Stadio Olimpico
Champions League
RTL 7

Feyenoord gaat andermaal onderuit in Olimpico; image source: Pro Shots

Ook het tweede bezoek aan Stadio Olimpico in 2023 heeft geen punten opgeleverd voor Feyenoord. Tegen Lazio verloor de ploeg van Arne Slot door een doelpunt van Ciro Immobile met 1-0. Net als in de uitwedstrijd tegen Atlético Madrid was Feyenoord de bovenliggende partij, maar vergat het zichzelf te belonen.

Lazio ging zoals verwacht agressief van start. Het zette hoog druk, was fel in de duels en maakte het Feyenoord enorm moeilijk. Al binnen één minuut had Bart Nieuwkoop een gele kaart te pakken, toen Zaccagni hem op snelheid voorbij liep. De rechtsback moest na 20 minuten noodgedwongen gewisseld worden, nadat hij hard in botsing kwam met Hysaj. Voor hem kwam Gernot Trauner in de ploeg. De Rotterdammers overleefden de Italiaanse storm zonder kansen weg te geven en kwamen daarna beter in hun spel. Feyenoord had veelvuldig balbezit, maar moest lang wachten op de eerste kans. Deze kwam er na een half uur spelen. Een knappe actie van Paixao en dito steekpass van Timber stelde Gimenez in staat om het doel onder vuur te nemen. Met een uiterste inspanning verwerkte Provedel de inzet tot corner. Ook Paixao probeerde het even later, maar zijn schot ging rakelings naast. Het was wachten op de 0-1, maar in de blessuretijd viel de treffer aan de andere kant. Na balverlies van Timber werd Immobile de diepte in gestuurd en omdat Geertruida niet alert was, stond de spits geen buitenspel. Immobile omspeelde Bijlow en schoot onverwachts de 1-0 binnen voor Lazio, wat ook de ruststand was.

In de tweede helft was het spelbeeld niet veel anders dan de laatste fase voor rust. Feyenoord was de bovenliggende partij, wat zich vooral uitte in veel balbezit. Het kreeg gaandeweg de tweede helft een aantal goede kansen om de stand gelijk te trekken, maar de Rotterdammers lieten na om zichzelf te belonen. Zo was Gimenez zéér dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal ging rakelings voorlangs. Ook een aantal gevaarlijke corners leverden niets op.

Zo’n twintig minuten voor tijd paste Slot zijn eerste aanvallende wissels toe. De ingevallen Gernot Trauner mocht het veld weer verlaten, evenals Igor Paixao. Voor hen kwamen Alireza Jahanbakhsh en Luka Ivanusec in de ploeg. Omdat het slotoffensief niet echt van de grond wilde komen, werden ook Ayase Ueda en Antoni Milambo voor Ramiz Zerrouki en Quinten Timber gebracht. Ook dit leverde niet het gehoopte resultaat. Lazio gooide de poorten massaal dicht en beperkte zich tot verdedigen. Feyenoord kon geen gaatje vinden in de Romeinse defensie en daardoor verliet het met een 1-0 nederlaag het veld van Olimpico. Door deze onnodige nederlaag zakt Feyenoord naar de derde plaats in de Champions League poule.

Aanstaande zondag speelt Feyenoord een belangrijke wedstrijd in de Eredivisie. In De Kuip ontvangt het om 16:45 uur AZ, dat op evenveel punten staat.

[video] Samenvatting Lazio Roma - Feyenoord

Calvin Stengs: ‘We hadden meedogenlozer moeten zijn’

Door een doelpunt van Ciro Immobile heeft Feyenoord dinsdagavond met 1-0 verloren van Lazio. De Rotterdammers hadden een groot deel van de wedstrijd een optisch overwicht, maar het speelde te matig om grote kansen te creëren. Calvin Stengs verscheen na afloop voor de camera’s van RTL7.

“Het is een super zure nederlaag. Op het eerste kwartier na waren we de betere partij. We maakten één foutje en die lag er meteen in. We waren redelijk aan de bal en creëerden ook wel wat kansen. Over het algemeen heb ik het gevoel gehad dat we het spel maakten, maar dat was niet genoeg. We hadden meedogenlozer moeten zijn met de kansen. Zij hebben één kans gehad en die zat erin. We waren niet zo goed als in de thuiswedstrijd, maar in die wedstrijd was het niveau héél hoog. Het is lastig om dat niveau altijd te halen. Vandaag was het alleen niet goed genoeg.”

