28 februari 2021
AFAS Stadion
ESPN 1

Feyenoord verliest na verdedigende dwalingen in Alkmaar; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft een teleurstellende week afgesloten met een 4-2 nederlaag bij AZ. Na de gelijke spelen tegen FC Twente en FC Groningen werd het in Alkmaar in de tweede helft overklast, waardoor er slechts twee punten uit drie belangrijke wedstrijden zijn behaald. Feyenoord kwam in Alkmaar twee keer op voorsprong door doelpunten van Senesi en Sinisterra, maar door verdedigende fouten werd de wedstrijd uit handen gegeven. Feyenoord blijft hierdoor op plaats vijf staan, met slechts één punt voorsprong op FC Groningen.

In een aantrekkelijke en doelpuntrijke eerste helft, waarin Feyenoord het beste van het spel had, zouden beide ploegen twee keer tot scoren komen. Het merendeel van de treffers werd mogelijk gemaakt door slecht verdedigend werk. Het bal werd in Alkmaar geopend door Feyenoord, dat in de achtste minuut een voorsprong nam via een kopbal van Marcos Senesi. De verdediger kon bij de tweede paal inkoppen na een strak genomen voorzet van Steven Berghuis. Na zo’n 20 minuten spelen was Luis Sinisterra dicht bij de 0-2, maar zijn afstandsschot werd goed gepakt door Marco Bizot. Bij de tweede kans van Sinisterra was het wél raak. Een grote communicatiefout tussen Marco Bizot en Bruno Martins Indi zorgde ervoor dat Sinisterra de terugkopbal van Martins Indi zomaar voor zijn voeten zag belanden. Heel simpel kon de Colombiaan de 1-2 binnen tikken.

In de tussentijd was AZ op gelijke hoogte gekomen via Myron Boadu, die door een prachtige dieptepass werd gelanceerd door Calvin Stengs. Senesi en Botteghin bleven allebei op ruime afstand dekken en daar maakte de AZ-aanvaller gebruik van. Een houdbaar schot kreeg een venijnig effect door de hak van Senesi, waardoor de weer herstelde doelman Bijlow kansloos was. Ook vijf minuten voor rust moest Bijlow het antwoord schuldig blijven op een inzet van Boadu. Opnieuw werd de Feyenoord verdediging door één dieptepass - ditmaal van Owen Wijndal - kinderlijk eenvoudig uiteen getrokken. De uit de rug van Senesi vertrokken Boadu schoof de gelijkmaker door de benen van Bijlow tegen de touwen en bepaalde de ruststand daarmee op 2-2.

Na rust begonnen AZ en Feyenoord wat rustiger dan in de eerste helft. Het eerste kwartier kenmerkte zich vooral door veel middenveldspel, zonder grote kansen. Er moest opnieuw een verdedigende blunder aan te pas komen voor een doelpunt. Dit keer was Justin Bijlow de schlemiel. Een bijna traditionele fout in de opbouw - waarbij ondanks volle druk van AZ toch geprobeerd werd om op te bouwen - werd genadeloos afgestraft door Boadu, die daarmee zijn hattrick completeerde en vrolijk doorging met scoren tegen Feyenoord.

Een kwartier voor tijd leek AZ op 4-2 te komen, toen Bijlow en Malacia de miscommunicatie tussen Bizot en Martins Indi dunnetjes over deden. Dit keer werd een doelpunt ternauwernood voorkomen. Het was slechts uitstel van executie, want een minuut later kwam AZ alsnog op 4-2 via Koopmeiners. Na een oliedomme overtreding van Leroy Fer op Owen Wijndal schoot de captain van de Alkmaarders de daaropvolgende penalty overtuigend binnen. De slotfase werd daardoor beroofd van spanning. Feyenoord was niet bij machte om het AZ nog lastig te maken, waardoor de ploeg van Advocaat na 93 minuten gedesillusioneerd afdroop. Hierdoor moet Feyenoord het voorlopig doen met een vijfde plaats op de ranglijst en is Europees voetbal nog verder uit zicht geraakt.

Zaterdag speelt Feyenoord om 16:30 uur de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo.

