De Kuip
Conference League
Veronica

Feyenoord stevig aan kop in Conference League; image source: Pro Shots

In een volle Kuip heeft Feyenoord donderdagavond haar derde duel in de groepsfase van de Conference League gewonnen van 1. FC Union Berlin. Het team van Arne Slot speelde een degelijke wedstrijd en was met 3-1 te sterk voor de nummer vijf van de Bundesliga. Jahanbakhsh mocht tekenen voor de openingstreffer; de andere twee doelpunten kwamen van de voeten van Linssen en Sinisterra.

Feyenoord hoopte vanavond de koppositie in de groepsfase van de Conference League te verstevigen. De basiself van Slot - waaronder de weer fitte Luis Sinisterra en Guus Til - moesten het daarbij wel stellen zonder verdediger Marcos Senesi, die door ziekte afwezig was. In zijn plaats mocht Lutsharel Geertruida starten voor de Rotterdammers.

De eerste tien minuten van de wedstrijd gingen geruisloos voorbij. Beide teams leken op zoek naar hun spelritme en wisten niet echt tot uitgespeelde kansen te komen. Dat veranderde in de 11e minuut: met een formidabele lange bal kon Kökcü de doorgelopen Sinisterra bereiken, die op zijn beurt met een geweldige actie zijn tegenstander passeerde en de bal in het strafschopgebied wist te leggen. Daar schampte de inkomende Til de bal, waarna Jahanbakhsh het cadeautje dat voor zijn voeten kwam gerold gretig achter doelman Luthe schoot: 1-0.

De Rotterdamse goal bleek een hoogtepuntje in een verder weinig daverende fase. Hoewel Feyenoord overwegend in balbezit was, lukte het de Rotterdammers niet om de statistieken in meer scorebord-voordeel om te zetten. In de 29e minuut leek een lange bal van Pedersen op Linssen door Robin Knoche te worden onderschept, maar een klein, slim duwtje in de rug van Knoche haalde de verdediger uit balans. De gewiekste Linssen kon daardoor alsnog met de bal aan de haal en schoof bekeken de 2-0 binnen voor zijn ploeg.

De laatste - en meest opwindende - tien minuten van de eerste helft vingen aan met een tegengoal. Na een door Trauner weggekopte corner lukte het spits Taiwo Awoniyi in de herkansing om de aansluitingstreffer binnen te koppen. Feyenoord legde Union Berlin daarna het vuur flink aan de schenen, door via schoten van Sinisterra, Toornstra en Jahanbakhsh drie uitstekende kansen op de 3-1 te creëeren. Het ontbrak de ploeg van Slot in de eindfase van de eerste helft echter aan scherpte, waardoor Feyenoord met 2-1 de pauze in ging.

Na rust leek het Rotterdamse vuur weer wat gedoofd. Hoewel Feyenoord met Toornstra en Sinisterra druk bleef zetten op de Union Berlin-verdediging, kwam het niet tot gevaarlijke mogelijkheden. Ook de spaarzame dode spelmomenten, zoals een vrije trap van Kökcü vanaf een meter of 17, leverden geen problemen op voor de Duitsers. Met nog twintig minuten spelen was het Guus Til die een uitgelezen kans op de 3-1 kreeg, maar de goaltjesdief raakte een lage voorzet van Pedersen niet goed en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied naast. Aan de andere kant kreeg invaller Sheraldo Becker vervolgens een vrije schietkans in de Rotterdamse zestien en daarmee een prima kans op de gelijkmaker, maar zijn inzet belandde in de handen van Justin Bijlow.

Een kwartier voor tijd wist Feyenoord de wedstrijd te beslissen: Sinisterra reageerde vliegensvlug op een geblockt schot van Linssen en kon zo gemakkelijk de 3-1 binnentikken. Een vermakelijke scrimmage voor het Duitse doel had de score vlak voor het fluitsignaal nog naar 4-1 kunnen brengen, maar de bal stuitte achtereenvolgens op de paal, een verdediger en de doelman. Zo won Feyenoord met 3-1 van de nummer vijf van de Bundesliga en deed het goede zaken met het oog op overwintering in de Conference League.

Zondag om 14:30 speelt Feyenoord de Eredivisie-uitwedstrijd tegen Cambuur. De return tegen Union Berlin staat gepland op donderdag 4 november 21:00.

[video] Bryan Linssen na Feyenoord - Union Berlin: ‘Onze manier van spelen geeft alleen maar energie’

Arne Slot: 'Trots op hoe we verdedigd hebben'

Feyenoord heeft donderdagavond een zeer belangrijke en knappe overwinning op FC Union Berlin geboekt. In een kolkende Kuip stond er na 90 minuten 3-1 op het scorebord. De doelpunten kwamen van de voorhoede-spelers Jahanbakhsh, Linssen en Sinisterra. Na afloop was Arne Slot lovend bij ESPN.

