Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord in zwakke topper onderuit in Amsterdam


Tijdstip
17 januari 2021
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Feyenoord in zwakke topper onderuit in Amsterdam; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord in zwakke topper onderuit in Amsterdam

Feyenoord is in de eerste competitietopper van het seizoen tegen een nederlaag aangelopen. In Amsterdam ging de ploeg met 1-0 onderuit. Een slechte start van de wedstrijd kwam Feyenoord uiteindelijk duur te staan, omdat er na een half uur spelen pas begonnen werd met voetballen.

Dick Advocaat koos er voor om zijn ploeg massaal terug te laten trekken en Ajax op die manier het voetballen onmogelijk te maken. Het gevolg was dat Feyenoord vrijwel constant met alle spelers op de eigen helft stond, maar er ook nauwelijks gevaar was. De eerste keer dat de thuisploeg wel door de muur wist te komen, was het echter meteen raak. Marcos Senesi liet zich eenvoudig uitspelen en Nick Marsman was vervolgens kansloos op het schot van Gravenberch. Veelzeggend voor het spel van Feyenoord waren de statistieken halverwege de eerste helft. Slechts 22% balbezit en geen enkel schot.

Na een half uur spelen kroop Feyenoord eindelijk een beetje uit de schulp en dat leidde vrijwel direct tot een enorme kans. Ridgeciano Haps zag zijn inzet nog net gekeerd worden. Ook Jens Toornstra kreeg een enorme kans, maar dat had hetzelfde resultaat. Hij bleek bovendien buitenspel te staan, dus een eventuele treffer zou niet geteld hebben. In de blessuretijd van de eerste helft zag Toornstra een schot nog in het zijnet belanden, zodat de ploeg met een 1-0 achterstand de rust in ging.

Feyenoord leek in de tweede helft wat aanvallender te staan en dat betekende dat er voor beide doelen meer gevaar was. Steven Berghuis kreeg al snel een goede kans, maar schoot net naast het doel. Nadat Ajax ook een grote kans kreeg, leek het na een uur spelen gelijk te worden. Nicolai Jorgensen schoot uit een pass van Toornstra goed binnen. De middenvelder bleek echter nipt buitenspel te staan, zodat de treffer werd geannuleerd.

Het afgekeurde doelpunt leek juist Ajax vleugels te geven, want ruim een kwartier lang was het duidelijk weer de betere ploeg op het veld. Het werd echter amper gevaarlijk. Feyenoord werd dat een kwartier voor tijd plotseling weer wel. Berghuis zag een schot net naast het doel gaan.

Zeven minuten voor tijd bracht Advocaat met Lucas Pratto een extra spits binnen de lijnen en ging het meer risico nemen. Tot echte kansen leidde het lange tijd niet. Pas in de vijfde minuut van blessuretijd kreeg Leroy Fer een enorme kans, maar ook hij zag zijn inzet gekeerd worden. Luis Sinisterra kopte twee minuten later nog op de lat en daarna was het duel direct klaar. Het betekende dat Feyenoord met 1-0 onderuit ging.


[video] De beloning bleef uit... | Highlights Ajax - Feyenoord


Steven Berghuis: 'Je vergeet jezelf te belonen'

In gesprek met ESPN gaf Steven Berghuis aan dat Feyenoord heel goed had gespeeld. "Op de eerste 20 minuten na dan", aldus de aanvoerder. "Toen hadden we de schroom van ons afgegooid. In het begin lieten we ons helemaal naar achteren drukken met de kont in de zestien. Op een gegeven moment schoven we door, soms met alle risico's van dien. Je vergeet jezelf te belonen. Ik mis zelf ook twee grote kansen die er in moeten. Daar baal ik van."

Volgens de aanvoerder kon Feyenoord vooral terugkijken op een uitstekende tweede helft. "We hebben Ajax toen helemaal niet meer in hun kracht laten komen", zo gaf hij aan. "We moeten onszelf gewoon belonen. Die bal van Leroy pakt Onana fantastisch. Die twee van mij gaan dan naast. Sinisterra dan nog..."

Verdedigend moest Berghuis ook volop aan de bak. "Ik was verantwoordelijk voor Tagliafico. Daar is ook niks mis mee. Je moet je steentje bijdragen in verdedigend en aanvallend opzicht", zei hij daarover. "Het gaat er om als je dan iets doet, dat je dat dan goed doet. En daarin ontwikkelen. Of dat dan hoog is of laag, dat maakt mij dan niet uit."


