Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenRotterdam viert feest: Feyenoord verslaat Go Ahead en is kampioen van Nederland!


Tijdstip
14 mei 2023
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Rotterdam viert feest: Feyenoord verslaat Go Ahead en is kampioen van Nederland!; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Rotterdam viert feest: Feyenoord verslaat Go Ahead en is kampioen van Nederland!

Feyenoord heeft zich voor de zestiende keer in de clubhistorie kampioen gekroond van Nederland. Met een overtuigende 3-0 zege op Go Ahead Eagles is de strijd om de landstitel gewonnen door de ploeg van Arne Slot, exact zes jaar na het winnen van de vorige titel.

Bij opkomst van de spelers - onder aanhoudend gezang, gejuich en geklap - werd een gigantisch spandoek uitgerold over alle zijden van de Kuip. Ruim 50.000 euforische fans zongen vanaf de tribunes mee met de op het doek afgebeelde woorden. Als een oceaan van geluid golfde het gezang over de tribunes heen en vulde het hele stadion: “Feyenoord, Feyenoord, wat gaan we doen vandaag? Wij gaan winnen, alleen met hoeveel is de vraag.”

De weg naar de overwinning, en daarmee de zestiende landstitel, werd na een kwartier spelen al duidelijk zichtbaar. Nadat eerst Mats Wieffer de bal nog hoog over schoot, zette hij even later vleugelspits Oussama Idrissi vrij voor het doel van De Lange met een fraaie combinatie. Idrissi twijfelde geen moment en roste Feyenoord op voorsprong. Drie minuten later zorgde Santiago Giménez voor de eerste tranen van geluk in de Kuip. Een slim balletje van Paixão bereikte de Mexicaanse topscorer, die op kordate wijze korte metten maakte met de keeper. Hard en hoog belandde de bal in het doel van De Lange, waarna het “Ga staan, voor de kampioen” over de tribunes galmde.

Go Ahead Eagles had eigenlijk niets te vertellen tegen de aanstaande landskampioen: de spaarzame corners die ze kregen werden uit de lucht gegrist door Bijlow en voetballend kwamen de Deventenaren er simpelweg niet aan te pas. Het dichtst bij een treffer voor Kowet, was misschien wel Mats Wieffer. “Maken zij het niet spannend, dan doe ik dat wel”, zal Wieffer gedacht hebben. De middenvelder wilde een vrije trap van Rommens naar de achterlijn koppen, maar raakte in plaats daarvan de eigen lat. Een zeldzaam billenknijp-moment dat vele harten even lichtjes deed verzakken.

Ondertussen bleef het Legioen stralen. Duizenden sjaals dansten trots boven de menigte uit. Er werd luidkeels en onophoudelijk gezongen: Rotterdam voélde wat er stond te gebeuren. In de 54e minuut werd de titel veiliggesteld door Igor Paixão. Met een knal krulde de Braziliaan de bal in de verre bovenhoek, waar keeper De Lange ondanks zijn naam toch echt nooit aan had kunnen komen. Zo haalde Feyenoord overtuigend de zestiende landstitel in de clubhistorie binnen.

Op maandag 15 mei vindt de huldiging plaats om 12:00 uur op de Coolsingel. Vanaf 09:00 uur zijn de Coolsingel en de Binnenrotte open voor bezoekers.


Quilindschy Hartman: 'Ik kan een voorbeeld zijn voor de jeugd'

Voor de zestiende keer is Feyenoord landskampioen van Nederland geworden. Dat deed het onder andere met Quinlindschy Hartman, die afgelopen jaar zijn debuut maakte in het eerste elftal. In de met 3-0 gewonnen kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles stond Hartman - zoals dit jaar gebruikelijk - in de basis.

