wil horen. Hij draait er niet omheen, en lijkt te snappen wat veel kiezers bezighoudt. Dat doen de andere partijen ook, maar zij hebben inmiddels een 'trackrecord' op tal van gebieden dat wat ze zeggen niet gerealiseerd wordt. Dat er veel kiezers nu denken; 'laat Wilders (die nog meer uitgesproken is) het maar eens proberen', begrijp ik wel.

Ik vind het wel een zorg, overigens. Niet zozeer nationaal. Maar ik ben bang dat als Wilders premier wordt, er internationaal deuren dichtgaan. En dat het voor ons als Nederland daarom niet gemakkelijker wordt.

En ook qua veiligheid. Als Wilders premier wordt, zullen we als land hoger op de lijstjes van (moslim)-extremisten komen als potentieel doelwit.

Omdat Wilders zegt wat zij niet willen horen.

Dat zou een reden moeten zijn om hem juist premier te maken, uit principe. Want we moeten en mogen niet buigen voor deze achterlijke opvattingen. Maar zulke principes zijn leuk, totdat mijn (jonge) kinderen gevaar lopen.

Het is wel iets waardoor ik zélf morgen niet op Wilders stem.

 

+1/-0

Anti-Islam is nu geen prioriteit meer, daarom zijn meer mensen geneigd om nu wel op hem testemmen, maar het beeld wat er metname in Islamitische landen van hem bestaat stel je niet zomaar bij. De kans op aanslagen neemt dus wel toe in september werd die Pakistaan nog veroordeeld tot 12 jaar.

 

+1/-0

15 jaar..

Minderjarige uit Groningen vast voor mishandeling FvD-leider Thierry Baudet
Aangepast: 20 min geleden1 uur geledenin BINNENLAND
GRONINGEN - Een minderjarige jongen uit de gemeente Groningen zit vast voor mishandeling van FvD-lijsttrekker Thierry Baudet. Volgens de politie is er aangifte gedaan. Baudet werd maandag rond 18.00 uur met een voorwerp op het hoofd geslagen tijdens een verkiezingsevenement in café The Cabin aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen.


De FvD-lijsttrekker moest naar het ziekenhuis en kon volgens de politie na behandeling naar huis. Hoe hij eraan toe is, kon de partij nog niet zeggen. In een bericht op X meldde Forum voor Democratie eerder: „Het lijkt erop dat alles goed zal komen.” Baudet staat dinsdag rond 13.15 uur de pers te woord in de Tweede Kamer in Den Haag.

De politie kon de verdachte kort na het incident aanhouden. Hij wordt verhoord. Hoe oud de verdachte is, zegt de politie niet. Ook doet de woordvoerster nog geen mededelingen over een mogelijk motief, wat er precies is gebeurd en of de verdachte alleen handelde. „Die vragen zijn we hem nu aan het stellen.”

Dit bericht is gewijzigd op 21 november 2023, 12:18:57.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

MIddenveldert schreef op 20 november 2023 om 16:31:

open/sluit de onderstaande quote:




Al zo lang als Nederland bestaat in die zin dat er enige vorm van 'samenhang' bestaat tussen de bevolking die ongeveer binnen de huidige landsgrenzen wonen, is 'onze' welvaart grotendeels gebaseerd en afhankelijk van internationale handel en doorvoer van goederen.

We hebben als land daarin meer dan duizend jaar een essentiele schakel gevormd met/tussen Engeland, Scandinavie en andere Oostzee-gebieden, en het Duitse achterland wat niet zélf in directe verbinding stond met de Noorzee. En dat zijn we nog steeds.

Dat is het overgrote deel van die tijd geweest, zonder Europese verdragen en noodzakelijke samenwerking op tal van andere gebieden. Maar tijden veranderen. En die samenwerking is er nou éénmaal, ontstaan in de tweede helft van de 20e eeuw tussen landen met overeenkomstige economische belangen. We zijn géén VK, ik geloof niet dat het voor Nederland verstandig is om een Nexit te overwegen.

Ik ben echter ook geen voorstander van de EU, in haar huidige opzet. Het vertegenwoordigt een totaal van de kiezer losgeslagen megalomaan 'Moloch'. De landen die er lid van zijn, hebben niet genoeg gemeenschappelijk op de gebieden waarop samengewerkt wordt.

En het doel lijkt te zijn om de Unie alleen maar verder uit te breiden. In verantwoordelijkheden, waardoor de soevereiniteit van individuele landen verder wordt uitgehold. En in aangesloten landen, waardoor de verschillen onderling alleen maar groter worden.

Het vertrouwen in 'Brussel' is compleet verdwenen, bij een groot deel van het Nederlandse volk. Ze zien niets vanuit Brussel waar ze wat aan hebben, wat hen helpt bij de problemen waar zij mee geconfronteerd wordenop dagelijkse basis. En tegelijkertijd komen er alleen maar verhalen onze kant op over méér geld dat er naartoe moet, en hoeveel geld er verkwist wordt. En in Brussel lijkt men geen idee te hebben dat dit speelt, die gaan op dezelfde voet verder en hameren de volgende salarisverhoging voor zichzelf af...

