Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Rotterdamse derby eindigt in gelijkspel


Tijdstip
18 oktober 2020
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Rotterdamse derby eindigt in gelijkspel; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Rotterdamse derby eindigt in gelijkspel

Feyenoord heeft de thuiswedstrijd tegen Sparta niet in winst om kunnen zetten. In een lege Kuip eindigde het Rotterdamse onderonsje in een teleurstellend 1-1 gelijkspel. De doelpunten kwamen op naam van Ridgeciano Haps en Lennart Thy. De wedstrijd stond in het teken van de plotseling overleden Feyenoord-supporter Eric Nijdam. De fanatieke supporter en schoonzoon van Willem van Hanegem kwam door een hartaanval om het leven.

Feyenoord begon een stuk beter aan de wedstrijd dan twee weken terug tegen Willem II. In balbezit was de ploeg van Dick Advocaat een stuk sterker en er was meer drang naar voren. Dit goede spel vertaalde zich in de elfde minuut tot de eerste grote kans. Van dichtbij vond Mark Diemers de voeten van Van Leer na een mooie uitgespeelde aanval. De rebound werd door Berghuis wild over geschoten. Na het eerste kwartier richtte Sparta zich iets op en moest Feyenoord het vooral hebben van corners en afstandsschoten. De ploeg uit Rotterdam-West graafde zich in en probeerde middels een 5-3-2 formatie de boel achterin dicht te timmeren. De beste mogelijkheid voor rust kwam dan ook uit een vrije trap van Berghuis, maar zijn inzet miste precisie. Desondanks ging Feyenoord niet met lege handen de kleedkamer in, doordat het in de 44e minuut via Ridgeciano Haps toch nog op 1-0 kwam. De linksback werd aan de linkerkant van het strafschopgebied door Steven Berghuis in stelling gebracht, kapte verdediger Fortes vervolgens simpel uit en schoot de bal met rechts, door de benen van Tom Beugelsdijk, achter doelman Van Leer.

Na de rust kwam Sparta in de 52e minuut vanaf de stip op gelijke hoogte. Een lichte overtreding van Spajic werd in eerste instantie als vrije trap beoordeeld door arbiter Blom, maar na ingrijpen van de VAR werd de bal op de stip gelegd. De overtreding bleek op de rand van het strafschopgebied te zijn begaan. De penalty die dus alsnog volgde werd benut door Lennart Thy.

Na de gelijkmaker bleef het spel op en neer golven zonder grote kansen. Halverwege de tweede helft moest Leroy Fer met een hamstringblessure het veld verlaten. Een flinke aderlating voor Feyenoord met het toch al zo drukke programma voor de boeg. Fer werd vervangen door Lutsharel Geertruida. In de 72e minuut greep Dick Advocaat in door Nicolai Jorgensen in te brengen voor Bryan Linssen, om zo meer dreiging voor de goal te creëren. Ook George Johnston kwam in het veld. De Schot verving Mark Diemers, waardoor Ridgeciano Haps linksbuiten ging spelen.

Het slotoffensief van Feyenoord werd ingeluid door een kopbal van Spajic, die rakelings langs de verkeerde kant van de paal ging. Een klein kwartier later bleek echter dat dit de enige opleving van Feyenoord was in een zeer teleurstellende slotfase. De ploeg van Fraser hield eenvoudig stand en dus bleef de score steken op 1-1.

Aanstaande donderdag begint Feyenoord in Kroatië aan een nieuw Europa League avontuur. Om 21:00 uur trapt het af tegen Dinamo Zagreb, de ongeslagen koploper van de Kroatische Nogometna Liga. Zondag 26 oktober wordt de competitie hervat met een uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk.


[video] 'Dit gelijkspel is een heel grote teleurstelling' | Nieuwkoop na Feyenoord - Sparta Rotterdam


Steven Berghuis: 'Ik had twee keer moeten scoren'

Feyenoord kwam zondagmiddag niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Sparta Rotterdam. De Rotterdamse derby was weinig aantrekkelijk en vooral een vechtwedstrijd, zag ook Feyenoord aanvoerder Steven Berghuis. Tegenover Fox Sports vertelde hij: “In de eerste helft speelden we nog wel redelijk, maar we waren slordig in belangrijke situaties. Het was te veel one-touch voetbal. In de tweede helft wordt het een vechtwedstrijd en daar gaan wij in mee. Dat heeft Sparta goed gedaan, het is een verdiend punt voor hun.”

Omdat Sparta in een verdedigende 5-3-2 formatie speelde wilde Feyenoord vroeg druk zetten. “We wilden vroeg storen op de backs en in balbezit elkaar gewoon kunnen vinden. Bij rust had het al 3-0 kunnen zijn. Ik had zelf twee keer moeten scoren in de eerste helft, maar in de tweede helft heb ik geen kans meer gehad. Sparta hield het goed dicht en kwamen steeds in de duels. Eigenlijk hebben we ze in de kaart gespeeld.”