Een zichtbaar ontroerde Hartman vertelt: “Ik was de hele dag al emotioneel, omdat ik gewoon terugdenk aan alle dingen die ik hiervoor heb gedaan. Dit is echt zo gaaf. Kijk om je heen joh, dit is echt niet normaal.” Critici trokken de talentvolle verdediger in twijfel vanwege zijn blessuregevoeligheid. Toen hij zijn debuut maakte voor het eerste, was hij pas een paar maanden weer aan het voetballen na een zware kruisbandblessure.

De wedstrijden van Feyenoord 1 keek hij altijd - vanaf vak V. “Alle jongens uit de jeugd zaten daar. Ik ging altijd met de trein vanuit Zwijndrecht hier naartoe, elke zondag. Één keer heb ik het kampioenschap vanaf daar mogen meemaken in 2017. En nu sta ik hier gewoon zelf. Dat is echt niet normaal.” Dat had zomaar anders kunnen zijn: voordat Hartman overstapte naar de jeugd van Feyenoord, speelde hij bij Excelsior. Toch dwong hij een overstap af, worstelde zich door blessures en werd hij dit jaar een vaste kracht in het elftal van Slot.

“Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik het niveau aan zou kunnen, maar je moet dan ook het geluk hebben dat de trainer je erin durft te zetten. Alles is op z’n plek gevallen dit jaar: ik ben echt heel blij. Nu met dit kampioenschap erbij denk ik dat ik een voorbeeld kan zijn voor alle jongens uit de jeugd, die misschien denken van: er worden aankopen gedaan, ik krijg toch geen kans. Ik heb nu bewezen dat als je alles eraan doet en alles geeft, je ook een kans krijgt. En als je die pakt, dan ga je er nooit meer uit.”


Mats Wieffer: 'Ik ga vanavond even helemaal tekeer'

Een paar maanden geleden maakte de van Excelsior overgekomen middenvelder Mats Wieffer zijn basisdebuut voor Feyenoord. Inmiddels is hij bijna niet weg te denken uit het team van Slot. In de met 3-0 gewonnen kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles gaf hij de assist op de openingstreffer en kroonde hij zich met zijn team kampioen van Nederland. Wieffer tegenover ESPN over de wedstrijd en zijn entree bij Feyenoord:

“Dit is de mooiste dag van m’n leven. Het moet allemaal nog even komen denk ik, maar dit is echt geweldig. Ik had gehoopt en gedacht dat ik me snel zou kunnen aanpassen en dat is gelukt, ik heb altijd vertrouwen in mezelf gehad.”

Wieffer speelde zichzelf in korte tijd in de kijkers en werd van vaste waarde. Nu viert hij met zijn team het zestiende kampioenschap van Feyenoord: “Uiteindelijk is het heel snel gegaan en als team hebben we het geweldig gedaan. We hebben bijna niets verloren. De sfeer in het team is goed. Ik heb echt genoten. Ik moet nog aan veel dingen werken, maar daar denk ik nu even niet aan. Misschien kan ik iets dominanter zijn, sneller schakelen in de kleine ruimtes en meer dribbelen. Maar dat is allemaal voor morgen. Ik ga vanavond even helemaal tekeer!”


Santiago Giménez: 'Door de passie van dit team zijn we kampioen'

Hij is niet meer weg te denken uit de selectie van Feyenoord: Santiago Giménez. De Mexicaanse aanvaller heeft zich afgelopen jaar ontpopt tot een van de publiekslievelingen en is topscorer van Feyenoord. Ook in de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (3-0) was het raak voor de Mexicaan, waarmee zijn totaalscore op 15 goals is gekomen. ESPN sprak na afloop van de wedstrijd met de Mexicaan:

“We hebben ons best gedaan en het is gelukt om kampioen te worden. Ik probeer altijd te scoren, maar het belangrijkste is dat we winnen. Het feest hier is geweldig, uniek. Ik had nooit verwacht dat het hier zó zou zijn. We hebben als team gedroomd en gevochten tot het einde en dit team verdient niets minder dan het kampioenschap.”

