Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord wint veertiende KNVB-beker uit clubgeschiedenis


Tijdstip
21 april 2024
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
KNVB Beker
Televisiezender
-


Feyenoord wint veertiende KNVB-beker uit clubgeschiedenis; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord wint veertiende KNVB-beker uit clubgeschiedenis

Feyenoord is er zondag in geslaagd de bekerfinale te winnen van NEC. Na negentig minuten was een doelpunt van Igor Paixao genoeg om de wedstrijd te beslissen. Na een moeizame eerste helft waarin NEC veelal het betere van het spel had, herpakte de ploeg van Arne Slot zich in de tweede helft, waarna Igor Paixao na exact een uur spelen Feyenoord aan de leiding bracht, op aangeven van Santiago Gimenez. Daarmee verliest NEC haar vijfde opeenvolgende bekerfinale en pakt Feyenoord naast de tweede plek ook de KNVB-Beker dit seizoen.

NEC speelde een erg sterke eerste helft en leek na een half uur spelen op voorsprong te komen via Tjaronn Chery. De goal viel via de binnenkant van de paal hard binnen achter Timon Wellenreuther, maar op aangeven van de grensrechter besloot scheidsrechter Serdar Gözübüyük de goal te annuleren wegens buitenspel. Die beslissing werd vervolgens niet aangevochten door de VAR, waardoor de beslissing bleef staan. Feyenoord speelde een matige eerste helft maar had desondanks toch het overwicht in zowel de gecreërde kansen als in het balbezitpercentage. 

Na rust herpakte de ploeg van Arne Slot zich waarbij het aanzienlijk beter ging voetballen. Nadat de wedstrijd kort na rust werd stilgelegd nadat in de grachten van de Kuip liggende spandoeken vlam hadden gevat doordat er fakkels op waren gegooid, profiteerde Feyenoord vrijwel direct na de hervatting van onoplettendheid in de NEC-defensie. Santiago Gimenez gaf de bal mee aan Igor Paixao die vervolgens in de korte hoek via een hand van Jasper Cillessen en de binnenkant van de paal binnenviel. Zo kwam Feyenoord verdiend op voorsprong waarbij het team de wedstrijd eenvoudig uit leek te gaan voetballen.

Dat beeld veranderde nog geen kwartier na het openingsdoelpunt van Igor Paixao. In een hectische minuut trok Serdar Gözübüyük de gele kaart voor Yankuba Minteh, die binnen dertig seconden wordt gevolgd door de tweede gele kaart voor diezelfde Minteh. Twee keer geel is nog altijd rood, en dus moest Feyenoord in het laatste kwartier plus de acht minuten extra speeltijd stand zien te houden tegen elf man van NEC. Op die ploeg werkte de rode kaart voor Minteh als een rode lap voor een stier, de ploeg van Rogier Meijer ging met man en macht op zoek naar de gelijkmaker. 

Ondanks. twee kansen in de reguliere speeltijd en via drie corners in de extra tijd, waarbij ook Jasper Cillessen naar voren werd gestuurd, kwam NEC niet meer tot scoren toe, waarna het feest in De Kuip losbarstte. Nadat Feyenoord vorige week op bezoek bij Fortuna Sittard de tweede plek in de Eredivisie veilig stelde, wint de ploeg van Arne Slot vanavond de veertiende beker uit de clubgeschiedenis, de eerste beker sinds 2018. 


Quinten TImber: "We zijn getest vandaag, maar ook geslaagd" ; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Quinten TImber: "We zijn getest vandaag, maar ook geslaagd"

Na afloop van de met 1-0 gewonnen bekerfinale kwam Quinten Timber voor de camera's van ESPN om terug te blikken op zijn en Feyenoords wedstrijd: "Ik ben helemaal kapot, kijk naar mijn knieën, bult op mijn voorhoofd. We hebben echt moeten strijden vandaag, als team hebben we echt gestreden. Zeker na die rode kaart. We begonnen al niet goed aan de eerste helft. We verloren heel veel 50-50 duels. Dat bespraken we in de rust ook, dat lieten we gelukkig ook zien in de tweede helft. We zijn echt getest vandaag, maar wel geslaagd, denk ik."

De middenvelder van Feyenoord is duidelijk waarom hij de test als geslaagd acht: "We moesten vandaag die beker pakken, daarin zijn we geslaagd dus. Getest en geslaagd. We hebben de beker gepakt, ik ben blij. Misschien hebben we het volgende week weer over de competitie. Voor nu is het feest. Ik ben echt helemaal tevreden met vandaag. We hebben alles gegeven en verdienen deze beker!"


