Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord overtuigt niet, maar wint wel van Fortuna Sittard


Tijdstip
22 februari 2020
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 2


Feyenoord overtuigt niet, maar wint wel van Fortuna Sittard; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord overtuigt niet, maar wint wel van Fortuna Sittard

Het duel in De Kuip werd voorafgegaan aan een zeer indrukwekkende minuut stilte als eerbetoon aan de vorige week overleden Carlo de Leeuw. Het duel kwam vervolgens maar moeizaam op gang. Het duurde tot een half uur voordat de ploeg van Dick Advocaat de eerste mogelijkheden kreeg, terwijl Fortuna Sittard op dat moment al een paar kansen had gehad. Er gebeurde echter nauwelijks iets in de eerste helft, zodat beide ploegen met een 0-0 stand het rustsignaal bereikten.

In de tweede helft zat er direct meer beleving in het duel, maar een hoofdrol was er voor de VAR. Scheidsrechter Nijhuis miste een duw in de rug van Róbert Bozeník, waarna de videoarbiter ingreep en de Tukker alsnog een strafschop aan Feyenoord gaf. Aanvoerder Steven Berghuis schoot deze uitstekend in de hoek en zette daarmee Feyenoord op voorsprong.

Het meest curieuze moment van de wedstrijd was niet veel later toen Feyenoord een vrije trap kreeg na een overtreding op Marcos Senesi. De bank van Fortuna protesteerde zo heftig dat Nijhuis drie gele kaarten tegelijk uitdeelde aan leden van de technische staf van de Limburgers.

Het was echter niet het laatste moment dat de arbitrage nadrukkelijk in beeld was. Bij een botsing tussen Justin Bijlow en Passlack werd Nijhuis opnieuw naar de kant geroepen. Dit keer was een strafschop voor Fortuna Sittard het gevolg en de stand werd weer op gelijke hoogte gezet.

Feyenoord schroefde het tempo direct op en zette flinke druk op het doel van Fortuna. Na enkele grote kansen was het uiteindelijk in de 70ste minuut raak toen een schot van Rick Karsdorp door Bozeník van richting werd veranderd en de 2-1 een feit was.

Fortuna Sittard ging vervolgens alles of niets spelen en bracht liefst twee extra spitsen in het veld. Feyenoord werd vol naar achteren gedrukt, maar tot echte kansen kwamen de Limburgers niet. De 2-1 zege voor Feyenoord was daarmee een feit, zodat de druk op AZ in de strijd om de tweede plek nog verder werd opgevoerd.

In de laatste minuut volgde er nog een mooi moment voor Sven van Beek. De verdediger maakte na lang blessureleed zijn rentree en kwam voor matchwinner Bozeník in de ploeg.


Steven Berghuis: "Fortuna Sittard is voor ons keer op keer een lastige ploeg"; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Steven Berghuis: 'Fortuna Sittard is voor ons keer op keer een lastige ploeg'

Steven Berghuis gaf in gesprek met Fox Sports aan dat het zeer moeizaam ging. "We hebben nu veel tegen Fortuna gespeeld in de laatste twee jaar en elke keer was het moeilijk. Ze zetten het heel goed dicht", aldus Berghuis. "We moeten het dan sneller van kant tot kant laten gaan. Het tempo lag veel te laag. We hadden ook moeite met Diemers en Passlack die tussen de ruimtes speelden. Het is toch een lastige ploeg voor ons keer op keer."

De aanvoerder kreeg de vraag waarom het in de eerste helft niet liep, terwijl de ruimtes er wel voldoende waren. "Het ging gewoon niet snel genoeg van kant tot kant", zo gaf hij aan. "Ook waren we weer slordig in balbezit."


Justin Bijlow: 'Ik raakte eerst de bal en daarna pas zijn hoofd'

In gesprek met Fox Sports gaf Justin Bijlow aan dat hij de strafschop van Fortuna Sittard niet terecht vond. "Ik raakte eerst de bal en daarna pas zijn hoofd. Hij zei zelf ook dat het geen penalty was", aldus Bijlow. "Je ziet ook dat als hij de bal raakt, de bal naar de goal zou gaan. Nu gaat ie naar de zijkant."

