Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Onze 6-2 is nu gedegradeerd tot de 8-2 van Ajax en 10-0 van PSV

4 maart 2019 08:55
Foto: Pro Shots

COLUMN: Onze 6-2 is nu gedegradeerd tot de 8-2 van Ajax en 10-0 van PSV; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Terwijl onze 6-2 triomf op Ajax al zienderogen verbleekt was door de beschamende uitglijders in Kralingen en Groningen viel de definitieve klap voor de eerst nog zo historisch lijkende “monsterzege”van 27 januari jongstleden afgelopen woensdag. Het werd in de bekerklassieker maar liefst 0-3 ondanks een veelbelovend maar doelpuntloos begin. Geheel volgens een oude voetbaltraditie vielen de goals die maar niet aan onze kant werden gescoord vervolgens aan de andere kant. Weg 6-2 en weg kans op een nieuwe prijs voor Giovanni en diens trainersstaf.

En hoewel ik Feyenoord in een zeer grijs verleden al eens met 9-5 en 9-4 van Ajax zag winnen, was de 6-2 in eerste aanleg zo heel erg historisch omdat de laatste keer dat wij met vier goals verschil van de oude rivaal wonnen stamde uit 1979 (op 29 september). Daarna regen we de ene nederlagenserie aan de andere, incidenteel onderbroken door een minder smartelijk of zelfs bemoedigend resultaat. De 6-2 van eind januari is nu – ook gevoelsmatig - even waardeloos geworden als de 8-2 van Ajax van 18 september 1983 en de 10-0 van PSV van 24 oktober 2010, waarbij in beide gevallen ons dierbare Feyenoord het lijdend voorwerp was. Want voor de 8-2 nam Feyenoord in de competitie met 4-1 revanche in de terugwedstrijd en knikkerde het Ajax met 2-2 in Mokum en 2-1 in De Kuip ook uit het bekertoernooi, dat door Feyenoord werd gewonnen en waarmee uiteindelijk de laatste “dubbel” uit de clubhistorie in de wacht werd gesleept. En ja, de 10-0 waarover in Eindhoven nog wel eens wordt gegniffeld kunnen wij Feyenoorders heel gemakkelijk pareren door te verwijzen naar de 3-1 revanche in De Kuip waardoor uiteindelijk niet PSV maar Ajax kampioen werd.

Het historisch besef is bij supporters, verblind door chauvinisme, soms ver te zoeken. Of dat voor het Legioen ook onverkort opgaat zal in de toekomst moeten blijken. Gistermiddag zag het er in ieder geval akelig leeg uit in De Kuip. Ook ons eigen vak UU, doorgaans tjokvol met ook toeschouwers op de trappen staand en tegen het enige hek van het vak (in de buurt van de ingang) leunend verried een flink stuk frustratie door middel van de vele lege stoelen. Dat zijn wij dus al lang niet meer gewend. Maar een dergelijk “doemscenario” zat er eigenlijk vanaf het begin van deze jaargang van de competitie in en niet alleen omdat het zo heel erg typisch des Feyenoords is. Want met lede ogen hebben we kunnen zien hoe Feyenoord zich na het zo bejubelde kampioenschap van 2017 niet heeft doorontwikkeld, integendeel. Geleidelijk ging het bergafwaarts, al verhulden de nadien gewonnen twee JC Cruijff-schalen en de bekerwinst van vorig seizoen het opzichtig falen in de competitie nog wel enigszins.

Maar na de afgang tegen het onbeduidende AS Trencin en tegen de Superboeren op de Vijverberg konden we al weten hoe laat het weer eens was met onze dierbare club. Inmiddels zijn we zes nederlagen verder, waarvan nog eens vijf in de competitie en de “fatale” afknapper tegen Ajax afgelopen woensdag. De gevleugelde woorden van Gerard Cox (“Feyenoorder ben je niet voor je lol”) van alweer lang vervlogen jaren lijken daarmee wel voor eeuwig opgang te doen voor de nationale Wereldbekerprimeurhouder, een eretitel waar je anno 2019 helemaal niets meer voor koopt. Net zo min als voor de eretitel van kampioen van de topwedstrijden van dit seizoen. Het is weer eens niet anders.

