20 maart 2021
De Kuip
ESPN 1

Dramatisch Feyenoord in eigen huis gelijk tegen FC Emmen; image source: Pro Shots

Feyenoord is zaterdagavond tegen zeer slordig puntverlies aangelopen. In eigen huis kwam de ploeg van Dick Advocaat niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen nummer laatst FC Emmen. Orkun Kökcü had voor rust nog ietwat gelukkig gezorgd voor de voorsprong, maar dat bleek in de tweede helft niet genoeg voor de winst.

Alle voortekenen waren gunstig voor Feyenoord. In De Kuip won het tot nu toe twee keer eenvoudig van de Drenthenaren. Sterker nog: FC Emmen had nog nooit het net weten te vinden op bezoek bij Feyenoord. Daarnaast was FC Emmen als nummer laatst ook de zwakst presterende ploeg in uitwedstrijden dit seizoen. Op papier dus een pot voor Feyenoord die geen enkel probleem zou mogen geven.

Het duel kwam echter moeizaam op gang. Beide ploegen probeerden wel aan te zetten, maar kwamen niet tot echte kansen. Wel kwam de ploeg van Dick Advocaat steeds beter in de wedstrijd en kwamen er daarom ook steeds meer mogelijkheden. Pas na ruim een half uur spelen kwam echter pas de eerste grote kans van de wedstrijd toen een schot van Orkun Kökcü knap uit de kruising werd getikt. Enkele minuten later zorgde de international van Turkije alsnog voor de voorsprong. Een schot van Kökcü werd van richting veranderd, zodat de keeper geen kans meer had om deze te keren. Gezien het spelbeeld was het uiteindelijk wel een verdiende voorsprong en dat bleek ook de uiteindelijke ruststand.

Na rust leek de ploeg het duel al snel te willen beslissen en ging het op jacht naar een tweede treffer. Al snel ontsnapte Feyenoord echter aan de gelijkmaker toen FC Emmen vanuit het niets een enorme kans kreeg. Een op het oog eenvoudige kopbal werd echter naast gekopt. Met de minuut die verstreek kwam de uitploeg beter in de wedstrijd en kwam steeds vaker in de buurt van het doel van Nick Marsman. Al was Luis Sinisterra halverwege de tweede helft dicht bij een tweede treffer, maar zijn kopbal werd nog net van de lijn gehaald.

Een kwartier voor tijd leek FC Emmen recht te hebben op een strafschop na een overtreding van Lutsharel Geertruida. Scheidsrechter Blom vond het niets, maar hij werd uiteindelijk door de VAR naar de zijkant geroepen. Ruim vijf minuten na de overtreding ging de bal op de stip en was de 1-1 uiteindelijk een feit.

In de resterende minuten gingen beide ploegen op zoek naar de winst, maar tot echt grote kansen kwamen ze niet meer. Het zorgde er voor dat Feyenoord met het schaamrood op de kaken van het veld moest stappen. De tweede plaats lijkt het nu definitief moeten te vergeten, terwijl het zelfs moet hopen op bekerwinst van Ajax om met de huidige vijfde plaats geen play-offs voor Europees voetbal te hoeven spelen.

[video] Highlights | Feyenoord - FC Emmen

Steven Berghuis: 'We wisselden goede fases af met heel slechte fases'

In gesprek met ESPN gaf Steven Berghuis aan dat het resultaat tegen FC Emmen teleurstellend was. "We wisselden goede fases af met heel slechte fases", aldus Berghuis. "Uiteindelijk kwamen we wel in de eindfase, maar kwamen we niet tot echt grote kansen. We hielden Emmen in leven en dan één moment, die penalty. Het staat dan 1-1 en dan wordt het moeilijk."

Berghuis was het eens met de opmerking dat Feyenoord het over zichzelf had afgeroepen. "De eerste helft was wel oké. We speelden veel op de helft van de tegenstander en waren veel in beweging. In de tweede helft viel dat wel wat weg", zo gaf hij aan. "Één moment brengt hun terug in de wedstrijd en dan voetbal je tegen de tijd. We kregen het niet voor elkaar om die tweede te maken."

[video] Feyenoord-trainer Advocaat over haalbaarheid Europees voetbal: 'Niet iedereen lijkt ervan doordrongen'

Orkun Kökcü: 'In de tweede helft werden de ruimtes te groot'

Orkun Kökcü vond in gesprek met ESPN dat hij zelf kon terugkijken op een goede wedstrijd. "Ik heb bij vlagen wel goed gespeeld ja. Ik heb leuke dingen laten zien", aldus Kökcü. "Ik kon goed vooruit spelen en scoor ook weer een keer. Dat is ook belangrijk. Het ging wel goed denk ik."

De middenvelder vond dat Feyenoord het duel onder controle had. "Dat idee had ik bijna de hele wedstrijd wel", zo gaf hij aan. "In de tweede helft werden de ruimtes alleen te groot en geef je Emmen hoop omdat het 1-0 blijft. Dan kunnen zij er van profiteren."

[video] Eric Botteghin na Feyenoord-FC Emmen: 'We leden te vaak dom balverlies'

Dick Advocaat: 'Ik heb toch wel het idee dat er wat dwars zit in het team'

In gesprek met ESPN baalde Dick Advocaat van het resultaat tegen FC Emmen. "De eerste helft was redelijk voldoende. Genoeg kansen en eigenlijk geen kans weggegeven. We hadden geen grote kansen, maar wel genoeg mogelijkheden. We geven het eigenlijk uit handen uit niks en dat begrijp ik niet", aldus Advocaat. "We bleven maar druk zetten. Dat kost zo veel kracht. Ik vind dan dat je bij elkaar moet zakken en moet wachten op de momenten. Dat ging in de eerste helft alleen goed en dan gaan ze er toch door mee. Het is moeilijk om het dan om te draaien. We hebben zo veel mogelijkheden gehad om het duel te beslissen. We moeten naar onszelf kijken en niet te veel naar de tegenstander."

Advocaat zag in de tweede helft uiteindelijk een paar spelers die niet meer meededen aan het tactisch plan wat was afgesproken. Namen wilde hij echter niet noemen. "Ik zal dat volgende week tegen die spelers zelf zeggen", zo gaf hij aan. Desgevraagd bevestigde de trainer wel dat Luis Sinisterra en Steven Berghuis twee van die spelers waren. "Ik zou wel eens willen weten wat daar de reden van is. Onwil zit er niet in het team, maar ze moeten toch eens wat gaan zeggen wat er dwars zit. Ik heb toch wel het idee dat er wat dwars zit in het team. Je hebt het als team gewoon niet goed gedaan als je zo'n wedstrijd gelijk speelt."

De trainer kreeg vervolgens de vraag of zijn ploeg in staat is om te herkennen wanneer ze moeten terugzakken of wanneer ze juist de druk moeten opvoeren. "Waarschijnlijk dus niet. Waarschijnlijk herkennen ze dat niet", reageerde hij daarop. "Als je zelf al voelt dat niet iedereen mee doet, kan je sowieso niet vast gaan zetten. Je moet dan sowieso terug. We hebben dat wel geroepen, maar dat gebeurde niet. Ik wil wel eens weten wat daar de reden van is."

[video] Analyse na Feyenoord-FC Emmen (1-1): 'Plek twee en drie zijn eigenlijk uit zicht'

15  2 4-1 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.28. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.