Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Strijdend Feyenoord plaatst zich voor halve finale KNVB Beker


Tijdstip
13 februari 2020
Stadion
Abe Lenstra Stadion
Gelegenheid
KNVB Beker
Televisiezender
Fox Sports 2


Strijdend Feyenoord plaatst zich voor halve finale KNVB Beker; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Strijdend Feyenoord plaatst zich voor halve finale KNVB Beker

Feyenoord heeft zich donderdagavond voor de halve finale van de KNVB Beker geplaatst. In een koud en regenachtig Friesland won de ploeg van Dick Advocaat met 0-1. Het doelpunt aan Rotterdamse zijde kwam van Leroy Fer. Feyenoord speelde deze avond met rouwbanden en droeg bij de opkomst een speciaal herdenkingsshirt met de tekst “Carlito, voor altijd in ons hart amigo”, in verband met het treurige overlijden van clubman Carlo de Leeuw op 59-jarige leeftijd.

De naar Friesland afgereisde Rotterdammers - een vol uitvak plus nog een hele hoop supporters op de overige vakken - zagen vanaf de tribune een licht gewijzigde opstelling ten opzichte van de vorige competitiewedstrijd. Ter vervanging van de geblesseerde Eric Botteghin begon Edgar Ié weer eens in de basis. Ook Orkun Kökcü stond aan de aftrap, hetgeen ten koste ging van Oguzhan Özyakup.

Feyenoord begon sterk aan de wedstrijd. De eerste kans viel te noteren in de 8e minuut. Nicolai Jørgensen, die op 18 januari van dit jaar twee keer scoorde tegen sc Heerenveen, schoot van dichtbij op doelman Bednarek. Bij de tweede mogelijkheid was het wél raak. Uit een vrije trap van Jens Toornstra kon Marcos Senesi bij de tweede paal terugkoppen op de vrijstaande Leroy Fer, die Feyenoord met een kopbal in de verre hoek verdiend op voorsprong zette. Het doelpunt werd door spelers en supporters aangegrepen om nogmaals stil te staan bij het overlijden van Carlo de Leeuw.

Net voor het eerste half uur was verstreken kwam Luis Sinisterra dicht bij de 0-2. Zijn schot werd, na een dieptepass van Steven Berghuis, ternauwernood gekeerd door Bednarek. Aan de andere kant was sc Heerenveen via Ejuke gevaarlijk, maar zijn harde schot werd fantastisch gered door Justin Bijlow. Na dit moment greep sc Heerenveen het initiatief en kwam het via Botman andermaal dicht bij een doelpunt, maar opnieuw kon Bijlow redding brengen. Zo ging Feyenoord met een 0-1 voorsprong de rust in.

Na de pauze was het sc Heerenveen dat fel startte. Zo was Ejuke op snelheid de baas over Geertruida en Toornstra, maar stond wederom Bijlow op de goede plek om de Nigeriaan van scoren af te houden. Even later bracht de lat redding op een verdwaalde voorzet van sc Heerenveen-spits Jens Odgaard.

In de 65e minuut leek de 0-2 aanstaande. Een vlijmscherpe counter van Feyenoord werd uiteindelijk niet met een doelpunt bekroond, doordat Kökcü van dichtbij op de liggende doelman Bednarek schoot. De fase die volgde kenmerkte zich door een opportunistisch sc Heerenveen en een strijdend Feyenoord. Tot een kwartier voor tijd waren er weinig kansen te noteren. De Friezen bleven aandringen en raakten in de 76e minuut opnieuw de lat, dit keer via de ingevallen Runar Espejord.

Met twee wissels, zo'n tien minuten voor tijd, bracht Advocaat nieuw elan bij Feyenoord. Sam Larsson en Oguzhan Özyakup kwamen in het veld voor de moegestreden Nicolai Jørgensen en Orkun Kökcü. Ook Edgar Ié maakte de 90 minuten niet vol: hij werd vervangen door Jan-Arie van der Heijden.

Met maar liefst 7 minuten extra speeltijd moest Feyenoord tot het gaatje gaan. Hierin kwam het niet meer in hele grote problemen, al zorgde sc Heerenveen met veel lange ballen nog voor wat onrust. Feyenoord hield echter de nul en wist de wedstrijd daarom winnend af te sluiten.

