Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord na bizarre tweede helft te sterk voor Celtic


Tijdstip
19 september 2023
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Champions League
Televisiezender
RTL 7


Feyenoord na bizarre tweede helft te sterk voor Celtic; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord na bizarre tweede helft te sterk voor Celtic

Feyenoord is de groepsfase van de Champions League begonnen met een zege. De thuiswedstrijd tegen Celtic eindigde in een 2-0 overwinning. Calvin Stengs en Alireza Jahanbakhsh zorgden voor de doelpunten.

In een zoals altijd zeer sfeervolle Kuip had Feyenoord het aanvankelijk lastig tegen de Schotten. In de openingsfase was Celtic vaker aan de bal en het lukte de ploeg van Arne Slot maar niet om tot kansen te komen, mede ook omdat de passing daarvoor te slordig was.

Naarmate de eerste helft volgde kreeg Feyenoord iets meer controle over de wedstrijd, maar de echte kansen bleven maar uit. Ook Celtic kwam nauwelijks tot gevaar, waardoor beide ploegen met een 0-0 tussenstand de rust in leken te gaan.

In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Feyenoord echter nog een vrije trap en hieruit volgde alsnog de voorsprong voor Feyenoord. Doelman Hart verkeek zich op een vrije trap van Calvin Stengs en de 1-0 was een feit.

Aanvankelijk was het spelbeeld in de eerste helft ook na rust hetzelfde. Alles veranderde echter na een uur spelen toen de bal plotseling op de stip ging. Igor Paixão werd in het strafschopgebied onderuit gehaald. Het leverde niet alleen een penalty op, maar ook een tweede gele kaart voor Celtic-verdediger Lagerbielke. Paixão miste het buitenkansje echter nog wel.

Enkele minuten later volgde nog een rode kaart voor Celtic na een harde overtreding op Mats Wieffer en de Schotten stonden plotseling met negen man op het veld. De definitieve beslissing leek vervolgens al direct te volgen na een heerlijke goal van Lutsharel Geertruida, maar vanwege buitenspel werd de treffer afgekeurd.

Gezien de overtalsituatie leek het echter een kwestie van tijd tot die tweede treffer alsnog zou vallen en dat gebeurde dan ook een kwartier voor tijd toen Alireza Jahanbakhsh de 2-0 hard binnen schoot.

Feyenoord leek het duel vervolgens eenvoudig uit te kunnen spelen en kon voorzichtig op zoek naar nog meer doelpunten. Vlak voor tijd kreeg het echter wel een flinke tik te verwerken toen Luka Ivanušec verkeerd neer kwam en uiteindelijk met de brancard van het veld gedragen moest worden.

In de blessuretijd leek Ondřej Lingr nog voor de 3-0 te zorgen, maar opnieuw werd door de VAR ingegrepen vanwege buitenspel. Daarmee kwam een einde aan een knotsgekke tweede helft waarin twee doelpunten van Feyenoord werden afgekeurd en twee spelers van Celtic met rood van het veld werden gestuurd. Het belangrijkste bleef echter ook staan: de 2-0 overwinning.


Feyenoord alleen aan kop na treffer van Lazio-doelman

Feyenoord staat na de eerste speelronde alleen aan kop in de groep van de Champions League. Lang leek het erop dat Feyenoord samen met Atlético Madrid op drie punten zou komen, aangezien de Spanjaarden op voorsprong stonden tegen Lazio. In de vijfde minuut van de blessuretijd mochten de Italianen nog echter een hoekschop nemen, waarna doelman Ivan Provedel mee naar voren ging. Uit de voorzet die volgde kopte de keeper van Lazio de 1-1 tegen de touwen. waardoor Feyenoord nu als enige de volle punten heeft weten te behalen.


Alireza Jahanbakhsh: 'Dit is het mooiste wat er is'

In gesprek met RTL 7 gaf Alireza Jahanbakhsh aan genoten te hebben van zijn debuut in de Champions League. "Met 2-0 gewonnen en de eerste thuiswedstrijd in de Champions League in jaren. Dit is het mooiste wat er is", aldus Jahanbakhsh. "Het is mooi om te horen dat je naam wordt gezongen. Het is best lastig om alles goed te kunnen beschrijven."

