Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenSlechte eerste helft nekt Feyenoord in Alkmaar


Tijdstip
27 februari 2022
Stadion
AFAS Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Slechte eerste helft nekt Feyenoord in Alkmaar; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Slechte eerste helft nekt Feyenoord in Alkmaar

Feyenoord heeft de uitwedstrijd tegen AZ met 2-1 verloren. Na een zwakke eerste helft stond AZ op 2-0 dankzij twee benutte penalty’s van Jesper Karlsson. Vlak na rust scoorde Lutsharel Geertruida de aansluitingstreffer, maar verder kwam de ploeg van Arne Slot niet. Door deze nederlaag is AZ Feyenoord tot op drie punten genaderd.

De eerste helft zou voor Feyenoord allesbehalve vlekkeloos verlopen. In het AFAS Stadion liep de ploeg van Arne Slot continu achter de feiten aan. In balbezit was het enorm slordig, waardoor er weinig kansen werden gecreëerd. Daardoor werd AZ-doelman Vindahl nauwelijks getest, iets wat bij Justin Bijlow wél het geval was. Twee keer was de Rotterdammer kansloos na goed ingeschoten penalty’s van Jesper Karlsson, maar het was aan Bijlow te danken dat het bij rust geen 3-0 of 4-0 stond. Vooral de redding op een inzet van Karlsson was prachtig, die de Rotterdamse goalie met een uitgestrekt arm wist te keren. De aanleiding voor de penalty’s waren een domme overtreding van Hendrix en een discutabele overtreding van Malacia, die Sugawara licht zou hebben geduwd. Daarmee drukte scheidsrechter Higler een behoorlijke stempel op de wedstrijd. Gelukkig greep de VAR nog in bij een doelpunt van De Wit, die nipt buitenspel stond, waardoor de schade in de eerste helft beperkt bleef tot 2-0. Feyenoord was zeker in het laatste deel van de eerste helft de kluts volledig kwijt en mocht opgelucht ademhalen toen Higler voor de rust floot.

Na een moeizame eerste helft bleef Tyrell Malacia in de kleedkamer achter. Slot bracht Pedersen in als rechtsback en Geertruida verhuisde naar de linkerkant. Feyenoord begon sterk en verkleinde na zeven minuten de achterstand tot 2-1. Uit een corner van Toornstra kreeg Vindahl de bal niet te pakken, waarna Geertruida de bal binnen kon frommelen. Ook na de 2-1 was Feyenoord de bovenliggende partij, maar het had moeite om de AZ-verdediging te slechten. Trauner was halverwege de tweede helft dichtbij met een prima kopbal, maar Vindahl bracht redding.

Met Alireza voor Hendrix probeerde Feyenoord in het laatste kwartier een slotoffensief te forceren. Ook Walemark werd gebracht voor Linssen, waardoor Alireza naar de spitspositie verschoof. Het slotoffensief leverde op een kopkans voor Sinisterra na echter niets op, waardoor Feyenoord met een nederlaag huiswaarts moest keren. Volgende week zaterdag speelt Feyenoord om 21:00 uur de thuiswedstrijd tegen FC Groningen.


[video] Highlights | AZ - Feyenoord


Jens Toornstra: 'Dit was de laatste kans op het kampioenschap'

Door twee ongelukkige penaltymomenten heeft Feyenoord de uitwedstrijd bij AZ zondagmiddag met 2-1 verloren. Het was een opwindende wedstrijd, waarbij Feyenoord met name in de tweede helft de bovenliggende partij was. Na afloop gaf Jens Toornstra zijn mening over de wedstrijd bij ESPN.

“Ik vond dat we redelijk begonnen in de eerste helft. We vonden makkelijk de vrije man op het middenveld, zonder daarbij veel te creëren. Na het eerste penaltymoment krijgt AZ de overhand. Dat waren twee zware tikken, mentaal gezien. Het is moeilijk om nu te vertellen waar het precies mis gaat, maar door die penalty’s loop je achter de feiten aan. Na rust hebben we er alles aan gedaan om een resultaat te halen, maar hij wilde niet vallen. De tweede penalty was een héél licht duwtje en de eerste vond ik er geen. We komen alleen wel in die situatie en dat moeten we zien te voorkomen. Dit was denk ik de laatste kans om voor het kampioenschap mee te doen en die kans hebben we niet gepakt.”


[video] ‘Ik baal er echt van’ | Interview basisdebutant Jorrit Hendrix na AZ - Feyenoord


Guus Til: 'Standaardsituaties vielen goed voor AZ'

Guus Til kon zondagmiddag het verschil niet maken in de uitwedstrijd tegen AZ. De middenvelder zag vooral dat kleine details en standaardsituaties de doorslag geven in Alkmaars voordeel, zo gaf hij aan bij ESPN.

“De eerste 20 minuten hadden we de overhand in balbezit, maar dan krijg je ineens die penalty’s tegen. De standaardsituaties hebben ons vandaag genekt. In de tweede helft hebben we er alles aan gedaan, maar dat mocht niet baten. Ik vond de tweede penalty overigens geen penalty. Ik vond het opzich ook wel meevallen hoe goed AZ speelde. Alleen net als bij andere sporten kunnen kleine details belangrijk zijn en die vielen vandaag hun kant op.”

Na rust kwam Feyenoord beter voor de dag, maar de achterstand kon niet meer omgedraaid worden: “In de rust hebben we de eerste helft geanalyseerd en de conclusie was dat we aangeslagen waren, maar dat we na rust door moesten gaan zoals we de eerste 20 minuten speelden. Alleen drie doelpunten maken in één helft is vrij lastig. Het had nog kunnen lukken, vooral dankzij gevaarlijke spelhervattingen, maar dat ging niet.”


