Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden



Landskampioen Feyenoord lijdt toch nog nederlaag in de Kuip


Tijdstip
28 mei 2023
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Landskampioen Feyenoord lijdt toch nog nederlaag in de Kuip; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Landskampioen Feyenoord lijdt toch nog nederlaag in de Kuip

In een zonovergoten Kuip is het Feyenoord niet gelukt om de laatste speeldag van Eredivisie-seizoen 2022-2023 winnend af te sluiten. Hoewel de Rotterdammers de beste kansen hadden, was het Vitesse dat er met de punten vandoor ging nadat Van Ginkel de Arnhemmers vlak voor rust op 0-1 zette. Het was de eerste nederlaag van Feyenoord in eigen huis dit seizoen: een nederlaag die ook gelijk een einde maakte aan een lange, ongeslagen reeks.

Na een erehaag van de spelers van de Vitesse mocht de kersverse landskampioen het nog één keer laten zien. Feyenoord begon weliswaar, zoals te verwachten, niet met het mes tussen de tanden aan de wedstrijd, maar wist toch wat kansen te creëren in de openingsfase. Daarbij stuitte het team van Slot steeds op een laatste Arnhemse strohalm. Zo was er een knap schot van Kasanwirjo dat door keeper Kjell Scherpen kon worden overgetikt en schoot Gimenez van dichtbij tegen een verdediger aan waardoor de bal over het doel vloog. Bij Vitesse leek Manhoef de voornaamste man die het zou moeten doen. Hij werd steeds met een lange bal gezocht, maar kon uiteindelijk niet voor heel veel gevaar zorgen.

Feyenoord bleef het tempo bepalen, maar had moeite om de hoogste versnelling te vinden. Na een halfuur spelen leek Feyenoord even geholpen te worden door Vitesse, nadat Marco van Ginkel de bal in eigen doel werkte. Uiteindelijk werd dat cadeautje echter ingetrokken vanwege een dubieus buitenspelletje: Geertruida zou daar nog achter hebben gestaan. Vlak voor rust was het vervolgens Vitesse dat geheel tegen de verhouding in op voorsprong kwam. Marco van Ginkel kon een voorzet vanaf links in de korte hoek binnenschieten en nam zo de onverwachte 0-1 voor rekening.

Het spelbeeld in de tweede helft was meer van hetzelfde. Feyenoord kreeg aardig wat kansen, maar het lukte de Rotterdammers niet om het af te maken. Ondanks een fors aantal (afstands)schoten van onder meer Gimenez, Timber en Kökcü, bleven de verdediging van Vitesse én uitblinker Scherpen overeind. Er zat niet genoeg energie in de ploeg om een omslag te forceren, waardoor de laatste speeldag van de Eredivisie werd besloten met een kleine nederlaag.


Orkun Kökcü: 'Als de juiste club komt, ga ik een stap maken'

Feyenoord ging zondagmiddag op de laatste speelronde van de Eredivisie toch nog onderuit in eigen huis. Vitesse was met 0-1 te sterk en dat was tegen de verhouding in. Feyenoord speelde niet op zijn volle kunnen, maar kreeg alsnog genoeg mogelijkheden om te scoren, zag ook aanvoerder Orkun Kökcü:

"Het was lastig met het warme weer. Dat voelden we in de eerste helft wel. Je kunt er niet aan ontkomen dat we een weekje niet hebben getraind, maar we hebben alsnog genoeg kansen gecreëerd. Maar al met al was het niet sterk genoeg."

Ook ging Kökcü in op zijn persoonlijke prestaties en toekomst: "Ik denk dat ik dit seizoen echt de laatste stap heb gezet om een bepalende speler te zijn voor Feyenoord. Daar heb ik hard aan gewerkt en dank ik mede aan mijn teamgenoten en technische staf. Ook de ervaring speelt daarin mee. Daardoor leer je situaties te herkennen in een wedstrijd. Maar als je fitter bent, ga je ook logischer nadenken. Ik heb met iedereen een goede relatie, maar als de juiste club komt ga ik denk ik wel een stap maken."