Feyenoord kende wel een lastige start van de wedstrijd. "We hadden niet verwacht dat ze zo goed aan de bal zouden zijn. We hadden verwacht dat we meer aan de bal zouden zijn", zo gaf hij aan. "Ze hebben alleen niet echt een kans gehad. In de eerste helft was het meer een fifty/fifty wedstrijd. Vlak voor rust kwam dan die mooie vrije trap van Calvin en dat maakte het een stuk makkelijker. In de tweede helft speelden we met meer vertrouwen en na die twee rode kaarten was het balbezit houden en die tweede goal maken om de wedstrijd te killen."

Jahanbakhsh maakte uiteindelijk de bevrijdende 2-0. "Ik ben aan de linkerkant gaan staan met de gedachte om naar binnen te komen en dan te schieten", zei hij daarover. "Nu kwam er een voorzet van de rechterkant. Toen ik de bal aanraakte, wist ik dat ik niet moest twijfelen en de bal hard moest binnen schieten. Gelukkig ging hij er in."


Calvin Stengs: 'Het was wel een goede goal'

Calvin Stengs erkende in gesprek met RTL 7 dat Feyenoord een lastige eerste helft kende. "Dat gaf de trainer ook al aan. Het leek wel alsof we zenuwachtig waren", aldus Stengs. "In de opbouwfase waren we af en toe slordig en ging het op en neer. Dat moesten we in de tweede helft beter doen en dat hebben we ook gedaan. Maar in het begin was het zeker alsof we een beetje zenuwachtig waren."

Zelf opende de Stengs via een vrije trap de score. "David wilde ook nemen, maar ik vroeg of ik mocht nemen. Dat vroeg ik ook aan Igor en toen schoot ik maar gewoon. Hij ging er goed in", zo gaf hij aan. "Ik stond als eerste op het lijstje, maar normaal ga je altijd even overleggen wie er wel en niet goed in zit. Het was wel een goede goal."

Gevraagd werd ook aan Stengs op welke plek hij staat op het lijstje van strafschoppennemers. "De spits neemt gewoon", zei hij daarover. "De trainer heeft ook gezegd dat Igor moest nemen. Hij was de eerste keuze."


Quilindschy Hartman: 'Als klein kind keek je hiernaar en nu sta je er zelf'

In gesprek met RTL 7 had Quilindschy Hartman genoten van zijn debuut in de Champions League. "Het was mooi en natuurlijk bijzonder. Als klein kind keek je hiernaar en nu sta je er zelf", aldus Hartman. "Het was een hele mooie avond en het smaakt naar meer. Twee jaar geleden speelde ik nog in de Onder 21 en nu sta ik in de Champions League in een volle Kuip. Daar kun je alleen maar van genieten."

Volgens Hartman begon Feyenoord nog zenuwachtig aan de wedstrijd. "Als ik voor mezelf spreek had ik een beetje onderschat hoe snel ze op je voet zijn. Dat is wel anders dan in Nederland", zo gaf hij aan. "In de tweede helft konden we het wat meer van ons afgooien en hielp het natuurlijk ook een beetje mee dat we tegen tien en daarna tegen negen man kwamen. Uiteindelijk werd het daardoor nog een relatief makkelijke overwinning."

Gevraagd werd wat er in de rust werd gezegd omdat het in de tweede helft beter ging. "De trainer zei ook dat we onder de indruk waren en we dat een beetje los moesten laten. We deden het zonder de bal goed, maar aan de bal moesten we meer rust nemen. Dat ging na de rust wel beter", zei hij daarover.


Arne Slot: 'In de eerste helft hebben we geïnvesteerd om in de tweede helft onze ruimtes te creëren'

Arne Slot was in gesprek met RTL 7 erg tevreden over de wedstrijd tegen Celtic. "Ik moet wel zeggen dat de eerste helft zeker niet zo goed was als de tweede helft. Daar ben ik niet van geschrokken, want ik wist dat Celtic agressief druk zet", aldus Slot. "Daar moesten we of aan wennen of het waren de zenuwen van de Champions League. Feit was wel dat we in de opbouw niet zo goed speelden als normaal. En als we dat wel goed deden, was het vervolg weer moeilijk."

Met name in de eerste helft stond Slot vaak aan de zijlijn te schreeuwen. "Het druk zetten was in de eerste helft van een bedenkelijk niveau en het was vrij lastig om dat goed over te brengen", zo gaf hij aan. "Tijdens de blessurebehandeling heb ik dat anders proberen neer te zetten. Toen ging het wel iets beter, maar dan zie je nog steeds dat spelers niet doen wat je wil. In de rust was het een beter moment om dan in te grijpen."