[video] Bijlow vond Feyenoord 'mentaal sterk' tegen AZ: 'Dat geeft kracht voor de toekomst'


Arne Slot: 'Genoten van de tweede helft'

Feyenoord heeft de uitwedstrijd tegen AZ zondagmiddag met 2-1 verloren. Twee penalty’s voor de thuisploeg lagen hieraan ten grondslag. Ondanks een treffer van Lutsharel Geertruida kon Feyenoord na rust onvoldoende kansen bij elkaar spelen, zag ook trainer Arne Slot. Na afloop deed hij zijn verhaal aan ESPN.

“Ik heb de penalty’s niet teruggezien, maar dat hoeft ook niet. Daar heb je niets meer aan. Ik ben eigenlijk wel tevreden over het Feyenoord dat ik vandaag heb gezien. We waren dominant en we waren beter, maar we hebben het in een fase van 20 à 25 minuten lastig gehad en weggegeven. We hebben wel als een topclub gespeeld, vind ik. Het is vooral een mentaal dingetje wanneer je zelf beter bent en op zoek bent naar de goal. Dan krijg je een tik van de eerste strafschop en dan moet je door. Dat was lastig voor ons. Ik wil het niet meer over de penalty’s hebben, maar vooral over het feit dat we aardig gespeeld hebben. We hebben ook nog wel wat kansen gehad om de achterstand weg te werken en we hebben nauwelijks iets weggegeven. Hoe we in de tweede helft hebben gespeeld, geeft veel vertrouwen voor de toekomst. Plek één is uit het zicht, maar we gaan ons voorlopig vol richten op plek twee. De teleurstelling overheerst echter wel, natuurlijk.”


[video] Slot na nederlaag bij AZ: 'Ik heb een topclubwaardig Feyenoord gezien'


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Karlsson ('19, penalty)
Goal
2-0 Karlsson ('30, penalty)
Goal
2-1 Lutsharel Geertruida ('52)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Jorrit Hendrix ('18)
Kaart
Feyenoord: Orkun Kökcü ('27)
Kaart
AZ: Martins Indi ('27)
Kaart
Feyenoord: Tyrell Malacia ('29)
Kaart
AZ: de Wit ('38)
Kaart
AZ: Clasie ('77)
Kaart
AZ: Wijndal ('90)
Kaart
AZ: Karlsson ('90)

Opstelling Feyenoord

Luis SinisterraBryan LinssenJens Toornstra


Guus TilOrkun KökcüJorrit Hendrix


Tyrell MalaciaMarcos SenesiGernot TraunerLutsharel Geertruida


Justin Bijlow

Wissels:

'46 Marcus Pedersen voor Tyrell Malacia
'73 Alireza Jahanbakhsh voor Jorrit Hendrix
'82 Patrik Wålemark voor Bryan Linssen
'87 Cole Bassett voor Marcos Senesi


Opstelling AZ

KarlssonPavlidisSugawara


de WitMidtsjøClasie


WijndalMartins IndiHatzidiakosWitry


Vindahl

Wissels:

'68 Reijnders voor Midtsjø
'68 Aboukhlal voor Witry
'78 Sowah voor Pavlidis
'87 Beukema voor Clasie


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 2-1 (1-0)
 3 3-0 (1-0)
 2 1-1 (1-0)
 2 1-1 (1-0)
 2 2-2 (1-0)
 2 2-2 (1-0)
 1 2-2 (1-1)
 1 2-3 (0-1)
 1 2-3 (1-1)
10  1 2-4 (1-1)
11  1 2-2 (0-1)
12  1 2-2 (1-1)
13  1 2-2 (1-1)
14  1 1-1 (0-0)
15  1 1-3 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.39. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Gernot Trauner (34 -> 5,0)
2. Justin Bijlow (21 -> 4,0)
3. Lutsharel Geertruida (7 -> 3,0)
4. Marcos Senesi (6 -> 2,0)
5. Marcus Pedersen (5 -> 1,0)
6. Orkun Kökcü (4 -> 0,0)
7. Tyrell Malacia (2 -> 0,0)
7. Luis Sinisterra (2 -> 0,0)
9. Niemand (1 -> 0,0)
9. Jens Toornstra (1 -> 0,0)
9. Patrik Wålemark (1 -> 0,0)
12. Devin Remie (0 -> 0,0)
12. Tein Troost (0 -> 0,0)
12. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
12. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
12. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
12. Wouter Burger (0 -> 0,0)
12. Denzel Hall (0 -> 0,0)
12. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
12. Marouan Azarkan (0 -> 0,0)
12. Guus Til (0 -> 0,0)
12. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
12. Naoufal Bannis (0 -> 0,0)
12. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
12. João Carlos Teixeira (0 -> 0,0)
12. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
12. Francesco Antonucci (0 -> 0,0)
12. Aliou Baldé (0 -> 0,0)
12. Bryan Linssen (0 -> 0,0)
12. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
12. Mark Diemers (0 -> 0,0)
12. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
12. Reiss Nelson (0 -> 0,0)
12. Cyriel Dessers (0 -> 0,0)
12. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
12. Sem Valk (0 -> 0,0)
12. Jorrit Hendrix (0 -> 0,0)
12. Cole Bassett (0 -> 0,0)
12. Philippe Sandler (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.