Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord zet grote stap richting titel na winst in de ArenA


Tijdstip
19 maart 2023
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Feyenoord zet grote stap richting titel na winst in de ArenA; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord zet grote stap richting titel na winst in de ArenA

Feyenoord heeft na 18 jaar weer een overwinning geboekt in de Amsterdam Arena. De ploeg van Arne Slot was met 2-3 te sterk en zet daarmee een gigantische stap richting de titel. De doelpunten van Feyenoord kwamen op naam van Santiago Gimenez, Sebastian Szymanski en Lutsharel Geertruida.

Feyenoord kende een droomstart in de Eredivisie, want het stond al binnen vijf minuten op voorsprong. Met een hakballetje gaf Idrissi de bal mee aan Hartman, die de volledig vrijstaande Gimenez in stelling bracht. De Mexicaan schoof de bal bekeken langs doelman Rulli en zette daarmee de 0-1 op het bord.

Na ruim een kwartier spelen kwam Ajax langszij. Een corner werd bij de tweede paal binnengekopt door Alvarez. Het leek daarna de verkeerde kant op te gaan, zeker omdat Hartman veel moeite had met Kudus. De linksback ontsnapte aan zijn tweede gele kaart, en werd kort daarna gewisseld door Slot. Zo'n 10 minuten voor rust kwam Ajax ook nog eens op voorsprong, toen Tadic een houdbare bal toch langs Wellenreuther wist te schuiven. De ruststand was daardoor 2-1.

Na rust verscheen er een totaal ander Feyenoord aan de aftrap. Met een stuk meer voetballend vermogen was het de bovenliggende partij. Dit initiatief werd al snel beloond met de 2-2, die in de 52e minuut viel. Een goede passeeractie en idem voorzet van Jahanbakhsh, kwam bij Szymanski terecht. De Pool, die wegliep uit de rug van Bassey, schoot hard en hoog raak: 2-2.

Met nog een kwartier op de klok bracht Slot drie aanvallende wissels: Paixao, Danilo en Dilrosun kwamen erin voor Szymanski, Jahanbakhsh en Idrissi. Ajax kreeg vijf minuten voor tijd een grote kans op de 3-2, maar Kudus schoot via een Feyenoorder rakelings naast. De winnende goal viel niet veel later aan de andere kant: een corner van Kökcü werd verlengd door Hancko, en binnengekopt door Lutsharel Geertruida! De 2-3 werd na zeven minuten blessuretijd over de streep getrokken, waardoor Feyenoord de eerste overwinning sinds 2005 in de Arena wist te behalen. Een prachtige prestatie van de mannen van Slot, die hiermee zes punten los komt van de aartsrivaal.

Het is nu even tijd voor een interlandbreak, maar op zondag 2 april wordt de competitie hervat met een uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Op Spangen wordt er dan om 14:30 uur afgetrapt.


Orkun Kökcü: 'Zij praatten veel, maar wij gaan met de punten weg'

Feyenoord heeft zondagmiddag De Klassieker met 2-3 gewonnen van Ajax. De winnende goal van Feyenoord viel in de 86e minuut, door een kopgoal van Lutsharel Geertruida. Na afloop verscheen Orkun Kökcü bij de camera van ESPN. Hij begon daarbij met de houding van een aantal Ajacieden in aanloop naar de topper.

"Ik weet niet meer hoe de wedstrijd ging, maar dat maakt me helemaal niks uit. Ik was er wel klaar mee, dat zij altijd praten voor de wedstrijd en zeggen dat ze de beste zijn. We hebben laten zien wie de beste is. Daar zat zeker wel wat rancune bij, ja. Geen woorden maar daden, dat hebben we vandaag weer laten zien."

Kökcü werd ook gevraagd naar zijn gevoel bij de 2-2 tussenstand: "Je moet aanvoelen hoe de wedstrijd loopt en 2-2 was voor ons ook goed. Maar als je uit een corner de 2-3 scoort, ben je blij. Het is moeilijk te zeggen waarom we in de eerste helft niet aan voetballen toekwamen, maar ze wonnen vooral meer duels dan wij. In de rust heeft de trainer het beter neergezet en dan weten we dat we een achterstand kunnen ombuigen."