Ondanks alle misère moest Feyenoord gisteren gewoon weer aan de bak in eigen huis met dus een danig geslonken Legioen in de vakken, dat het dus even helemaal gehad lijkt te hebben met deze matige selectie, waarvan het enige echte fenomeen over tien wedstrijdjes afscheid neemt. Maar dat gisteren nog even een persoonlijk record vestigde met een mooie maar wel ietwat onzuivere hattrick, want de driepunter werd niet in één helft gescoord wat één van de kenmerken van een zuivere hattrick is. Doch wie daarop let is een kniesoor, het is de Kralingse wereldster van harte gegund. De enige speler die zich gemeten naar echte voetbalkwaliteiten nog enigszins kan spiegelen aan Robin van Persie, te weten Steven Berghuis, speelde weer een matige partij maar scoorde ongetwijfeld het doelpunt van de week met een schitterende krul in de korte hoek, die de boomlange Drentse doelman Scherpen (waarvan onlangs zijn 20-jarige broer plotseling overleed) kansloos liet. Daarmee gaf onze linksbenige rechtsbuiten toch nog even zijn visitekaartje af en dat kon ie wel gebruiken, want hij was geruime tijd rijp voor een wissel.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

historisch kuip column eretitel hattrick legioen revanche akelig anno bejubelde bekerklassieker bekerwinst bemoedigend bergafwaarts berghuis boomlange chauvinisme cox danig doch doemscenario doorontwikkeld drentse driepunter fatale gegniffeld gerard gesleept geslonken gevleugelde gistermiddag grijs groningen hek incidenteel integendeel jaargang jongstleden kenmerken kniesoor knikkerde kralingen kralingse krul lede leunend lijdend lijkende mokum nadien nederlagenserie onderbroken onverkort onzuivere opgaat opgang pareren persie regen rivaal schalen scherpen smartelijk spiegelen stamde superboeren tjokvol trencin triomf uitglijders verbleekt verblind verhulden verried verwijzen vestigde vijverberg visitekaartje voetbalkwaliteiten voetbaltraditie voorwerp wedstrijdjes wereldbekerprimeurhouder wereldster zienderogen zuivere

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 jaar geleden
De titel slaat helemaal nergens op en de uitleg ervan ook niet.
+1/-1

 
5 jaar geleden
@ Feyenoord Fanatic

Ik vind alle kritiek best, maar zou je die wel even willen onderbouwen. Want nu kan ik er niets mee
+1/-1

 
5 jaar geleden
Valt verder weinig uit te leggen, het slaat gewoon nergens op. De 6-2 overwinning is door het verlies in de beker nu hetzelfde als de 8-2 en 10-0 nederlagen. Vindt je dat zelf ergens op slaan? Ik niet.
+1/-0

 
5 jaar geleden
@ Feyenoord Fanatic

Ik vind het nog steeds geen echte onderbouwing, maar gewoon een mening. En die heb ik dus ook, maar dan wel onderbouwd. In de column zelf al en nog verder aangescherpt in mijn reactie op Jorien van den Herik. We zullen er verder niet uitkomen en dat is geen probleem want zoveel hoofden zoveel zinnen. Meningsverschillen zijn van alle tijden en plaatsen, dus ook in dit forum.
+1/-1

5 jaar geleden
Een ruime 6-2 overwinning vergelijken met een prachtige fabelachtige wonderschone vernederende 10-0 white-wash..

