Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenZakelijke overwinning voor Feyenoord in Rotterdamse stadsderby


Tijdstip
11 februari 2024
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Zakelijke overwinning voor Feyenoord in Rotterdamse stadsderby; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Zakelijke overwinning voor Feyenoord in Rotterdamse stadsderby

Feyenoord heeft de Rotterdamse stadsderby winnend af weten te sluiten. In De Kuip wist de ploeg met 2-0 te winnen. Dávid Hancko en Lutsharel Geertruida zorgden voor de doelpunten.

Feyenoord begon heel moeizaam aan de wedstrijd. Direct vanaf het begin was de ploeg weliswaar bij constant aan de bal, maar het tempo lag veel te laag. Sparta had de intentie om het achterin zo gesloten mogelijk te houden, waardoor het publiek in De Kuip alles behalve werd verwend.

Tekenend voor het lage niveau was dat het eerste schot op doel van de wedstrijd pas vijf minuten voor rust volgde toen een schot van Thomas Beelen over het doel werd getikt.

In de tweede helft leek Feyenoord iets scherper en volgde er al snel een kans voor Igor Paixao, maar hij kreeg het niet voor elkaar om een goede voorzet van Yankuba Minteh binnen te koppen.

Toch duurde het niet lang meer voordat de openingstreffer wel viel. Scheidsrechter Pol van Boekel zag niet dat Minteh onderuit werd gehaald in het strafschopgebied, maar hij werd door de VAR gecorrigeerd. Feyenoord kreeg een penalty en Dávid Hancko wist daardoor voor de 1-0 te zorgen.

Al snel was het opnieuw raak en wederom was het een verdediger die wist te scoren, omdat het dit keer Lutsharel Geertruida was die voor het doelpunt zorgde. Hierbij had Luka Ivanusec echter ook een groot aandeel. De Kroaat stond net een minuut binnen de lijnen en kwam vervolgens met een geweldige voorzet die voor de 2-0 zorgde.

Ook hierna bleef Feyenoord duidelijk de betere partij. Al bleef het moeite houden om tot kansen te komen. Tien minuten voor tijd leek dan toch de derde treffer van de avond te volgen, maar vanwege hands van Mats Wieffer werd het doelpunt uiteindelijk toch afgekeurd.

Feyenoord leek het wel te geloven en kwam achterin bovendien ook niet in de problemen, ondanks dat Sparta in de slotfase nog wel een paar keer een hoekschop mocht nemen. Het resultaat was dan ook een zakelijke 2-0 overwinning tegen de stadsgenoot.


Mats Wieffer: 'Het was een vrij gemakkelijke wedstrijd'

In gesprek met ESPN gaf Mats Wieffer aan dat Feyenoord een vrij gemakkelijke wedstrijd kende tegen Sparta. "Zij hebben niets gecreëerd. Ook toen wij voorkwamen deden zij niet iets van druk zetten en was het vrij makkelijk voor ons om daar tussenuit te spelen. Met oog op donderdag was dat wel lekker voor ons", aldus Wieffer.

In de eerste helft had de ploeg het wel moeilijk om door de muur van Sparta te komen. "Wij hadden in de eerste helft iets meer van kans tot kans moeten spelen en in een hoger tempo, waardoor zij meer moesten lopen. Zij hielden het in het midden veel dicht, waardoor er aan de zijkanten nog wel ruimte lag om er doorheen te spelen", zo gaf hij aan. "De kansen die we creëerden waren via de zijkanten. Je moet dan gewoon geduldig blijven. Daarna krijg je die penalty en dan nog die goal van Lutsa. Dan is het 2-0 en was het voor ons wel klaar."

Zelf leek de middenvelder ook te scoren, maar die werd afgekeurd. "Dat was een beetje ongelukkig. Ik kopte de bal tegen hem en vervolgens kwam die op mijn hand", zei hij daarover. "Dat is tegenwoordig hands. Ik kan er niet veel aan doen, maar dat zijn nu de regels."


Thomas Beelen: 'Ik heb heel veel geleerd in de afgelopen tijd'

Thomas Beelen was in gesprek met ESPN blij dat hij weer een basisplaats had gekregen bij Feyenoord. "Uiteindelijk weet je dat dit soort dingen in een seizoen kunnen gebeuren. Als je niet veel speelt, moet je gewoon zorgen dat je fit blijft", aldus Beelen. "Ik heb niet veel gespeeld, maar wel heel veel geleerd in de afgelopen tijd. En dit zijn dan de kansen die ik moet pakken."

Gevraagd werd wat hij dan had geleerd. "Ik ben verdedigend veel geleerd en daar kan ik nog steeds heel veel leren. Bij PEC was het toch vooral vol gas naar voren. Toen was ik wel verdediger, maar heb ik niet echt veel verdedigd", zo gaf hij aan. "Aan de bal zit er ook veel meer denken bij en daar moest ik toch wel aan wennen dat dat in je systeem komt. Dat gaat steeds beter, maar daar kan ik ook nog steeds stappen in maken."

In de eerste helft kreeg de verdediger zelf een paar mogelijkheden om te scoren. "Ze lieten me tot zo ver komen dat ik het wel een paar keer moest proberen", zei hij daarover. "Vooral die van Mats had ik eigenlijk wel moeten maken."