Over het spel na rust was de trainer zeer te spreken. "Vanaf de eerste minuut waren we veel rustiger en gebruikten we veel meer passes in plaats van gelijk te forceren. Toen ontstonden de ruimtes vanzelf", zei hij daarover. "Misschien hebben we in de eerste helft geïnvesteerd om in de tweede helft onze eigen ruimtes te kunnen creëren."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 2-0 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Calvin Stengs ('45)
Goal
2-0 Alireza Jahanbakhsh ('76)
Scheidsrechter
Peljto (Bos)
Toeschouwers
44.008 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Celtic: Lagerbielke ('30)
Kaart
Celtic: McGregor ('35)
Kaart
Feyenoord: Quinten Timber ('56)
Kaart
Feyenoord: Timon Wellenreuther ('64)
Kaart
Celtic: Lagerbielke ('64)
Kaart
Celtic: Holm ('69)

Opstelling Feyenoord

Luka IvanušecYankuba MintehIgor Paixão


Calvin StengsQuinten TimberMats Wieffer


Quilindschy HartmanDávid HanckoGernot TraunerLutsharel Geertruida


Timon Wellenreuther

Wissels:

'67 Alireza Jahanbakhsh voor Igor Paixão
'67 Ondřej Lingr voor Yankuba Minteh
'73 Ramiz Zerrouki voor Quinten Timber
'87 Leo Sauer voor Luka Ivanušec


Opstelling Celtic

PalmaFuruhashiMaeda


HatateMcGregorO'Riley


TaylorScalesLagerbielkeJohnston


Hart

Wissels:

'58 Hyunjun voor Palma
'58 Holm voor Hatate
'82 Hyeongye voor Maeda


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 7 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 2-0 (1-0)
 7 2-0 (1-0)
 7 2-0 (1-0)
 7 2-0 (1-0)
 7 2-0 (1-0)
 7 2-0 (1-0)
 7 2-0 (1-0)
 5 2-0 (0-0)
 5 2-1 (1-0)
10  5 2-1 (1-0)
11  5 3-0 (1-0)
12  5 2-1 (1-0)
13  5 2-1 (1-0)
14  5 2-1 (1-0)
15  5 2-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.90. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Calvin Stengs (14 -> 5,0)
2. Quilindschy Hartman (12 -> 4,0)
3. Dávid Hancko (11 -> 3,0)
4. Mats Wieffer (8 -> 2,0)
5. Gernot Trauner (6 -> 1,0)
6. Lutsharel Geertruida (5 -> 0,0)
7. Quinten Timber (3 -> 0,0)
8. Alireza Jahanbakhsh (1 -> 0,0)
9. Niemand (0 -> 0,0)
9. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
9. Gjivaj Zechiël (0 -> 0,0)
9. Leo Sauer (0 -> 0,0)
9. Sem Valk (0 -> 0,0)
9. Tein Troost (0 -> 0,0)
9. Santiago Gimenez (0 -> 0,0)
9. Neraysho Kasanwirjo (0 -> 0,0)
9. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
9. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
9. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
9. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
9. Timon Wellenreuther (0 -> 0,0)
9. Thomas Beelen (0 -> 0,0)
9. Yankuba Minteh (0 -> 0,0)
9. Marcos López (0 -> 0,0)
9. Igor Paixão (0 -> 0,0)
9. Javairo Dilrosun (0 -> 0,0)
9. Ayase Ueda (0 -> 0,0)
9. Ramiz Zerrouki (0 -> 0,0)
9. Thomas van den Belt (0 -> 0,0)
9. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
9. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
9. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
9. Danilo (0 -> 0,0)
9. Sebastian Szymański (0 -> 0,0)
9. Cole Bassett (0 -> 0,0)
9. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
9. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
9. Denzel Hall (0 -> 0,0)
9. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
9. Devin Remie (0 -> 0,0)
9. Ezequiel Bullaude (0 -> 0,0)
9. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
9. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
9. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
9. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
9. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
9. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
9. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
9. Karim Dermane (0 -> 0,0)
9. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
9. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
9. Luka Ivanušec (0 -> 0,0)
9. Ondřej Lingr (0 -> 0,0)
9. Mikki Van Sas (0 -> 0,0)
9. Mannou Berger (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.