Zoveel bagger en rioolonzin typ IK nog niet eens in een jaar...
+2/-1

 
5 jaar geleden (gewijzigd)
@ Jorien van den Herik

Naar mijn smaak lukt je dat met bagger smijten en rioolonzin uitkramen al moeiteloos in je drieregelige reactie op mijn column, maar ieder zijn of haar meug. Wat de vergelijking betreft, die moet niet in absolute, maar in relatieve zin worden opgevat. De 6-2 winst op Ajax is naar Feyenoord-maatstaven net zo uitzonderlijk als de 8-2 van Ajax en de 10-0 van PSV. Ajax won sinds de invoering van het betaalde voetbal in Rotterdam twee keer met 0-5 in competitieverband en daarnaast ook een keer in de beker, ook een keer met 1-5 (in 1972) alsmede 0-4 en in Amsterdam twee keer met 6-0 (de tweede keer nota bene in ons voorlaatste kampioensjaar) en met die 8-2. Feyenoord won weliswaar ooit met 7-3, 9-5 en 9-4 van Ajax, maar dat was in de vijftiger en zestiger jaren. Heel erg lang geleden dus, ver voor de absolute topperiode 1969-1974 van ons dierbare Feyenoord. Daarna alleen nog een keer met 4-0 op 29 september 1979. Ajax won dus veel vaker met grote(re) cijfers van Feyenoord dan andersom en daardoor is de 6-2 het enige echte voorbeeld in de recentere geschiedenis van de voetbalklassieker die naar Feyenoord-maatstaven een soort van monsterscore was. In de ontmoetingen met PSV geldt helaas hetzelfde. Ook twee keer in Eindhoven verloren met 6-0, een keer met 5-0, met 7-2 en dus met 10-0. Daar kunnen we alleen de 4-0 uit de interim-bestuursperiode van voormalig staatsecretaris Joop van der Reijden tegenover stellen en in het seizoen 1964-1965 een 0-4 in Eindhoven. Ook in relatieve vergelijking met PSV is die 6-2 zege op Ajax dus de enige echte uitschieter. En aangezien zowel de 8-2, de 10-0 en onze 6-2 geen prijzen hebben opgeleverd en telkens in de daaropvolgende wedstrijd door de verliezende partij ruimschoots revanche werd genomen is de relatieve vergelijking dus snel gemaakt.
+1/-1

 
5 jaar geleden
Wat een ongelooflijk stomme uitleg. Het slaat gewoon echt helemaal nergens op.
+1/-0

 
5 jaar geleden
@ Feyenoord Fanatic

Waarvan akte! We zullen elkaar niet kunnen overtuigen, al dan niet beargumenteerd, dat is nu wel duidelijk.
+1/-0

 
5 jaar geleden
Maciste , ik ben het eigenlijk nooit met Feyenoord Fanatic eens want vrijwel al zijn bijdragen hier zijn nietszeggend of horen thuis in het riool. Maar deze keer niet !!!

Deze keer zegt Feyenoord Fanatic allemaal ware woorden. Want de titel en uitleg slaan he-le-maal nergens op. De 6-2 kan namelijk helemaal niet gedegradeerd worden. Want als Feyenoord een wedstrijd wint van AJAX dan is het hele seizoen bij voorbaat al geslaagd ! Willem van Hanegem zei dat laatst nog treffend, de ECHTE van Hanegem dan he...

Maar Maciste,vaag begrijp ik wel wat je met je column wou vertellen. Maar zeg niet dat de 6-2 gedegradeerd is,want dat bestaat gewoon niet. Er zijn talloze Feyenoordsupporters die op social media de Ajax aanhang 'treiteren' met de 6-2 en dat doen ze over 5 jaar nog.

Voor die jongens is de 6-2 eeuwigdurend en zaligmakend , tis hun hele leven.
+1/-0