In de halve finale speelt Feyenoord een thuiswedstrijd tegen NAC Breda, dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie. Deze wedstrijd zal gespeeld worden op 3, 4 of 5 maart.


Dick Advocaat: "Deze is helemaal voor Carlo"; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Dick Advocaat: "Deze is helemaal voor Carlo"

Feyenoord plaatste zich donderdagavond dankzij een 0-1 zege op sc Heerenveen voor de halve finale van de TOTO KNVB Beker. Trainer Dick Advocaat sprak van een emotionele avond, waarin het opnieuw de goede kant op viel voor Feyenoord.

"Ik vond de woorden van Steven (Berghuis, red.) wel mooi. Hij zei dat het geen optie was om vandaag te verliezen en dat was ook zo. Het was een hele emotionele wedstrijd waarin we, zeker het eerste half uur, erg goed speelden. We hadden pech dat we er maar één maakten. In het laatste kwartier voor rust was sc Heerenveen de betere".

Verder beaamde de oefenmeester dat het in de tweede helft vooral een gevecht werd: "Er was één ploeg die graag gelijk wilde maken en één ploeg die de voorsprong wilde uitbreiden. Het was denk ik een leuke wedstrijd om naar te kijken. Des te leuker is het dat je dan wint." Opvallend was ook het akkefietje van Advocaat met arbiter Higler, waarop de Hagenees luchtig reageerde door te zeggen dat dat het felle in hem is, dat nooit zal verdwijnen.

Na afloop ging Advocaat overigens meteen de kleedkamers in. "Ik hoorde dat het geweldig was, wat de spelers en de fans op het veld deden. Ik kan daar niet meer zo goed tegen, dus ging ik lekker naar binnen. Dan heb ik het wat makkelijker met mijn emoties. Ik ga het sowieso terug kijken. Deze overwinning is helemaal voor Carlo".


[video] ‘Voor jou, Carlo’ | Highlights sc Heerenveen - Feyenoord | KNVB Beker


Jan-Arie van der Heijden: "Voetbal was vandaag niet het belangrijkste"

Na de overwinning op sc Heerenveen bracht de selectie van Feyenoord nogmaals een eerbetoon aan clubman Carlo de Leeuw. De wedstrijd van vandaag stond voor de Rotterdammers primair dan ook niet in het teken van voetbal, bevestigde de ingevallen verdediger Jan-Arie van der Heijden.

“Vandaag was voetbal eigenlijk niet het belangrijkste. We kwamen voor één ding en één iemand, en dat was Carlo. We wilde hem eren met een overwinning en dat is gelukt. Hoe dat zou gebeuren maakte niet uit. Ik hoop dat we het verdriet van zijn familie hebben kunnen verminderen, ook al is het maar met één procent. Carlo was echt een gouden gozer, iedereen mocht hem enorm. Ik heb persoonlijk ook mooie ervaringen met hem. Zo wilde hij ooit bij een 3-0 voorsprong invallen, maar was hij helaas zijn schoenen vergeten. Zo zijn er nog meer prachtige verhalen over Carlo. Dit verlies is zo enorm zuur.".

Voorafgaand aan de wedstrijd wilde trainer Dick Advocaat de spelersgroep toespreken, maar emoties maakten dit onmogelijk. Hierop nam Leroy Fer het woord, aldus Van der Heijden. "Dick wilde in de bespreking nog zeggen waar het om ging, maar dat lukte niet echt. Leroy lukte het op dat moment wel en hij heeft de groep toegesproken. Het heeft absoluut extra hulp gebracht om de wedstrijd te winnen".


[video] 'Verliezen was geen optie' | Berghuis na emotionele overwinning in Heerenveen


Steven Berghuis: "Trots om Feyenoorder te zijn"

Na afloop van de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen ging het interview met Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis vooral om het grote verlies van clubman Carlo de Leeuw. De aanvaller benadrukte dat het verlies van een groot man hard is aangekomen in de spelersgroep.