[video] Dick Advocaat over Feyenoord-Sparta: 'Er was geen dreiging naar het doel toe'


Jens Toornstra: 'We hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt'

Het eerste agendapuntje in het interview van Fox Sports met Jens Toornstra was zijn overtreding op Harroui. De middenvelder kwam weg met geel maar had daar mazzel mee, zo erkende hij zelf ook: “Ik probeerde hem op te vangen en de counter eruit te halen. Ik wilde hem absoluut niet blesseren. Maar nu ik de beelden zie, was het toch wel iets harder dan ik dacht. Met geel kan ik prima leven.”

Over het spel van Feyenoord was de middenvelder duidelijk: “De eerste helft hebben we meer kansen gehad dan in de tweede helft. We hadden eigenlijk met 2-0 moeten gaan rusten. Na de rust waren we een stuk slordiger en dat hebben we aan onszelf te danken. Sparta had in de laatste seconde zelfs nog de 1-2 kunnen maken. We hadden in balbezit langer moeten wachten in balbezit voordat we vooruit gingen. Op deze manier kwam de dynamiek er totaal niet uit. Maar we moeten toch door. Europees moet het anders en daar gaan we ons nu op voorbereiden.”


[video] Toornstra over Feyenoord-Sparta: 'We leveren ballen zomaar in'


Ridgeciano Haps: 'De tweede helft was een race tegen de klok'

Doelpuntenmaker voor Feyenoord in het 1-1 gelijkspel tegen Sparta Rotterdam was linksback Ridgeciano Haps, die twee weken terug ook al trefzeker was. Het was een typische Haps-goal, waar hij naar eigen zeggen ook op traint. Hij praatte erover met Fox Sports: “Gisteren heb ik op de training ook op deze manier gescoord. Ik train er vaak op met Bijlow. Ook op het schieten met rechts. Mijn trap met rechts is prima in orde.”

Een race tegen de klok. Zo omschreef de verdediger de tweede helft van Feyenoord. “Het klinkt gek, maar het is de realiteit. We hadden het eerder moeten beslissen. We kwamen te veel in de duels en dat hielp Sparta in hun kracht. Als wij gewoon goed voetballen, komt Sparta niet aan de bal. Nu kregen zij alleen maar energie. We mogen ook blij zijn met de 1-1, want Bijlow hield ons ook goed op de been. We moeten meteen door naar donderdag, want er komt een drukke periode aan. Dat is wel lekker.”


[video] Analyse na Feyenoord-Sparta (1-1): 'Raar om zo in elkaar te storten na een onverwachte gelijkmaker'


Dick Advocaat: 'We konden de bal nog geen drie keer rondspelen'

Heel moeizaam. Dat was de simpele conclusie van trainer Dick Advocaat tegenover Fox Sports na afloop van Feyenoord - Sparta Rotterdam. “Met 1-1 mogen we nog blij zijn, want Sparta profiteerde op het eind nog bijna van ons rommelige spel. Ik kan wel leven met 1-1. Sparta heeft zich uitstekend vastgebeten in ons.”

De oefenmeester vervolgt: “Mensen moeten niet denken dat we zomaar elke wedstrijd gaan winnen. De tweede helft tegen ADO Den Haag was aardig en de wedstrijd tegen Willem II ook. Maar vandaag was het dan toch weer onrustig. Ook qua beleving vond ik dat Sparta beter was. Ze speelden een ander systeem waarin ze alles dichtzette, met snelle jongens voorin. Omdat zij op elke bal liepen konden ze gevaarlijk blijven. Maar in principe lag het probleem vandaag bij onszelf. We konden de bal nog geen drie keer naar elkaar rondspelen. Het ging niet goed vandaag.”

Over de blessure van Leroy Fer is Advocaat duidelijk: “Het is jammer van zijn blessure, want Leroy is een bepalende speler voor ons. Maar nu moeten andere mensen opstaan. Als je er niet bent, dan ben je er niet. Donderdag gaan we het opnieuw proberen.”


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 1-1 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Ridgeciano Haps ('44)
Goal
1-1 Thy ('52, penalty)
Scheidsrechter
Blom
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Jens Toornstra ('25)
Kaart
Feyenoord: Uroš Spajić ('62)
Kaart
Sparta Rotterdam: Auassar (C) ('65)
Kaart
Feyenoord: Steven Berghuis ('69)

Opstelling Feyenoord

Mark DiemersBryan LinssenSteven Berghuis


João Carlos TeixeiraLeroy FerJens Toornstra


Ridgeciano HapsMarcos SenesiUroš SpajićBart Nieuwkoop


Justin Bijlow

Wissels:

'68 Lutsharel Geertruida voor Leroy Fer
'75 Nicolai Jørgensen voor Bryan Linssen
'75 George Johnston voor Mark Diemers


Opstelling Sparta Rotterdam

EngelsThy


Auassar (C)D, DuarteHarrouiPintoHeynen


BeugelsdijkVriendsFortes


Van Leer

Wissels:

