Eden Arena
Conference League
Veronica

Feyenoord sleept groepswinst binnen in Praag; image source: Pro Shots

Feyenoord is er donderdagavond ternauwernood in geslaagd om de eerste plaats in de Conference League poule veilig te stellen. In het Sinobo stadion werd er met 2-2 gelijkgespeeld tegen Slavia Praag, nadat Dessers opnieuw in blessuretijd toesloeg. Na een 1-0 achterstand trok Dessers de score gelijk, maar in de tweede helft viel de 2-1 na ruim een uur. Dessers bracht redding in de 93e minuut. Feyenoord speelde bijna een uur met 10 man, na een rode kaart voor Guus Til.

Feyenoord en Slavia Praag hielden elkaar in de openingsfase aardig in evenwicht. Beide ploegen wilden vroeg druk zetten op de opbouw van de tegenstander, wat voor een interessante wedstrijd zorgde. Helaas kon Slavia Praag als eerst profiteren van een fout in de opbouw bij Feyenoord. Ofir Marciano - die Justin Bijlow verving onder de lat - speelde te zacht in op Tyrell Malacia, die op zijn beurt het duel te slap in ging. Alexander Bah onderschepte de bal en kon breed leggen op Peter Olayinka, die de bal simpel binnen kon werken.

Feyenoord pakte het na de achterstand prima op en probeerde het spel in eigen hand te houden. Nadat Cyriel Dessers in de ploeg was gekomen voor Bryan Linssen, die last van zijn oog leek te hebben, kreeg de Belg de eerste goede kans voor Feyenoord. Zijn fraaie schot werd tot corner verwerkt door doelman Mandous. Twee minuten later was het wél raak voor Dessers, die na terugleggen van Jens Toornstra prachtig wegdraaide bij zijn verdediger en de bal hard raak schoot in de korte hoek. De rust werd hierdoor met een 1-1 stand bereikt, maar de laatste fase moest Feyenoord wel met 10 man uitspelen. Guus Til kreeg een rode kaart voor een stevige charge op Slavia-aanvoerder Stanciu.

In de tweede helft zagen we een spelbeeld dat te verwachten was. Feyenoord zakte in en liet het initiatief aan Slavia Praag. De Tsjechen begonnen fel, maar kwamen niet tot grote kansen. De eerste mogelijkheid was een kopbal in de 63e minuut, die werd gepakt door Marciano. Enkele minuten later maakte de Israëliër echter een kapitale fout, waar de 2-1 uit viel. Een simpel schot van Stanciu werd losgelaten door de goalie, waarna Jan Kuchta de 2-1 kon binnen tikken.

In de slotfase probeerde Arne Slot wat aanvallende impulsen te brengen met Jahanbakhsh en Nelson. Ook Geertruida mocht nog invallen. Laatstgenoemde was vlak voor tijd erg dicht bij de 2-2, maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald. De bal leek over de doellijn te zijn, maar Slavia Praag had de arbitrage aan haar zijde. Toch kwam er gerechtigheid, want diep in blessuretijd bracht Cyriel Dessers de Rotterdammers alsnog langszij. Een perfecte voorzet van Geertruida werd prachtig over doelman Mandous gekopt door de Belg. Daarmee bereikte Feyenoord op miraculeuze wijze de groepswinst en plaatst het zich voor de achtste finales van de Conference League.

Zondag speelt Feyenoord de lastige uitwedstrijd tegen FC Twente. In de Grolsch Veste wordt om 14:30 uur afgetrapt.

[video] Samenvatting Slavia Praag - Feyenoord

Cyriel Dessers: 'Dit went nooit, het is genieten'

Op miraculeuze wijze bereikte Feyenoord donderdagavond de achtste finales van de UEFA Conference League. Met tien man en een 2-1 achterstand leek het een kansloze missie te worden, maar daarbij werd buiten supersub Cyriel Dessers gerekend. De spits tekende opnieuw voor een doelpunt in de blessuretijd, waardoor Feyenoord groepswinnaar werd. Bij ESPN gaf Dessers zijn commentaar.

“Dit geeft heel veel voldoening. Ik kwam er al vroeg in, want Bryan kreeg een tik in een van zijn eerste duels. Hij was een beetje groggy, dus ik moest er koud in. Het was balen dat op dat moment net de 1-0 viel. Maar na 97 minuten voetbal staat hier een gelukkig man. De 1-1 vond ik inderdaad een typische Dessers goal. In de zestienmeter voel ik me het fijnst. Dan weet ik waar mijn man staat en kan ik mijn lichaam gebruiken. Door de jaren heen krijg je die koelte voor de goal en ik ben blij dat dat er dan zo uit kan komen. De rode kaart die vervolgens viel was heel vreemd. De spelers van Slavia kwamen allemaal instormen en vervolgens besloot de scheidsrechter anders. Hij wees nog even naar de grensrechter, maar die stond 60 meter verderop.”

