Feyenoord door hattrick van Til naar volgende ronde Conference League

29 juli 2021
De Kuip
Conference League
ESPN

Feyenoord door hattrick van Til naar volgende ronde Conference League; image source: Pro Shots

In de belangrijke returnwedstrijd tegen FC Drita heeft Feyenoord in eigen Kuip ternauwernood de winst binnen weten te slepen. Onder het toeziend oog van duizenden supporters wonnen de Rotterdammers de strijd om een plek in de derde voorronde van de Conference League met een zwaarbevochten 2-3. Alle doelpunten van de zijde van Feyenoord kwamen van de nieuwe aanwinst Guus Til.

In zijn eerste officiële wedstrijd in de Kuip werden trainer Arne Slot en zijn kersverse team enthousiast onthaald door de aanwezige Feyenoord-supporters, die allemaal (weer) een ritje naar de teststraat moesten maken om bij deze wedstrijd aanwezig te kunnen zijn. Slot, die de wedstrijd in Kosovo nog begon met Bannis in de spits, had voor de belangrijke return in eigen huis een basisplaats voor nieuwkomer Alireza Jahanbakhsh ingeruimd. Hierdoor schoof Linssen door naar de spitspositie en werd Bannis naar de kant verbannen.

Beide teams begonnen vol energie aan de wedstrijd. Zo wist Feyenoord na nog geen anderhalve minuut spelen de eerste kans al te creëren, maar de knap bereikte Kökcü schoot de bal vanuit de zestien op de lat. Gelijk daarna volgde aan de andere kant van het veld een kans voor middenvelder Astrit Fazliu van FC Drita, die vanuit een vlugge counter rakelings voor het doel van Bijlow langs schoot. Als een rood-witte beweging op het ene moment en een blauwe beweging op het andere moment golfden de kansen in de openingsfase van de wedstrijd dynamisch op en neer.

Niemand minder dan aanwinst Guus Til wist Feyenoord in de 7e minuut op voorsprong te koppen. Net als tegen PAOK werd een cornervariant gespeeld, waarbij Toornstra uiteindelijk een lange bal wist te geven op Linssen in het strafschopgebied. De spits zag kans om de bal voor het Kosovaarse doel te gooien, waar Guus Til deze gretig kon binnenkoppen.

Van lange duur was de Rotterdamse voorsprong niet, want een krappe vijf minuten later tekende spits Simonovski voor de gelijkmaker na een fout in de verdediging van Feyenoord. In de 16e minuut ging het wéér mis: een fout van Fer - die een lange bal op de naar voren gesprinte middenvelder Fazliu verkeerd raakt en uitglijdt - geeft diezelfde Fazliu de kans om oog in oog op met keeper Bijlow een behoorlijke tik aan Feyenoord uit te delen. Dit keer benut hij de gegeven mogelijkheid wél en schiet Feyenoord op een 1-2 achterstand.

Het laatste halfuur van de eerste helft zonk de hoop op een gelijkmaker steeds verder weg. Tot grote ergernis van velen zochten de Kosovaren ook steeds vaker de tijdvertragende eigenschappen van de groene mat op, waardoor het spel nog meer aan dynamiek inboette. Pas tegen het einde van de eerste helft kreeg Feyenoord nog een mogelijkheid, maar het kansrijke schot van Til vloog net naast het doel van keeper Faton Maloku.

De tweede helft was in zeker opzicht een kopie van de eerste helft. Feyenoord ging energiek van start, hetgeen leidde tot een aantal goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Leroy Fer, die aan de basis van het tweede tegendoelpunt stond, was de eerste om een goede kans voor zijn voeten te krijgen. Zijn inzet werd echter knap uit de lucht gevist door keeper Maloku. Wat volgde was een golvende reeks kansen over en weer, tot Guus Til in de 67e minuut een afgemeten voorzet van Senesi uitstekend binnen wist te koppen en daarmee Feyenoord alsnog op gelijke hoogte bracht.

