Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord onderuit in de Klassieker


Tijdstip
20 maart 2022
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Feyenoord onderuit in de Klassieker; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord onderuit in de Klassieker

Feyenoord heeft zondagmiddag met 3-2 verloren in de Klassieker. In de Amsterdam Arena was het een boeiende wedstrijd, waarin Feyenoord tweemaal op voorsprong kwam via Sinisterra en Til. Helaas bleken deze treffers niet voldoende voor de overwinning, want via Haller, Tadic en Antony werd de eindstand bepaald op 3-2.

Feyenoord begon goed aan de Klassieker. In de Amsterdam Arena was het bij de eerste kans meteen raak voor de ploeg van Arne Slot. Een goede dieptebal van Toornstra zette Til oog in oog met Onana, die redding kon brengen op diens schot, maar kansloos was op de rebound van Luis Sinisterra. De Colombiaan kopte vakkundig binnen en zette zijn ploeg daarmee op een 0-1 voorsprong. Ook na de voorsprong speelde Feyenoord alleraardigst. Het gaf vroegtijdig druk op Ajax, dat daardoor weinig bij de goal van Marciano wist te komen. Toen dat halverwege de eerste helft wél een keer lukte, was het meteen raak. Vanaf rand zestien kon Gravenberch vrij uithalen en nadat Marciano de zwabberbal maar half kon verwerken, was de rebound een prooi voor Haller: 1-1. Wie dacht dat Feyenoord van slag was door de tegentreffer, kwam bedrogen uit. Nog geen vijf minuten later was het namelijk alweer 1-2. Cyriel Dessers kreeg de bal via de kluts bij Guus Til, die in de verre hoek Onana passeerde. Even later kreeg Dessers een uitgelezen kans om de assist te verzorgen op de 1-3, maar ondanks een vrijstaande Toornstra ging de spits voor eigen succes en schoot de bal voorlangs. Desondanks ging Feyenoord met een voorsprong de rust in.

Na rust bleef het in het eerste kwartier rustig, totdat Timber na een uur spelen de lat raakte. Daarmee kwam Feyenoord en doelman Marciano goed weg. Na een uur spelen wisselde Slot voor de eerste keer: Jorrit Hendrix kwam in de ploeg voor de moegestreden Jens Toornstra. Ook Ajax ging aanvallend wisselen en bracht onder meer Brobbey voor de falende Berghuis. Dezelfde Brobbey kreeg al meteen een enorme kans, maar hij kopte een voorzet van Tadic naast de goal van Marciano.

Een kwartier voor tijd werd Bryan Linssen in het veld gebracht voor Cyriel Dessers. Helaas kwam Ajax vlak hierna op gelijke hoogte. Een vrije trap van Tadic werd verkeerd ingeschat door Marciano, die de bal in de verre hoek zag verdwijnen. Na de gelijkmaker kwam Pedersen in het veld voor Sinisterra. Vijf minuten voor tijd verloor Pedersen de bal, waarna Antony na een voorzet van Tagliafico kon binnen schieten: 3-2. Ook bij deze tegentreffer zag Marciano er niet goed uit, al was de Feyenoord-verdediging nu ook nergens te bekennen. Daarmee eindigde de Klassieker uiterst teleurstellend.

Na de interlandbreak speelt Feyenoord op zaterdagavond 2 april de thuiswedstrijd tegen Willem II. De aftrap in De Kuip is om 21:00 uur.


[video] Highlights Ajax - Feyenoord


Jens Toornstra: 'Dit is extreem zuur'

Feyenoord verloor de Klassieker zondag met 3-2. Ondanks een 0-1 en 1-2 voorsprong wist de ploeg van Slot de overwinning niet over de streep te trekken. Na afloop reageerde aanvoerder Jens Toornstra bij ESPN:

“Dit is heel zuur. Zeker na de eerste helft, waarin ons plan werkte. We wilden Ajax onder druk zetten en je zag dat ze daar geen raad mee wisten. We hebben goede kansen gehad en in die fase hadden we de afstand misschien wel moeten vergroten. Een deel van de tweede helft heb ik gemist, maar dat was vooral verdedigen. Dan vliegt ie er twee keer in, ongelooflijk.”