Door de rode kaart voor Guus Til kreeg Dessers na rust een andere rol: “Ik stond na rust op een eiland en dan moet je vechten voor het team. Als je op het einde zo belangrijk kan zijn voor je team dan is dat het allemaal waard. Dit went nooit, dat is echt genieten. Zeker met al deze fans erbij. Er hebben altijd wel vraagtekens rond mij gehangen, maar ik voel me gewoon goed hier. We hebben een leuk team en we spelen goed voetbal. Laat mensen dan maar lekker praten.”

[video] Interview Cyriel Dessers | ‘Dit zijn de momenten waar je als voetballer van droomt’

Ofir Marciano: 'Trots op hoe we gevochten hebben'

Het Sinobo stadion was donderdagavond het decor van een mooi spektakelstuk. Slavia Praag en Feyenoord hielden elkaar in een enerverend duel in evenwicht, wat voor de Rotterdammers een prima resultaat was. Na afloop gaf doelman Ofir Marciano bij ESPN aan wat ervoor zorgde dat Feyenoord een gelijkspel uit het vuur kon slepen met tien man, ondanks zijn ongelukkige rol bij de tegentreffers.

“Het was een gekke avond. Het belangrijkste was het resultaat en dat hebben we gekregen. Ik ben trots op de manier waarop we als team hebben gevochten, zeker met tien man. Ik ben trots dat ik onderdeel ben van dit team. Ik heb wat met het nationale team gespeeld en ik wist dat ik er moet staan wanneer het nodig is. Vandaag speelde ik jammer genoeg geen goede wedstrijd. Gelukkig heeft het team me vandaag gered. We moeten goed analyseren wat we verdedigend weer beter kunnen doen, want we willen altijd beter doen. Ik heb genoeg ervaring om hier mee om te gaan. Het was geen goede wedstrijd van mij, dat is ook het leven van een doelman. Het belangrijkste is dat we als team samen blijven.”

Tenslotte ging de doelman nog kort in op goudhaantje Cyriel Dessers: “Hij is heel belangrijk en een heerlijke speler om er bij te hebben. Ik ga zeker een mooi kerstcadeau kopen voor hem.”

[video] Dessers in Praag andermaal goudhaantje voor Feyenoord: 'Het went niet'

Arne Slot: 'Meest memorabele wedstrijd tot dusver'

Feyenoord heeft donderdagavond in Praag gedaan wat het moest doen: de groepswinst behalen. Toch leek het lang uit te draaien op een nederlaag, maar in blessuretijd was het andermaal Cyriel Dessers die zijn ploeg hielp met een doelpunt. Bij ESPN gaf trainer Arne Slot zijn lezing over de wedstrijd.

“Het moment dat Cyriel scoorde was heel bijzonder. Ik was eerst natuurlijk heel blij, maar toen baalde ik dat ik om zoveel blessuretijd had gevraagd, haha. We hebben al vele memorabele wedstrijden gespeeld dit seizoen, maar deze was wel het toppunt, omdat er drie tegenslagen waren. De eerste goal had voorkomen kunnen worden, zacht uitgedrukt. Daarna de rode kaart, dat heb ik echt nog nooit gezien, waarbij de scheidsrechter zonder VAR een minuut na de gele kaart alsnog rood geeft. En dan heb je nog de tweede tegengoal, waarbij het er ook niet goed uitzag. Als je dan die tegenslagen met tien man overwint, is dat wel de knapste prestatie van dit seizoen. Zeker tegen deze tegenstander.”

Een opvallende rol was in negatieve zin weggelegd voor doelman Marciano: “Een maand geleden zat Cyriel er zo bij, en nu zien we waar hij nu staat. Als je keeper bent kun je fouten maken die dan meteen effect hebben op het eindresultaat. Hij heeft geluk gehad dat het team hem geholpen heeft, waardoor hij uiteindelijk toch met een goed gevoel het veld kan verlaten.”

Slot werd ook gevraagd naar het uitvallen van Bryan Linssen: “Hij kreeg in zijn eerste duel al een tikkie. Hij had aan één kant geen goed zicht meer, dus dan kan je niet verder spelen. Maar met terugwerkende kracht kun je je afvragen of die wissel zo erg was, gezien de prestaties van Cyriel. We hebben er na rust voor gekozen om hun centrale verdedigers vrij te laten. Zij waren de zwakste spelers. Uiteindelijk valt dan toch de 2-1 en dan ga je aanvallend wisselen met Alireza. Daarna is het alles of niks door de overige wissels en dat werd alles. We mogen heel blij zijn dat we een ronde door zijn in de Conference League, waar ook genoeg lastige ploegen in zitten. Wat dat betreft is het verschil met de Europa League ook weer niet zo groot.“

[video] Slot na gelijkspel Feyenoord in Praag: 'Misschien wel de knapste prestatie tot nu toe'

'90 Traore voor Bah

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 4 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  3 1-2 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.00. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.