Transparent
Inloggen
Sluiten

Feyenoord Forum » Overige onderwerpen » Geopolitiek

Deze normale topic is open en bestaat uit 4 pagina's: 1 2 3 4

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 23 maart 2024 om 21:31:

open/sluit de onderstaande quote:

MIddenveldert schreef op 23 maart 2024 om 13:07:

Rusland is een gigantisch kwetsbaar land, omringd door voormalig lidstaten en andere landen waar van oudsher veel invloed op is uitgeoefend. Waar leiders in het zadel geholpen/gehouden zijn waar Moskou het meeste baat bij had. En waar de bevolking in de landen zelf (en zeker de minderheden die er leefden) flink door onderdrukt werden en weinig vrijheden kenden.

Het is een slapende vulkaan, waar religieuze extremisten en andere radicale facties constante dreiging vormen voor de binnenlandse veiligheid. Het valt eigenlijk nog mee hoe vaak het in Rusland mis gaat, in dat opzicht.Klopt je kan Rusland ook verdelen in het Europese deel die de macht hebben en een heel groot aziatische achtertuin dat strekt zelfs tot Uzbekistan, Tajikistan en tot de grens met Alaska. Het schijnt dat de terroristen deels uit Tajikistan komenMet name in het Aziatische deel van de voormalig Sovjet-Unie zijn een aantal despoten aan de macht, die met buitenlandse hulp in het zadel weten te blijven.

We moeten daar als Westen zijnde niet hypocriet in zijn, we hebben zelf decennialang in het Mdden-Oosten eenzelfde tactiek gehanteerd, totdat ‘we’ tijdens de Arabische Lente er als de kippen bij waren om de andere partij te kiezen.

Het is een beproefd recept; het ‘loont’ gewoonweg meer om een alleenheerser te steunen die tientallen jaren aan de macht is en in die zin een stabiele factor vertegenwoordigt. Dan een democratie te steunen die (zeker in de kinderschoenen) uiterst volatiel en onberekenbaar werkt. ‘Onze’ normen op het gebied van vrijheid en burgerlijke inspraak hebben het lang verloren van het gemak waarmee er met die lui zaken kon worden gedaan.

En vergis je niet, we houden als Westen ook nu die dictators uit al die ‘Stans’ aan de macht. Als het niet vanuit de overheid is, dan wel uit het bedrijfsleven. Katoen zou onbetaalbaar worden als het niet door kinderen en mensen die praktisch slaaf zijn, zou worden geplukt in Oezbekistan enzo… zolang er genoeg schakels tussen zitten, dat het herleiden naar Zara en H&M onmogelijk is, kijken we de andere kant op. En verdwijnen de winsten in de zakken van degenen die het voor het zeggen hebben…

 

+1/-0

Het is allemaal zo schimmig de waarheid sneuvelt als eerste in een oorlog. Putin hinte op betrokkenheid vd CIA. We weten dat zij in het begin van Islamitische Staat betrokken waren, dus wie weet.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 25 maart 2024 om 18:00:

Het is allemaal zo schimmig de waarheid sneuvelt als eerste in een oorlog. Putin hinte op betrokkenheid vd CIA. We weten dat zij in het begin van Islamitische Staat betrokken waren, dus wie weet.O ja, weten we dat?

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Knakkie schreef op 25 maart 2024 om 23:20:

(...)O ja, weten we dat?Van de CIA durf ik het niet met zekerheid te zeggen, maar het is natuurlijk geen toeval dat Bert weer overal in die contreien opdook toendertijd.

https://media.snopes.com/2001/10/bert_osama.jpg

Het probleem van het 'partij kiezen' wat de VS en de rest van het Westen in veel conflicten doen, een keus is tussen twee kwaden. En er maar weinig nodig om het evenwicht te laten doorslaan, het is meestal slechts een kwestie van tijd alvorens de gesteunde groepering/partij net zo slecht of zelfs erger blijkt te zijn. En zich tegen 'ons' keert.

De geschiedenis leert ons dat de grootste bedreigingen (middels terreur of anderzijds) van de vrijheden en normen in het Westen, vaak door onszelf gecreeerd zijn.

De VS steunde Saddam Hoessein en Irak in de toenmalige, verschrikkelijke oorlog met Iran. Vervolgens werd Hoessein een bedreiging en heeft de VS (al dan niet via geheime CIA-operaties) allianties gevormd en groeperingen gesteund die 'samen' optrokken tegen het Iraakse regime. Daaruit zijn ook weer 'vijanden' ontstaan, al dan niet direct/indirect. Zoals IS, en de groep rond Muqtada al-Sadr.