Leroy Fer: 'Moeilijke wedstrijden moeten we ook gaan winnen'

Met slechts twee punten uit drie wedstrijden heeft Feyenoord een dramatische week beleefd. Vooral door een slechte tweede helft werd er in Alkmaar met 4-2 verloren van AZ, dat daarmee meer afstand nam van de Rotterdammers. Volgens Feyenoord-middenvelder Leroy Fer was de nederlaag vooral te wijten aan de missende scherpte.

Tegen Milan van Dongen van ESPN gaf Fer verdere uitleg: “Als je de rust met 2-2 in gaat, moet je veel scherper aan de tweede helft beginnen. Dan loop je meteen weer achter de feiten aan. In de eerste helft stonden en speelden we goed. Na rust kregen we problemen door een extra middenvelder bij AZ. We weten dat we goed kunnen voetballen, maar daar koop je natuurlijk niks voor. Moeilijke wedstrijden moet je ook gewoon winnen, zo simpel is het.”

Justin Bijlow: 'Persoonlijke fouten hebben de doorslag gegeven'

Na de twee gelijke spelen van afgelopen week heeft Feyenoord vandaag een 4-2 nederlaag geleden. In Alkmaar was het in de eerste helft de bovenliggende partij, maar na rust liep AZ over de Rotterdammers heen. Het verschil tussen de eerste en tweede helft was enorm en dat beaamde ook Feyenoord-doelman Justin Bijlow tegenover ESPN. Ook ging hij in op zijn fout, die voor de 3-2 zorgde.

“De eerste helft speelden we goed voetbal van achteruit. We konden de vrije man steeds vinden en kwamen ook op voorsprong. Persoonlijke fouten gaven alleen de doorslag. Dat is klote. Bij de 3-2 neem ik gewoon te veel risico. Ik had de bal te lang aan mijn voet en ik wil voor de voetballende oplossing gaan, maar dit was totaal onnodig en te risicovol. In mijn ooghoek zag ik Leroy en ik wilde de driehoek maken, maar ik speel hem zo bij Midtsjo in de voeten. Ik denk dat we ook meer moeite kregen met opbouwen toen Dani de Wit erin kwam. We voetbalden goed, maar als je dan drie onnodige tegendoelpunten krijgt is dat gewoon kut. Daar valt niet tegenaan te voetballen.”

Tot slot ging de doelman kort in op zijn blessuregevoeligheid: “Ik hoop dat ik nu een aantal maanden fit kan blijven, zeker met het EK in het achterhoofd. Maar ik wil vooral goed blijven spelen voor Feyenoord. Hopelijk kan ik het seizoen fit af maken.”

[video] Advocaat over tegengoals Feyenoord: 'Kan me voorstellen dat je daar geen energie van krijgt'

Dick Advocaat: 'Het was een totaal onnodige nederlaag'

Feyenoord heeft zichzelf zondagmiddag een slechte dienst bewezen. Ondanks een vrij aardige eerste helft werd er met 4-2 verloren van AZ. Vrijwel alle AZ-doelpunten werden ingeleid door een verdedigende fout en daarmee werd meteen ook het grootste probleem bij Feyenoord aangekaart: de verdediging. Trainer Dick Advocaat gaf na afloop van de wedstrijd zijn mening bij ESPN.

“Ik vind het een totaal onnodige nederlaag. We beheersten de eerste helft en scoorden twee goede goals. Maar als je ziet hoe we ze dan weggeven.. Dat mag echt niet op dit niveau. Als je de goals zo weggeeft, gaat het niveau vanzelf ook omlaag. AZ heeft een paar aardige spelers met veel snelheid en als je de goals dan zo weggeeft, geef je hun vertrouwen. Dan gaat het vertrouwen ook snel weg.”

Na een kleine pauze ging Advocaat verder met zijn betoog: “Ik vond de hele eerste helft qua voetbal uitstekend. We mogen ze gewoon niet zo makkelijk weggeven. In de rust zeiden we dat we goed in de wedstrijd zaten, maar toen viel al snel de 3-2. Dan wordt het moeilijk. Normaal komen we goed terug van achterstanden, maar dit keer niet. Europees voetbal blijft de doelstelling. Dat is het belangrijkste voor de club. Als je ons de eerste helft ziet spelen, moet dat kunnen. Het is jammer dat we het vandaag zo uit handen hebben gegeven. Ik ga niemand verwijten maken, iedereen weet wat ze fout hebben gedaan. We dicteerden eigenlijk het spel. Het was gewoon totaal onnodig.”

15  2 2-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.63. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.