Nederland heeft ontzettend veel baat bij een Europese samenwerking. Zelfs bij de EU, zolang er geen goed alternatief is. Maar dat een alternatief en een andere vorm van samenwerking beter zou zijn voor Nederland, staat voor mij buiten kijf.



Het meeste van je verhaal onderschrijf ik en komt denk ik op hetzelfde neer als wat ik erboven betoogde. Waar ik op reageerde was de stelling dat Nederland totaal afhankelijk zou zijn van Europa (ik heb dat gemakshalve maar even opgevat als synoniem voor de EU door Yoda) voor welvaart en veiligheid, en de andere stelling dat Brexit ervoor heeft gezorgd dat de economie van het VK onderuit is gegaan. Beide stellingen liggen veel genuanceerder, neigen zelfs meer richting de status van onwaarheden.

Nog een toevoeging, vaak wordt vergeten dat de Nederlandse export op het BBP minder dan de helft van het BBP betreft (totale verdiensten). In 2021 bedroeg dit volgens het CBS 32%. Ongeveer twee derde van deze export betreft doorvoer, met weinig toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid (en doorgaans lagere lonen). De distributiedozen waar bijvoorbeeld Omtzigt (terecht) tegen ageert, vaak in een strook richting Venlo. Nederland staat wel in de top 10 van de Trade Index, dus we blijven een handelsland maar de waarde daarvan voor de Nederlandse economie wordt schromelijk overschat.

Waar Yoda wel een punt had is dat Nederland het meest handel drijft met de directe buurlanden, dus in dat opzicht zijn we qua handel afhankelijk het meest afhankelijk van een aantal Europese landen. Dat geldt echter evenzeer voor landen zoals Zwitserland en Noorwegen, en die floreren ook gewoon buiten de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk is al een iets ander verhaal, maar ook die handelen veel met het Europese continent en dat is nauwelijks aangetast door de Brexit. Zoals ik hierboven al schreef, qua groei doen ze het zelfs beter dan de Eurozone als gemiddeld.

Een land zoals Denemarken dat wel actief is binnen de EU heeft een aantal opt-outs weten af te dwingen op punten waar Nederlanders ook veel zorgen over hebben (dikwijls onder de aandacht gebracht door mensen zoals Geert Wilders), de instabiliteit van de euro en de massamigratie. Er is dus wel degelijk wat mogelijk, maar Nederland zou zich dan harder moeten opstellen.

Punt is dat we voor rond de 70% afhankelijk zijn van de binnenlandse afzet. Dat is ook waarom ik vaker op dit forum heb betoogd dat vooral koopkracht -hogere lonen en lagere lasten- van enorm belang is voor de Nederlandse economie. Dit effect zal krachtiger doorwerken binnen de Nederlandse economie dan het effect van export of een groter handelsoverschot. Waarbij het ook een ander gewenst neveneffect verzorgt: hogere lonen zorgen voor een hogere arbeidsproductiviteit en meer innovatie.

Ik noemde hierboven al het verschil in groei met het Verenigd Koninkrijk en de Eurozone, landen zoals Canada en de VS doen het nog (veel) beter. Dat is in mijn ogen rechtstreeks te herleiden naar het Keynesiaanse beleid dat zij sinds de crisis van 2008 hebben gehad, in tegenstelling tot het strikte begrotingsbeleid van bezuinigingen en het volgen van de onzinnige -en arbitraire- 3% norm in de Eurozone (die voor landen met een lage schuldquote zoals Nederland eerder schadelijk is). Tot 2008 liep de groei redelijk gelijk op, maar daarna zie je markante verschillen in de economische groei. Als het niet zo schadelijk zou zijn geweest was het een mooi economisch experiment geweest.

Voor de export die echt waardevol is moet je aan tafel zitten met de EU en andere internationale instellingen, zoals Zwitserland en Noorwegen dat ook doen. Ook voor andere zaken, zoals zorgen dat er geen gif of afval in de rijn wordt gedumpt wat hier zorgt voor zieke mensen. Etc. Sommige zaken kan je alleen in groter verband regelen.

Misschien kan je zelfs het beste binnen de EU blijven, maar het staat voor mij vast dat de EU aan grondige hervorming toe is. Het is een bureaucratische moloch die niet altijd de Nederlandse belangen voorop stelt en waar de Nederlandse kiezer amper invloed op kan uitoefenen door het democratische deficit. Wat mij betreft beperkt de EU zich tot een aantal centrale taken en wordt het grootste deel subsidiair bij de lidstaten gelegd. Een andere vorm van samenwerken zou ook kunnen.

