De Kuip
Conference League
Fox

Genadeloos Feyenoord walst over IF Elfsborg heen in eerste play-offs duel ; image source: Pro Shots

In de eerste van twee duels in de play-offs van de Conference League heeft Feyenoord uitstekende zaken gedaan door met 5-0 te winnen van IF Elfsborg. De ploeg van Arne Slot wist binnen een halfuur al op een comfortabele 3-0 voorsprong te staan en gooide de wedstrijd in de tweede helft volledig dicht. Sinisterra tekende voor een hattrick en ook Linssen en Jahanbakhsh pikten nog een goaltje mee.

Feyenoord betrad de groene grasmat van de Kuip donderdagavond met dezelfde elf die vorige week een maatje te groot bleken voor FC Luzern. Ook aanwinst Alireza Jahanbakhsh was dus weer van de partij, die in het vorige Europese duel nog uitviel met een liesblessure en afgelopen zondag de openingswedstrijd van de Eredivisie moest missen tegen Willem II.

Vuurwerk bij opkomst van de spelers, luidruchtige, op elkaar gepakte fans en opperste concentratie op de gezichten van de jongemannen die - gewapend met een missie - de catacomben uit kwamen gemarcheerd: nog voor het begin van de wedstrijd ademde de Kuip de sfeer die kenmerkend is voor een belangrijke pot. Aangekomen in de play-offs van de Conference League was het aan Feyenoord om in deze eerste van twee wedstrijden tegen het Zweedse IF Elfsborg te laten zien dat ze in Rotterdam klaar zijn voor een langdurig verblijf in Europa.

De Rotterdammers leken gebrand te zijn op één ding: winnen. Vanaf de eerste minuut werd de aanval geopend op het Zweedse doel. Een van richting veranderd schot van Toornstra eindigde bijna tussen de palen en enkele minuten later was het Sinisterra die een kans kreeg op de openingstreffer. De rood-witte aanvallen werden veelvuldig en met overtuiging ingezet, maar toch stond de teller na 20 minuten spelen nog op 0-0. Ze zullen even hebben willen warmdraaien, want na die eerste periode begon Feyenoord nóg meer druk naar voren te zetten. In de 20e minuut gaf Sinisterra vanaf links een hoge voorzet, die resulteerde in een prima kopkans voor Linssen. Een moment daarna was het Toornstra die de aanval inluidde: hij gaf de bal vanaf eigen helft mee aan Pedersen, die een sprintje later de voorzet kon geven. Zijn bal ging voor de goal langs, miste Til, belandde voor de voeten van Sinisterra, maar eindigde na diens venijnige schot uiteindelijk hard in het zijnet.

Toch was het niet al te lang wachten op de eerste treffer. In de 25e minuut lanceerde aanvoerder Toornstra een heerlijke, lange voorzet op Sinisterra in het zestienmetergebied. De Colombiaan steeg tot grote hoogte en kon de bal hard in het doel van keeper Tim Rönning koppen. Vijf minuten later was het wéér raak voor de aanvalsmachine van Slot. Een lage, vrije trap van Toornstra waar iedereen behalve Jahanbakhsh overheen stapte, belandde via laatstgenoemde met een flinke poeier in de Zweedse goal. De wals leek op stoom te zijn, want in de 37e minuut is het wederom Sinisterra die, op aangeven van Linssen, de bal feilloos binnen weet te schieten en daarmee de ruststand op 3-0 brengt.

De tweede helft begon eigenlijk vrijwel hetzelfde als de eerste helft: Feyenoord denderde als een onstopbare trein richting Zweeds gebied en de Zweden waren niet bij machte daar iets tegen te doen. Het duurde dan ook maar tot de 48e minuut totdat de Kuip alweer voor de vierde keer deze avond op haar grondvesten trilde. Ditmaal was het op voorgeven van Pedersen dat Sinisterra de bal vrijwel letterlijk kon binnenvliegen. De vernedering voor de Zweden was echter nog niet ten einde: in de 58e minuut stuitte Til van dichtbij nog op de keeper, maar de rebound van Linssen passeerde de doellijn wél. De frustraties liepen aan Zweedse zijde hoog op, waardoor verdediger Holst het veld met een rode kaart mocht verlaten nadat hij de snelle Sinisterra andermaal niet wist bij te houden.