Arne Slot: "Vreemde wedstrijd, verdiende winnaar!"; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Arne Slot: "Vreemde wedstrijd, verdiende winnaar!"

Ook Arne Slot kwam na de wedstrijd voor de camera's van ESPN om in gesprek te gaan met Hans Kraay Jr: "Haha, het zou gek zijn als je niet blij bent als je een prijs wint, ik blijf alleen zeggen dat de landstitel een grotere prijs is. Ik vond het al met al een vreemde wedstrijd. We kwamen nauwelijks op gang in de eerste helft. We waren aan de bal niet zoals we normaal zijn. NEC deed het heel erg goed vandaag. Tweede helft kwamen we heel goed uit de kleedkamer. Waardeloos dat we vervolgens terug moesten de kleedkamer in. Dat deed me terugdenken aan de halve finale van vorig seizoen tegen Ajax, vandaag had daar veel raakvlakken mee. Waardeloos dat de wedstrijd dan zolang wordt stilgelegd."

Gevraagd naar de rode kaart kon Arne Slot geen duidelijk antwoord geven: "Ik heb niet goed gezien of de twee gele kaarten voor Minteh terecht waren, dat kon ik zo snel niet goed beoordelen. Maar gelukkig redt Wellenreuther hem ook in de slotfase enkele keren, anders hadden we hier natuurlijk met een heel ander gevoel gestaan en had ik ook een heel ander soort gesprek gevoerd met Minteh."

Over zijn toekomst liet de oefenmeester weinig los: "Het succes uitbouwen en continueren, dat is hetgeen we hier proberen te doen. Veel verder kan ik daar niet over zeggen. Vanavond een feestje bouwen en morgenochtend worden we gehuldigd!"


Timon Wellenreuther: "Dit betekent heel veel voor mij!"; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Timon Wellenreuther: "Dit betekent heel veel voor mij!"

Na afloop van de met 1-0 gewonnen bekerfinale kwam ook Timon Wellenreuther voor de camera's van ESPN om in gesprek te gaan met Hans Kraay Jr: "Deze prijs betekent heel veel voor mij. Zeker na het afgelopen seizoen, waarin we kampioen werden, is het lekker om ook nu weer een prijs te pakken. De titel is weg, dus dan is de beker het beste alternatief. Na een slechte eerste helft gingen we all-in in de tweede helft met dit als resultaat."

Over enkele belangrijke reddingen die de keeper moest verrichten om zijn ploeg op de been te houden tegen NEC: "Het is altijd fijn om belangrijk te zijn voor het team met goede reddingen. Ik oog misschien als rustige jongen maar ik ben normaal best explosief. Ik ben emotioneel, ja. In de rust gaf Arne Slot een goede speech, niet alleen over tactiek maar vooral dat er in een finale een andere mentaliteit wordt gevraagd. Ik denk dat dat het verschil was tussen onze eerste en tweede helft."

Over zijn positie en die van Justin Bijlow kon de Duitse doelman geen antwoord geven: "Ik weet het echt nog niet. Ik ben nu ontzettend blij met deze prijs en wil dit graag gaan vieren", om zich vervolgens in het feestgedruis met zijn teamgenoten te storten."


Santiago Gimenez: "Het allerbelangrijkste in dit soort wedstrijden is winnen!"; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Santiago Gimenez: "Het allerbelangrijkste in dit soort wedstrijden is winnen!"

Santiago Gimenez kwam na de wedstrijd tegen NEC ook voor de camera's van ESPN: "Het maakt in dit soort wedstrijden niet uit wie er scoort of wie de assists geeft. Het belangrijkste is om te winnen, dat is het belangrijkste in finales en dat hebben we gedaan. Onze teameffort was indrukwekkend en we verdienden het te winnen. Dat is het belangrijkste in dit soort wedstrijden. We waren feest aan het vieren, aan het zingen en schreeuwen. De sfeer is geweldig, we maken er een geweldig feest van."