Na rust verscheen er een ander Feyenoord. Wat daarvoor de reden was, gaf Kökcü aan: "In de eerste helft voelde je dat het een hele belangrijke wedstrijd was, dus spanning speelde een rol. Je hebt geen supporters mee en dus kan je onder de indruk raken, al viel dat wel mee. Na rust moesten we vooral van achteruit gaan opbouwen en Ajax de keuzes laten maken. Dat Lutsha de winnende mag maken, is geweldig. Hij woont 200 meter van De Kuip af, dus dat is een echte Feyenoorder. Voor ons is het nu tijd voor een feestje, maar de focus moet erop blijven. Zij praatten veel, maar wij gaan met de punten weg."


Mats Wieffer: 'In de rust gezegd dat we niet zo schijterig moesten zijn'

Mats Wieffer speelde in De Klassieker opnieuw de volle negentig minuten en deed dat naar behoren. Zeker in de tweede helft had de middenvelder een groot aandeel in het goede veldspel van Feyenoord, en dat gaf hij na afloop ook toe bij ESPN. De middenvelder was aan het woord bij Hans Kraaij Jr.

"Dit was voor ons het belangrijkste. We komen 2-1 achter en hadden het moeilijk in de eerste helft. We hadden meer moeten voetballen, maar daar kwamen we niet aan toe. Zij waren iets feller in de duels en veroverden vaker de tweede bal. In de rust hebben we gezegd dat we iets meer moesten voetballen en niet zo schijterig moesten zijn met lange ballen. Vooral in de eerste twintig minuten na rust hebben we meer geprobeerd te voetballen. Dan maak je de 2-2 en daarna haalt Timon nog een wereldbal eruit en maak je zelf de 2-3."

Wieffer ging vervolgens in op zijn persoonlijke spel en zijn aanstaande uitstapje naar het Nederlands Elftal: "In de eerste helft had ik iets meer de bal moeten opeisen, denk ik. Ons plan kwam niet echt uit de verf. In de tweede helft ging dat een stukje beter en kreeg ik veel meer de bal. Het geeft een goed gevoel om complimenten te krijgen. Wat er de laatste maanden gebeurt is natuurlijk een beetje gekkenwerk. Ik heb heel veel zin om naar het Nederlands Elftal te gaan. Je gaat vanaf de Keuken Kampioen Divisie ineens met grote namen spelen, dat is heel bijzonder allemaal. Over het algemeen probeer ik altijd rustig te blijven. Misschien dat ik nu wat zenuwen zal hebben."


Arne Slot: 'Het is duidelijk dat we er fantastisch voor staan'

Arne Slot kreeg het zondagmiddag voor elkaar om voor het eerst sinds 2005 met Feyenoord te winnen in de Arena. Ajax werd dankzij goals van Gimenez, Szymanski en Geertruida met 2-3 verslagen en dat gaf reden tot vreugde. Bij ESPN deed de oefenmeester zijn verhaal.

"We zijn ontzettend blij. Gedurende de tweede helft zag ik hem wel aankomen en zou je bijna ontevreden zijn met de 2-2. Santiago had niet lang nodig om de goal te maken, al vond ik hem voor rust minder agressief dan na rust. Ik denk dat Quilindschy hem bewust wat trager voorgaf. Ik zag Quilindschy vervolgens wel een overtreding maken, maar we moeten die eerste gele kaart ook maar eens goed bekijken. Daar gingen al drie overtredingen aan vooraf. Het was vrij snel om daar al een gele kaart voor te geven. Na die tweede overtreding was het niet slim om hem te laten staan. Lopez heeft het uitstekend ingevuld daarna."

De 1-1 viel opnieuw uit een standaardsituatie. Daarover had Slot het volgende te melden: "Wij spelen in de zone, dus dan verwacht je dat je altijd in een duel komt. Dat gebeurde alleen niet. Orkun was bij andere corners heel druk met het blokken van andere spelers. Daarnaast schat Alireza hem iets verkeerd in, waardoor Alvarez vrij komt. Wij kijken kritisch naar onze corners tegen en doen hier en daar wat aanpassingen om het te verbeteren. Standaardsituaties zijn cruciaal in grote wedstrijden en dan is het des te fijner dat we daar de winnende goal uit maken. Dat was ook niet onterecht."

