Feyenoord begint Europa League met doelpuntloos gelijkspel

22 oktober 2020
Maksimir Stadium
Europa League
RTL 7

Feyenoord begint Europa League met doelpuntloos gelijkspel; image source: Pro Shots

De eerste Europese wedstrijd van Feyenoord in het seizoen 2020-2021 is geëindigd in een 0-0 gelijkspel. In Kroatië was het team van Dick Advocaat lange tijd de betere ploeg, maar in de slotfase moesten de Rotterdammers met man en macht verdedigen na een rode kaart voor Marcos Senesi. Dinamo Zagreb wist hier gelukkig niet van te profiteren. In de eerste helft miste Steven Berghuis een penalty.

Feyenoord begon sterk in het Maksimirstadion, dat met een paar duizend Kroatische toeschouwers gevuld was. Opvallend was de nieuwe rol voor Jens Toornstra, die Leroy Fer verving als verdedigende middenvelder. Een rol die hem goed leek te liggen. Op de plek van Toornstra was een plekje vrijgekomen voor Orkun Kökcü.

Binnen tien minuten kreeg Feyenoord een uitgelezen kans om op voorsprong te komen, nadat Diemers in het strafschopgebied werd neergehaald door Jakic. De onbesuisde penalty van Steven Berghuis werd echter gekeerd door doelman Livakovic. Ook in het restant van de eerste helft bleef Feyenoord de boventoon voeren, al moest het rekening houden met gevaarlijke uitbraken van Dinamo Zagreb. Zo moest Justin Bijlow handelend optreden, toen een indraaiende voorzet gevaarlijk van richting werd veranderd. Met een katachtige reflex behoedde hij Feyenoord voor een achterstand. Toch waren de beste kansen voor de rust voor de Rotterdammers. Bryan Linssen kreeg de grootste: hij kopte van dichtbij recht in de handen van Livakovic, na een afgemeten voorzet van Mark Diemers. Ook Diemers zelf kreeg nog een kans, ditmaal was Linssen de aangever. Zijn inzet miste kracht en verdween voorlangs. Zo werd de rust bereikt met een brilstand.

De eerste grote kans na rust kwam opnieuw voort uit de tandem Diemers - Linssen. Laatstgenoemde werd oog in oog met de keeper gezet, maar zijn schot vloog recht in de handen van Livakovic. Zo had Feyenoord de wedstrijd volledig onder controle, maar liet de ploeg van Advocaat het vanavond meerdere keren na om op voorsprong te komen. In de 70e minuut kreeg de ploeg uit Rotterdam daar bijna het deksel voor op de neus, toen Ivanusec van dichtbij de openingstreffer voor de Kroaten leek te maken. Met een perfecte sliding wist Bart Nieuwkoop dat te voorkomen.

Het laatste kwartier van de wedstrijd moest Feyenoord met 10 man zien te doorstaan, nadat Marcos Senesi voor een lichte overtreding zijn tweede gele kaart ontving. Advocaat greep meteen in door Eric Botteghin in te brengen voor Orkun Kökcü. Even later werd Nicolai Jorgensen ingebracht voor Mark Diemers, om voorin meer balvastheid te creëren. Toch was het vooral overleven voor Feyenoord. Vrije trappen en kopballen waren de voornaamste wapenfeiten van de Kroaten, maar Bijlow bracht goed redding op een verre vrije trap van Orsic en op een schot van Ivanusec. Zo bleef het bij 0-0 en keert Feyenoord met een gelijkspel terug naar Rotterdam. Over de hele wedstrijd gezien had Feyenoord het meeste recht op een overwinning, maar in de slotfase kwamen de Rotterdammers een paar keer goed weg.

Dick Advocaat: 'Een beetje een wrang gevoel'

Dick Advocaat: ‘Een beetje een wrang gevoel’

Feyenoord heeft donderdagavond de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League met 0-0 gelijkgespeeld tegen Dinamo Zagreb. In Kroatië speelde de ploeg van Dick Advocaat een volwassen wedstrijd, zeker in de eerste 70 minuten. Na de tweede gele kaart voor Marcos Senesi werd het in de slotfase tegenhouden, zag ook de Haagse oefenmeester. Hij sprak erover met Marcel Maijer voor RTL7:

“Uiteindelijk kwamen we enorm onder druk te staan en je weet dat hij dan verkeerd kan vallen. Zij namen alle risico, waar wij niet meer onderuit kwamen. Op de slotfase na vond ik dat we de wedstrijd goed onder controle hadden. We creëerden genoeg kansen, maar de verdiende goal kregen we niet. Dan moet je oppassen dat hij niet aan de andere kant valt.”

Al met al hield Advocaat een dubbel gevoel over aan de wedstrijd. Hij was onder meer tevreden over het middenveld van Feyenoord, waarbij Toornstra als verdedigende middenvelder speelde: “Het middenveld zag er zeer goed uit, zeker het positiespel. We hebben vandaag laten zien dat we goed kunnen voetballen. Er had meer in gezeten.”

Justin Bijlow: 'Ik kan wel leven met een gelijkspel'

In de slotfase van het duel met Dinamo Zagreb liet Justin Bijlow opnieuw zien dat hij in goede vorm verkeert. Met een aantal formidabele reddingen hield hij de Rotterdammers op de been. Tegenover Marcel Maijer van RTL7 gaf hij aan dat Feyenoord tevreden mag zijn met het eindresultaat.

“Een gelijkspel in Zagreb, ondanks een rode kaart, is een prima resultaat. We konden wel een aantal keer op voorsprong komen, maar je kan helaas ook een keer missen. Wij hebben wel een aantal kansen gehad, zij hebben geen grote kansen gehad. Na de rode kaart gingen ze volle bak druk zetten. Daar hadden we het wel moeilijk mee, maar we hebben het uiteindelijk goed gedaan. We kunnen tevreden zijn met het resultaat en met ons positiespel.”

'71 Franjic voor Jakic

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  3 2-2 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.50. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.