Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord verovert punt in Eindhoven na uitstekende wedstrijd


Tijdstip
24 februari 2019
Stadion
Philips Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Feyenoord verovert punt in Eindhoven na uitstekende wedstrijd; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord verovert punt in Eindhoven na uitstekende wedstrijd

Feyenoord heeft na een uitstekende wedstrijd een punt over gehouden aan het bezoek bij PSV. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst wist met 1-1 gelijk te spelen. Nadat Sven van Beek een rode kaart kreeg, kwam Feyenoord nog dankzij een fantastisch afstandsschot van Nicolai Jørgensen op voorsprong, maar PSV kwam bijna direct weer op gelijke hoogte.

Direct vanaf de aftrap maakte Feyenoord een uitstekende indruk. Waar het in vorige uitwedstrijden steeds in de duels werd afgetroefd, was het nu juist daarin de betere op bezoek bij de koploper van de Eredivisie. Feyenoord probeerde ook aan te dringen op het doel van PSV, al was het de thuisploeg die via De Jong de eerste grote kans kreeg. Oog in oog met Kenneth Vermeer schoot hij echter naast.

Feyenoord kwam in de eerste helft met de minuut steeds beter in de wedstrijd en kwam steeds dichter bij het doel van PSV. Het leek wachten op de voorsprong, maar onder meer goede kansen van Tonny Vilhena en Nicolai Jørgensen werden niet verzilverd. Om die reden gingen beide ploegen met een 0-0 ruststand richting de kleedkamers.

Ook na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Feyenoord was de betere ploeg en bleef eenvoudig overeind tegen de Eindhovenaren. Dat leek te veranderen toen na een uur spelen Sven van Beek aan de noodrem moest trekken door Bergwijn onderuit te halen en de verdediger een directe rode kaart kreeg, nadat hij twee minuten daarvoor een gele kaart had gekregen. Giovanni van Bronckhorst haalde daarom Sam Larsson van het veld en bracht Bart Nieuwkoop als vervanger.

Feyenoord leek de grip op de wedstrijd te verliezen, maar juist op dat moment kwam het op voorsprong. Jørgensen liep zich goed vrij en schoot van ruim twintig meter op doel. Zijn schitterende inzet was buiten het bereik van doelman Zoet, waardoor de 0-1 een feit was. Het doelpunt had veel weg van de treffer van de Deen in de thuiswedstrijd tegen PSV in december van vorig jaar.

Lang kon er echter niet genoten worden van de voorsprong, omdat een minuut na de goal van Jørgensen de gelijkmaker al een feit was. Lozano kwam voor Calvin Verdonk en wist zo een voorzet in het doel te werken. PSV zette vervolgens aan en wilde op jacht gaan naar de winst, maar keer op keer wist Vermeer met uitstekende reddingen zijn doel verder schoon te houden, waardoor hij uitgroeide tot de beste man op het veld. Vlak voor tijd kreeg Steven Berghuis nog de mogelijkheid om Feyenoord de winst te bezorgen, maar Zoet kon zijn inzet wel keren. Een 1-1 gelijkspel op bezoek bij PSV was daardoor het uiteindelijke resultaat.


Jordy Clasie: 'Complimenten aan de ploeg hoe we het na de rode kaart hebben gedaan'

Jordy Clasie gaf in gesprek met Fox Sports aan een dubbel gevoel over te houden aan de wedstrijd, omdat er meer had ingezeten. "Maar als je ziet in welke fase we zitten, teken je er vooraf misschien voor. Maar met name in de eerste helft vergeet je één ding en dat is scoren. Dat is doodzonde, maar in het laatste half uur met tien man weet je dat het moeilijk wordt", aldus Clasie. "Gelukkig is er dan een fantastische goal van Nico, maar zonde dat je een minuut later al een goal tegen krijgt. Anders kun je misschien wel tegenhouden en hier winnen. Maar in de laatste minuten had je hier ook kunnen verliezen. Maar al met al stond er vandaag wel een team."

Feyenoord maakte een veel betere indruk dan een week eerder in Groningen. "Je zet jezelf een beetje te kijk met dat soort dingen. We hebben vaak laten zien dat we het kunnen, maar in de meeste gevallen niet. Dat is zeer spijtig en erg jammer", zo gaf hij aan.