David Hancko: 'Dit had ik me vorig jaar nooit voor kunnen stellen'

David Hancko heeft dit seizoen bewezen één van de groothouders van Feyenoord te zijn. De Slowaakse verdediger kwam vorig seizoen over van Sparta Praag en knokte zich snel in de basis, om daar nooit meer uit te verdwijnen. Hancko verscheen na afloop van de wedstrijd tegen Vitesse voor de camera van ESPN.

"Ik ben een beetje teleurgesteld door de nederlaag, maar we zijn kampioen en dat had ik mezelf nooit voor kunnen stellen aan het begin van dit seizoen. Mijn eerste wedstrijd wonnen we en vanaf dat moment heb ik alles gespeeld. Het was een exceptioneel seizoen voor me. Om met deze spelers te mogen omgaan en spelen, dat is speciaal. We hebben een hele sterke band met elkaar."

Ook ging Hancko in op zijn favoriete positie en kijkt hij vooruit naar volgend seizoen: "Ik zeg altijd dat ik centraal het meeste vertrouwen heb. Daar kom ik meer aan opbouwen toe en kan ik ook instappen. Ik heb af en toe linksback gespeeld, maar dankzij de goede prestaties van Hartman kon ik centraal blijven spelen. Voordat we kampioen werden heb ik tegen mijn zaakwaarnemer gezegd dat ik niets wilde horen van andere clubs. Champions League spelen is mijn grootste droom. Hopelijk blijf ik bij Feyenoord. Ik ben blij dat ik vrij rustig ben aangekomen hier, maar dat ik vanaf de eerste wedstrijd mijn best heb gedaan en de fans alles heb kunnen geven."


Arne Slot: 'Je baalt wel, omdat het een geweldige serie was'

Trainer Arne Slot moest zondagmiddag toch nog een nederlaag in De Kuip verwerken. Het Vitesse van Phillip Cocu was met 0-1 te sterk voor Feyenoord en daardoor was de reeks overwinningen van Feyenoord ten einde. Slot gaf zijn commentaar bij ESPN.

"Je baalt wel, omdat je aan een geweldige serie bezig was en je thuis nog ongeslagen was. Het allerbelangrijkste is dat we kampioen zijn gewonnen, maar winnen went nooit. Ik denk dat we constant op hun helft hebben gespeeld en ook nog een goal hebben gemaakt, die afgekeurd werd. Dan loop je tegen de counter aan waardoor het 0-1 wordt. In de tweede helft hebben we er alles aan gedaan, maar het wilde niet lukken."

Slot werd vervolgens gevraagd naar stille uitblinker David Hancko: "Het zou me verbazen als hij niet in de gaten gehouden wordt door clubs. Maar ik kan wel een paar spelers meer opnoemen, hoor. Ik heb wel de indruk dat David hier super gelukkig is en dat de kans groot is dat hij blijft. Er kunnen natuurlijk wel clubs zijn waar ze naar willen luisteren. Dat mag bij spelers vaak wel en bij trainers wat minder snel."

Tenslotte ging Slot uitgebreid in op de aankomende transferperiode: "Wij praten niet over budgetten als spelers weggaan. De zekerheid is dat we een goede selectie hebben, waar we volgend seizoen makkelijk mee kunnen starten. We proberen ons te versterken waar we kunnen en dat we daar nu wat meer geld voor hebben. De basis staat goed, alleen als Orkun weg gaat is dat wel een aderlating. Maar we hebben met Van den Belt en Zerrouki ook al twee spelers gehaald. De vleugelspelers zijn eigenlijk de moeilijkste posities om te spelen. Je moet continu creatief zijn en ons spel gaat snel over de zijkanten. Alle vleugelspelers hebben hun waarde gehad dit seizoen. Je moet geloven in ontwikkeling, want Igor en Javairo zijn nog jong. Die kunnen alleen maar beter worden. Oussama gaat terug naar Sevilla, dus die positie zullen we moeten versterken. Ook Szymanski is nog een vraagteken. Dat zijn de posities waar we in eerste instantie naar moeten kijken."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 0-1 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 van Ginkel ('44)
Scheidsrechter
Nijhuis
Toeschouwers
47.500 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Vitesse: Koslowski ('67)
Kaart
Vitesse: Oroz ('69)