Bijlow moest erkennen dat Feyenoord geen goede wedstrijd speelde tegen Fortuna Sittard. "Het was zeker niet onze beste wedstrijd. We hebben hem vooral op wilskracht gewonnen", zei hij daarover. "Het is iets wat er na de komst van Dick is gekomen. Hij heeft een andere speelstijl dan Jaap. Hij heeft er echt op gehamerd dat we er altijd in moeten blijven geloven en tot het laatste fluitsignaal door blijven gaan."

De doelman wilde zich niet uitspreken waar Feyenoord uiteindelijk zal eindigen. "We kijken van wedstrijd tot wedstrijd", zo gaf hij aan. "We gaan voor het hoogst haalbare. Volgende week tegen PSV en daarna tegen NAC Breda."


[video] Van Beek en Haps na blessureleed terug bij Feyenoord: 'Hebben elkaar geholpen'


Dick Advocaat: 'Ze hebben allemaal gewerkt als paarden, maar voetballend was het niet goed'

Dick Advocaat vond in gesprek met Fox Sports dat zijn ploeg niet geweldig speelde tegen Fortuna Sittard. "We moeten alleen niet vergeten dat er heel wat is gebeurd", aldus Advocaat. "Op de dag van Heerenveen-uit komen we hier aan en horen we het treurige nieuws van Carlo de Leeuw. Toen moesten we nog weg en zag het al aan de gezichtjes van de jongens. Gisteren was de crematie... We weten allemaal niet wat er leeft bij die jongens. Steven scoort een goal en haalt een shirtje op. Het zit echt in de hoofden. Ze hebben allemaal gewerkt als paarden, maar voetballend was het niet goed."

De trainer had geen enkele aanvaller op de bank zitten en kreeg daarom de vraag waarom hij bijvoorbeeld Naoufal Bannis niet had meegenomen. "Hij is in mijn ogen op dit moment nog niet goed genoeg", reageerde hij daarop. "Hij is net zeventien jaar. Als ze de leeftijd en de kwaliteiten hebben, zitten ze bij ons op de bank. Deze jongen moet toch nog meer meters maken. Hopelijk kun je vanuit daar zeggen dat hij er klaar voor is. Het moet niet andersom zijn."

Feyenoord kampt momenteel met wat blessures en Advocaat gaf daar ook een update over. "Oğuzhan zal er volgende week waarschijnlijk weer bij zijn, terwijl het van Nicolai wat lastiger in te schatten is. Ook Eric Botteghin is er waarschijnlijk weer bij", zo gaf hij aan. "Luciano Narsingh heeft wat last van zijn kuitbeen, dat was op een foto ook te zien."


[video] Advocaat na 2-1 zege op Fortuna: 'Moeizaam, maar deze week heeft er ingehakt'


Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Steven Berghuis ('52, penalty)
Goal
1-1 Diemers ('63, penalty)
Goal
2-1 Róbert Boženík ('71)
Scheidsrechter
Nijhuis
Toeschouwers
46.016 toeschouwers

Kaarten: -


Opstelling Feyenoord

Sam LarssonRóbert BoženíkSteven Berghuis


Orkun KökcüLeroy FerJens Toornstra


Tyrell MalaciaMarcos SenesiEdgar Miguel IéRick Karsdorp


Justin Bijlow

Wissels:

'79 Ridgeciano Haps voor Sam Larsson
'89 Sven van Beek voor Róbert Boženík


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-0 (0-0)
 5 2-1 (1-0)
 3 2-0 (1-0)
 3 3-1 (2-0)
 3 5-1 (3-0)
 3 2-0 (1-0)
 3 3-1 (1-0)
10  3 4-1 (1-0)
11  3 3-1 (1-0)
12  3 4-1 (1-0)
13  3 3-1 (2-0)
14  3 4-1 (2-0)
15  3 2-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.79. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Justin Bijlow (29 -> 5,0)
2. Róbert Boženík (18 -> 4,0)
3. Steven Berghuis (17 -> 3,0)
4. Marcos Senesi (8 -> 2,0)
5. Rick Karsdorp (6 -> 1,0)
6. Tyrell Malacia (3 -> 0,0)
6. Jens Toornstra (3 -> 0,0)
6. Niemand (3 -> 0,0)
6. Oğuzhan Özyakup (3 -> 0,0)
10. Leroy Fer (2 -> 0,0)
10. Renato Tapia (2 -> 0,0)
12. Ridgeciano Haps (1 -> 0,0)
12. Luis Sinisterra (1 -> 0,0)
14. Dylan Vente (0 -> 0,0)
14. Kenneth Vermeer (0 -> 0,0)
14. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
14. Sven van Beek (0 -> 0,0)
14. Jan-Arie Van der Heijden (0 -> 0,0)
14. Luciano Narsingh (0 -> 0,0)
14. Liam Kelly (0 -> 0,0)
14. Nicolai Jørgensen (0 -> 0,0)
14. Sam Larsson (0 -> 0,0)
14. George Johnston (0 -> 0,0)
14. Yassin Ayoub (0 -> 0,0)
14. Nick Marsman (0 -> 0,0)
14. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
14. Edgar Miguel Ié (0 -> 0,0)
14. Eric Botteghin (0 -> 0,0)
14. Wouter Burger (0 -> 0,0)
14. Achraf El Bouchataoui (0 -> 0,0)
14. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
14. Cheick Touré (0 -> 0,0)
14. Crysencio Summerville (0 -> 0,0)
14. Marouan Azarkan (0 -> 0,0)
14. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
14. Denzel Hall (0 -> 0,0)
14. Naoufal Bannis (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden
Op naar de Champions League! 💪 Volgende week PSV definitief uitschakelen in de strijd en dan is het een kwestie van weken voordat we ook AZ te pakken hebben. Hopen dat die calimerobende in Amsterdam flink instort zodat we nog een kansje op de titel kunnen maken :)
+2/-0

 
4 jaar geleden
Het gaat qua punten lekker maar dat kan ook zomaar omslaan hoor, wij gaan ook nog wel punten verspelen.
+2/-0

 
4 jaar geleden
AZ haalde met voorrondes ook de CL, dus tweede en beker zou al top zijn.
+2/-0

4 jaar geleden
Voorlopig is het allemaal zeer matig wat er op de mat wordt gelegd....En dat in zo een beladen wedstrijd tegen een tegenstander die niet echt zo aanspreekt,misschien is dat het probleem?
+1/-0

4 jaar geleden
Wat gek toch dat commentatoren en de hele media de scheidsrechterlijke beslissingen altijd zo in twijfel trekken, of juist niet.
Vorige week zette helemaal niemand ook maar enig vraagtekentje bij de bal op de "steunarm" (woord uit spelregelboek) van Senesi,
en nu wordt Bosenik gewoon finaal onderuit gelopen, maar buiten het bereik van de bal, en verzint bijvoorbeeld zo'n Schiltkamp maar allerlei termen om maar aan te geven hoe onterecht dit eigenlijk zou zijn.

Moeizame overwinning, De personele problemen stapelen zich op, dit luidt toch het einde in van een al bijna unieke reeks.
Met Sinisterra erbij hadden we het Ajax nog knap lastig gemaakt.
+1/-0

4 jaar geleden
Wat was dit weer ongelofelijk slecht, maar ja, zolang de 3 punten binnen zijn hoor je mij niet klagen. Ben wel benieuwd naar volgende week tegen psv
+1/-0

4 jaar geleden (gewijzigd)
Denk dat veel mensen in Nederland Advocaat in hun hart hebben gesloten ze gunnen Feyenoord het nu wel.
+3/-0

4 jaar geleden
Zo enorm jammer dat we ondanks 3 nederlagen toch met enige trots we ons hebben genesteld in de Top drie.De manier en uitslagen lijken me nu even niet relevant,ook de jongens uit 020 hebben vandaag ook weer hun 4e nederlaag in the pocket,dit ter zijde.....Met een paar overwinningen meer i.p.v. gelijke spelen had je zomaar meer dan aansluiting gehad.Fijne avond!!!!
+1/-0

 
4 jaar geleden
Yep, kampioenschap moeten we niet in de mond nemen maar we kunnen nu na weer een valse start zoals zo vaak blij zijn met de wederopstanding. Ajax moet kampioen worden wij zien wel wat het wordt aan het eind.
+1/-0