Clasie kreeg de vraag of de ploeg een entourage van een topper nodig heeft om goed te presteren. "Blijkbaar wel, maar het mag je niet gebeuren als ploeg zijnde en als individu zijnde. Dat kun je alleen maar jezelf aanrekenen", zei hij daarover. "Je weet dat je het uit tegen PSV altijd moeilijk krijgt. Op een gegeven moment speel je met tien man en weet je dat je het met name moeilijk hebt met de lange ballen op Luuk de Jong. Complimenten aan de ploeg hoe we dat na de rode kaart hebben gedaan."


Giovanni van Bronckhorst: 'De manier waarop wij vandaag gespeeld hebben is hoe het hoort'

In gesprek met Fox Sports gaf Giovanni van Bronckhorst aan een heel ander gevoel over gehouden te hebben als een week eerder in Groningen. "Ongeacht de uitslag is de manier waarop wij vandaag gespeeld hebben de manier waarop het hoort", aldus Van Bronckhorst. "Met name in de eerste helft spelen we uitstekend en hebben we de controle in de wedstrijd. We creëren kansen, maar we belonen ons daar niet. We hadden daar een aantal goals kunnen maken."

Feyenoord maakte in Eindhoven een uitstekende indruk. "We hebben ons goed voorbereid op deze wedstrijd. Zeker in de eerste helft zag je dat PSV geen druk op ons kon uitoefenen. We stonden uitstekend in de veldbezetting en konden steeds de vrije man vinden", zo gaf hij aan. "PSV heeft toen ook moeten omschakelen en is anders druk gaan zetten. We hebben ons toen in de opbouw moeten veranderen en zeker met tien man, maar het team heeft vandaag uitstekend gespeeld."

Ondanks de rode kaart kwam Feyenoord nog wel op voorsprong. "Je weet dat we genoeg scorend vermogen hebben met de spelers die op het veld staan. Het was een uitstekende actie van Nico, heel sterk aan de bal en schiet dan van een actie waar je niet vaak raak schiet. Hij zoekt dan het geluk en schiet hem heerlijk binnen", zei hij daarover. "Je weet dat PSV dan moet. De druk lag bij PSV veel hoger in die fase. Zeker bij de 0-1 moet je de voorsprong veel langer vol houden en misschien in de counter nog iets kunnen doen. Als hij dan binnen een minuut al er in ligt, weet je dat het moeilijk wordt. Maar ook in die fase zijn we niet in paniek geraakt en hebben we het gelijke spel uitstekend verdedigd."


[video] Nicolai Jørgensen over goal tegen PSV: 'Het was een opluchting'


Kenneth Vermeer: 'Ik heb vandaag mijn ploeg kunnen helpen'

Kenneth Vermeer had persoonlijk een lekkere middag in Eindhoven. Dat gaf hij aan in gesprek met Fox Sports. "Uiteindelijk wel, omdat ik mijn ploeg heb kunnen helpen. Dat scheelt wel", aldus Vermeer. "We kwamen op een gegeven moment met tien man te staan en dan weet je dat je zelf wat meer te doen krijgt. Gelukkig kon ik ze er wel goed er uit halen."

In de eerste helft maakte Feyenoord zelf een uitstekende indruk. "We wilden ons eigen spel spelen. We hebben PSV goed geanalyseerd en we konden goed onder die druk uit spelen. Ze hebben wel een paar kansjes gekregen, maar we hadden zelf met een doelpunt de rust in moeten gaan", zo gaf hij aan.

De rode kaart van Sven van Beek kantelde de wedstrijd. "Je weet dan dat PSV volle bak vooruit gaat en dan is het hopen dat je een punt mee kan nemen en misschien zelfs meer", zei hij daarover. "We kwamen dan wel met tien man te staan, maar ook met tien man creëerden we nog wat kansjes. Je hoopt dan dat er een paar in gaan, maar dat mocht niet zo zijn."


Nicolai Jørgensen: 'Het was een grote opluchting voor me om te scoren'

Nicolai Jørgensen had een dubbel gevoel over gehouden aan de wedstrijd tegen PSV. "Ik ben zeker blij met de wedstrijd, met name de eerste helft. We deden het heel erg goed en waren beter dan PSV", aldus Jørgensen in gesprek met Fox Sports. "We kregen vervolgens in de tweede helft een domme rode kaart. Het was een fout, maar dat kan gebeuren in het voetbal. Gelukkig werd het 1-1, want er was altijd het gevaar dat zij konden scoren als je niet gefocust was. Het doelpunt was onnodig. Met tien man zijn we niet blij, maar het was oké."