“Ik ben blij met de manier waarop we verdedigd hebben. Union zette onze verdediging constant op scherp, en we stonden daarop erg goed. We wisten dat het een tegenstander is die weinig kansen nodig heeft om te scoren, en dat bleek ook vandaag weer. Ik ben trots op hoe we verdedigd hebben. Wij hebben vele kansen gecreëerd en dat is niet gebruikelijk tegen Union. Je kan niet elke kans die je krijgt erin schieten, maar het vervelende is dat onze tegenstanders dat de laatste weken vaak wel doen. In de tweede helft hadden we mazzel bij die kans van Becker. Als die erin viel krijg je weer een Vitesse of RKC scenario. Vandaag, zeker met Luis erbij, hebben we veel kansen gecreëerd.”

Vooruitkijkend naar de komende wedstrijden was Slot duidelijk: “We krijgen nu twee uitwedstrijden bij Berlin en in Praag. Het is een groep waarin iedereen van elkaar lijkt te kunnen winnen. Het is gunstig dat Maccabi Haifa vandaag heeft gewonnen van Slavia Praag. Maar dat betekent ook dat we zéker nog niet kunnen denken dat we al een ronde verder zijn.”

[video] Toornstra tempert euforie na Feyenoord-Union Berlin: 'Moeten beseffen dat we er nog niet zijn'

Alireza Jahanbakhsh: 'Avondwedstrijden in De Kuip zijn geweldig'

Na de 3-1 overwinning van Feyenoord op Union Berlin was Alireza Jahanbakhsh uitgelaten bij ESPN. De aanvaller, die met een tikker de 1-0 liet aantekenen, gaf lachend aan dat hij wellicht altijd maar ‘s-avonds moet spelen. Daarmee doelde de Iraniër op de eerdere avondwedstrijden waarin hij zijn stempel goed kun drukken.

“De blijheid overheerst natuurlijk. Deze overwinning was erg belangrijk. De avondwedstrijden zijn erg goed voor ons. We wisten dat het vandaag lastig ging worden, maar we waren goed gefocust en hebben veel kansen gekregen. Het gevoel bij een avondwedstrijd lijkt gewoon wat anders te zijn. Ik speel dan zelf ook het liefst. De fans lijken dan ook voor nóg meer sfeer te zorgen. De laatste paar wedstrijden was ik ongelukkig met de kansen, maar vanavond lukte het eindelijk. Ik ben blij dat ik heb kunnen scoren, daar was ik de laatste wedstrijden echt mee bezig. Ik heb wat ongelukkige wedstrijden gespeeld en dat komt misschien wel door de vele wedstrijden. Ik had twee jaar nauwelijks gespeeld en nu speel ik twee keer per week, ook voor mijn land. Ik probeer mijn uiterste best te doen, zeker voor de supporters. Deze mensen staan elke wedstrijd achter ons en dat is fantastisch.”

[video] Slot blij dat Feyenoord kansen afmaakte tegen Union Berlin: 'Al moeten we er nog meer benutten'

Bryan Linssen: 'We hadden wel met 5-1 kunnen winnen'

Een klassieke Bryan Linssen goal. Zo kun je de 2-0 van Feyenoord tegen Union Berlin wellicht het best omschrijven. Druk zetten op de verdediger en slim gebruik maken van je lichaam, de bal ontfutselen, en vervolgens heel koeltjes de keeper passeren. Tegenover ESPN liet hij vooral doorschemeren dat het echt een teamprestatie was.

“Het was een lekkere avond, zeker. We hebben aardig wat kansen gehad, dus we hadden wel met 4-1 of 5-1 kunnen winnen. Ik weet niet zeker of ik een overtreding maakte bij de 2-0. De ene scheidsrechter fluit ervoor en de ander niet. Hoe vaak word ik niet zo in mijn rug geduwd door een verdediger? Ik vind dat het kon.”

Door zijn doelpunt liet Linssen opnieuw zien dat hij goed tot zijn recht komt in de spits: “Ik ben nu helemaal gewend om in de spits te spelen en voel mezelf ook geen linksbuiten meer. Als je vandaag onze teamspirit ziet, dat zit echt goed. We willen elkaar altijd helpen en dat toont echt aan dat we een team zijn. We staan er nu heel goed voor, maar we zijn er nog lang niet. Vorig jaar konden we ook in de laatste wedstrijd nog overwinteren, maar dat lukte toen ook niet. We moeten dus scherp blijven.”

'78 Voglsammer voor Knoche

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  4 2-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.70. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.