18 september 2022
Philips Stadion
ESPN

Feyenoord in topper onderuit tegen PSV; image source: Pro Shots

Feyenoord is zondag in de topper tegen PSV onderuit gegaan. De ploeg van Arne Slot verloor met 4-3. Oussama Idrissi, Danilo en Orkun Kökcü maakten de doelpunten.

Feyenoord begon uitstekend aan de wedstrijd. Na goed druk zetten veroverde Alireza Jahanbakhsh na drie minuten spelen de bal en na een goede pass kon Oussama Idrissi vervolgens de 0-1 binnen tikken. Enkele minuten later kreeg Danilo vervolgens een grote kans toen Obispo weggleed, maar de spits mikte de bal op het dak van het doel.

Het was duidelijk dat Feyenoord in de openingsfase domineerde, maar volledig uit het niets viel opeens de 1-1. Uit een hoekschop kon bij de eerste paal de gelijkmaker worden binnen getikt. Opeens was de ploeg van Arne Slot het helemaal kwijt en het leek daarom wachten tot Feyenoord op achterstand kwam. Dat gebeurde wel nadat een overtreding van Sangaré onbestraft bleef en PSV vanuit dat moment de 2-1 maakte.

Niet veel later bewees Justin Bijlow wederom de beste doelman van Nederland te zijn door met een geweldige redding een tegentreffer te voorkomen na een schot van Veerman. Waar PSV volledig uit het niets op gelijke hoogte was gekomen, gebeurde dat ook met Feyenoord bij de 2-2. Een voorzet van Marcos López kon door de verdediging van PSV niet worden weggewerkt en Danilo maakte daar dankbaar gebruik van door de stand weer op gelijke hoogte te schieten.

Waar Feyenoord in de eerste helft uitstekend begon, begon het na rust belabberd. Na nog geen twee minuten spelen kwam de ploeg weer op achterstand en was het oud-Feyenoorder Til die de 3-2 binnen tikte. PSV had vervolgens een periode waarin het meerdere kansen kreeg om te scoren, maar keer op keer vonden ze Bijlow op hun weg.

Feyenoord had het lange tijd lastig in Eindhoven, maar toch kwam het uiteindelijk opnieuw op gelijke hoogte. Na goed druk zetten werd de bal veroverd en uiteindelijk was het Orkun Kökcü die met een heerlijk schot van afstand voor de 3-3 zorgde.

Het bleek uiteindelijk echter niet genoeg voor een punt. De arbitrage ging vlak voor tijd opnieuw in de fout door PSV een hoekschop toe te kennen en van daaruit werd binnen gekopt. Feyenoord probeerde in het restant nog wel aan te zetten, maar kwam niet meer tot kansen en verloor daarom in Eindhoven.

[video] Highlights PSV - Feyenoord

Orkun Kökcü: 'Zij scoren drie keer uit een standaardsituatie en dat kan gewoon niet'

In gesprek met ESPN was Orkun Kökcü teleurgesteld over het resultaat tegen PSV. "De eerste twintig minuten begonnen we goed. We maken de 1-0 en hebben het overwicht", aldus Kökcü. "Daarna kwamen zij met de standaardsituatie. Zij scoren drie keer uit een standaardsituatie en dat kan gewoon niet. Daar moeten wij echt gaan werken."

Kökcü ging verder: "Na die eerste twintig minuten hadden zij ook het overwicht. Toen kwamen wij nog terug tot 3-3 en had je het gevoel dat we een beetje zoekende waren. Toen kwam er wéér een standaardsituatie en is het 4-3."

Een verklaring waarom het bij de standaardsituaties mis ging had de aanvoerder niet echt. "We wisten dat PSV goede standaardsituaties heeft. Ze kunnen die goed nemen en kunnen goede goals maken", zo gaf hij aan. "We moeten gewoon veel harder die duels in gaan."

[video] Orkun Kökcü baalt van verlies tegen PSV na standaardsituaties

Arne Slot: 'Wij hebben zelf aanleiding gegeven voor een zinderende goal'

Arne Slot gaf in gesprek met ESPN aan dat de topper tussen PSV en Feyenoord een zinderende wedstrijd was geworden. "Daar hebben wij zelf ook wel aanleiding voor gegeven", aldus Slot. "In grote fases van de wedstrijd was het thuispubliek niet zinderend, maar juist kritisch op de eigen ploeg. Maar als je dan twee van zulke standaardsituaties tegen krijgt... Eerste twintig minuten spelen we uitstekend, maar krijgen we uit een standaardsituatie de 1-1 tegen en op 3-3, in een fase dat je het gevoel had dat het naar ons zou kunnen vallen, krijgen we weer een standaardsituatie tegen."