 

+1/-0

As NATO chief, Rutte wants to strengthen ties with Asia

If outgoing Dutch Prime Minister Mark Rutte becomes the new Secretary General of NATO, he wants to commit to strengthening ties with Asia. The outgoing Prime Minister said this during a conversation with students at Beijing University.

IB 27-03-24, 06:07 Last update: 06:09 Source: ANP
According to Rutte, the relationship with Asia is important to "keep the world stable". He has so far said little about his possible future role as leader of the Atlantic alliance.

He is one of two candidates to succeed Jens Stoltenberg as NATO chief. The other candidate is Romanian President Klaus Iohannis. NATO's 32 countries must unanimously choose a successor.

Rutte said in the 'lecture tour' that China's close relationship with Russia is “puzzling” to him. He reiterated that the Russian invasion of Ukraine is a direct threat to Europe. He will raise the issue later this day in a conversation with Chinese party leader Xi Jinping.

 

+1/-0

Rutte weet dondersgoed hoe de hazen lopen waarom de banden tussen verschillende landen bestaan. Wat hij gaat aankaarten in Beijing over de oorlog in Oekraine en de steun vanuit China aan Rusland, zal Xi Jinping een worst wezen. Die gaat hierin zijn beleid niet wijzigen. Maar dat is het diplomatieke spel.

Wat ik wel verstandig vind, is dat Rutte voor zichzelf een rol ziet als 'bruggenbouwer' richting Azie wanneer hij de nieuwe NAVO-chef wordt. Maar hij zal daarin niet het verlengstuk van Washington moeten zijn, en veel meer de pion tussen echt tussen beide partijen staat. Er moet namelijk niet vergeten worden hoe de VS (en de NAVO) wordt gezien door de rest van de wereld.

De (Westerse) media slaagt er behoorlijk goed in China als een soort slapende reus af te schilderen, in militair opzicht. Een enorme grootmacht, die vroeg of laat haar spierballen zal gaan gebruiken richting Taiwan en wellicht zelfs verder. Dit is echter nergens op gebaseerd. China heeft tot nu toe nog nooit militair ingegrepen heeft over de eigen grenzen, zoals de VS dat afgelopen decennia meermaals gedaan heeft. China heeft de ambitie niet om de wereld te 'controleren' zoals de VS doet, en met vliegdekschepen overal ter wereld aanwezig te zijn.

 

+1/-0

Handelsbetrekkingen tussen China en Nederland zijn van oudsher ook altijd goed geweest vanuit Beijing klonk in Januari ook hetzelfde geluid als Rutte nu zegt.

 

+1/-0

Ik heb me op de middelbare school laten vertellen dat de Nederlanders de Chinezen van het westen zijn. (VoC).

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

danall schreef op 29 maart 2024 om 00:09:

Ik heb me op de middelbare school laten vertellen dat de Nederlanders de Chinezen van het westen zijn. (VoC).De Nederlanders brachten ook de Chinezen naar Suriname waar ze een belangrijke groep zijn geworden.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

danall schreef op 29 maart 2024 om 00:09:

Ik heb me op de middelbare school laten vertellen dat de Nederlanders de Chinezen van het westen zijn. (VoC).China is zo immens, een Chinees uit het uiterste Zuid-Westen verschilt evenveel van een landgenoot uit het Noord-Oosten, als een Nederlander verschilt met een Turk. Dat ‘wij’ vooral de gelijkenissen zien, is onze tekortkoming. De beeldvorming zoals deze al decennialang in stand wordt gehouden.

Wat ‘Chinezen’ (en zeker diegene waar wij in het Westen kennis mee hebben gemaakt en die wij zien) wellicht met ons Nederland overeen hebben, is hun vermogen zich aan te passen en daarmee ‘bruggen’ te bouwen en samen te werken met andere culturen. Dat kunnen Chinezen veel beter dan andere Aziatische volken als Koreanen en Japanners.

Wij Nederlanders zijn daar van oudsher bedreven in (de handelsgeest) omdat we moesten, ons land is klein en we hebben geen achterland die onze ambitie kon faciliteren. Wat ons land wel heeft (geografisch) is de ideale structuur van waterwegen om ‘ander’ land te bedienen.

Met China heeft het ook te maken met de plek op het continent dat het land inneemt, maar ook omdat de interne verschillen zo groot zijn dat andere culturen constant met elkaar verbonden moesten worden. Als ze niet onderdrukt konden worden…

 

+1/-0

75 jaar NAVO donderdag! Het machtige politieke-militaire bondgenootschap met dank aan Rusland staat weer helemaal op de kaart.