 
5 jaar geleden (gewijzigd)
@ Jorien van den Herik

Voor mij met mijn juridische achtergrond krijgt iemand die zijn beweringen niet onderbouwt nooit gelijk. Bovendien blijkt uit je reactie hoe subjectief ook jouw stellingname is, te weten dat als Feyenoord wint van Ajax het hele seizoen is geslaagd. Wat een onzin! In 1993 werd Feyenoord kampioen maar verloor beide wedstrijden tegen Ajax, thuis met 0-3 en uit met 5-2. Ook werd in het bekertoernooi thuis met maar liefst 0-5 van Ajax verloren. Maar eenmaal kampioen door een 0-5 zege in en tegen FC Groningen stroomde de Goalsingel vol met gelukzalige supporters. In 1999 werd Feyenoord kampioen maar speelde te nauwer nood thuis gelijk tegen Ajax (doelpunt Kees van Wonderen), maar werd door Ajax in Amsterdam uitgeschakeld voor de beker. Ook werd uit na het behalen van de titel nog even met 6-0 van Ajax verloren. Hoe zuur ook, de Feyenoord-supporters bleven gewoon de polonaise lopen in de Arena, hun club was immers kampioen geworden. En ook bij de laatste gewonnen titel werd thuis tegen Ajax op de valreep gelijk gespeeld (doelpunt Dirk Kuijt) maar uit weer van Ajax verloren. Seizoen toch geslaagd, want de titel was binnen. Geen mens die nog treurde om de wederom armetierige resultaten tegen Ajax. Alleen de titel telde, niet de negatieve resultaten tegen Ajax. Een seizoen is geslaagd als je prijzen wint, want die doen ertoe. Indien Feyenoord in competitieverfband met 0-3 had verloren maar in de beker met 6-2 had gewonnen was het een andere zaak geweest. Nu staan we met bijna lege handen, alleen de na strafschoppen gewonnen wedstrijd in Eindhoven om de JC-Cruijffschaal aan het begin van dit verder verloren seizoen resteert. Ajax kan nu zo maar de dubbel winnen, Willem II is de tegenstander in de bekerfinale en tegen PSV, die het in competitieverband nog thuis ontvangt heeft het alles nog in eigen hand. Winnen van PEC uit en van PSV thuis en Ajax staat bovenaan. En dat Ajax dit seizoen triomfen heeft gevierd in de CL, er vele miljoenen aan verdient, en Feyenoord tegen het volstrekt onbeduidende AS Trencin uit afging met 4-0, thuis nog geen deuk in een pakje boter schopte (1-1) en roemloos uit het EL-toernooi werd geknikkerd, onderstreept nog maar weer eens de idioterie om te spreken van een geslaagd seizoen als je sinds 1979 eindelijk eens royaal wint van Ajax (ja ja 6-2) en een paar weken later al weer tegen datzelfde Ajax en in eigen huis met 0-3 de kous op de kop krijgt. Sorry, maar dan leef ik in een heel andere belevingswereld dan jij, nog afgezien van het feit dat Ajax en ook PSV in bedrijfseconomische en dus in financiële zin steeds verder van Feyenoord weglopen. Een nieuw stadion, wat ook zo maar een molensteen om de hals van Feyenoord kan worden (ook al wordt dat door Jan de Jong ontkend, een gezonde exploitatie moet toch uit de lengte of uit de breedte komen, bij welke financiële constructie dan ook) zou vanaf 2023 redding moeten brengen om Feyenoord weer aan de echte top van Nederland te brengen. Een keiharde werkelijkheid die je nog niet wegpoetst al had Feyenoord met dubbele cijfers gewonnen in plaats van met 6-2.
+1/-0

 
5 jaar geleden
@ Maciste

Maciste , jij en ik hebben fundamenteel verschillende inzichten waarin het er NIET om draait gelijk te krijgen. Ik dacht dat je dit nu wel wist met je 79 jaar.

Jij kan bijna geen juridische achtergrond hebben want je zinsbouw en zinsindeling ,uitleg verhaalstijl en alinea-indeling ( ontbreekt) zijn zo warrig en onsamenhangend dat het kant noch wal raakt. Echt complete chaos.

Verder praat je over 9-4 en 9-5 overwinningen op AJAX van Feyenoord in een ver verleden , maar goed beschouwd zijn dit niets meer of minder dan ruime overwinningen. Vergelijkbaar met respectievelijk een 5-0 of 4-0. Win eens met 7-1 of 9-2 van AJAX en je hebt een echte monsterscore.

En heb het in een volgende column eens over onze geliefde voormalige voorzitter "Stalin aan de Maas " alias Jorien vd Herik. Hoe het slechte karma door zijn extreem sukkelig gedwongen vertrek nog steeds doorwerkt. 6-2 winnen van AJAX = FEEST, maar dat feestje werd snel verziekt. Vakkundig en grondig.

Dus al met al Maciste, is de 6-2 nog steeds niet gedegradeerd zoals ik net uitgebreid uitgelegd en beargumenteerd heb. Niet voor mijn gevoel tenminste. Dat dat voor jouw gevoel wel zo is, betekent dat het slechte karma UITSTEKEND zijn best doet.