Een paar minuten later ontsnapte Feyenoord aan de 2-3 na wederom een ernstige misser van de Feyenoord defensie. Pedersen speelde de bal terug maar miste zijn aanspeelpunt Fer volledig, waardoor FC Drita de bal wist te onderscheppen. Het schot dat volgde passeerde Bijlow, maar gelukkig voor Feyenoord passeerde het schot ook de buitenkant van de paal.
In de 85e minuut was het weer FC Drita dat gevaarlijk voor het Rotterdamse doel kwam - dit keer via invaller Drilon Islami -, maar één op één met Bijlow verzaakte de middenvelder om zijn ploeg naar de overwinning te schieten.

In de laatste officiële minuut van de wedstrijd wist Feyenoord via Guus Til uiteindelijk toch een zwaarbevochten overwinning binnen te slepen. De nieuwe publiekslieveling van Feyenoord tikte zijn derde treffer van de avond binnen en voorkwam zo een debacle voor de Rotterdammers. Feyenoord plaatst zich daarmee voor de derde voorronde van de Conference League.

[video] Highlights Feyenoord - FC Drita

Guus Til: ‘Scoren in de Kuip is fantastisch’

Guus Til maakte deze zomer zijn transfer van Spartak Moskou naar Feyenoord. In zijn eerste officiële thuisduel in de Kuip tegen het Kosovaarse FC Drita wist de 23-jarige middenvelder de harten van de Feyenoord-supporters te veroveren met een broodnodige hattrick. De Rotterdammers speelden een zware wedstrijd, maar zijn mede door de topavond van Til een ronde verder in de Conference League. Tegenover ESPN blikt een enthousiaste Til terug op de wedstrijd én zijn drie goals:

“Scoren in de Kuip is fantastisch, ik heb echt genoten. Ik heb drie goals gemaakt en we zijn door. Ik vind het ontzettend mooi om hier te spelen, in de Kuip.” Verslaggever Milan van Dongen merkte op dat Til aan het zingen was het op veld na zijn goal: “Ja, dat klopt, ik was de goaltune mee aan het zingen. Die vind ik mooi. De keren dat ik hier heb gespeeld, heb ik alleen maar verloren. Als je dan die goaltune hoort is dat echt minder leuk.”

De euforische Til gaf toe dat het geen makkelijke avond is geweest tegen FC Drita: “Het was een knotsgekke avond. Hoe wij soms kansen weggeven... We zullen deze wedstrijd goed moeten analyseren hierna.Maar goed, we hebben gewonnen.”

[video] Interview Guus Til na hattrick tegen FC Drita: 'Een knotsgekke avond'

Leroy Fer: 'Ik wil alles geven voor dit team'

Feyenoord heeft donderdagavond in eigen Kuip ternauwernood gewonnen van FC Drita met 2-3. In de Conference League wedstrijd gaf Feyenoord door twee persoonlijke fouten van Leroy Fer twee goals weg. De onfortuinlijke aanvoerder sprak met ESPN over zijn missers en zijn nieuwe positie:

“Ik had mijn avond niet. Ik heb twee fouten gemaakt, daar kwamen ook twee goals uit.” Op de vraag welk gevoel overheerst bij de verdediger, geeft Fer toe: “Ik ben blij dat we naar de volgende ronde zijn, maar als aanvoerder en ervaren speler wil ik dit soort fouten zoals in de eerste helft natuurlijk niet maken. Ik ben wel goed geholpen door iedereen in de rust, ze stonden allemaal achter me.”
Ook trainer Slot gaf de aanvoerder de nodige steun: “De trainer gaf aan dat een foutje kan gebeuren, zeker op deze positie. Ook gaf hij aan dat ik mijn focus op de tweede helft moest leggen.”