'74 Emegha voor Engels
'84 Mijnans voor Thy


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 3 2-1 (1-0)
 3 3-1 (1-0)
 3 3-1 (1-0)
 3 2-1 (1-0)
 3 4-1 (1-0)
 3 2-1 (1-0)
 3 2-1 (1-0)
 3 3-1 (1-0)
 2 4-1 (2-0)
10  2 4-1 (2-1)
11  2 3-0 (1-0)
12  2 3-0 (1-0)
13  2 2-0 (1-0)
14  2 3-0 (1-0)
15  2 2-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.86. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Justin Bijlow (30 -> 5,0)
2. Marcos Senesi (16 -> 4,0)
3. Ridgeciano Haps (8 -> 3,0)
4. Niemand (5 -> 2,0)
5. Steven Berghuis (3 -> 1,0)
6. Uroš Spajić (2 -> 0,0)
7. João Carlos Teixeira (1 -> 0,0)
8. Dylan Vente (0 -> 0,0)
8. Kenneth Vermeer (0 -> 0,0)
8. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
8. Sven van Beek (0 -> 0,0)
8. Jan-Arie Van der Heijden (0 -> 0,0)
8. Luciano Narsingh (0 -> 0,0)
8. Liam Kelly (0 -> 0,0)
8. Nicolai Jørgensen (0 -> 0,0)
8. Sam Larsson (0 -> 0,0)
8. George Johnston (0 -> 0,0)
8. Tyrell Malacia (0 -> 0,0)
8. Luis Sinisterra (0 -> 0,0)
8. Yassin Ayoub (0 -> 0,0)
8. Leroy Fer (0 -> 0,0)
8. Renato Tapia (0 -> 0,0)
8. Nick Marsman (0 -> 0,0)
8. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
8. Rick Karsdorp (0 -> 0,0)
8. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
8. Edgar Miguel Ié (0 -> 0,0)
8. Eric Botteghin (0 -> 0,0)
8. Wouter Burger (0 -> 0,0)
8. Achraf El Bouchataoui (0 -> 0,0)
8. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
8. Cheick Touré (0 -> 0,0)
8. Crysencio Summerville (0 -> 0,0)
8. Marouan Azarkan (0 -> 0,0)
8. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
8. Denzel Hall (0 -> 0,0)
8. Naoufal Bannis (0 -> 0,0)
8. Róbert Boženík (0 -> 0,0)
8. Oğuzhan Özyakup (0 -> 0,0)
8. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
8. Mark Diemers (0 -> 0,0)
8. Bryan Linssen (0 -> 0,0)
8. Crysencio Summerville (0 -> 0,0)
8. Christian Conteh (0 -> 0,0)
8. Ramón Ten Hove (0 -> 0,0)
8. Jordy Wehrmann (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


9 maanden geleden
Geef jens rood ,maar fluit verder gewoon.
Blom man of the match .
Tuurlijk speelde we niet ons beste spel ,maar er was ook geen mogelijk om in een flow te raken .
Alles werdt afgefloten van ons.
De penalty lachwekkend.
Spajic loopt gewoon en doet niks
+1/-0

 
9 maanden geleden
Lol, nu krijgt Blom de schuld? Penalty volkomen terecht. We lopen zelf waardeloos te ballen.
+1/-0

 
9 maanden geleden
Volgens mij zeg ik ook dat we niet best speelde.
Ik geef alleen aan dat blom ook niet al te best was .
2 belangerijke momenten en hij zit er volledig naast samen met higler in zeist.
Jens was gewoon rood ,de penalty was niks .
Als je dan ook nog vaak fluit voor niks.
Dan ben je te aanwezig .
+1/-0

9 maanden geleden
Slechte wedstrijd van Feyenoord kant, te laag tempo zowel met als zonder bal, waarbij Bijlow gelukkig nog een laatste beslissende redding verricht in blessuretijd.
Sparta kwam om niet te verliezen en dat is ze dus gelukt.
+1/-0

9 maanden geleden
Bijlow goed, Toornstra en Diemers zeer matig, de rest matig, ja dan kan het 1-1 worden
+1/-0

 
9 maanden geleden
Kan altijd ,maar de manier waarop is weer typisch blom.
Wat moet spajic doen ?!.
Hij deed al niks.
Maar als je aanvalt en je loopt voor een verdediger en blom is de scheids ,ga maar liggen altijd prijs
+1/-0

 
9 maanden geleden
Hij tikt 'm gewoon aan, dan gaat elke aanvaller liggen, ook de onze.
+1/-0

 
9 maanden geleden
Tuurlijk gaat die spartaan liggen.
Maar het was gewoon niks .
+1/-0

9 maanden geleden
Ongelofelijk slecht. Niks lukte. Noodoplossing linssen in de spits tegen ploeg die zich ingraaft zo dom. Diemers dramatisch. Gooi dan in de rust nico in de spits en bryan op zijn normale plek. En kokcu die zich wil bewijzen moet je ook minuten geven. Iedereen kwam in de bal zoals je had kunnen verwachten incl de 3 aanvallers. Alle gaten werden zo dicht gelopen en geen enkele diepgang. Ook geen slot offensief met hoge ballen onbegrijpelijk. Het sjokt maar over het veld alsof het allemaal goed komt. Maak eens loopacties. Berghuis laat zich teveel terug zakken. Laat gewisseld en dan verdedigend (geertruida voor fer). Enorm balen.
+2/-0