Slot kreeg ook nog de vraag wat hij in de rust had omgezet bij Feyenoord: "Na de 1-1 veranderde er iets in het stadion en kreeg Ajax meer kansen, die allemaal buitenspel waren. We kwamen er niet meer uit. De tweede helft bleven we beter uit de duels en speelden we het overtal veel beter uit. Daardoor kon Ajax niet meer in de duels komen. We staan er nu fantastisch voor met nog acht wedstrijden te gaan. Als we dit vol kunnen blijven houden, staan we er ontzettend goed voor."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 2-3 (2-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Santiago Gimenez ('5)
Goal
1-1 Alvarez ('17)
Goal
2-1 Tadic ('37)
Goal
2-2 Sebastian Szymański ('52)
Goal
2-3 Lutsharel Geertruida ('87)
Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Quilindschy Hartman ('7)
Kaart
Feyenoord: Oussama Idrissi ('27)
Kaart
Ajax: Taylor ('44)
Kaart
Ajax: Sanchez ('78)
Kaart
Feyenoord: Marcus Pedersen ('81)
Kaart
Feyenoord: Orkun Kökcü ('88)
Kaart
Feyenoord: Marcos López ('90)

Opstelling Feyenoord

Oussama IdrissiSantiago GimenezAlireza Jahanbakhsh


Orkun KökcüSebastian SzymańskiMats Wieffer


Quilindschy HartmanDávid HanckoGernot TraunerLutsharel Geertruida


Timon Wellenreuther

Wissels:

'24 Marcos López voor Quilindschy Hartman
'63 Marcus Pedersen voor Gernot Trauner
'76 Igor Paixão voor Oussama Idrissi
'76 Javairo Dilrosun voor Alireza Jahanbakhsh
'76 Danilo voor Sebastian Szymański


Opstelling Ajax

BergwijnTadicKudus


TaylorBerghuisAlvarez


WijndalBasseyTimberSanchez


Rulli

Wissels:

'64 Conceicao voor Wijndal
'76 Klaassen voor Taylor
'76 Brobbey voor Bergwijn


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-3 (1-1)
 5 2-3 (1-2)
 5 2-3 (1-1)
 5 2-3 (1-1)
 5 2-3 (1-1)
 5 2-3 (1-1)
 5 2-3 (1-2)
 3 1-3 (1-1)
 3 1-2 (1-0)
10  3 1-3 (1-1)
11  3 1-3 (1-1)
12  3 1-3 (1-1)
13  3 1-3 (0-1)
14  3 1-2 (1-0)
15  2 1-2 (0-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 8.69. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Lutsharel Geertruida (44 -> 5,0)
2. Timon Wellenreuther (31 -> 4,0)
3. Orkun Kökcü (15 -> 3,0)
4. Santiago Gimenez (14 -> 2,0)
5. Mats Wieffer (10 -> 1,0)
6. Dávid Hancko (7 -> 0,0)
7. Sebastian Szymański (6 -> 0,0)
8. Marcos López (5 -> 0,0)
9. Niemand (0 -> 0,0)
9. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
9. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
9. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
9. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
9. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
9. Danilo (0 -> 0,0)
9. Javairo Dilrosun (0 -> 0,0)
9. Gernot Trauner (0 -> 0,0)
9. Cole Bassett (0 -> 0,0)
9. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
9. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
9. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
9. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
9. Quinten Timber (0 -> 0,0)
9. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
9. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
9. Denzel Hall (0 -> 0,0)
9. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
9. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
9. Quilindschy Hartman (0 -> 0,0)
9. Karim Dermane (0 -> 0,0)
9. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
9. Tein Troost (0 -> 0,0)
9. Devin Remie (0 -> 0,0)
9. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
9. Sem Valk (0 -> 0,0)
9. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
9. Igor Paixão (0 -> 0,0)
9. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
9. Ezequiel Bullaude (0 -> 0,0)
9. Neraysho Kasanwirjo (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.