Giménez speelde zichzelf in de loop van het seizoen in de basis, vaak ten koste van Danilo. Toch ziet hij zichzelf niet als dé aanvaller van Feyenoord. “Voor mij is er niet nummer één aanvaller. Soms speelt Danilo, soms speel ik. Het gaat uiteindelijk om wat het beste is voor het team.” Gevraagd naar de kracht van dit Feyenoord, is de Mexicaan stellig: “Passie. De passie van dit team is ongeëvenaard. We vechten elke wedstrijd en dat is waarom we nu kampioen zijn.”


Dennis te Kloese: 'Het is zo'n mooi team geworden, ongelooflijk'

In januari van vorig jaar trad hij aan bij Feyenoord als algemeen directeur. Een seizoen later ziet hij de club glansrijk kampioen worden, in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Hans Kraay jr. van ESPN sprak met de voetbalbestuurder:

Het is beslist niet elke algemeen directeur gegund om in het eerste jaar van aantreden kampioen te worden. Dat lukte Dennis te Kloese wel. “Ja, het is ongelooflijk. Als je ziet waar we een jaar geleden stonden en waar we nu dan staan. Moeilijk te beseffen.”

Een doorslaggevende factor voor het succes van de ploeg, ziet Te Kloese niet: “Als je het elftal bij elkaar ziet: ze gunnen elkaar zo veel. We hebben een fantastische technische staf. Een hele goede trainer. We hebben daarnaast flink ingezet op allerlei dingen rondom het team, zodat alles perfect voor elkaar is. Dan zie je dit resultaat… ik vind het nog steeds moeilijk te geloven.”

Ook over het aanpassingsvermogen van de selectie en de inzet van alle mensen rondom Feyenoord vertelt Te Kloese lovend: “Ik denk, als je hier voor het eerst bent - en dat zijn er heel veel in deze selectie - ja, dan denk je, dat wordt toch even aanpassen. Als je dan ziet hoe Hancko zich heeft aangepast, Trauner, Geertruida. Vanuit de Conference League finale hebben we maar een paar mensen over en het is zo’n mooi team geworden. Als je dan ziet hoe snel dat is gegaan. Er gaat zoveel krediet naar de mensen om het elftal heen en naar zoveel mensen binnen de club die het allemaal mogelijk hebben gemaakt om tot zo’n prestatie te komen. Het is echt ongelooflijk.”


Orkun Kökcu: 'We bouwen niet op één persoon, dit is een teamprestatie'

Orkun Kökcü mag zich na de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead Eagles aanvoerder van de landskampioen noemen. Ondanks een persoonlijk moeizaam begin van het seizoen en de vele wisselingen in de selectie ten opzichte van vorig jaar, werd de middenvelder een van de steunpilaren van het nieuwe Feyenoord. Hans Kraay jr. sprak hem namens ESPN na afloop van de wedstrijd:

“Ik heb niet echt heel veel stem meer over, maar dat komt goed. Deze titel, daar durfden we eerst niet van te dromen omdat er natuurlijk veel jongens weg waren gegaan. Maar met de jongens die overbleven en ook een op een met de trainer hebben we het er toch over gehad van joh, is het niet eens tijd om weer kampioen te worden? Vorig jaar konden we een prijs pakken en lukte het net niet. Dit jaar wilden we het echt heel graag.”

Het team van Feyenoord onderging in de zomerstop welhaast een complete makeover. Op elke positie vonden er wisselingen plaats. Daar gingen ze goed mee om, aldus Kökcü: “We hadden een heel nieuw team, je hebt altijd een paar maanden nodig om in te spelen en dat gunden we onszelf ook. Net voor de winterstop merkten we dat er meer in zat.”

De jonge middenvelder wierp zich op als bouwsteen van de ploeg en werd een belangrijke speler: “Ik heb me ondertussen ook veel ontwikkeld. Dat gaat met vallen en opstaan, maar ik ben nu wel een stuk zekerder en begin het team te dragen en dat gaat me goed af. Maar het is sowieso een teamprestatie, we bouwen niet op één persoon.”