Als het even kan mag de EU overigens verkleinen in plaats van vergroten, we hebben veel landen helemaal niet nodig. Landen zoals Hongarije zitten er louter in als parasieten die leven van Nederlands belastinggeld. Je kan mijns inziens beter samenwerken met gelijkgestemde landen zoals IJsland, Zwitserland en Noorwegen die meer zouden toevoegen.

 

+1/-0

Of Europa opsplitsen.
Een deel boven en een deel onder de knoflookgrens. :B

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Sobat schreef op 21 november 2023 om 20:48:

Of Europa opsplitsen.
Een deel boven en een deel onder de knoflookgrens. :B



Nederland is per saldo een nettobetaler, dat betekent dat Nederland meer bijdraagt aan de EU dan het ontvangt.

 

+1/-0

Voor onze veiligheid is NAVO superbelangrijk, maar Trump had destijds gelijk we kunnen/willen niet eens aan die 2% voldoen en ons leger en defensie in het algemeen is onder de VVD jarenlang uitgekleed.

 

+1/-0

Yesilgoz kwam zwak over en de partijen links van Timmermans deden het beter dan hij, Geert gaat het binnenslepen.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Willykment schreef op 21 november 2023 om 22:21:

Yesilgoz kwam zwak over en de partijen links van Timmermans deden het beter dan hij, Geert gaat het binnenslepen.



Timmermans en Wilders de beide Limburgers deden het best goed Omtzigt inhoudelijk sterk maar het is geen stemmentrekker in debatten, Yesilgoz gaat het niet redden, arrogante houding en Nederland is nog niet klaar voor een vrouw. ;)

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 21 november 2023 om 21:15:

Voor onze veiligheid is NAVO superbelangrijk, maar Trump had destijds gelijk we kunnen/willen niet eens aan die 2% voldoen en ons leger en defensie in het algemeen is onder de VVD jarenlang uitgekleed.



Dus heeft Europa straks een levensgroot probleem als Trump wordt herkozen.
Maar goed, daar heb ik niet of nauwelijks iemand over gehoord in de verkiezingscampagnes.
Boekestijn en van Wijk waarschuwen daar al maanden voor. Oekraine kan je dan afschrijven.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Sobat schreef op 21 november 2023 om 22:42:

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 21 november 2023 om 21:15:

Voor onze veiligheid is NAVO superbelangrijk, maar Trump had destijds gelijk we kunnen/willen niet eens aan die 2% voldoen en ons leger en defensie in het algemeen is onder de VVD jarenlang uitgekleed.



Dus heeft Europa straks een levensgroot probleem als Trump wordt herkozen.
Maar goed, daar heb ik niet of nauwelijks iemand over gehoord in de verkiezingscampagnes.
Boekestijn en van Wijk waarschuwen daar al maanden voor. Oekraine kan je dan afschrijven.



Inderdaad schande dat er weinig rekening wordt gehouden met buitenlands beleid in de verkiezingen de geopolitieke onrust in de wereld is helemaal geen onderwerp er zullen weer hele onzekere tijden aanbreken voor Europa vrees ik.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 21 november 2023 om 21:15:

Voor onze veiligheid is NAVO superbelangrijk, maar Trump had destijds gelijk we kunnen/willen niet eens aan die 2% voldoen en ons leger en defensie in het algemeen is onder de VVD jarenlang uitgekleed.


Het is juist de VVD die de defensie wilde versterken en vergroten, maar de geopolitiek werd minder van belang geacht vanwege het uitvallen van Rusland onder Gorbatsjov. De meeste partijen met de PVDA voorop wilden de defensiebegrotingen fors verlagen. Dit heeft zijn tol geeist.

 

+1/-0

Het klopt dat het voor Rutte ook al zo was sinds de jaren 90 is er alleen maar bezuinigd op defensie en ook op politie en justitie daarom moeten we vrezen voor onze veiligheid. Helaas niemand heeft het over veiligheid gehad in de debatten. Of er wordt beetje lacherig gedaan over Ter Apel en Budel.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

danall schreef op 22 november 2023 om 00:20:

(...)Het is juist de VVD die de defensie wilde versterken en vergroten, maar de geopolitiek werd minder van belang geacht vanwege het uitvallen van Rusland onder Gorbatsjov. De meeste partijen met de PVDA voorop wilden de defensiebegrotingen fors verlagen. Dit heeft zijn tol geeist.



Dit klopt, in de VVD programma's hebben de afgelopen decennia gestaan dat er niet (verder) bezuinigd moest worden op defensie. Het heeft echter altijd als wisselgeld gediend in de coalitie onderhandelingen, daar ze constant regeringen hebben gevormd met partijen die ons leger wél verder wilde uithollen.

En het was een gemakkelijk punt om op toe te geven. Want er weinig tot geen dreiging op de korte termijn, en stond binnen het electortaat ook niet hoog op de agenda.

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 58 pagina's: 1 2 3 4 ... 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ... 54 55 56 57 58

Feyenoord Forum » Overige onderwerpen » Politieke Partijen