Ik ben voor dat gevoel niet vatbaar, omdat ik na het gedwongen vertrek van Jorien van den Herik totaal anders tegen Feyenoord aan ben gaan kijken. Het is nu voor mij ook de club van de sukkeltjes met de spandoekjes "Jorien rot op" . Ik lach me kapot als er weer eens verloren wordt van AJAX.

Maar het is ook de club die in staat is tot verrassingen. Zoals de 6-2. Misschien komt er in de toekomst,in het nieuwe stadion , wel een 7-2 tegen AJAX op het scorebord! Maarrrrr Maciste,hou er dan wel rekening mee dat HOOGSTWAARSCHIJNLIJK de 1e wedstrijd erna verloren wordt van een laagvlieger. En die wedstrijd daarna ook. Want de stoere sukkeltjes met de spandoekjes mogen nooit lang feest vieren.

Met de groetjes van Jorien.
+1/-0

 
5 jaar geleden (gewijzigd)
@ Jorien van den Herik

Zo ben ik 79 jaar, waar haal je dat in vredesnaam vandaan? Over chaos gesproken: wat een projectie! En bij al die inhoudelijke warboel sleep je er ook nog karma bij, het lijkt erop dat je teveel esoterische literatuur hebt gelezen.

Ik heb het voorrecht gehad Jorien kort voor zijn val persoonlijk te hebben mogen spreken. Een vriendelijke en toegankelijke persoonlijkheid. Hij maakte echter de fout de supporters ter financiële ondersteuning van de club op uiteraard vrijwillige basis een lening te laten verstrekken van f 500,-- per premie-effect certificaat tegen 2 % rente, terwijl hijzelf Feyenoord een bedrag leende tegen 12 %. Tijdens een televisie-uitzending kreeg het Legioen daar kennis van en viel Jorien in ongenade.

Jorien heeft veel voor Feyenoord betekend, met als absoluut hoogtepunt het winnen van de UEFA-Cup in 2002, maar zoals het wel vaker gaat met charismatische leiders overspeelde hij dus op een gegeven moment toch zijn hand en maakte een voor hem fatale vergissing. Heel jammer, maar zelfs Mozes maakte volgens Deuteronomium 34:1-12 als leidsman van de joden een cruciale fout waardoor hij niet het Heilige Land mocht betreden.

Onze discussie leidt verder tot niet,s zonde van onze tijd en energie. Jij viel mij aan, dus mag ik het laatste woord, zo gaat het in rechtszaken ook, repliek en dupliek zijn een prerogatief voor de verdedigende partij. En mocht je hier toch van willen afwijken, dan wordt het vanaf nu een monoloog.
+1/-0

 
5 jaar geleden
@ Maciste

Je stelt me een vraag , en als ik die beantwoord wordt het een monoloog ? Zo'n afgrijselijk slechte opbouw en dan nu afbouw van de dialoog die we hadden is bespottelijk. Maar vat dit niet op als een aanval. Je column heeft dezelfde extreem slechte opbouw , werk daar aan !

Ja Maciste , dat slechte karma is wel bewezen. Jij hebt een kutgevoel overgehouden aan de 6-2,want deze zou zogenaamd gedegradeerd zijn. Hoe haal je het in je hoofd. Tis een uitslag die thuishoort in het Heilige Land van Feyenoord. Vergelijkingen met 8-2 en 10-0 , waar Feyenoord de dupe van was , zijn belachelijk. Je moet die column hebben geschreven met 10 joints achter de kiezen + ik schat 0,57 liter rum of whiskey...

En waar je waarschijnlijk niet op doorgevraagd hebt tijdens je gesprek met Jorien : waarom moest hij die lening voor 12% verschaffen aan Feyenoord ? . . . Zeker omdat Gerard Kerkum in de koekjestrommel gegraaid had en deze daarom leeg was ?? . . .

Dat de volgende column iets minder belachelijk en vol met zelfmedelijden mag zijn Maciste.
+1/-0

5 jaar geleden
Het was gisteren armoe troef, zonder van Persie hadden wij gelijk gespeeld of zelfs verloren. Robin liet gisteren weer veel van zijn klasse zien en dat op z'n oude dag.