Gevraagd naar de mooiste emotie van de wedstrijd, antwoordde Kökcü: Net na de wedstrijd was wel een heel mooi moment voor mij (Kökcü lag in biddende positie met zijn hoofd op het veld, red.). Ik heb een moeilijk begin van het jaar gehad. Het trainingskamp van de zomer ging niet goed, ik had veel dingen aan m’n hoofd. Ik heb toen veel steun gehad van de mensen om me heen en van mijn gedragscoach. We hebben heel veel uren gemaakt aan het begin van het seizoen om mijn hoofd vrij te krijgen en echt te kunnen focussen op voetbal.”

De aanvoerder van de kersverse landskampioen, heeft ook op lichamelijk vlak een positieve ontwikkeling doorgemaakt: “Ik ben nu fitter, kom niet zo snel in vermoeidheid en heb energie om die bal goed te spelen, wat voorheen wel eens fout ging.”

Slot en Kökcü vielen elkaar na de wedstrijd in de armen. Kökcü daarover: “Slot zei tegen me: dit heb je verdiend. De trainer was een van de weinigen die wist wat er mis was met mij van de zomer, dus dat was wel een emotioneel moment.”


Arne Slot: 'Dat Orkun de schaal mag optillen: mooier kan je het niet bedenken'

Hij hoort inmiddels tot de groep trainers die een prijs heeft gewonnen: Arne Slot. Waar hij vorig jaar met Feyenoord nog naast de Conference League trofee greep, is hij er dit jaar in geslaagd om de landstitel te veroveren. Ondanks dat er een compleet ander team verscheen aan de opening van het seizoen, lukte het Slot om Feyenoord te laten schitteren. Voor de camera’s van ESPN blikt de trainer met Hans Kraay jr. terug:

“Dit is echt onwerkelijk. Zes jaar geleden keek je naar deze beelden vanuit de huiskamer, toen Gio (Giovanni van Bronckhorst, red.) kampioen werd. Dan denk je: als je dat toch ooit bij Feyenoord mag meemaken. En nu staan we hier vandaag. We zijn kampioen.” De altijd koel ogende Slot ervaarde stiekem toch wel wat zenuwen richting de kampioenswedstrijd: “Iedereen roept natuurlijk wel: het kan niet meer fout gaan. Maar ja, er moet nog wel gewonnen worden. Daar heb je dan als trainer toch wel wat stress over.”

Sowieso hielden de Rotterdammers de sprint richting het kampioenschap goed vol, want de eindstreep was al een tijdje in zicht voor de Rotterdammers. Feyenoord won op 19 maart met 2-3 van Ajax en stond toen zes punten los, maar moest nog acht wedstrijden spelen. Dat zorgde voor de nodige druk: “We hebben heel lang in de situatie gezeten dat iedereen dacht, inclusief wijzelf, is dit vol te houden? Op een gegeven moment kom je zover dat iedereen verwacht dat je het gaat halen en dan verandert de druk wel. Maar daar zijn de jongens geweldig mee omgegaan. We hebben wat, elf of twaalf keer op rij gewonnen? Ik weet het niet eens. Dat is natuurlijk heel erg bijzonder.”

Voor Slot voelt de prijs - na het verlies van de Conference League finale vorig jaar van AS Roma - extra lekker. Slot: “Vorig jaar hadden we een geweldige groep, dan kom je in de Conference League finale en verlies je die prijs. Ik vind het heel lekker dat ik nu kan zeggen dat ik bij de groep trainers hoor die een prijs hebben gewonnen. Hierna wordt het alleen maar makkelijker.”

Het publiek loopt weg met Slot en ziet de trainer graag langer aan het roer staan. Hans Kraay jr. had daarom van Ronald Koeman nog een tip om mee te geven aan Slot, namelijk nog een jaartje bij Feyenoord blijven genieten. Slot lachend: “Ronald heeft altijd hele goeie tips. Er zijn altijd veel mensen met goeie tips en Ronald is daar zeker een van. Het is nu veel te vroeg om daar iets over te zeggen, alle aandacht moet nu uitgaan naar het kampioenschap van Feyenoord.”

