Feyenoord dankzij late treffer door naar kwartfinale KNVB beker

28 januari 2020
Fortuna Sittard Stadion
KNVB Beker
Fox Sports 1

Feyenoord heeft zich dinsdagavond in Sittard na 120 minuten voetbal voor de kwartfinale van de KNVB beker geplaatst. Waar het lange tijd op penalty's uit leek te draaien, was het een doelpunt van Luciano Narsingh in de 120e minuut dat Feyenoord alsnog de overwinning bracht.

In de resterende 27 minuten kwam Feyenoord goed uit de startblokken. Al snel was Berghuis dicht bij de 1-2 na een combinatie met Toornstra, maar zijn schot miste precisie. Een paar minuten later was het Toornstra zelf, die dicht bij de voorsprong was. Hij kon echter te weinig kracht aan zijn schot meegeven.

Verder gebeurde er weinig noemenswaardigs meer in de reguliere speeltijd, op twee wissels na. In de 83e minuut, en dus eigenlijk na een kwartier spelen, wisselde Fortuna Sittard Sambou voor Damașcan. Even later werd Nicolai Jørgensen naar de kant gehaald wegens lichte liesklachten. De Deen werd vervangen door Luciano Narsingh.

De eerste mogelijkheid in de verlenging was voor Feyenoord, maar Luis Sinisterra miste de kruising met een kleine meter. Aan de andere kant was Mark Diemers voor Fortuna Sittard dicht bij een doelpunt, maar Justin Bijlow keerde zijn schot in de korte hoek met enige moeite. Het was wachten op een moment dat de wedstrijd zou openbreken, maar dit zou er in de eerste helft van de verlenging niet meer komen.

Net na de pauze zorgde opnieuw Jens Toornstra voor wat gevaar, maar hij schoot hard op de vuisten van doelman Koșelev. Orkun Kökcü werd hierna, eveneens wegens fysieke klachten, gewisseld. Hij werd vervangen door Rick Karsdorp. In de 112e minuut kon Fortuna Sittard voor gevaar zorgen uit een vrije trap, maar Bijlow schrok niet van de inzet van Diemers. Twee minuten later moest Bijlow wel handelen ingrijpen, op een fraaie inzet van Passlack. Hij kon het schot met buitenkant voet ternauwernood tot corner verwerken.

Het leek vervolgens op penalty's uit te draaien, maar daar kwam in de 120e minuut verandering in. Uit een voorzet van Rick Karsdorp kon Luis Sinisterra bij de tweede paal terugleggen op Luciano Narsingh, die de bal simpel kon intikken. Hierdoor wist Feyenoord de overwinning op de valreep alsnog binnen te halen en plaatst het zich voor de kwartfinale van de KNVB beker, waarin het op bezoek zal gaan bij sc Heerenveen.

[video] In extase in Sittard! Ontlading bij spelers en supporters

Luciano Narsingh: "Ik bleef loeren op mijn kans"

Dinsdagavond heeft Feyenoord zich dankzij een doelpunt in de laatste minuut van de verlenging voor de kwartfinale van de KNVB Beker geplaatst. In de resterende 27 minuten van de reguliere speeltijd werd er niet meer gescoord, waardoor een verlenging gespeeld moest worden. Matchwinner werd uiteindelijk Luciano Narsingh, die na terugleggen van Luis Sinisterra kon binnentikken.

De matchwinner gaf aan dat hij na zijn invalbeurt voor licht geblesseerde Nicolai Jørgensen wachtte op zijn kans. "Als spits blijf je altijd loeren op een kans. Het was lang wachten, maar uiteindelijk viel hij precies voor mijn voeten. Ik weet dat Sinisterra een goede kopper is en zag hem voor de goal staan. Gelukkig kwam hij voor mijn voeten. Ik wilde hem eigenlijk tegendraads inschieten, maar gelukkig viel hij alsnog binnen."