Opstelling Feyenoord

Oussama IdrissiSantiago GimenezAlireza Jahanbakhsh


Orkun KökcüSebastian SzymańskiQuinten Timber


Quilindschy HartmanDávid HanckoLutsharel GeertruidaNeraysho Kasanwirjo


Justin Bijlow

Wissels:

'46 Igor Paixão voor Oussama Idrissi
'57 Marcos López voor Quilindschy Hartman
'57 Javairo Dilrosun voor Alireza Jahanbakhsh
'66 Danilo voor Neraysho Kasanwirjo
'78 Jacob Rasmussen voor Quinten Timber


Opstelling Vitesse

Bialek


Koslowskivan GinkelMeulensteenManhoef


Wittek (C)Isimat-MarinOrozArcusFlamingo


Scherpen

Wissels:

'58 Sankoh voor Bialek
'58 Tronstad voor van Ginkel
'79 Cornelisse voor Manhoef
'79 Yapi voor Koslowski


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 1 5-1 (2-0)
 1 0-0 (0-0)
 1 3-1 (1-0)
 1 3-1 (1-1)
 1 5-1 (2-1)
 1 3-1 (2-1)
 1 2-1 (1-0)
 1 7-1 (2-0)
 1 4-1 (3-0)
10  1 2-1 (1-0)
11  1 2-1 (1-0)
12  1 2-1 (1-0)
13  1 4-1 (2-0)
14  1 3-1 (2-0)
15  1 3-1 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.50. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Justin Bijlow (21 -> 5,0)
2. Dávid Hancko (18 -> 4,0)
3. Orkun Kökcü (8 -> 3,0)
4. Lutsharel Geertruida (7 -> 2,0)
5. Alireza Jahanbakhsh (4 -> 0,5)
5. Javairo Dilrosun (4 -> 0,5)
7. Niemand (3 -> 0,0)
8. Danilo (2 -> 0,0)
8. Quinten Timber (2 -> 0,0)
10. Sebastian Szymański (1 -> 0,0)
10. Quilindschy Hartman (1 -> 0,0)
10. Igor Paixão (1 -> 0,0)
13. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
13. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
13. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
13. Marcos López (0 -> 0,0)
13. Gernot Trauner (0 -> 0,0)
13. Cole Bassett (0 -> 0,0)
13. Mats Wieffer (0 -> 0,0)
13. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
13. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
13. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
13. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
13. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
13. Santiago Gimenez (0 -> 0,0)
13. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
13. Denzel Hall (0 -> 0,0)
13. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
13. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
13. Karim Dermane (0 -> 0,0)
13. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
13. Tein Troost (0 -> 0,0)
13. Devin Remie (0 -> 0,0)
13. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
13. Sem Valk (0 -> 0,0)
13. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
13. Timon Wellenreuther (0 -> 0,0)
13. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
13. Ezequiel Bullaude (0 -> 0,0)
13. Neraysho Kasanwirjo (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


1 jaar geleden
Kan de tekst in de vermoedelijke opstelling van het AD aangepast worden. Mats Wieffer is geschorst voor de wedstrijd tegen Vitesse.
+1/-0

 
1 jaar geleden
Het AD heeft het toch altijd fout.
+1/-0

1 jaar geleden
Als Feyenoord van Vitesse wint, dan heeft de club 14 competitie-zeges op rij. Is dat de afgelopen 50 jaar eerder gebeurt?
+1/-0

1 jaar geleden (gewijzigd)
Dit heeft Slot wel aan zich zelve te danken weet ik voor 99% zeker...
Dan had hij niet zo vaag moeten blijven over zijn blijven ja of te nee. Hij maakte hiermee een scheur in het Feyenoord front van kameraadschap en vertrouwen.
Ik hoop dat hij dit nog goed kan maken Rotterdammers zijn niet zo vergiffenisgezind bij dit soort grappen.
Dan zit je toch zeker bij de jongens van de club erg verkeerd. Ik hoop dat ze dit akkefietje door de vingers zien al zegt Slot dat hij duidelijk is geweest wat natuurlijk niet zo is.
+1/-0