De Deen was blij dat hij voor het eerst sinds begin december weer scoorde. "Ik heb hard gewerkt de laatste tijd om mijn niveau weer te halen. Er is deze week in de media ook veel gesproken over mij. Het was lekker om te scoren", zo gaf hij aan. "Het was een grote opluchting voor me om te scoren. Zeker in een grote wedstrijd als deze met tien man. Het was een speciale en hopelijk is dit het begin van dat ik weer doelpunten ga maken."

Snel na zijn treffer was het echter alweer gelijk. "Dat is ook wat ik bedoelde. Het is heel gevaarlijk als je niet gefocust bent als je net gescoord hebt. Dat hebben we vandaag kunnen zien. Het was een mooie goal, hij liep goed vrij in het strafschopgebied, maar het was ongelukkig. Als we het langer vol hadden kunnen houden, hadden we misschien kunnen winnen. Maar dat is voetbal."


[video] Interview | Jens Toornstra na PSV - Feyenoord


Willy Dullens: 'Kenneth Vermeer heeft hoogstpersoonlijk een punt gepakt voor Feyenoord'

Kenneth Vermeer wist in het duel tegen PSV veel indruk te maken op een hoop mensen. Zo ook op De Telegraaf-rapporteur Willy Dullens. "Vermeer haalde op een gegeven moment de meest moeilijke ballen uit zijn goal. Hij heeft hoogstpersoonlijk een punt gepakt voor Feyenoord. Een punt dat de Rotterdammers ook dik verdienden", aldus Dullens.

Vermeer groeide uit tot één van de uitblinkers in het Philips Stadion. "Vermeer stopte een aantal ballen dat ik eigenlijk al telde. Doelpogingen waarvan je echt het idee had dat ze erin zouden vliegen", zo geeft Dullens aan. "Vooral zijn redding op het schot van Steven Bergwijn in blessuretijd was indrukwekkend. Hij was echt super."

Volgens de voormalig international van het Nederlands elftal kan Vermeer op deze manier weer in beeld komen voor het Nederlands elftal. "En dat verdient hij ook", zegt hij daarover. "Kenneth blijft één van de betere keepers in Nederland en hij is duidelijk in vorm. Dan hoor je voorrang te krijgen."

Giovanni van Bronckhorst zal dan ook kampen met een luxeprobleem als Justin Bijlow terugkeert van zijn blessure. "Want Kenneth is eigenlijk te goed om op de bank te zitten. Als je kijkt naar de manier waarop hij vandaag presteerde, dan krijg je het gevoel dat hij altijd moet spelen. Al zal hij in andere wedstrijden ongetwijfeld ook mindere momenten hebben gehad. Je moet natuurlijk constant goed zijn", aldus Dullens. "Natuurlijk moeten we even aankijken of Vermeer ook in de komende wedstrijden dit niveau haalt, maar ik zou momenteel niemand anders tussen de palen zetten. Ook niet wanneer Bijlow terugkeert."


Kenneth Vermeer: 'Deze prestatie moet de norm worden bij Feyenoord'

Na zijn uitstekende wedstrijd tegen PSV kreeg Kenneth Vermeer in het gesprek met het Algemeen Dagblad of hij met deze vorm goed genoeg is voor het Nederlands elftal. "Daar ben ik helemaal niet mee bezig. Maar speel je goed, dan kun je in aanmerking komen voor Oranje. Ze weten in Zeist wat ik kan", aldus Vermeer.

Na de wedstrijd tegen de koploper wacht woensdag Ajax in de halve finale van de TOTO KNVB Beker. "Als we die wedstrijd winnen, maakt dat niet meteen het hele seizoen goed. Zeker niet. Maar als je een prijs kunt winnen, dan moet je daar alles voor opzijzetten. Als je dit in Eindhoven kunt met tien spelers tegen de koploper, zegt dat iets over de mogelijkheden van een ploeg", zo gaf hij aan. "Aan de andere kant: als je ons zag tegen FC Groningen... Toen is er letterlijk geen enkele kans gecreëerd. Dat was een wereld van verschil met vandaag. Dit moet de norm zijn voor ons. Ook woensdag tegen Ajax. We moeten gewoon presteren."