 

+1/-0

Ik zit net naar Jeroen Pauw te kijken, maar binnenkort krijgen we weer de Europese verkiezingen. De laatste opkomst in NL was 42%, voor de NL-verkiezingen is er een opkomst van > 75%.
Het is niet verwonderlijk dat het percentage zo laag ligt. Om te beginnen het declaratiegedrag van de zittende politici in Brussel, daarnaast de periodieke, kostenverslindende verhuizing naar Straatsburg (of Strasbourg) en dan nog maar niet te spreken over de corrupte politici. Overigens geen woord hierover in dit programma.

In die zin is het geen democratische bedoeling omdat alles en iedereen de hand boven het hoofd gehouden wordt. Er is totaal geen transparantie, terwijl de lidstaten zich aan de Europese regelgeving zich moeten schikken.

 

+1/-0

PVV staat al op 9 zetels terwijl wilders nog geen lijsttrekker heeft benoemd.
De laatste verkiezingen was er niet veel aan de hand geen corona virus en echte oorlog. Nu staat er meer op het spel als ooit voor Europa.

 

+1/-0

NAVO chef heeft in maart Azerbeidzjan, Armenië, Georgië bezocht de drie landen zoeken toenadering omdat ze Poetin ook vrezen. Het eerste land heeft al banden met NAVO sinds 1992.

 

+1/-0

Het staat soevereine staten volkomen vrij om toenadering te zoeken tot welke internationale organisatie ook. Andere landen zijn daarin geen partij.

Het is echter ook te begrijpen dat Poetin een eventuele toetreding van deze landen tot de NAVO als bedreiging ziet, en zelfs als agressief handelen vanuit de NAVO opvat. De NAVO handelt hiermee in strijd met de toezeggingen die het gedaan heeft aan Rusland, toen de Sovjet-Unie uiteenviel.

Voormalige lidstaten zouden geen lid van de NAVO worden, en daarmee zou er een beschermende buffer blijven bestaan tussen de NAVO en Rusland. In ruil daarvoor zou Rusland de onafhankelijkheid van de lidstaten erkennen, en zich er niet tegen verzetten. Dat Rusland niet militair ingegrepen heeft toen al die landen uit de Sovjet-Unie stapten (voor zover het dat uberhaupt kon, dat laat ik in het midden) heeft de regio gigantisch veel leed bespaard.

Om nog maar te zwijgen over wat er had kunnen gebeuren als de vele kernwapens die zowel in Rusland als de (voormalige) Sovjet-lidstaten inzet waren geworden in een dergelijk conflict.

De actieve rol die de NAVO sindsdien gespeeld in het uitbreiden van de organisatie richting het Oosten, is op zijn zachtst gezegd discutabel.

 

+1/-0

Het postcommunistisch Rusland was zelf ook een tijdje kandidaat om lid te worden. Het idee was toen: de Koude Oorlog is voorbij en we gaan samenwerken om terrorisme te bestrijden. Toen vanaf 1996 een nieuwe NAVO-uitbreidingsronde kwam met Tsjechië en Polen, is de houding van Rusland weer omgekeerd. Er kwam veel oppositie vanuit heel Rusland, die waren hier eigenlijk tegen.

 

+1/-0

Vandaag is bevestigd dat 28 van de 32 NAVO-lidstaten de kandidatuur van Rutte steunen, melden bronnen aan de NOS.

Had veel kritiek op Rutte maar als NAVO baas is hij wel geschikt hij zal zelfs met Poetin en Trump om tafel kunnen zitten.

 

+1/-0

Spannende uren in de Middle East. Benzineprijzen zijn ook al aan het stijgen, maar Iran moet wat doen anders lijdt het ernstig gezichtsverlies al willen ze ook geen grote oorlog.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 13 april 2024 om 12:42:

Spannende uren in de Middle East. Benzineprijzen zijn ook al aan het stijgen, maar Iran moet wat doen anders lijdt het ernstig gezichtsverlies al willen ze ook geen grote oorlog.Zij zullen Israel niet direct aanvallen, danwel om het door wat andere bevriende 'kutgelovigen' laten doen.
USA al wel toehappen dan en Oekraine kan de steun vergeten.Poetin staat dan aan de poorten van Europa. Al met al zal China de lachende 'derde' zijn.

 

+1/-0

Iran heeft een container schip van een Israëlische eigenaar gekaapt wellicht gaan ze dat vaker doen.

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 4 pagina's: 1 2 3 4

Feyenoord Forum » Overige onderwerpen » Geopolitiek