Om verder te gaan: “We wisten dat we ruimte in de omschakeling zouden krijgen. Dat hebben we voor rust goed bespeeld. Na rust werd de wedstrijd iets opener, maar we konden niet echt meer gevaarlijk worden. Het stond prima en Ajax creëerde weinig, maar nu staan we toch met lege handen. Dat maakt het extra zuur, zeker na het eerste uur. We hebben hier een aantal keer gespeeld waarin we niets te vertellen hadden, maar dat was vandaag absoluut niet het geval. Je gaat automatisch iets meer terug tegen het eind, maar dit is gewoon extreem zuur.”


[video] ‘Dit is ontzettend zuur’ | Balende Guus Til reageert na de Klassieker


Guus Til: 'Het is een dreun voor ons'

Dankzij zijn treffer kwam Feyenoord op 1-2 en lange tijd leek dat de winnende goal te gaan worden. Guus Til zag echter dat zijn ploeg de voorsprong weggaf en Ajax met de punten de kleedkamer in ging. Bij ESPN deed de middenvelder zijn verhaal.

“Ongelooflijk. Dat was de wedstrijd wel een beetje voor ons. Ajax speelt volle bak één op één en we wisten dat we daarvan konden profiteren. Als je die duels op het middenveld weet te winnen, valt er enorm veel ruimte achter hun verdediging. Vaak winnen ze die duels, dus geven ze die ruimtes niet weg. Wij hebben dat wel een aantal keren gedaan.”

Til ging ook nog verder in op de tactiek: “Je moet je voorste spelers zo min mogelijk mee laten gaan met hun backs. Daarom moet je de bal veroveren op het middenveld en hopen dat je buitenspelers nog hoog staan. Wat je vaak ziet is dat er vaak gegokt wordt op een bal terug en dan wordt uitgespeeld. Je moet juist blijven wachten en niet ongeduldig raken. Nu overheerst de teleurstelling, want ik had minimaal gelijk willen spelen hier. Het is een dreun en het is niet anders.”


[video] Toornstra na Ajax-Feyenoord (3-2): 'Extra zuur als je ziet hoe wij eerste uur voor de dag komen'


Arne Slot: 'Tot aan de 2-2 was het onrustig in de Arena'

Na de 3-2 nederlaag bij Ajax overheerst bij Feyenoord logischerwijs de teleurstelling. Met goed voetbal wist de ploeg van Slot de Ajacieden veelvuldig onder druk te zetten en kwam het tweemaal op voorsprong. Na de wedstrijd reageerder de oefenmeester hierop bij ESPN.

“Nu is het resultaat het enige dat overheerst. Dat zal morgen ook nog wel zo zijn. Ik vond ons het eerste uur heel aanvallend en goed. We hebben geprobeerd om Ajax onder druk te houden en daarvoor kregen we de beloning met twee treffers. We hadden eigenlijk op 1-3 moeten komen, als Cyriel hem had afgelegd aan Jens. Hij zit alleen volop in zijn actie, dus ik weet niet of dat nog zo makkelijk was.”

Over de tactiek zei Slot het volgende: “Het was echt de opdracht om zo veel mogelijk druk te zetten. Als zij er voetballend onderuit waren gekomen, hadden we verder ingezakt. Maar het ging goed, net als we in de thuiswedstrijd zonder publiek tegen Ajax deden.”

Lang leek het 1-2 te blijven, totdat Tadic uit het niets de 2-2 binnen schoot. Daarbij zag Marciano er slecht uit. Slot: “Als er een vrije trap van vlakbij de achterlijn ingeschoten wordt, dan hadden we dat natuurlijk allemaal graag anders gezien. De eerste goal moet ik nog terug zien, maar hij leek recht op hem af te komen. Vooral de 2-2 was klote, want tot aan dat moment was het onrustig in de Arena onder de supporters. We kwamen wel steeds meer onder druk tot dat moment, maar een goal had ik niet zo snel zien vallen. Conclusie is dat we geen recht hadden op een nederlaag, maar dat gebeurd wel door een belangrijke spelsituatie bij de 2-2.”