Ondanks zijn persoonlijke worstelingen spreekt Fer lof uit voor het team en de supporters: “Als team hebben we geknokt en we hebben verdiend gewonnen. In de tweede helft hebben ook de supporters laten zien wat voor kracht zij zijn voor ons team.” Nadenken over een eventuele transfer doet Fer dan ook niet: “Ik voel me goed hier, ik wil alles geven voor het team.”

[video] Til na drie treffers voor Feyenoord: 'We moeten niet te euforisch doen, maar het is een goede start'

Arne Slot: 'Dat we doorgaan is het belangrijkst'

Oefenmeester Arne Slot coachte donderdagavond zijn eerste officiële wedstrijd in de Kuip. In de tweede voorronde van de Conference League ontmoette zijn ploeg het Kosovaarse FC Drita voor de tweede en beslissende maal. Slot zag zijn team worstelen, op 1-2 achterstand komen en uiteindelijk in het laatste kwartier van de wedstrijd de overwinning over de streep trekken door sterk optreden van Guus Til, die zijn team met drie doelpunten op 3-2 bracht. Tegenover ESPN vertelt de trainer over het zenuwslopende duel:

“Het was geen saaie wedstrijd. Niemand had van tevoren gedacht dat we het zo lastig zouden krijgen. Het helpt dan ook niet dat we een groot aantal kansen weggeven… en elke keer als de bal op de laatste lijn komt, dan ogen we wat ongelukkig. Vanuit een achterstand voetballen is sowieso altijd lastig. Het was dus wel fijn dat we Guus Til hadden vanavond.”

Over Leroy Fer, de man die twee goals weggaf door persoonlijke fouten, wil Slot geen kwaad woord laten vallen: “Leroy gaat bij de tweede goal in de fout. Maar goed, hij staat op een positie waar ik hem pas sinds een aantal weken op laat spelen. Wat dat betreft wil ik het voor hem opnemen. Vorige week deed ‘ie het uitstekend.”

Slot prijst daarnaast de weerbaarheid van zijn team én die van de supporters: “We hebben een fantastische keeper, een goede mentaliteit en fantastische supporters. We hadden natuurlijk veel liever met beter spel door willen gaan, maar uiteindelijk is het ‘t belangrijkst dát we doorgaan.”

[video] Slot over Feyenoord: 'Heel matig dat je tegen een tegenstander als FC Drita zoveel kansen weggeeft'

Jens Toornstra: 'Het is geen avond om lang te onthouden'

Donderdagavond in een deels met supporters gevulde Kuip heeft Feyenoord met de hakken over de sloot gewonnen van het Kosovaarse FC Drita. In de strijd om een plek in de derde voorronde van de Conference League regen de Rotterdammers de fouten aan elkaar, waardoor ze tot laat in de tweede helft tegen een achterstand van 1-2 aankeken. Uiteindelijk trok Feyenoord de overwinning met 3-2 over de streep. Jens Toornstra sprak na de wedstrijd met ESPN over het moeizame duel:

“Dit mag niet gebeuren. Vooral de kansen die je weggeeft, dat mag echt niet gebeuren. We zijn beter, creëren overwicht, maar ook van onze kant moet de bal moet er wel in. Op een gegeven moment ga je dan ook nog tegen de klok voetballen. Na de 2-2 zijn we eigenlijk iets te gretig waardoor zij nog een paar goede mogelijkheden kregen. Uiteindelijk moeten we deze avond maar snel vergeten.”

Toornstra wil verder weinig woorden besteden aan verdere analyse van de wedstrijd: “Ik had zo’n avond na die 0-0 vorige week niet verwacht. Niemand niet. We hebben het onszelf vanavond onnodig lastig gemaakt, dat besef is er. We zijn blij dat we door zijn, maar het is geen avond om lang te onthouden.”

[video] Analyse Feyenoord-FC Drita: 'Aan de ene kant gênant, maar ook opluchting'

15  3 3-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.71. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.