In de resterende dertig minuten van de wedstrijd gebeurde er op voetballend vlak niet bijzonder veel meer. De net van een blessure herstelde Jahanbakhsh werd - begrijpelijk - in de 67e minuut naar de kant gehaald en in zijn plaats mocht Boženík nog even delen in de wedstrijdvreugde. Ook Sinisterra mocht wat eerder rust nemen: hij werd richting het einde van het duel gewisseld voor de deze zomer gekochte doelman Ofir Marciano. Deze wissel had alles te maken met de rode kaart die Bijlow kreeg voor het blokkeren van een in de ogen van de scheidsrechter doorgebroken speler. Het zou het verloop van de wedstrijd niet meer beïnvloeden, want ook met 10 tegen 10 konden de Zweden geen vuist maken tegen dit genadeloze Feyenoord. Daarmee eindigde het eerste duel tegen IF Elfsborg in een schitterende 5-0.

Voor Feyenoord staat aanstaande zondag de tweede competitiewedstrijd op het programma, thuis tegen Go Ahead Eagles om 14:30. Volgende week donderdag mag Feyenoord in de Zweedse plaats Borås om 19:00 uur de return spelen tegen IF Elfsborg. Door de ruime overwinning van vandaag staat de ploeg van Slot al met één been in de groepsfase van de Conference League.

[video] Highlights Feyenoord - IF Elfsborg

Jens Toornstra: 'Alleen die rode kaart is een smetje op de wedstrijd'

Op genadeloze wijze heeft Feyenoord laten zien dat het thuishoort in de volgende ronde van de Conference League. In eigen Kuip werd IF Elfsborg met 5-0 verslagen door doelpunten van Linssen en Jahanbakhsh en een hattrick van Sinisterra. Aanvoerder Jens Toornstra stond aan de basis van meerdere doelpunten en praat met ESPN over het eerste duel van de play-offs:

“Dit is natuurlijk een prima vooruitzicht voor volgende week. Ik denk dat we goed hebben gespeeld. Het is wel zonde van die rode kaart op het einde (Bijlow zou een doorgebroken speler hebben geblokkeerd, red.) en we de wedstrijd met 10 man eindigen. Dat was denk ik door een gebrek aan concentratie, dus dat is wel een klein smetje op dit duel.”

Teamcaptain Toornstra was de grondlegger van de eerste goal. Met een voortreffelijke voorzet wist hij Sinisterra te bereiken, die - tegen sommige verwachtingen in - een aardige kopbal in huis had. “Wij wisten wel dat Sinisterra zo goed kon koppen”, knipoogde een tevreden Toornstra. Even later gaf Toornstra met een lage voorzet de assist op de 2-0, die werd binnengevlamd door Alireza Jahanbakhsh: “De lage voorzet was niet per se op deze manier ingestudeerd, maar wel om de bal bij de eerste paal te krijgen.”

Vooruitkijkend naar de return van volgende week, die eigenlijk al bijna in de pocket is, zegt Toornstra: “De bal blijft rond zeggen ze. Als we zo blijven spelen zoals we vandaag hebben gespeeld, mag het volgende week niet misgaan. Dan is het op naar de poulefase!”

[video] ‘Alles gedaan om de mensen blij te maken’ – Alireza Jahanbakhsh

Bryan Linssen: ‘Zo willen we voetballen’

Feyenoord heeft de eerste van twee duels in de play-offs van de Conference League met het grootste gemak gewonnen van IF Elfsborg. In eigen huis werd het 5-0 voor de Rotterdammers, na een hattrick van Sinisterra en doelpunten van Linssen en Jahanbakhsh. Spits Linssen verscheen voor de camera’s van ESPN om te praten over de aantrekkelijke wedstrijd en de mooie uitgangspositie:

“Het was een mooie avond, maar hij had nog iets mooier kunnen zijn. Het is zonde dat we Justin (Bijlow, red). volgende week moeten missen”. Bijlow ontving tegen het einde van de tweede helft een rode kaart voor het blokkeren van een doorgebroken speler, terwijl de wedstrijd op dat moment met een stand van 5-0 allang gespeeld was.

