Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden



Europese droomreis Feyenoord eindigt zonder prijs


Tijdstip
25 mei 2022
Stadion
National Arena
Gelegenheid
Conference League
Televisiezender
Veronica


Europese droomreis Feyenoord eindigt zonder prijs; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Europese droomreis Feyenoord eindigt zonder prijs

Feyenoord heeft woensdagavond niet kunnen doen waar het zo van droomde: de Conference League-finale winnen. In een warm Tirana kwam de ploeg van Arne Slot na een halfuur spelen met 1-0 achter, waarvan het zich niet meer wist te herstellen. Een pijnlijke conclusie van een prachtige Europese reis.

De “Road to Tirana” bracht zo’n 8.000 uitzinnige én reislustige Feyenoord-supporters naar tropisch hete Albanese pleintjes en straten. De reis ernaartoe was, vanwege het veelal ontbreken van een directe vlucht van Nederland naar Tirana, vaak een behoorlijke uitdaging voor de supporters die graag zo dicht mogelijk op het vuur wilden zitten tijdens deze nu al historische finale. De vindingrijke fans kwamen met het vliegtuig, de auto, de boot of een combinatie van verschillende vervoermiddelen. Niet zelden was Tirana daarbij pas de laatste van vele stops: de Tirana-gangers zagen steden als Skopje, Podgorica, Wenen, Frankfurt, München, Milan en Belgrado op hun tocht naar de hoofdstad van Albanië. Met maar 3.000 tickets beschikbaar waren veel van de aldaar aanwezigen aangewezen op schermen - in de kroeg of daarbuiten - om de finale in het Air Albania-stadion ook daadwerkelijk te kunnen zien.

Ook in thuishaven Rotterdam waren er voldoende schermen geregeld om de thuisblijvers een bijzondere finalebeleving te bezorgen. In een uitpuilende Kuip keken bijna 50.000 supporters naar vier grote schermen op het midden van het veld en ook op het Stadhuisplein was de animo groot: daar zochten zo’n 5.000 fans elkaar op. Maar waar er ook werd gekeken naar de allereerste Conference League-finale, één ding was overal hetzelfde: ie-der-een was onder invloed van een flinke dosis wedstrijdspanning. Feyenoord - dat nog nooit een Europese finale verloor - had weliswaar de statistieken mee, maar de meest recente statistiek dateert toch al uit 8 mei 2002. Destijds speelden de Rotterdammers thuis de finale van de UEFA Cup tegen Borussia Dortmund, die ze met twee doelpunten van Van Hooijdonk en een goal van Tomasson met 3-2 wisten te winnen.

Twintig jaar na het winnen van de UEFA Cup kon Feyenoord wederom geschiedenis schrijven, ditmaal ten koste van het AS Roma van trainer José Mourinho. Hoewel de cijfers niet in het voordeel van de Italianen spraken (AS Roma won nog nooit een Europese finale), had de Portuguese topcoach de statistieken wél mee. Mourinho won al vier keer eerder een Europese finale, waarvan de laatste keer in 2017 met zijn toenmalige club Manchester United in de eindstrijd van de Europa League. Al met al genoeg reden voor de in rood-wit-gehulden om te hopen op de winst maar daar beslist niet zeker van te zijn.

Na een half uur zoekend en aftastend spelen, kregen alle rood-witte harten een flinke dreun te verduren. In de 32e minuut controleerde buitenspeler Nicolò Zaniolo, die via de linkerzijde het gebied van Bijlow in was gestoomd, een lange pass en wist hij met een slinks wipje de Rotterdamse goalie te passeren. De eerste echte kans voor de Romeinen was daarmee gelijk een voltreffer. Het was vervolgens aan Feyenoord om ervoor te zorgen dat het geen fataal schot zou blijken. De ploeg van Slot beet in het restant van de eerste helft meer van zich af, op zoek naar de gelijkmaker via onder meer een schot van Kökcü, waar keeper Patrício de nodige moeite mee had.

De felheid en intensiteit van Feyenoord groeide met de minuut. De tweede helft trapten de Rotterdammers in de 47e minuut af met een scrimmage, een bal op de paal en een schot in de zestien van Til. Er volgde nog een penalty-check, maar de VAR oordeelde het appèl voor hands onterecht. Feyenoord bleef aandringen, eerst met een afstandsschot van Malacia en kort daarna met een flinke poeier van diezelfde Malacia vanaf de kop van het strafschopgebied. Ook Dessers kreeg na Italiaans geklungel achterin nog een kansje, maar de bal raakte zijn hand waardoor hij werd teruggefloten.