Na afloop van de wedstrijd vlogen Slot en aanvoerder Kökcü elkaar in de armen. Slot: “Orkun en ik hebben een sterke band. Ik heb altijd heel veel vertrouwen in hem gehad, hij heeft het altijd terugbetaald: hier op het veld maar ook in de kleedkamer. Altijd de speler die maximale inzet had. Dat hij dan de schaal mag optillen, mooier kan je het niet bedenken.”


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 3-0 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Oussama Idrissi ('15)
Goal
2-0 Santiago Gimenez ('18)
Goal
3-0 Igor Paixão ('54)
Scheidsrechter
Lindhout
Toeschouwers
51.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Go Ahead Eagles: Deijl ('66)

Opstelling Feyenoord

Oussama IdrissiSantiago GimenezIgor Paixão


Orkun KökcüSebastian SzymańskiMats Wieffer


Quilindschy HartmanDávid HanckoLutsharel GeertruidaMarcus Pedersen


Justin Bijlow

Wissels:

'62 Alireza Jahanbakhsh voor Igor Paixão
'62 Quinten Timber voor Sebastian Szymański
'74 Neraysho Kasanwirjo voor Marcus Pedersen
'90 Danilo voor Santiago Gimenez
'90 Javairo Dilrosun voor Oussama Idrissi


Opstelling Go Ahead Eagles

Lidberg


WillumssonEdvardsenRommensBlommeAdekanye


KuipersAmofaIdzesDeijl


De Lange

Wissels:

'72 Fontan voor Idzes
'72 Fernandes voor Adekanye
'72 Sow voor Edvardsen
'72 Llansana voor Blomme
'89 Serra voor Lidberg


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 4 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 3-0 (2-0)
 7 3-0 (2-0)
 7 3-0 (2-0)
 7 3-0 (2-0)
 6 3-0 (1-0)
 6 3-0 (1-0)
 6 3-0 (1-0)
 6 3-0 (1-0)
 6 3-0 (1-0)
10  6 3-0 (1-0)
11  6 3-0 (1-0)
12  6 3-0 (1-0)
13  5 4-0 (2-0)
14  5 4-0 (2-0)
15  5 5-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.26. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Igor Paixão (29 -> 5,0)
2. Santiago Gimenez (26 -> 4,0)
3. Orkun Kökcü (24 -> 3,0)
4. Lutsharel Geertruida (16 -> 2,0)
5. Mats Wieffer (8 -> 1,0)
6. Dávid Hancko (6 -> 0,0)
7. Justin Bijlow (5 -> 0,0)
8. Niemand (0 -> 0,0)
8. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
8. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
8. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
8. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
8. Danilo (0 -> 0,0)
8. Javairo Dilrosun (0 -> 0,0)
8. Marcos López (0 -> 0,0)
8. Sebastian Szymański (0 -> 0,0)
8. Gernot Trauner (0 -> 0,0)
8. Cole Bassett (0 -> 0,0)
8. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
8. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
8. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
8. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
8. Quinten Timber (0 -> 0,0)
8. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
8. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
8. Denzel Hall (0 -> 0,0)
8. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
8. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
8. Quilindschy Hartman (0 -> 0,0)
8. Karim Dermane (0 -> 0,0)
8. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
8. Tein Troost (0 -> 0,0)
8. Devin Remie (0 -> 0,0)
8. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
8. Sem Valk (0 -> 0,0)
8. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
8. Timon Wellenreuther (0 -> 0,0)
8. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
8. Ezequiel Bullaude (0 -> 0,0)
8. Neraysho Kasanwirjo (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


1 jaar geleden
Huldiging maandag 12 Mei ???
+1/-0