Arne Slot: 'Het was een zakelijke overwinning'

In gesprek met ESPN noemde Arne Slot de overwinning tegen Sparta een zakelijke. De trainer zag goede en niet goede dingen in de eerste helft. "Niet goed was omdat je vanuit het vele balbezit liever tot meer kansen wil komen. Goed was dat we niet van die kansloze ballen zijn gaan spelen. We zijn rustig gebleven", aldus Slot. "Dat heb ik in de rust ook gezegd. Ik heb gezegd dat ik naar ploegen kijk die zo dominant zijn en veel de bal hebben. We moesten vertrouwen houden dat we die rust houden en die bal inbrengen. Wel moesten we meer de zestien aanvallen."

Gevraagd werd aan Slot of hij de penalty terecht vond. "Ik ben er uiteraard blij mee. En als de VAR hem roept, dan zal hij vinden dat er contact is", zo gaf hij aan. "Het zal altijd een beetje een discussie zijn. Als de bal al gespeeld is voordat er contact is, wordt een penalty altijd als zwaar gezien. Maar het is wel een overtreding in de zestien en daar kun je een strafschop voor geven. De scheids gaf em niet, maar de VAR riep hem naar de kant en toen gaf hij em wel."

Slot kreeg ook de vraag wat hij van het basisdebuut van Ayase Ueda in de Eredivisie vond. "Zeker in de eerste helft speelde Sparta massaal met negen, tien of soms zelfs elf man rond de eigen zestien. Dan zijn de ruimtes heel klein en moet je hopen dat die bal één of twee keer een keer goed valt", zei hij daarover. "Hij viel ook één of twee keer goed, maar hij kon niet scoren. Zonder bal heeft hij ook hard gewerkt. Al was daar ook niet heel veel voor nodig omdat Sparta steeds de lange bal zocht. Het is jammer dat het hem niet lukte om te scoren, maar hij gaat zijn goals voor Feyenoord echt wel maken."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 2-0 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Dávid Hancko ('57, penalty)
Goal
2-0 Lutsharel Geertruida ('63)
Scheidsrechter
Van Boekel
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Sparta Rotterdam: Verschueren ('34)
Kaart
Sparta Rotterdam: Metinho ('86)

Opstelling Feyenoord

Igor PaixãoAyase UedaYankuba Minteh


Ramiz ZerroukiCalvin StengsMats Wieffer


Quilindschy HartmanDávid HanckoThomas BeelenLutsharel Geertruida


Timon Wellenreuther

Wissels:

'61 Luka Ivanušec voor Igor Paixão
'61 Antoni Milambo voor Calvin Stengs
'69 Alireza Jahanbakhsh voor Yankuba Minteh
'69 Bart Nieuwkoop voor Thomas Beelen
'82 Ondřej Lingr voor Lutsharel Geertruida


Opstelling Sparta Rotterdam

BrymSaitoMito


VerschuerenClementKitolano


WarmerdamEerdhuijzenMeissenBakari


Olij

Wissels:

'72 Metinho voor Mito
'72 van der Kust voor Saito
'82 El Dhari voor Kitolano


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 2-0 (0-0)
 7 2-0 (0-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 1-0 (0-0)
10  5 2-1 (0-0)
11  5 2-0 (1-0)
12  3 3-0 (2-0)
13  3 3-0 (2-0)
14  3 3-0 (1-0)
15  3 3-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.85. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Dávid Hancko (31 -> 5,0)
2. Mats Wieffer (22 -> 4,0)
3. Thomas Beelen (12 -> 2,5)
3. Lutsharel Geertruida (12 -> 2,5)
5. Quilindschy Hartman (5 -> 1,0)
6. Timon Wellenreuther (1 -> 0,0)
6. Luka Ivanušec (1 -> 0,0)
8. Niemand (0 -> 0,0)
8. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
8. Gjivaj Zechiël (0 -> 0,0)
8. Leo Sauer (0 -> 0,0)
8. Sem Valk (0 -> 0,0)
8. Tein Troost (0 -> 0,0)
8. Santiago Gimenez (0 -> 0,0)
8. Neraysho Kasanwirjo (0 -> 0,0)
8. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
8. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
8. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
8. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
8. Yankuba Minteh (0 -> 0,0)
8. Gernot Trauner (0 -> 0,0)
8. Marcos López (0 -> 0,0)
8. Igor Paixão (0 -> 0,0)
8. Javairo Dilrosun (0 -> 0,0)
8. Calvin Stengs (0 -> 0,0)
8. Ayase Ueda (0 -> 0,0)
8. Quinten Timber (0 -> 0,0)
8. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
8. Ramiz Zerrouki (0 -> 0,0)
8. Thomas van den Belt (0 -> 0,0)
8. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
8. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
8. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
8. Danilo (0 -> 0,0)
8. Sebastian Szymański (0 -> 0,0)
8. Cole Bassett (0 -> 0,0)
8. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
8. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
8. Denzel Hall (0 -> 0,0)
8. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
8. Devin Remie (0 -> 0,0)
8. Ezequiel Bullaude (0 -> 0,0)
8. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
8. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
8. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
8. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
8. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
8. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
8. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
8. Karim Dermane (0 -> 0,0)
8. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
8. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
8. Ondřej Lingr (0 -> 0,0)
8. Mikki Van Sas (0 -> 0,0)
8. Mannou Berger (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.