Met nog een kwartier te spelen achtte Slot het tijd voor wat nieuwe impulsen. Toornstra, Pedersen en Linssen kwamen het veld in voor Til, Trauner en Nelson. Feyenoord maakte zich op voor een slotoffensief en kreeg via Dessers, Sinisterra en Linssen nog een kans, maar de inzet van de aanvallers werd geblockt, was net niet scherp genoeg of werd simpelweg gemist. Hoewel de hoop ook in de slotfase van de wedstrijd nog steeds alom gevoeld werd, drong bij eenieder langzaam het besef binnen dat deze finale niet zou eindigen zoals gehoopt. Na negentig minuten spelen hield de Europese droom van Feyenoord dan toch echt op en nam AS Roma de allereerste Conference League-beker mee naar Italië.

Feyenoord kan terugblikken op een bijzondere Europese reis, waarin het maar liefst 13 overwinningen boekte en 43 doelpunten scoorde. Met 54 officiële wedstrijden dit seizoen was het ook het langste seizoen dat Feyenoord ooit speelde.


Justin Bijlow: 'Verschrikkelijk dat we de cup niet meenemen naar Rotterdam'

Feyenoord heeft de eerste Europese finale die het speelde in twintig jaar tijd verloren. In Tirana, Albanië zagen de Rotterdammers zich na een halfuur spelen op een 1-0 achterstand komen die ze niet meer wisten om te keren. Daarmee spatte een droom uit duigen voor eenieder die Feyenoord een warm hart toedraagt. ESPN sprak erover met de net van een blessure teruggekomen goalie Justin Bijlow:

“We wilden graag de cup mee terugnemen naar Rotterdam, zeker om het publiek te kunnen bedanken en om Feyenoord weer op de kaart te kunnen zetten.” Toch leken de Rotterdammers lang te worstelen om in de wedstrijd te komen, door sommige analisten zelfs aan een soort ‘angst’ te wijten. De Rotterdamse goalie herkent zijn team daar niet in, zo stelt hij: “Ik denk niet dat we angstig speelden, maar de tweede helft kwamen we wel beduidend beter uit de startblokken. We zetten er toen eerder druk op en dan zie je dat zij het ook moeilijk krijgen met ons. Maar ja, het was helaas niet genoeg en dat is echt ontzettend balen.”

Over zijn rentree (Bijlow is een tijd geblesseerd geweest waardoor keeper Ofir Marciano de afgelopen wedstrijden onder de lat stond, red.) was de doelman kort: “Het was geweldig om weer op het veld te staan, maar ik had hier liever met een ander gevoel gestaan.”

Met de verloren finale is er een definitief einde gekomen aan een lang voetbalseizoen. Feyenoord heeft daarin geen prijzen gepakt en is op de derde plaats geëindigd in de Eredivisie. Toch vindt Bijlow het geen onsuccesvol jaar: “Het is misschien cliché, maar we kunnen alleen maar trots op deze ploeg zijn. Het is twintig jaar geleden dat Feyenoord een Europese finale heeft gehaald. Maar het is natuurlijk verschrikkelijk dat we de cup niet mee kunnen nemen naar Rotterdam.”


Arne Slot: 'De eerste helft lukte niet, de tweede helft was niet genoeg'

Het zou de kroon op zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van Feyenoord moeten zijn geworden: de Conference League-finale winnen na een knotsgekke Europese tour. Helaas pakte het anders uit voor Arne Slot en zijn team. In een tropisch Tirana konden de Rotterdammers AS Roma niet de baas worden en werden zij verliezend finalist. Met een prijsloze terugkeer naar Rotterdam in het verschiet, sprak ESPN met de teleurgestelde coach:

“Het is heel teleurstellend. Dat zit ‘m uiteraard in het resultaat, dat je verliest. Als je naar de analysestand gaat dan zit de grootste teleurstelling in de eerste helft. We begonnen de eerste vijf of tien minuten best aardig, maar het lukte de eerste vijfentwintig minuten niet om in een kansrijke situatie te komen. En dat had niet zozeer te maken met de ruimte die er niet lag, want die lag er echt wel. Maar we bleven veel te vaak op één kant en zochten veel te vaak de bal door het midden.”