Over zijn gebrek aan doelpunten gaf hij het volgende antwoord: "Ik moet hard blijven werken. Ik heb geen hele slechte wedstrijden gespeeld maar scoren is even wat moeilijker voor mij. Nee, dat maakt me niet nerveus. Ik weet dat dit erbij hoort. Gelukkig hebben we de beelden nog waarop het wel lukte en daarom ben ik ervan overtuigd dat die tijden ook weer terug gaan komen. De trainer maakt me in elke training weer beter als speler, maar ook als mens. Niet alleen qua trainen of goals maken maar ook qua mentaliteit. Echt op alle fronten. Ik ben ervan overtuigd dat ik de laatste wedstrijden dit seizoen weer goals ga maken en het seizoen toch goed afsluit."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 1-0 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Igor Paixão ('60)

Opmerkelijk: Feyenoord wint met 10 tegen 11 de KNVB-Beker

Scheidsrechter
Serdar Güzübüyük
Toeschouwers
50 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
NEC: Verdonk ('67)
Kaart
NEC: Hansen ('68)
Kaart
Feyenoord: Yankuba Minteh ('71)
Kaart
Feyenoord: Yankuba Minteh ('72)

Opstelling Feyenoord

Igor PaixãoSantiago GimenezYankuba Minteh


Calvin StengsQuinten TimberRamiz Zerrouki


Lutsharel GeertruidaDávid HanckoThomas BeelenBart Nieuwkoop


Timon Wellenreuther

Wissels:

'65 Luka Ivanušec voor Igor Paixão
'75 Ayase Ueda voor Santiago Gimenez
'75 Gernot Trauner voor Bart Nieuwkoop
'87 Alireza Jahanbakhsh voor Calvin Stengs


Opstelling NEC

BaasOgawaSano


ProperCheryHoedemakers


VerdonkNuytinck (C)Sandlervan Rooij


Cillessen

Wissels:

'65 Sow voor Ogawa
'65 Hansen voor Baas
'65 Gonzalez voor Hoedemakers
'87 Schöne voor Sano
'93 Pereira voor van Rooij


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-0 (0-0)
 7 1-0 (0-0)
 7 1-0 (0-0)
 5 2-0 (0-0)
 5 2-0 (0-0)
 5 2-0 (0-0)
 4 2-1 (0-0)
 3 3-1 (1-1)
 3 3-1 (1-1)
10  3 3-0 (1-0)
11  3 2-1 (1-1)
12  3 4-0 (2-0)
13  3 2-0 (1-0)
14  3 3-0 (2-0)
15  3 3-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.43. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Timon Wellenreuther (39 -> 5,0)
2. Quinten Timber (23 -> 4,0)
3. Igor Paixão (12 -> 3,0)
4. Dávid Hancko (9 -> 2,0)
5. Lutsharel Geertruida (3 -> 1,0)
6. Thomas Beelen (2 -> 0,0)
6. Calvin Stengs (2 -> 0,0)
8. Niemand (0 -> 0,0)
8. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
8. Gjivaj Zechiël (0 -> 0,0)
8. Leo Sauer (0 -> 0,0)
8. Sem Valk (0 -> 0,0)
8. Tein Troost (0 -> 0,0)
8. Santiago Gimenez (0 -> 0,0)
8. Neraysho Kasanwirjo (0 -> 0,0)
8. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
8. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
8. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
8. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
8. Mats Wieffer (0 -> 0,0)
8. Yankuba Minteh (0 -> 0,0)
8. Gernot Trauner (0 -> 0,0)
8. Marcos López (0 -> 0,0)
8. Javairo Dilrosun (0 -> 0,0)
8. Ayase Ueda (0 -> 0,0)
8. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
8. Ramiz Zerrouki (0 -> 0,0)
8. Quilindschy Hartman (0 -> 0,0)
8. Thomas van den Belt (0 -> 0,0)
8. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
8. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
8. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
8. Danilo (0 -> 0,0)
8. Sebastian Szymański (0 -> 0,0)
8. Cole Bassett (0 -> 0,0)
8. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
8. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
8. Denzel Hall (0 -> 0,0)
8. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
8. Devin Remie (0 -> 0,0)
8. Ezequiel Bullaude (0 -> 0,0)
8. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
8. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
8. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
8. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
8. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
8. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
8. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
8. Karim Dermane (0 -> 0,0)
8. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
8. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
8. Luka Ivanušec (0 -> 0,0)
8. Ondřej Lingr (0 -> 0,0)
8. Mikki Van Sas (0 -> 0,0)
8. Mannou Berger (0 -> 0,0)
8. Givairo Read (0 -> 0,0)
8. Jaden Slory (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.