Feyenoord aasde tegen PSV vooral op eerherstel. "We wilden hier weer een beetje een goed gevoel krijgen na de nederlaag tegen FC Groningen. Dat is volgens mij wel gelukt", zei hij daarover. "Maar het zegt weinig over woensdag. Nogmaals, deze prestatie moet de norm worden bij Feyenoord."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 1-1 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Nicolai Jørgensen ('70)
Goal
1-1 Lozano ('72)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
34.600 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Tonny Trindade de Vilhena ('47)
Kaart
Feyenoord: Sven van Beek ('57)
Kaart
Feyenoord: Sven van Beek ('59)
Kaart
Feyenoord: Jan-Arie Van der Heijden ('76)
Kaart
Feyenoord: Jordy Clasie ('89)

Opstelling Feyenoord

Sam LarssonNicolai JørgensenSteven Berghuis


Tonny Trindade de VilhenaJens ToornstraJordy Clasie


Calvin VerdonkJan-Arie Van der HeijdenSven van BeekCuco Martina


Kenneth Vermeer

Wissels:

'63 Bart Nieuwkoop voor Sam Larsson
'85 Ridgeciano Haps voor Jens Toornstra


Opstelling PSV

LozanoDe JongBergwijn


HendrixPereiroRosario


AngeliñoViergeverSchwaabDumfries


Zoet

Wissels:

'46 Gakpo voor Pereiro
'82 Ihattaren voor Hendrix


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-1 (0-0)
 7 1-1 (0-0)
 7 1-1 (0-0)
 5 1-1 (1-0)
 5 1-1 (1-0)
 5 1-1 (1-0)
 4 0-0 (0-0)
 3 0-1 (0-0)
 3 1-0 (0-0)
10  3 2-2 (1-1)
11  3 3-3 (1-1)
12  3 1-2 (0-0)
13  3 2-2 (1-1)
14  3 2-2 (1-1)
15  3 2-2 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.73. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Kenneth Vermeer (67 -> 5,0)
2. Nicolai Jørgensen (42 -> 4,0)
3. Jordy Clasie (14 -> 3,0)
4. Tonny Trindade de Vilhena (8 -> 2,0)
5. Jan-Arie Van der Heijden (4 -> 1,0)
6. Steven Berghuis (1 -> 0,0)
6. Jens Toornstra (1 -> 0,0)
6. Calvin Verdonk (1 -> 0,0)
9. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
9. Sven van Beek (0 -> 0,0)
9. Jeremiah St. Juste (0 -> 0,0)
9. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
9. Sam Larsson (0 -> 0,0)
9. Renato Tapia (0 -> 0,0)
9. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
9. Ramon Ten Hove (0 -> 0,0)
9. Robin van Persie (0 -> 0,0)
9. Eric Botteghin (0 -> 0,0)
9. Dylan Vente (0 -> 0,0)
9. Tyrell Malacia (0 -> 0,0)
9. Jordy Wehrmann (0 -> 0,0)
9. Cheick Touré (0 -> 0,0)
9. Mo El Hankouri (0 -> 0,0)
9. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
9. Niemand (0 -> 0,0)
9. Yassin Ayoub (0 -> 0,0)
9. Luis Sinisterra (0 -> 0,0)
9. Wouter Burger (0 -> 0,0)
9. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
9. Joris Delle (0 -> 0,0)
9. Cuco Martina (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 jaar geleden
Hallo daar. De man van de wedstrijd doet het niet. Jammer, want voor de rest was het een leuke voetbalmiddag.
+2/-0

5 jaar geleden
Woensdag pakken we de neuzen, het zal niet makkelijk gaan, maar het gaat lukken.
+2/-0

5 jaar geleden
Woensdag pakken we de neuzen, het zal niet makkelijk gaan, maar het gaat lukken.
+2/-0

5 jaar geleden
Toornstra ipv vilhena die weer niks toevoegde. Nico op 10 achter robin want werkt ook hard en larsson en berghuis iets terug gezakt zoals vandaag.
+1/-1

5 jaar geleden
Het blijft mij verbazen dat Feyenoord in de top wedstrijden wel kan presteren.Normaal gesproken had je dan nu nog steeds om de titel kunnen strijden. Ik vraag mij dan ook af waar het aan ligt, zit het tussen de oren? motivatie gebrek?
+2/-1