De eerste Conference League-finale begon daarmee als vele finales, met weinig spektakel en veel aftasten. Na de eerste helft wilde Slot zijn ploeg vooral meegeven dat er toch echt meer mogelijkheden waren op het veld: “We hebben in de rust aangegeven dat er veel meer ruimte lag dan ze wellicht dachten en dat de bal gewoon veel vaker van kant naar kant moest. Om op die manier wel in grote ruimtes te komen met je aanvallers. Nou, dat hebben ze de tweede helft veel beter gedaan met een aantal prima kansen tot gevolg. Maar niet met waar het in het voetbal om gaat: het maken van een goal. Dat het in de eerste helft niet lukt heeft te maken met de positionering van spelers en keuzes die spelers aan de bal maken. Ik had er in de eerste opbouw niet zoveel moeite mee als Orkun (Kökcü, red.) wat lager speelde, maar als de bal dan verder naar voren gaat dan moet ‘ie toch echt weer wat hoger gaan spelen om daarna daar aanspeelbaar te zijn. Anders maken zij het daar heel snel dicht. Dergelijke keuzes, waaronder niet steeds door het midden willen spelen, hebben ze in de tweede helft veel beter gemaakt en toen zijn we een aantal keer via de zijkanten gevaarlijk geworden. Ook via een standaardsituatie hebben we nog een grote kans gehad.”

De immer scherpe Slot zet zijn analyse voort en stipt aan wat er goed en wat er beduidend minder goed ging in de finale-clash met AS Roma: “Als je een finale speelt, tegen zo’n tegenstander, dan weet je dat je maar weinig kansen gaat krijgen. Dan speel je ook nog eens tegen een Italiaanse ploeg: dan is de kans op kansen ook al een stuk kleiner. En dan speel je tegen een ploeg van Mourinho, nou, dat maakt de kans op kansen misschien nog wel weer kleiner. Dan moet ik wel zeggen dat ik het best nog oké vind wat we gecreëerd hebben in de tweede helft. Helemaal als je in ogenschouw neemt dat, als er een moment was en we zaten er lekker in, zij het spel enorm begonnen te frustreren. De enige die daar dan iets aan kan doen is de scheidsrechter. We hebben ons vijfendertig minuten lang langs de zijlijn rustig gehouden, maar na het laatste fluitsignaal ben ik wel even gaan vragen aan de scheidsrechter hoe hij in hemelsnaam aan maar vijf minuten extra tijd kwam. Met veel aanvallende wissels hebben we nog geprobeerd om de wedstrijd toch over de streep te trekken, maar het was niet voldoende.”

Hoewel de deceptie en desillusie overheersen, is de hoopvolle stemming van het afgelopen seizoen niet uit Slot of zijn ploeg verdwenen: “We hebben een aantal zeer, zeer talentvolle spelers en als zij deze ontwikkeling voortzetten, dan gaat dit niet hun laatste finale zijn. Ik hoop ook niet dat het voor Feyenoord voor de komende jaren de laatste finale is. Een finale is alleen leuk als je ‘m wint. Ik kan het nu nog even niet, maar we kunnen natuurlijk over de afgelopen weken en maanden wel terugkijken op een mooi seizoen.”


Frank Arnesen: 'Besef me over een paar dagen dat we een ongelooflijke campagne hebben gehad'

Het was een zware domper voor Feyenoord in Tirana. De Rotterdammers speelden sinds vorige zomer in één van de mooiste Europese campagnes in jaren, maar zagen de kroon op het harde werk verloren gaan in de finale tegen AS Roma. Door de hele club voelt men de deceptie, zo ook bij de technische staf. In gesprek met ESPN blikt technisch directeur Frank Arnesen terug op de wedstrijd en het (Europese) seizoen:

“De eerste helft was zwak. Er waren weinig schoten op goal, van beide kanten. Dan komt AS Roma eigenlijk onverwacht 1-0 voor en dan weet je dat je het moeilijk krijgt. Maar ik moet zeggen, de tweede helft heb ik echt genoten van Feyenoord. Ze hebben alles gegeven, kansen gehad, een keer of twee drie op de lat of op de paal. De bal wilde er alleen niet in en dan blijf je toch wel achter met een heel teleurgesteld gevoel.”