Lazio ging furieus van start, zag ook Stengs: “Het eerste kwartier zaten zij er heel kort op. Daarna hebben we volgens mij heel lang de bal gehad en hebben we wat kansen gecreëerd. We hebben alleen geen goal gemaakt. Na het eerste kwartier ging ik wat meer centraal spelen en ging Santi wat meer naar de zijkant, waardoor ik het spel kon maken. Daarnaast waren we zelf wat rustiger aan de bal, maar helaas was het niet goed genoeg vandaag. We hebben nog alles in eigen hand, gelukkig. We moeten nu zorgen dat we twee keer gaan winnen.”

[video] Feyenoord-back Hartman hoorde Lazio-spelers binnenkomen: 'Stampen op onze deur en de muur'

Arne Slot: ‘We hadden controle over de wedstrijd’

Feyenoord heeft dinsdagavond een onnodige nederlaag opgelopen in Rome. Op bezoek bij Lazio werd het 1-0 door een doelpunt vlak voor rust van Immobile. Na rust was Feyenoord niet bij machte om de Romeinse defensie te slechten, waardoor het opnieuw verloor in Stadio Olimpico. Na afloop gaf trainer Arne Slot zijn commentaar bij RTL7.

“Na een nederlaag kun je het gevoel wel raden, zeker wanneer de tegenstander maar één keer op goal heeft geschoten. Ik vond dat we controle hadden over de wedstrijd omdat we goed aan het opbouwen waren. Idealiter wil je dan ook tot veel kansen komen, maar daar was de tegenstander te goed voor. We hebben een goede uitwedstrijd gespeeld, maar de tegenstander heeft gescoord en wij niet. Als club zijn we in ontwikkeling omdat we voor de vierde keer in de Champions League de bovenliggende partij waren. Ook vandaag hebben we wel een paar goede kansen gehad, maar we hebben niet weten te scoren en de tegenstander wel.”

Lazio schoot uit de startblokken, zag ook Slot: “Als je een uitwedstrijd speelt, gooit de tegenstander er vaak wat meer energie in. Ze zetten ook wat anders druk dan verwacht, dus we moesten daarin wat omzetten. Vlak voor rust krijgen we de goal tegen omdat we onnodig de bal verliezen en de verdediging niet op één lijn staat. In de tweede helft hadden we de controle, maar hebben geen grote kansen gecreëerd. Zó ver zijn we dan ook weer niet. Een detail heeft vandaag de doorslag gegeven. We waren dichtbij doelpunten, met name via een aantal kopballen, uit langlopende aanvallen.”

Tot slot gaf de oefenmeester een eindconclusie van de avond: “Dit was geen goede avond voor ons. Het onderlinge resultaat ten opzichte van Lazio is nog positief, maar je gaat van plek één naar drie en dat is teleurstellend. In principe moet je de thuiswedstrijden in de Champions League winnen om door te gaan, dus daar gaan we voor.”

[video] 'We hadden vandaag meer verdiend' | Arne Slot vond Feyenoord domineren tegen Lazio

Quinten Timber: ‘In topsport wordt een fout meteen afgestraft’

Feyenoord speelde dinsdagavond niet op het gewenste niveau en daardoor moest het een zure nederlaag slikken. Middenvelder Quinten Timber gaf na afloop van de wedstrijd aan dat hij zich schuldig voelde voor de tegentreffer en dat Feyenoord genoeg kansen heeft gehad om tot scoren te komen.

“Een nederlaag is altijd zuur. Ik denk dat we het in het begin lastig hadden, wat ook logisch was in een uitwedstrijd. Daarna hebben we tot het einde de controle gehad, maar is het zonde dat je 1-0 achter komt. Bij de tegengoal maak ik een fout door de bal te verliezen op het middenveld. Dat mag niet gebeuren. Dan zie je meteen de kwaliteit van de tegenstander. Het is topsport en dat wordt meteen afgestraft. Daar moet je van leren en meenemen naar de volgende wedstrijd. Ik wilde een mannetje passeren, maar toen ik de bal verloor lag het helemaal open. Dat is een groot leermoment, maar op dit moment vooral kut, want daardoor verlies je de wedstrijd. We hebben een aantal grote kansen gehad om te scoren, maar hij valt net niet. We hebben genoeg goede dingen gedaan, maar dit is de Champions League en dan worden alle fouten afgestraft.”

15  1 2-2 (2-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.19. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.