[video] Arne Slot benoemt na Ajax-Feyenoord (3-2) een 'indirecte consequentie van afgelopen zomer'


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 3-2 (1-2)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Luis Sinisterra ('8)
Goal
1-1 Haller ('24)
Goal
1-2 Guus Til ('28)
Goal
2-2 Tadic (C) ('78)
Goal
3-2 Antony ('86)
Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Antony ('87)
Kaart
Ajax: Antony ('90)

Opstelling Feyenoord

Luis SinisterraCyriel DessersReiss Nelson


Jens ToornstraGuus TilFredrik Aursnes


Tyrell MalaciaMarcos SenesiGernot TraunerLutsharel Geertruida


Ofir Marciano

Wissels:

'63 Jorrit Hendrix voor Jens Toornstra
'76 Bryan Linssen voor Cyriel Dessers
'83 Marcus Pedersen voor Luis Sinisterra


Opstelling Ajax

Tadic (C)HallerAntony


GravenberchBerghuisAlvarez


BlindMartinezTimberMazraoui


Onana

Wissels:

'46 Klaassen voor Alvarez
'69 Tagliafico voor Blind
'69 Brobby voor Berghuis


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 3-2 (1-1)
 5 3-2 (1-1)
 3 3-0 (1-0)
 3 4-2 (2-1)
 3 3-0 (1-0)
 3 3-1 (1-0)
 3 3-1 (2-0)
 3 3-0 (1-0)
 3 3-1 (1-0)
10  3 3-1 (1-1)
11  3 3-0 (1-0)
12  3 3-0 (1-0)
13  3 3-0 (1-0)
14  3 3-0 (2-0)
15  3 3-1 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.29. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Gernot Trauner (24 -> 5,0)
2. Fredrik Aursnes (21 -> 4,0)
3. Jens Toornstra (19 -> 3,0)
4. Tyrell Malacia (16 -> 2,0)
5. Luis Sinisterra (5 -> 0,5)
5. Marcos Senesi (5 -> 0,5)
7. Guus Til (4 -> 0,0)
8. Lutsharel Geertruida (3 -> 0,0)
8. Reiss Nelson (3 -> 0,0)
10. Cyriel Dessers (1 -> 0,0)
11. Niemand (0 -> 0,0)
11. Devin Remie (0 -> 0,0)
11. Tein Troost (0 -> 0,0)
11. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
11. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
11. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
11. Wouter Burger (0 -> 0,0)
11. Denzel Hall (0 -> 0,0)
11. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
11. Marouan Azarkan (0 -> 0,0)
11. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
11. Naoufal Bannis (0 -> 0,0)
11. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
11. João Carlos Teixeira (0 -> 0,0)
11. Francesco Antonucci (0 -> 0,0)
11. Aliou Baldé (0 -> 0,0)
11. Bryan Linssen (0 -> 0,0)
11. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
11. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
11. Mark Diemers (0 -> 0,0)
11. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
11. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
11. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
11. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
11. Sem Valk (0 -> 0,0)
11. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
11. Jorrit Hendrix (0 -> 0,0)
11. Cole Bassett (0 -> 0,0)
11. Philippe Sandler (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 maanden geleden (gewijzigd)
Een absolute topwedstrijd gespeeld tot even na rust ergens. 2 a 3 fouten van onze keeper helaas (bij die vrije trap staat ie bijna bij de 1e paal...). Als Dessers die bal gewoon af legt op Jens sta je 1-3 met rust en speel je minimaal gelijk of win je. Dat had de moraal heel heel goed gedaan, nu heb je weer niks. Er heerst zo'n ongelofelijke vloek op deze kutwedstrijd. Gelijk was iig nog 2 punten en doelsaldo voor op Twente (en az) geweest, dan mocht je nog een keer gelijk spelen. Nu moet je bijna alles gaan winnen incl pi sv thuis. Laatste pot thuis tegen Twente lukt wel. Hopelijk wint az niet bij w2 vanavond. Groot nadeel is dat najax misschien niet meer hoeft tegen az uit als wij van pi sv winnen. Ik vond het zeker wel een pingel 64e minuut trouwens volle bodycheck met arm(en) omhoog Martinez tov Dessers zonder de bal te spelen. Tadic en Anthoniet complete schande voor het voetbal. Waarom kreeg anthony geen geel toen hij die bal met 2 handen pakte omdat hij dacht dat het een overtreding was? En waarom krijgt tadic geen geel toen hij anthony duwde? Wissel beleid heel matig. Jens top top helaas geblesseerd, sini nooit wisselen natuurlijk en Jens laten spelen vanaf nu tkv wie weet ik niet.
+1/-0