Feyenoord eindigt competitie met makkelijke overwinning op RKC

16 mei 2021
De Kuip
ESPN 3

Feyenoord eindigt competitie met makkelijke overwinning op RKC; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft de laatste reguliere wedstrijd van dit Eredivisie-seizoen in eigen Kuip met 3-0 gewonnen van RKC Waalwijk. Met doelpunten van Jørgensen en Toornstra in de eerste helft en een vlotte treffer van Berghuis in de tweede helft wist de ploeg van Dick Advocaat de wedstrijd al snel in het slot te gooien.

In de laatste reguliere competitiewedstrijd van dit seizoen begon middenvelder Achraf el Bouchataoui in de basis, evenals de naar de Verenigde Staten vertrekkende keeper Nick Marsman. Veel meer op het spel dan de eer stond er vandaag niet, omdat Feyenoord al verzekerd is van de vijfde plaats in de Eredivisie. Voor tegenstander RKC is een veilige plek zo goed als zeker.

In een spanningsloze wedstrijd begonnen beide clubs opvallend voortvarend. De eerste doelpoging van de wedstrijd kwam al in de 2e minuut van de zijde van Feyenoord. Ridgeciano Haps kreeg een balletje in de diepte, kapte en schoot vervolgens onbesuisd over de lat van RKC-keeper Lamprou. Een paar minuten later kreeg RKC de eerste kans: via Sow werd Bakari het zestienmetergebied ingestuurd, maar diens lage voorzet werd door niemand aangeraakt en ging rakelings voorlangs het doel van Nick Marsman.

Naarmate de eerste helft vorderde was het vooral RKC dat bij tijd en wijle een stiekem kansje wist te creëren. De Waalwijkers stuitten echter steeds op Spajic en Marsman, die er bij alle pogingen wel een hand of been tussen wisten te krijgen. In de 37e minuut belandde een voorzet van Kökcü bij Berghuis, die de bal vanaf de rechterkant perfect terug wist te leggen op de inlopende Jørgensen. Enigszins tegen de verhoudingen in bracht Jørgensen zijn team daarmee op voorsprong. Het bleek de oppepper te zijn die Feyenoord nodig had, want net voor het einde van de eerste helft verdubbelden de Rotterdammers hun voorsprong. Nadat een schot van Berghuis door Lamprou werd geblokt, kreeg Toornstra plots een kans voor zijn voeten. De ervaren middenvelder twijfelde geen moment en schoof de bal beheerst in het Waalwijkse doel. Zo mocht de ploeg van Dick Advocaat na 45 minuten spelen even op adem komen met een welkome 2-0 op het scorebord.

De tweede helft werd na een paar minuten spelen ingeluid door wederom een Rotterdamse treffer. Ditmaal was het Berghuis die het Waalwijkse net wist te vinden, na een fraaie voorzet van Sinisterra vanaf de achterlijn. Tot aan de 66e minuut bleef het verder vrij rustig op het veld, tot een aantal Feyenoord-supporters het stadion binnen wisten te dringen. Na een paar minuten van luid en kleurrijk geknal van rookbommen, fakkels en vuurpijlen dropen de enthousiastelingen weer af. Toen de vuurwerkrommel op de grasmat weer enigszins was opgeruimd, kon de wedstrijd hervat worden. De slotfase werd uitgespeeld zonder Toornstra, Sinisterra en Jørgensen. Het drietal werd vervangen door Diemers, Teixeira en Bozenik. Even later kreeg ook Conteh wat speeltijd in de plaats van Berghuis. Zowel Diemers als Teixeira kregen in de 84e minuut nog een kans op de 4-0 na een goede loopactie van Malacia, maar allebei kwamen ze niet verder dan het aluminium. Zo bleef er 3-0 staan op het scorebord en mag Feyenoord zich gaan opmaken voor de play-offs om deelname aan de Conference League.

Aanstaande woensdag speelt Feyenoord de eerste wedstrijd in de play-offs. Om 21:00 uur wordt er afgetrapt tegen stadsgenoot Sparta Rotterdam. De winnaar van deze wedstrijd plaats zich voor de finale, die op zaterdag 22 mei wordt gespeeld tegen de winnaar van de wedstrijd FC Utrecht - FC Groningen. Indien Feyenoord de play-offs wint, plaatst het zich voor de tweede voorronde van de Conference League.

[video] Highlights | Feyenoord - RKC Waalwijk

Dick Advocaat: 'Het is vooral belangrijk dat ze met plezier voetballen'

Feyenoord heeft de laatste competitiewedstrijd van het seizoen winnend afgesloten. In eigen huis waren de Rotterdammers met 3-0 te sterk voor RKC Waalwijk. Trainer Dick Advocaat blikt bij ESPN terug op de wedstrijd - die kort werd stilgelegd nadat supporters het stadion binnendrongen met vuurwerk - én hij blikt vooruit naar de play-offs voor de Conference League.

“Ik schrok wel een beetje van die supporters en dat vuurwerk. Maar je moet niet wegrennen he, want dan komen ze achter je aan”, grapte de altijd gevatte Advocaat. Daarna ging de oefenmeester verder over de wedstrijd: “De tweede helft was de wedstrijd gespeeld. Er werd heel makkelijk gevoetbald en we kregen veel kansen. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat ze 28 goals zouden gaan maken.”