Ik heb gisteren gekeken naar onze andere spelers, geen enkele speler heeft de absolute wil om te winnen. Nou maakt het geen reet uit wie er volgend jaar voor de groep staat, die winnersmentaliteit kun je spelers niet aan leren. Creativiteit ook niet trouwens.
Als je ziet dat de spelers de hele eerste helft in een trechter liepen, gewoon niet inzien dat je door het veld breed te maken je de tegenstander dwingt om mee te gaan. Natuurlijk helpt goed positiespel ook enorm mee, niet dat tikkie terug en achterin rond spelen daar bereik je niets mee.
Wat zie we nu risicoloos voetbal op een veel te laag tempo en te weinig creatief en scorend vermogen. Als je dit Feyenoord ruimte geeft , dan kunnen ze best aardig uit de voeten, maar bij geen ruimte verzand alles in vreselijk saai voetbal.
Dan moet het van van Persie komen, trek zijn doelpunten af bij ons doelpunten gemiddelde dan schrik je je rot.

Het ligt echt niet alleen aan de trainer die stelt meestal de juiste elf spelers op, maar met deze spelersgroep kun je niet veel meer bereiken dan we tot nu toe hebben bereikt. Uiteraard had ik ook liever wat meer progressie gezien, maar het moet wel

Wat gaat volgend jaar dan gebeuren? Er is bijna geen geld en we zullen moeten verkopen om te kunnen kopen.
In de huidige spelersgroep zit te weinig kwaliteit en dat neem ik van Geel kwalijk. Natuurlijk hij heeft het in het begin goed gedaan, maar toen er wel geld was heeft hij de verkeerde spelers gehaald.
Dat hij gewoon weer een speler huurt die echt niks toevoegd en een paar weken later blijkt dat Botteghin gewoon weer bijna fit is. Dat noem ik slechte communicatie, het lijkt mij sterk dat hij opeens genezen was.

Gelukkig hebben we nog enige leuke talenten die echt wat kunnen, maar ja ons tweede elftal in de keukendivisie kan niet. Nee meneer de Jong dat los je niet op om talenten te verhuren aan FC Dordt, die spelers kan je niet na een goede periode bij de selectie halen.
Wat kan mij het rotten dat de wisselspelers geen wedstrijdritme op kunnen doen in de eerste divisie, het is geen bezigheidstherapie...
De tegenstand is zelfs zo laag dat ze van gekkigheid niet weten wat ze met onze talenten, dus die missen de broodnodige ervaring.

Mijn idee zou zijn om enkel jeugdige talenten aan te trekken en de eigen jeugd gewoon op te stellen, dan worden we maar een seizoen vijfde. Je zult toch een keer kapitaal moeten opbouwen en je moet als club spelers kunnen verkopen voor een leuke transfersom. Zo hou je de club kapitaal krachtig.
+1/-0

 
5 jaar geleden
Goed verhaal en in veel dingen die je zegt kan ik me volledig vinden.
Echter ben ik wel van mening dat positiespel te trainen en aan te leren is, zo ook de wil om te winnen.
Een andere trainer zou hier best eens stappen met dezelfde selectie in kunnen maken.
Voor de rest inderdaad de jeugd meer kansen geven en geen dubieuze versterkingen aanschaffen waarvan je op voorhand niet zeker weet of het überhaupt versterkingen zijn.
Van Geel is wat mij betreft verantwoordelijk voor de selectie zoals die er nu staat, trek je conclusie maar wat zijn stappen zouden moeten zijn.
+1/-0

5 jaar geleden
@ Feyenoord Fanatic

Ik vind alle kritiek best, maar zou je die wel even willen onderbouwen. Want nu kan ik er niets mee.
+1/-1


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.153 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aantrekt acardipane atletico babalola bijbehorend bijschakelt carranza danall enz figuren geertruida gekte gimenez hamberg julian kansjes kieperen kloese kraaij middenveldert mil mls philadelphia priske romano santi socrates timber wehave wieffer