[video] ‘Ik baal ervan dat we onszelf niet hebben beloond’ | Een teleurgestelde Leroy Fer na Ajax - Feyenoord


Dick Advocaat: 'Als je zo'n goede wedstrijd speelt en verliest, is dat jammer'

Dick Advocaat vond in gesprek met ESPN dat Feyenoord recht had op meer. "Op de eerste 20 minuten na, toen het een beetje rommelig was van beide kanten. Die goal was ook geen kans. Dat was een fout van ons", aldus Advocaat. "Vanaf dat moment was Feyenoord de dominante partij. We hadden een plannetje met het doorschuiven met Mark of Jens met Leroy. Dat pakte heel goed uit."

De trainer was ook enigszins verrast door zijn ploeg. "Als je tegen een goede ploeg als Ajax zo dominant kan spelen en zo scherp kan spelen, dat moet je iedere wedstrijd kunnen doen", zo gaf hij aan. "Dit is zonde. Als je zo'n goede wedstrijd speelt en verliest, is dat jammer. Het hele elftal heeft heel positief gespeeld. Van te voren hadden we al gezegd dat we moesten zorgen dat we tenminste mee zouden doen. Na die goal waren we gewoon de dominante partij."

Ondanks de nederlaag had Advocaat wel een positief gevoel overgehouden. "Dit moet het elftal een goed gevoel geven als je tegen zo'n goede ploeg speelt en zo dominant speelt", zei hij daarover. "Het is niet dat Ajax het liet gebeuren. Het kwam echt door ons dit keer. Dat is echt wel aardig om te zien. Alleen met al die kansen en mogelijkheden moet je hem er wel een keer in schieten."


[video] Dick Advocaat over Ajax-Feyenoord: 'Tactisch heeft het elftal uitstekend gespeeld'


Tyrell Malacia: 'Je voelt je kut'

In gesprek met ESPN gaf Tyrell Malacia aan terug te kunnen kijken op een persoonlijk goede wedstrijd. "Dit zijn wedstrijden waarin je altijd alles wil geven. Je wil sowieso natuurlijk altijd alles geven, maar deze wedstrijden brengen iets extra's", aldus Malacia. "Ik heb deze week een paar interviews gehad en ik kreeg steeds de vraag dat Antony zo goed is. Hij is zeker een goede speler, dus zulke wedstrijden zijn altijd leuk."

De verdediger kreeg de vraag of hij heeft laten zien thuis te horen in het Nederlands elftal. "Dat probeer ik iedere week te laten zien", zo gaf hij aan. "Ik sluit het sowieso niet uit. Ik wil er zeker voor gaan. Ik probeer iedere week te presteren en dan zien we wel hoe het gaat."

De sfeer in de kleedkamer was na afloop echter een stuk minder. "Je voelt je kut", zei hij daarover. "Je geeft één kans weg en daar valt een goal uit. Verder zet je ze gewoon goed onder druk en creëer je kansen, die er dan niet in gaan. We hadden zeker een punt verdiend."


[video] Jens Toornstra over Feyenoord: 'In eerste half uur te angstig om vroeg te storen'


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 1-0 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Gravenberch ('22)
Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten: -


Opstelling Feyenoord

Ridgeciano HapsNicolai JørgensenSteven Berghuis


Mark DiemersJens ToornstraLeroy Fer


Tyrell MalaciaMarcos SenesiUroš SpajićLutsharel Geertruida


Nick Marsman

Wissels:

'63 Luis Sinisterra voor Ridgeciano Haps
'84 Lucas Pratto voor Mark Diemers


Opstelling Ajax

TadicHallerAntony


GravenberchPromesKlaassen


TagliaficoBlindTimberMazraoui


Onana

Wissels:

'46 Ekkelenkamp voor Gravenberch
'65 Labyad voor Antony
'65 Schuurs voor Mazraoui
'73 Alvarez voor Promes
'82 Brobby voor Haller