Tegelijkertijd was dit het enige smetje op de wedstrijd, want Feyenoord speelde lustig en met plezier, zo beaamt ook Linssen: “We wilden deze wedstrijd kapotmaken. Zorgen dat we het gelijk afmaken. Daarbij was het voor ons belangrijk om geen tegengoal te krijgen, daarom gingen we na de rust gelijk op zoek naar de 4-0. Daarna zie je dat er wat hakballetjes en balletjes achter het standbeen komen, van bijvoorbeeld Sinisterra. Dat krijg je als je lekker in je vel zit en een goede pot speelt.”

Linssen kijkt met dit team uit naar de return van volgende week én naar de competitie: “We hebben plezier, we jutten elkaar op. Dit is hoe we graag willen voetballen.”

[video] Toornstra over Feyenoord: 'Blijven we er zoveel energie in leggen, kan het een leuk toernooi worden'

Arne Slot: 'Ik hoop dat we elke week met deze intensiteit spelen'

Met 5-0 werd het Zweedse IF Elfsborg met de grond gelijk gemaakt in het eerste duel van de play-offs van de Conference League. Feyenoord zette vanaf de eerste minuut de aanval in en leek onstopbaar. De creativiteit van Sinisterra, de voortreffelijke voorzetjes van Toornstra en de zichtbare spelvreugde in het team maakten de wedstrijd in de Kuip donderdagavond een lust voor elk voetbalminnend oog. Met trainer Arne Slot keek ESPN terug op de wedstrijd:

“Laten we beginnen met de smet op de wedstrijd zodat we kunnen eindigen met het positieve. De laatste 25 minuten gaan we slordiger spelen, geven we wat ballen weg. Ik wil niet zeggen dat het logisch is dat we slordig gingen spelen, ondanks de 5-0 moet je toch je concentratie houden. Om toch nog iets positiefs eruit te halen, denk ik wel dat ze alles hebben gedaan om de tegengoal te voorkomen. Ik zag volgens mij Leroy (Fer, red.) zichzelf nog een keer op de grond voor een bal gooien. Dat doen ze dan wel goed.” Ook ging het gesprek nog even over de rode kaart van Bijlow: “Ik denk dat als Justin het opnieuw mag doen, hij dan vertrouwt op zijn kwaliteiten en in zijn goal blijft. Maar de tegenstander deed het ook heel slim.”

Verder was de wedstrijd vooral genieten, voor de neutrale kijkers, de fans, de spelers en de trainer: “De manier waarop de goals tot stand kwamen, was echt goed. Ik heb veel energie en veel intensiteit gezien. Los van het feit dat we genoeg goals hebben gemaakt, hebben we ook veel goede aanvallen laten zien. In de eerste twintig minuten had Elfsborg nog wel wat mogelijkheden. Daarna kregen wij echt controle over de wedstrijd: na de 2-0 hebben zij geen bal meer gehad.” Gevraagd naar de vorm van hattrick-maker Sinisterra, merkt Slot op: “Spelers hebben vaak een half jaar nodig om echt weer in het ritme te komen. Het is pittig met twee wedstrijden in de week, maar je ziet nu dat Sinisterra steeds sneller en feller wordt.”

Slot is tevreden met het spel van zijn team en hoopt dit vast te kunnen houden: “Het is al wekenlang leuk om naar te kijken. Ik hoop dat we volgende week, ondanks de 5-0 van vandaag, weer zo’n zelfde wedstrijd zien, met dezelfde intensiteit. Dat is natuurlijk elke week de intentie, al zal dat niet altijd lukken. Maar laten we niet te ver vooruit kijken: zondag eerst Go Ahead!”

[video] Slot: 'Dat Feyenoord nu dominant aanvallend voetbal kan spelen, stemt mij enorm tevreden'

15  4 2-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 8.45. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.