Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenOvertuigende zege voor Feyenoord in Rotterdamse stadsderby


Tijdstip
6 februari 2022
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Overtuigende zege voor Feyenoord in Rotterdamse stadsderby; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Overtuigende zege voor Feyenoord in Rotterdamse stadsderby

Feyenoord heeft met speels gemak de stadsderby weten te winnen van Sparta. In De Kuip was de ploeg met 4-0 veel te sterk. Guus Til wist twee keer te scoren, terwijl ook Orkun Kökcü en Alireza Jahanbakhsh tot een doelpunt kwamen.

Voorafgaand aan het duel werd op schitterende wijze stil gestaan bij de vorige week helaas overleden Wim Jansen. Toen het duel eenmaal begonnen was lag de bal al snel voor de eerste keer in het doel. Orkun Kökcü schoot net buiten de zestien en via het been van een van de Sparta-verdedigers ging de bal ietwat gelukkig het doel in.

De vroege openingstreffer was de start van een voetbalshow van Feyenoord. Nadat enkele mogelijkheden al onbenut werden, wist Alireza Jahanbakhsh na een schitterende aanval voor de 2-0 te zorgen. De ploeg van Arne Slot leek de aanwezige supporters te willen trakteren op een heerlijke wedstrijd want Feyenoord was veel te sterk voor de stadsgenoot en ging vol op jacht naar doelpunten. Echter mede door de weersomstandigheden ging de storm van Feyenoord halverwege de eerste helft wat liggen zodat echt grote kansen verder uitbleven.

Na rust was het wederom al snel raak. Een voorzet van Luis Sinisterra kwam via een van de spelers van Sparta voor de voeten van Guus Til en hij kon daardoor eenvoudig de 3-0 binnen schieten. De wedstrijd was daarmee definitief gespeeld en Feyenoord kon daarmee het duel eenvoudig uitspelen.

Het tempo ging uit de wedstrijd en echt grote kansen bleven uit. Het was echter niet gedaan met de doelpuntenproductie, aangezien na 70 minuten spelen zijn tweede van de middag wist te maken nadat Vriends weggleed en hij daardoor dankbaar kon profiteren van het buitenkansje.

Enkele minuten later mochten twee spelers hun officiële debuut voor Feyenoord maken. Jorrit Hendrix en Patrik Walemark Wålemark kwamen als invaller binnen de lijnen en kregen daarmee hun eerste kwartier speeltijd in het shirt van Feyenoord. Ook Cole Bassett zat bij de wedstrijdselectie, maar de Amerikaan zal nog even moeten wachten op zijn eerste minuten.

In de resterende minuten gebeurde er niets noemenswaardig meer, maar dat veranderde niets aan het feit dat Feyenoord afgetekend wist te winnen van Sparta. Feyenoord heeft door de nederlaag van PSV op zaterdagavond tegen AZ de achterstand weten te verkleinen tot slechts één punt. Bovendien heeft Feyenoord een veel beter doelsaldo. Zondagmiddag wacht de uitwedstrijd tegen RKC, terwijl PSV een dag eerder tegen Vitesse speelt.


[video] Highlights Feyenoord - Sparta Rotterdam


Guus Til: 'We kwamen heel goed uit de startblokken'

In gesprek met ESPN kreeg Guus Til de vraag of Feyenoord een goede wedstrijd had gespeeld. "Ik vond de eerste helft heel goed. We kwamen heel goed uit de startblokken, maar daarna zakte het iets in", aldus Til. "De start van de tweede helft vond ik helemaal niet goed. Het was heel slordig en veel vrije ballen werden heel onzuiver gespeeld. Dat was best matig eigenlijk."

Volgens de middenvelder was het belangrijk dat Feyenoord al vroeg op 2-0 wist te komen. "Anders gaan dit soort teams zich ingraven en krijg je zo'n potje zoals we uit hadden", zo gaf hij aan. "Je komt er dan net niet doorheen en dan moet je iedere kans die je krijgt afmaken. Nu was het wat opener."

Voor Til is het ook een pluspunt dat Feyenoord een sterk bezette bank heeft. "Zeker. Aan het begin van het seizoen hadden we een magere selectie. Dat dit nu wordt gezegd is een compliment", zei hij daarover.


[video] 'Ik hoop dat we lekker door blijven scoren' | Clubtopscorer Guus Til na de stadsderby


Orkun Kökcü: 'Het gaat allemaal nu vanzelf'

Orkun Kökcü gaf in gesprek met ESPN aan blij te zijn met de vorm waarin hij nu verkeert. "Het gaat allemaal nu vanzelf", aldus Kökcü. "Alles valt nu op zijn plaats, ook qua fitheid. Dan zie je wat ik in me heb. Ik kom nu niet meer zo vaak in de vermoeidheid en dan kan ik voetballen vanuit mijn kwaliteiten."

De middenvelder opende al vroeg de score. "Ik vond vooral die kap het lekkerste, al had ik natuurlijk ook wel een beetje geluk", zo gaf hij aan. "Ik wil vaker op deze plek eindigen. Rond de zestien met een teruggetrokken bal. Als ik nu nog vier keer zo'n bal er in schiet die van richting wordt veranderd hoor je mij niet klagen."


[video] Slot vindt dat Feyenoord 'het beste halfuur van dit seizoen' speelde tegen Sparta


Arne Slot: 'Het eerste half uur was echt indrukwekkend goed'

In gesprek met ESPN gaf Arne Slot aan zeer tevreden te zijn over de wedstrijd van zijn ploeg. "We maakten alleen niet snel genoeg het verschil, want 2-0 bij rust was geen reële afspiegeling van de krachtsverhoudingen", aldus Slot. "Maar uiteindelijk was dit wel een van onze beste wedstrijden van dit seizoen. Dat is duidelijk. Vooral het eerste half uur, zo goed heb ik Feyenoord nog niet zien spelen. Dat was echt indrukwekkend goed."

