1 november 2020
De Oude Meerdijk
Fox Sports 2

Feyenoord pakt winst tegen FC Emmen in extremis ; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft vandaag in de laatste seconde de overwinning gepakt tegen FC Emmen. Na de remises tegen Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk leken de Rotterdammers lange tijd ook niet tot winst tegen FC Emmen te komen, maar in de 94e minuut kopte Naoufal Bannis de winnende binnen. In De Oude Meerdijk vielen de eerste vier doelpunten voor rust: Jansen en De Leeuw scoorden voor de thuisploeg en Diemers en Toornstra voor Feyenoord. Ondanks de rode kaart voor Anco Jansen in de 36e minuut, wist Feyenoord pas in de 94e minuut te profiteren van de man-meer-situatie.

Feyenoord, met onder andere Marsman, Malacia en Narsingh in de basis, begon - zoals de afgelopen weken vaker het geval was - slap aan de wedstrijd. Opnieuw kreeg het binnen vijf minuten een strafschop tegen. Dit keer was Nick Marsman de boosdoener, toen hij Michael de Leeuw lomp onderuit haalde. De strafschop werd feilloos in het zijnet geschoten door Anco Jansen en zo liep Feyenoord wederom achter de feiten aan.

Het eerste wapenfeit van Feyenoord viel in de 13e minuut te noteren, toen Jens Toornstra van een meter of 10 vrij kon inschieten na een goed opgezette aanval via Berghuis en Nieuwkoop. Zijn inzet verdween rakelings over de goal van Wiedwald. Twee minuten later greep de Emmense goalie ook goed in op een afstandsschot van Steven Berghuis. Deze offensieve opleving van de Rotterdammers bleek van korte duur, want de eerste dertig minuten van de wedstrijd tikten verder voorbij zonder noemenswaardige kansen. Het halfuurspunt markeerde ook de wissel van Berghuis, die het veld geblesseerd moest verlaten. De oorzaak was een harde overtreding aan de zijlijn van Bakker. De aanvoerder van Feyenoord werd vervangen door Bannis.

In de 35e minuut kreeg Anco Jansen namens de thuisploeg een kopkans op de 2-0, maar dit keer trof de aanvaller geen doel. Het was zijn laatste aanvallende actie, want een minuut later moest de FC Emmen-aanvoerder het veld verlaten met een rode kaart. Jansen kwam dusdanig gevaarlijk in op Mark Diemers, dat arbiter Kuipers geen andere straf zag. Feyenoord kon snel profiteren van de man-meer-situatie. Nadat Bannis in het strafschopgebied werd vastgepakt door Araujo, bracht Diemers Feyenoord van 11 meter langszij.

Lang kon Feyenoord echter niet genieten van de gelijkmaker. Na twee slappe duels kwam de bal voor de voeten van Michael de Leeuw, die met een wereldgoal de 2-1 op het scorebord zette. Hij verschalkte Marsman - die ver voor zijn goal stond - met een harde boogbal vanaf een meter of 35. Desondanks ging Feyenoord niet met een achterstand de rust in, want in de blessuretijd bracht Jens Toornstra Feyenoord weer naast FC Emmen. Zijn zuivere schot in de linkeronderhoek was niet houdbaar voor Wiedwald.

In de tweede helft kreeg Luciano Narsingh al na drie minuten een uitgelezen kans om Feyenoord op voorsprong te brengen. Na een goede dieptepass van Toornstra schoot de rechtsbuiten echter keihard op de bovenkant van de lat. Ook de ingevallen Bannis kreeg in de 50e minuut een niet te missen kans, maar ook de 18-jarige spits wist niet te scoren. Zo was het eerste kwartier na rust een stormloop richting het Emmense doel, maar wisten de Rotterdammers niet door die laatste verdedigingslinie heen te breken.

Na het eerste kwartier van de tweede helft ging de storm wat liggen, ook al bleef Feyenoord veel in balbezit. De voornaamste mogelijkheden kwamen voort uit corners en afstandsschoten, waar doelman Wiedwald niet warm of koud van werd. Pas een kwartier voor tijd werd Feyenoord weer echt gevaarlijk. Uit een scherpe voorzet van Malacia kopte Nieuwkoop op de lat. In de slotfase droop het geloof in de overwinning zienderogen weg bij de Rotterdammers. Er werden geen uitgespeelde kansen meer gecreëerd en FC Emmen hield het hoofd koel. Daardoor leek de wedstrijd in 2-2 te gaan eindigen, maar daar dacht Naoufal Bannis anders over. Uit de allerlaatste voorzet kopte de jeugdspeler de 2-3 binnen en bezorgde Feyenoord zo een zwaarbevochten overwinning.