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 3-0 (1-0)
 5 1-0 (0-0)
 5 3-0 (1-0)
 5 3-0 (1-0)
 5 3-0 (1-0)
 4 3-1 (1-0)
 4 3-1 (1-0)
10  4 3-0 (2-0)
11  4 2-1 (1-0)
12  4 5-0 (3-0)
13  4 3-0 (2-0)
14  4 3-1 (1-0)
15  4 2-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.68. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Marcos Senesi (43 -> 5,0)
2. Tyrell Malacia (20 -> 4,0)
3. Nicolai Jørgensen (8 -> 3,0)
4. Jens Toornstra (7 -> 2,0)
5. Uroš Spajić (6 -> 1,0)
6. Leroy Fer (4 -> 0,0)
7. Lutsharel Geertruida (3 -> 0,0)
7. Niemand (3 -> 0,0)
9. Steven Berghuis (2 -> 0,0)
9. Nick Marsman (2 -> 0,0)
11. Luis Sinisterra (1 -> 0,0)
12. Dylan Vente (0 -> 0,0)
12. Kenneth Vermeer (0 -> 0,0)
12. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
12. Sven van Beek (0 -> 0,0)
12. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
12. Jan-Arie Van der Heijden (0 -> 0,0)
12. Luciano Narsingh (0 -> 0,0)
12. Liam Kelly (0 -> 0,0)
12. Sam Larsson (0 -> 0,0)
12. George Johnston (0 -> 0,0)
12. Yassin Ayoub (0 -> 0,0)
12. Renato Tapia (0 -> 0,0)
12. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
12. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
12. Rick Karsdorp (0 -> 0,0)
12. Edgar Miguel Ié (0 -> 0,0)
12. Eric Botteghin (0 -> 0,0)
12. Wouter Burger (0 -> 0,0)
12. Achraf El Bouchataoui (0 -> 0,0)
12. Cheick Touré (0 -> 0,0)
12. Crysencio Summerville (0 -> 0,0)
12. Marouan Azarkan (0 -> 0,0)
12. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
12. Denzel Hall (0 -> 0,0)
12. Naoufal Bannis (0 -> 0,0)
12. Róbert Boženík (0 -> 0,0)
12. Oğuzhan Özyakup (0 -> 0,0)
12. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
12. Mark Diemers (0 -> 0,0)
12. Bryan Linssen (0 -> 0,0)
12. Crysencio Summerville (0 -> 0,0)
12. João Carlos Teixeira (0 -> 0,0)
12. Christian Conteh (0 -> 0,0)
12. Ramón Ten Hove (0 -> 0,0)
12. Jordy Wehrmann (0 -> 0,0)
12. Achraf El Bouchataoui (0 -> 0,0)
12. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
12. Dylan Vente (0 -> 0,0)
12. Lucas Pratto (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Tuurlijk kan er veel in voetbal.
Maar normaal wint de club met het meeste geld .
Dus ja al dat media gezeik van te voren .
Het belangerijkste voor ons is dat we geen rare dingen gaan doen ,met opstelligen of systemen .
Ook niet overdreven gemotiveert etcetc.
Want dat nekt ons vaak meer als het verschil in kwaliteit.
+1/-0

2 jaar geleden
Stelletje schijtbakken zijn het,makke schapen altijd beginnen ze te laat met wakker worden als ze achter staan,te late wissels door Dick,een totaal onnodige nederlaag tegen dat gespuis,elk jaar weer hetzelfde daar in dat riool man man!!
+1/-0

2 jaar geleden
En dan de neuzen-kop op TT: "benauwde zege ajx op Feyenoord".
Alsof grachters verdienden te winnen.
Arrogantie ten top. Dat doen ze vaker. Hoe ze Feyenoord elke keer bestempelen.
Dat doen ze altijd met Feyenoord. Vorige keer met de wedstrijd tegen Sparta dezelfde arrogantie. Weet de titel van het stuk niet meer. Maar het was iets van "Stadsderby onbeslist" ofzo. En niet iets van "Feyenoord niet langs Sparta".
+1/-0

2 jaar geleden
Gezien de pakken slaag die Feyenoord afgelopen jaren in de hoofdstad gekregen heeft, vind ik het afwachtende strijdplan waarmee het team aan de aftrap verscheen gisteren niet vreemd. Dan kom je met 1-0 achter, door een goede goal van ajax maar daarna merk je dat er die dag wel degelijk kansen zijn.

Ik vind dat Feyenoord goed voor de dag is gekomen, en zichzelf niet heeft beloond. Dat is ontzettend jammer, en kun je rationeel gezien net zo goed met 4-0 verliezen. Je hebt wederom 0 punten.

Maar niet het resultaat maar de manier van spelen moet vertrouwen geven! Hier moet verder op gebouwd worden!
+1/-0

 
2 jaar geleden
Inderdaad gisteren heeft laten zien dat er meer voetbal in het team zit dan verwacht.
Dit moet toch goed zijn voor het zelfvertrouwen, de manier van spelen tegen Ajax na de achterstand geeft hoop voor de rest van het seizoen.
+1/-0

 
2 jaar geleden
Het probleem is ook dat die gasten eens wakker moeten worden en vanuit hun eigen kunnen gaan voetballen,een vertrouwen hebben in zichzelf dat mis ik vaak bij Feyenoord.
+1/-0

 
2 jaar geleden
Jaar in jaar uit loopt de reuzel door de broekies en gaan we er kansloos af daar. Nu werd de dunne poep na 25 minuten hard en hebben we veruit het beste van het spel gehad en gezien het spelbeeld over de hele wedstrijd moeten winnen. Ik ben er ook strontziek van, maar ben nu wel trots op onze jongens
+1/-0