"Carlo en ik hadden een mooie, creatieve band. Allebei linkspoten en lekker eigenwijs. Het klikte vanaf dag één. Carlo was een echte. Een man die nergens omheen draaide en recht voor zijn raap was. Hij had geen dubbele agenda of belangen voor iemand anders. Hij had altijd iets positiefs om zich heen hangen. We zijn een groot mens te vroeg verloren.”

In de kleedkamer was het dit keer niet de aanvoerder die het woord nam, maar middenvelder Leroy Fer. Volledig terecht volgens Berghuis: "Het was duidelijk dat hij de juiste persoon was om de groep toe te spreken. Hij kende Carlo het langst en had de meest hechte band met hem. Hij moest het zijn. Ik ben trots op Feyenoord. Op dit soort momenten is de club er voor iedereen. Ook vandaag zijn er weer zo veel mensen in het stadion, ook buiten het uitvak. Ik ben echt een trotse Feyenoorder".


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 0-1 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Leroy Fer ('15)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
16.500 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Marcos Senesi ('32)
Kaart
Feyenoord: Leroy Fer ('38)
Kaart
Feyenoord: Luis Sinisterra ('94)

Opstelling Feyenoord

Luis SinisterraNicolai JørgensenSteven Berghuis


Jens ToornstraOrkun KökcüLeroy Fer


Tyrell MalaciaMarcos SenesiEdgar Miguel IéLutsharel Geertruida


Justin Bijlow

Wissels:

'80 Oğuzhan Özyakup voor Nicolai Jørgensen
'81 Sam Larsson voor Orkun Kökcü
'84 Jan-Arie Van der Heijden voor Edgar Miguel Ié


Opstelling sc Heerenveen

Van BergenOdgaardEjuke


KongoloFaikVeerman


FloranusBotmanDresevicvan Rhijn


Bednarek

Wissels:

'67 Hajal voor Veerman
'73 Espejord voor Odgaard
'80 Halilovic voor Van Bergen


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-1 (0-1)
 5 0-2 (0-1)
 5 0-2 (0-1)
 5 0-1 (0-0)
 5 0-1 (0-0)
 5 0-2 (0-1)
 5 0-2 (0-1)
 5 0-1 (0-0)
 5 0-2 (0-1)
10  5 0-2 (0-1)
11  5 0-2 (0-1)
12  4 1-2 (0-1)
13  4 1-2 (0-1)
14  4 1-2 (0-1)
15  4 1-2 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.09. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Justin Bijlow (47 -> 5,0)
2. Leroy Fer (24 -> 4,0)
3. Orkun Kökcü (8 -> 3,0)
4. Marcos Senesi (6 -> 2,0)
5. Tyrell Malacia (5 -> 0,5)
5. Edgar Miguel Ié (5 -> 0,5)
7. Luis Sinisterra (4 -> 0,0)
8. Steven Berghuis (2 -> 0,0)
9. Jens Toornstra (1 -> 0,0)
10. Dylan Vente (0 -> 0,0)
10. Kenneth Vermeer (0 -> 0,0)
10. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
10. Sven van Beek (0 -> 0,0)
10. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
10. Jan-Arie Van der Heijden (0 -> 0,0)
10. Luciano Narsingh (0 -> 0,0)
10. Liam Kelly (0 -> 0,0)
10. Nicolai Jørgensen (0 -> 0,0)
10. Sam Larsson (0 -> 0,0)
10. George Johnston (0 -> 0,0)
10. Yassin Ayoub (0 -> 0,0)
10. Renato Tapia (0 -> 0,0)
10. Nick Marsman (0 -> 0,0)
10. Rick Karsdorp (0 -> 0,0)
10. Eric Botteghin (0 -> 0,0)
10. Wouter Burger (0 -> 0,0)
10. Achraf El Bouchataoui (0 -> 0,0)
10. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
10. Cheick Touré (0 -> 0,0)
10. Crysencio Summerville (0 -> 0,0)
10. Marouan Azarkan (0 -> 0,0)
10. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
10. Denzel Hall (0 -> 0,0)
10. Naoufal Bannis (0 -> 0,0)
10. Niemand (0 -> 0,0)
10. Róbert Boženík (0 -> 0,0)
10. Oğuzhan Özyakup (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.