Het verschil tussen de eerste en de tweede helft was groot. Waar Feyenoord in de eerste helft totaal niet aan haar gebruikelijke spel toekwam, lukte dat in de tweede helft een stuk beter. Arnesen: “We hebben in de tweede helft natuurlijk wel wat meer risico genomen, waardoor zij ook meer kansen hebben gehad. Dat doe je niet als het 0-0 is, dan speel je wat rustiger en zorg je dat je in ieder geval niks weggeeft. De tweede helft dan moet je en toen waren ze vanaf het begin echt wel goed.”

Na het laatste fluitsignaal werd eenieder met een rood-wit hart getroffen door een golf van teleurstelling. Spelers in tranen, supporters met de ziel onder de arm en een verslagen trainer. Ook Frank Arnesen voelt hoe bijzonder jammer de uitkomst van deze finale is: “Ik zit natuurlijk als technisch directeur anders in mijn emotie dan een trainer, omdat ik wat meer van buitenaf kijk naar zo’n wedstrijd. Maar natuurlijk vind ik het niet leuk als we verliezen. Over een paar dagen besef ik me waarschijnlijk ook dat we een ongelooflijke campagne hebben gehad dit jaar. Die begon op 23 juli tegen FC Drita en die eindigde vandaag tegen AS Roma. In die campagne hebben we heel veel overwinning geboekt, heel veel goed voetbal gespeeld en iedereen heeft kunnen zien dat Arne Slot en zijn staf het elftal op een geweldige manier hebben laten voetballen. Ik ben trots op onze jongens en ook trots op onze supporters. Ook al verliezen we, ze staan altijd achter het team.”

Met dit seizoen officieel teneinde, zal het al gauw tijd worden om vooruit te blikken naar het volgende seizoen. Arnesen: “Vanaf na het weekend gaan we weer kijken naar volgend seizoen. We zijn ook aan het kijken of we Dessers kunnen behouden. Hij heeft zichzelf natuurlijk wel behoorlijk in de kijker gespeeld bij heel veel financieel grotere clubs dan Feyenoord. Maar we zijn on speaking terms. Verder kan ik niks zeggen over eventuele transfers, maar ikzelf word in ieder geval niet verkocht.”


Cyriel Dessers: 'Smalling heeft het me moeilijk gemaakt deze finale'

Een droom in duigen. Het einde van de Road to Tirana was niet het sprookjeseinde waar alle rood-witte harten op hoopten: een tegengoal in de eerste helft kon niet meer worden weggepoetst door Feyenoord, waardoor AS Roma er met de eerste Conference League-beker vandoor ging. Feyenoord speelde - met name in de tweede helft - voor de winst, maar de goals bleven uit. Een zichtbaar aangeslagen Cyriel Dessers sprak over de verloren finale met ESPN:

“Dit is een gigantische teleurstelling, zeker na de route die we hebben meegemaakt. Dan is het heel jammer dat je maar één wedstrijd verliest en dat dat dan vandaag is. Vind het moeilijk om nu een goede analyse te maken. We hebben de tweede helft geprobeerd ons spel te spelen, zijn we ook gevaarlijk geweest en waren we er dicht bij. Maar goed, één foutje en toen was het bingo. Zij hebben goed verdedigd, wij hebben nauwelijks iets weggegeven. De manier waarop we nu verliezen doet wel extra pijn.”

Waar het aan lag dat het vandaag niet lukte, kon Dessers niet helemaal peilen. De aanvaller sprak over een combinatie van factoren: “We durfden misschien net niet genoeg. Ik was de eerste helft ook een paar keer te slordig. Misschien is dat dan het verschil in zo’n finale tussen een AS Roma van Mourinho en tussen Feyenoord. Zij waren allemaal een stuk groter ook. En Smalling was niet voor niets de man van de wedstrijd. Als ik diep liep haalde hij dat er gelijk uit en in duels was hij ijzersterk. Hij heeft het me heel moeilijk gemaakt vandaag.”

Dessers speelde inderdaad geen al te beste finale. De spits was vaak te weinig aanspeelbaar en was op momenten dat er een kans was, niet scherp genoeg. Dessers had het zelf ook graag anders gezien: “Die ene bal waar ik Ibanez kan wegzetten en op Smalling af kan gaan maar hij mijn schot blokkeert, daar had ik meer uit willen halen. Ik was net niet scherp genoeg en daar baal ik van. Ik had net niet genoeg snelheid in die actie om hem echt te passeren en een goed schot te creëren.”