Slot had in de tweede helft de luxe om twee debutanten binnen de lijnen te kunnen brengen. "Het was natuurlijk niet zo dat als ik voor de winterstop naast me keek ik niemand in kon brengen. Dat was absoluut niet zo", zo gaf hij aan. "Ook voor de winterstop was ik al heel tevreden over mijn selectie. Qua aantallen zijn we er nu misschien nog iets op achteruit gegaan, maar kwalitatief zijn we nu wel sterker geworden. En ik vind het belangrijk om daarbij te benadrukken dat we niet meer geld hebben uitgegeven."

De trainer had vooral genoten van de 2-0, die begon bij een achterbal van Justin Bijlow. "Het was een van de spaarzame momenten dat Sparta hoog druk zette. Dat was heel fijn, want dan konden de aanvallers in een heel grote ruimte spelen", zei hij daarover. "Niet geheel toevallig had Orkun Kökcü een grote rol in deze aanval, want hij speelde echt een geweldige wedstrijd. Hij speelt het hele seizoen al goed en gaat steeds beter spelen. Ik heb me maar in beperkte mate kunnen vinden in de kritiek die op hem kwam, omdat ik hem altijd heel belangrijk vond in ons aanvalsspel. Maar het is overduidelijk dat hij nu beter is dan aan het begin van het seizoen."

Voor Slot is de jacht op PSV nu echt ingezet. "Als je derde staat kijk je altijd eerst naar de ploeg die boven je staat, maar we moeten niet vergeten dat er ook ploegen onder ons staan die blijven winnen", reageerde hij daarop. "Dat betekent dat wij ook daardoor moeten blijven winnen. Dat we nu op één punt van PSV staan is heel prettig, maar het is nog dertien wedstrijden. PSV heeft nu met AZ en Ajax twee heel sterke tegenstanders gehad, dus dat kan een vertekend beeld geven. Maar waar wij nu staan vind ik volledig terecht als je ziet op de manier hoe wij voetballen."


[video] Topscorer Til wil nog niets kwijt over toekomst bij 'mooie match' Feyenoord


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 4-0 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Orkun Kökcü ('4)
Goal
2-0 Alireza Jahanbakhsh ('11)
Goal
3-0 Guus Til ('50)
Goal
4-0 Guus Til ('70)
Scheidsrechter
Gözübüyük
Toeschouwers
17.039 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Marcos Senesi ('68)
Kaart
Sparta Rotterdam: De Kamps ('84)

Opstelling Feyenoord

Luis SinisterraBryan LinssenAlireza Jahanbakhsh


Orkun KökcüGuus TilFredrik Aursnes


Tyrell MalaciaMarcos SenesiGernot TraunerLutsharel Geertruida


Justin Bijlow

Wissels:

'65 Cyriel Dessers voor Bryan Linssen
'75 Jens Toornstra voor Guus Til
'75 Jorrit Hendrix voor Fredrik Aursnes
'75 Patrik Wålemark voor Alireza Jahanbakhsh
'81 Marcus Pedersen voor Lutsharel Geertruida


Opstelling Sparta Rotterdam

ThyDalmau


NamliDe KampsVerschueren


DurmisiAbelsAuasarVriendsvan Crooij


Okoye

Wissels:

'35 Mijnans voor Namli
'69 Pinto voor Durmisi
'69 Engels voor Dalmau
'78 Heylen voor Auasar
'78 van Mullum voor Vriends


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 10 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 4-0 (2-0)
 7 4-0 (2-0)
 7 4-0 (2-0)
 7 4-0 (2-0)
 7 4-0 (2-0)
 7 4-0 (2-0)
 7 4-0 (2-0)
 7 4-0 (2-0)
 7 4-0 (2-0)
10  7 4-0 (2-0)
11  6 4-0 (1-0)
12  5 5-0 (2-0)
13  5 5-0 (2-0)
14  5 3-0 (2-0)
15  5 5-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.59. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Orkun Kökcü (46 -> 5,0)
2. Guus Til (15 -> 4,0)
3. Fredrik Aursnes (14 -> 3,0)
4. Gernot Trauner (11 -> 2,0)
5. Alireza Jahanbakhsh (9 -> 1,0)
6. Luis Sinisterra (3 -> 0,0)
7. Tyrell Malacia (2 -> 0,0)
7. Marcos Senesi (2 -> 0,0)
9. Niemand (0 -> 0,0)
9. Devin Remie (0 -> 0,0)
9. Tein Troost (0 -> 0,0)
9. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
9. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
9. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
9. Wouter Burger (0 -> 0,0)
9. Denzel Hall (0 -> 0,0)
9. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
9. Marouan Azarkan (0 -> 0,0)
9. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
9. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
9. Naoufal Bannis (0 -> 0,0)
9. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
9. João Carlos Teixeira (0 -> 0,0)
9. Francesco Antonucci (0 -> 0,0)
9. Aliou Baldé (0 -> 0,0)
9. Bryan Linssen (0 -> 0,0)
9. Mark Diemers (0 -> 0,0)
9. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
9. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
9. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
9. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
9. Reiss Nelson (0 -> 0,0)
9. Cyriel Dessers (0 -> 0,0)
9. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
9. Sem Valk (0 -> 0,0)
9. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
9. Jorrit Hendrix (0 -> 0,0)
9. Cole Bassett (0 -> 0,0)
9. Philippe Sandler (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.