Ook ging de trainer in op het optreden van de 21-jarige debutant Achraf El Bouchataoui: “Achraf deed het goed, zeker voor de eerste keer. We hebben nu gezien wat hij kan. Die jongen ziet het spel en heeft een goede pass in huis. Het is goed dat hij nu even mee heeft kunnen doen. Maar goed, we hebben daar normaal gesproken Fer staan, dat is echt een persoonlijkheid. Dus we gaan het zien.”

Woensdag beginnen voor Feyenoord de play-offs om deelname aan de Conference League. Om 21:00 trappen de Rotterdammers af tegen de stadsgenoten van Sparta. Advocaat heeft er vertrouwen in dat Feyenoord succesvol uit de play-offs gaat komen: “De komende dagen gaan we nog rustig trainen, woensdag is de wedstrijd al. Het is vooral belangrijk dat ze fris in het hoofd zijn en met veel plezier voetballen. Als dat ze lukt, dan komt het wel goed.”

[video] ‘Ontzettend blij dat deze kans is gekomen’ | Trotse Achraf El Bouchataoui na zijn basisdebuut

Steven Berghuis: 'We gaan alles op alles zetten'

In eigen Kuip won Feyenoord de laatste reguliere wedstrijd van het seizoen met 3-0 van RKC Waalwijk. Met een assist en een doelpunt was aanvoerder Berghuis ook deze wedstrijd weer belangrijk voor zijn ploeg. Tegenover ESPN blikt hij terug op de wedstrijd - die even werd onderbroken nadat supporters het stadion binnen wisten te dringen - en gaat hij in op de play-offs voor de Conference League.

Op de vraag wat hij van de supporters met vuurwerk vond, antwoordde Berghuis: “Ik zit hier al vijf jaar, ik ben wel wat vuurwerk gewend. Ik denk dat het positief is bedoeld om ons te ondersteunen richting de play-offs. We zijn er daarom naartoe gegaan en hebben even geklapt en zo hebben we het denk ik goed opgelost. Het was sowieso maar een korte onderbreking.”

Daarna ging de aanvoerder in op de wedstrijd en was hij lovend over debutant Achraf el Bouchataoui: “De tweede helft was vrij snel gespeeld, dat hebben we goed gedaan. El Bouchataoui voegde veel toe op het middenveld. Veel passing, goed vooruit spelen. Hij heeft denk ik goed zijn kans gepakt.”

Tot slot gaf Berghuis aan dat de focus nu op de play-offs gaat: “Woensdag gaan we verder. We gaan alles op alles zetten om de Conference League te halen. Het zit erin.”

[video] Feyenoord-trainer Advocaat over supporters die Kuip binnen drongen: 'Ze hebben zich toch goed gedragen?'

Achraf el Bouchataoui: 'Ik weet wat ik kan'

In de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen werd RKC Waalwijk in eigen huis makkelijk verslagen met 3-0. Voor de 21-jarige El Bouchataoui was het zijn eerste wedstrijd in het eerste van Feyenoord: hij kreeg een basisplaats van trainer Advocaat én mocht de volledige wedstrijd uitspelen. Met ESPN blikt hij terug op zijn debuutwedstrijd:

“Ik weet wat ik kan, de trainer weet wat ik kan. Vandaag ging het denk ik wel goed. Ik had veel balcontact, ik kreeg veel vertrouwen van spelers ze hebben mij goed geholpen. Als ik iets goed deed dan hoorde ik het gelijk, ook in de rust en ook na de wedstrijd.”

Op de vraag hoe hij zijn toekomst ziet, antwoordde de olijke debutant: “Ik ben nu 21 jaar en super blij met deze kans. Ik probeer het elke week aan de trainer te laten zien. Dit was mijn debuutwedstrijd en ik hoop dat er nog vele wedstrijden in het shirt van Feyenoord mogen volgen.”

[video] El Bouchataoui over basisdebuut voor Feyenoord: 'Veel complimentjes gekregen'

Stadiondirecteur Jan van Merwijk: 'Wij hebben het vermoeden dat er een sleutel van De Kuip in omloop is'

Halverwege de tweede helft werd het duel tegen RKC plotseling gestaakt omdat een groep supporters met fakkels en vuurwerk het stadion in kwam. In gesprek met ESPN werd stadiondirecteur Jan van Merwijk gevraagd hoe dit kon gebeuren. "We hebben dat zelf ook nog in onderzoek. Wij hebben een vermoeden dat er sleutel in omloop is", aldus Van Merwijk. "Uiteraard waren wij al voorbereid op de aangekondigde actie en was alles afgesloten. Dat doet ons vermoeden dat ze daarom zo makkelijk binnen kwamen."

Gevraagd werd aan Van Merwijk wat die aangekondigde actie dan was. "Er was een oproep en daar waren wij uiteraard bekend mee. De oproep leek in eerste instantie om de groep te steunen in de tweede helft en na afloop van de wedstrijd", zo gaf hij aan. "We hebben ons uiteraard voorbereid op zo'n actie. Het leek allemaal goed te gaan, maar al snel sloeg het om en was het een vervelende actie."

'83 Mulder voor Quasten

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 4-0 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.83. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.