Met de laatste wedstrijd van het seizoen officieel gespeeld, kunnen de Rotterdammers in de vakantie de wonden gaan likken. Dessers: “Ik ben nog niet in de kleedkamer geweest, maar de teleurstelling zal overheersen. Natuurlijk hebben we een bijzondere reis gehad en was vandaag een prachtig affiche: een finale tegen AS Roma. Maar voor nu is het toch de teleurstelling die overheerst. Tijdens of na de vakantie zal de trots wel komen. De kans op een nieuwe Europese finale is natuurlijk niet heel groot, maar laten we het hopen.” Dessers sluit af met een voorzichtige blik op zijn toekomst bij Feyenoord: “We gaan de komende dagen praten. Dat zal telefonisch zijn want ik vlieg naar de VS om daar met Nigeria te spelen.”


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 1-0 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Zaniolo ('32)
Scheidsrechter
Kovacs (Roe)
Toeschouwers
23.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Gernot Trauner ('25)
Kaart
AS Roma: Pellegrini ('37)
Kaart
AS Roma: Zalewski ('66)
Kaart
AS Roma: Patricio ('84)
Kaart
AS Roma: Spinazzola ('90)

Opstelling Feyenoord

Luis SinisterraCyriel DessersReiss Nelson


Orkun KökcüGuus TilFredrik Aursnes


Tyrell MalaciaMarcos SenesiGernot TraunerLutsharel Geertruida


Justin Bijlow

Wissels:

'60 Jens Toornstra voor Guus Til
'74 Marcus Pedersen voor Gernot Trauner
'74 Bryan Linssen voor Reiss Nelson
'88 Patrik Wålemark voor Orkun Kökcü
'88 Alireza Jahanbakhsh voor Tyrell Malacia


Opstelling AS Roma

AbrahamMkhitaryan


CristantePellegriniZanioloZalewski


IbanezSmallingManciniKarsdorp


Patricio

Wissels:

'17 Sergio Oliveira voor Mkhitaryan
'66 Spinazzola voor Zaniolo
'66 Veretout voor Zalewski
'88 Shomurodov voor Abraham
'88 Vina voor Karsdorp


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-0 (1-0)
 3 2-0 (0-0)
 3 1-3 (1-0)
 3 1-1 (1-0)
 3 1-2 (1-0)
 2 2-1 (1-1)
 2 3-2 (1-1)
 2 2-1 (0-1)
 1 1-1 (1-1)
10  1 1-2 (0-0)
11  1 1-2 (1-1)
12  1 1-3 (0-1)
13  1 1-2 (0-1)
14  1 1-3 (1-2)
15  1 1-3 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.33. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Marcos Senesi (17 -> 5,0)
2. Lutsharel Geertruida (13 -> 4,0)
3. Tyrell Malacia (7 -> 3,0)
4. Fredrik Aursnes (6 -> 1,5)
4. Justin Bijlow (6 -> 1,5)
6. Niemand (4 -> 0,0)
7. Luis Sinisterra (1 -> 0,0)
8. Devin Remie (0 -> 0,0)
8. Tein Troost (0 -> 0,0)
8. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
8. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
8. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
8. Wouter Burger (0 -> 0,0)
8. Denzel Hall (0 -> 0,0)
8. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
8. Marouan Azarkan (0 -> 0,0)
8. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
8. Guus Til (0 -> 0,0)
8. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
8. Naoufal Bannis (0 -> 0,0)
8. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
8. João Carlos Teixeira (0 -> 0,0)
8. Gernot Trauner (0 -> 0,0)
8. Francesco Antonucci (0 -> 0,0)
8. Aliou Baldé (0 -> 0,0)
8. Bryan Linssen (0 -> 0,0)
8. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
8. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
8. Mark Diemers (0 -> 0,0)
8. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
8. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
8. Reiss Nelson (0 -> 0,0)
8. Cyriel Dessers (0 -> 0,0)
8. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
8. Sem Valk (0 -> 0,0)
8. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
8. Jorrit Hendrix (0 -> 0,0)
8. Cole Bassett (0 -> 0,0)
8. Philippe Sandler (0 -> 0,0)
8. Valentin Cojocaru (0 -> 0,0)
8. Karim Dermane (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Oj ee een Roemeen , de taal lijkt veel op het italiaans (complot theorie , uefa ,haha) toch liever een degelijke Duitser of i.d. als scheidsrechter gehad.
+1/-0