[video] Bannis in blessuretijd! | Highlights FC Emmen - Feyenoord

Jens Toornstra: 'Deze drie punten moeten we koesteren'

Feyenoord trok zondag in de laatste seconde de overwinning over de streep tegen FC Emmen. In een matige wedstrijd was Naoufal Bannis de matchwinner. In de eerste helft scoorden Mark Diemers en Jens Toornstra. Laatstgenoemde was vanzelfsprekend blij met de overwinning, zeker omdat de winnende zo laat viel. Toornstra sprak over de wedstrijd met Fox Sports:

“Ik bleef steeds zeggen tegen de jongens: nog 30 minuten, nog 20 minuten. De kansen gaan komen. Dat de goal zo laat valt is natuurlijk een beetje geluk. Waarom het zo moeizaam is weet ik ook niet. We hebben denk ik te weinig geduld. We moeten vaker van kant wisselen, dan krijg je meer tijd en kunnen we meer kansen creëren. Al hebben we er alsnog een aantal gehad.”

Het is het verhaal van de laatste weken: Feyenoord dat vroeg op achterstand komt. “Ja, vaak binnen 10 minuten inderdaad. Dit keer kwam het door een miscommunicatie tussen Spajic en Marsman. De tweede was gewoon een wondergoal. We hadden geluk met de rode kaart, daardoor konden we iets geduldiger gaan spelen. Dat hebben we alleen niet goed genoeg gedaan. De manier van spelen moet beter, maar de drie punten moeten we koesteren.”

[video] 'Hard werken wordt beloond' | Naoufal Bannis na zijn bevrijdende treffer!

Dick Advocaat: 'We hadden het veel eerder moeten beslissen'

Uiteindelijk was de opluchting bij Dick Advocaat groot. Tegen FOX Sports-commentator Vincent Schildkamp gaf de oefenmeester aan dat hij tevreden was over het spel van Feyenoord, maar dat zijn team beter moet omgaan met de kansen die het krijgt.

“We hebben zoveel kansen gehad. In de tweede helft alleen al hebben we vijf 100% kansen gehad. Dan moet je de wedstrijd veel eerder naar je toe trekken. Ik vond ons qua voetbal de betere ploeg, ook in de eerste helft. We hadden controle over de wedstrijd, maar creëerden nog niet veel kansen. De tweede goal van FC Emmen was een geweldige goal maar mag eigenlijk ook niet vallen. Bij de eerste goal was er een miscommunicatie tussen Spajic en Marsman. Beide spelers waren niet scherp op wat ze doen moesten.”

Over jeugdexponent en matchwinner Naoufal Bannis was Advocaat gematigd tevreden: “Hij speelde redelijk. Ik ben altijd wat voorzichtig met complimenten. Vergeet ook niet dat we als team zes basisspelers misten vandaag. Het was een vervelende ploeg om tegen te spelen, maar we hadden het eerder moeten beslissen.”

[video] Dick Advocaat verdedigt Feyenoord: 'Ik vond het wel aardig'

Naoufal Bannis: 'Hard werken wordt beloond'

Het goudhaantje bij Feyenoord was vandaag Naoufal Bannis. De Haagse jeugdspeler kopte in de 94e minuut de 2-3 binnen. Uiteraard was de aanvaller blij met zijn eerste Eredivisietreffer, zo vertelde hij tegen Fox Sports: “Het was een goede voorzet van Lutsharel en ik dacht alleen maar: doorkoppen. Gelukkig maakte ik hem. Ik moest van de trainer in de zestien blijven om te wachten op mijn kans. Ik zei ook tegen het team dat we moesten blijven geloven in de overwinning. Uiteindelijk werden we beloond.”

Over zijn toekomst bij Feyenoord was de jonge Bannis positief: “Ik probeer in mezelf te geloven en het tegendeel te bewijzen, door doelpunten te maken. Ik geloof in mezelf. Het koppen leerde je niet echt in Laakkwartier, maar dat heb je ook nodig als spits. Als ik mijn ding blijf doen en mijn minuten kan blijven maken, ben ik ervan overtuigd dat ik goals kan blijven maken. Hard werken wordt beloond, want ik heb de afgelopen tijd een personal trainer gehad om aan mijn lichaam te werken.”

15  3 0-3 (0-2)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.60. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.