De trainer was erg te spreken over de start van zijn ploeg. "We begonnen heel goed. We vonden de ruimtes heel goed als we de mensen aan de bal kregen", zo gaf hij aan. "PSV draaide dat op een gegeven moment om en ging op het middenvelder meer op de man spelen. Dat herkenden wij niet snel genoeg. We hadden daar andere keuzes moeten maken."

De 4-3 was uiteindelijk geen hoekschop, omdat PSV'er Saibari de bal over de achterlijn speelde. "Maar het was nog steeds maar een corner", zei Slot daarover. "Die hebben ze wel veel gehad vandaag. Je weet dat als je tegen PSV speelt, dat ze sterk zijn in twee dingen. De counter en de standaardsituatie. Als je dan twee goals uit een standaardsituatie tegen krijgt, is dat te veel tegen PSV."

[video] 'We gaven de goals wel heel makkelijk weg' | Orkun Kökcü baalt na nederlaag Feyenoord tegen PSV

Justin Bijlow: 'De standaardsituaties moeten veel beter'

In gesprek met de NOS kreeg Justin Bijlow de vraag of de uitslag terecht was. "Dat weet ik niet, maar de standaardsituaties moeten wel veel beter", aldus Bijlow.

De doelman vindt niet dat hij momenteel zelf in een mindere periode zit. "Het kan natuurlijk altijd beter", zo gaf hij aan. "Ik weet ook wat er beter moet en daar werk ik hard aan."

Ook werd Bijlow gevraagd naar het Nederlands elftal en waarom hij niet is opgeroepen. "Ik heb contact gehad met de keeperstrainer", zei hij daarover. "Natuurlijk zijn daar dingen uitgelegd, maar wat er gezegd is ga ik niet vertellen."

[video] 'Twee tegengoals uit corners is te veel in topper' | Slot hard voor Feyenoord na verlies tegen PSV

'90 Mwene voor Veerman

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  1 1-3 (0-1)

Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1 jaar geleden
Deze wedstrijd dreigt de oude topper tegen 020 te vervangen. Omwille van complexiteit. PSV maakte laatste tien jaar ontwikkeling door van provincie naar level hoger, Feyenoord bewijst dat het zich niet afschrijven. Terwijl 020 teert op herhaling van zichzelf, KNVB-maatjes en dikbetaalde VIP-coaches. Met een wedstrijd als tegen PSV echter maak je het spannend
+1/-0

1 jaar geleden (gewijzigd)
Terecht verloren, snap echt niet waarom ze niet na een kwartier de lange bal zijn gaan spelen. Dilrosun had in de rust al gewisseld moeten worden of na twintig minuten naar rechtsbuiten. Onze RV heeft een goede bal gespeeld en na twintig minuten gewisseld moeten worden. Deze oorwassing had ik echt niet verwacht. Maar blijkbaar kunnen de spelers het zelf niet tijdig om zetten. Sturm graz is een geen goede graadmeter en daar heeft PSV gretig gebruik van gemaakt. Maar het komt wel goed, we hebben kwaliteit genoeg en de beste trainer van Nederland.
+1/-0

1 jaar geleden (gewijzigd en gesloten)
Blijkt gewoon enorm nadeel dat wij wel gespeeld hebben psv volledige druk erop grote delen van de wedstrijd. Dilrosun matig, JHB totaal nutteloos dat weet je van te voren in zo'n wedstrijd (verliest alle duels en bij hoge druk zijn zijn passes altijd net verkeerd). Maar gewoon super top gedaan 3-3 en geweldige pot super resultaat. En eigenlijk had de overtreding van Sangare op Dilrosun ook nog afgestraft moeten worden hij hun doelpunt. Als Dilro zich laat vallen fluit de scheids sowieso maar de VAR ziet dat dit een overtreding van achteren is zonder de bal te raken. De 4-3 tel ik niet mee is duizend procent geen corner. Belachelijk dat var niet mag ingrijpen, fluister gewoon de scheids ff in. Az op 2-1 laatste seconde 1e helft geinig.