Over de wedstrijd zelf zei de aanvaller dat het een zware wedstrijd was tegen een compact spelende tegenstander op een slecht veld. Mede dankzij hard werken hebben we ervoor gezorgd dat zij niet konden scoren en hebben we het uiteindelijk afgemaakt, aldus Narsingh. Verder hoopt hij in de tweede seizoenshelft meer te scoren voor Feyenoord: "Ik heb een goede voorbereiding op de tweede seizoenshelft gedraaid, met onder meer doelpunten tegen TSG Hoffenheim en Borussia Dortmund. Hopelijk kan ik nu ook meer in de competitie gaan scoren".

[video] 'Gestreden voor elke meter' | Toornstra na late zege in Sittard

Dick Advocaat: "We hebben soms wel een beetje geluk"

Op de valreep wist Feyenoord dinsdagavond de kwartfinale van de KNVB Beker te bereiken. In het restant van de wedstrijd die afgelopen donderdag werd gestaakt, maakte Luciano Narsingh de winnende treffer. Trainer Dick Advocaat gaf aan dat hij het doelpunt niet echt meer zag aankomen.

"We waren eigenlijk al aan het voorbereiden op de penalty’s. Het doelpunt zagen we niet echt meer aankomen, nee." Over de wedstrijd waren Hans Kraaij jr. en Dick Advocaat het eens: in de reguliere speeltijd was Feyenoord de betere en in de verlenging had Fortuna Sittard het overwicht. Advocaat: "Ja, dat klopt. We hebben aardig wat kansen gehad in de reguliere speeltijd. In de verlenging hadden we het lastig. Maar Fortuna Sittard is gewoon een hele lastige ploeg, zeker in Sittard en op dit veld." De oefenmeester beaamde verder dat de Rotterdammers zo nu en dan best wel wat geluk hebben: "Ja, zo gaat het met ons".

Tenslotte ging Advocaat ook nog in op de blessures van de uitgevallen Nicolai Jørgensen en Orkun Kökcü: "Nicolai had last van zijn lies, maar dat schijnt mee te vallen. Ook bij Orkun lijkt de blessure mee te vallen".

[video] Luciano Narsingh schoot Feyenoord in extremis een ronde verder

Steven Berghuis: "Ik ga niet weg in de winter"

Na afloop van de bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard toonde Steven Berghuis zich een blij man. De aanvaller was naar eigen zeggen nog niet met de penalty’s bezig, maar bleef hopen op - en knokken voor - een doelpunt in de verlenging. Luciano Narsingh was de man die het harde werken van de Rotterdammers in een goal wist te veranderen.

"We bleven er met zijn allen voor gaan. We bleven aan de winst denken, dat was denk ik ook wel te zien in de laatste minuten. Als je ziet met hoeveel man we nog voor de goal waren in de laatste minuut, is dat een bevestiging van onze aanvallende intenties. We zitten nu echt in de winning mood. Je merkt dat het vertrouwen weer terug is. We werken hard en dat moeten we ook zeker blijven doen, want anders kan het zo weer anders zijn".

Een belangrijke rol was ook weggelegd voor doelman Justin Bijlow. Steven Berghuis benadrukte dat de sluitpost een uitstekende indruk achterliet. "Hij heeft ons een paar keer goed gered, ook met hoge ballen. En die redding op het schot van Passlack was ook erg mooi. We weten al langer dat het gewoon een prima keeper is en dat dat misschien ook een reden is waarom de club Kenneth Vermeer heeft laten gaan. Hij doet het echt goed en hij moet vooral zo door blijven gaan".

Tot slot stelde Berghuis de Feyenoord supporters ook nog gerust, door te zeggen dat hij minimaal tot aan de zomer voor de Rotterdammers zal blijven spelen. "Ik ga geen binnenlandse transfer maken in de winter. Ik blijf sowieso tot aan de zomer bij Feyenoord, daarna gaan we van beide kanten kijken wat we willen”. Op de vraag of hij een transfer zou maken naar PSV - mocht de Eindhovense club zich nog melden - was Berghuis stellig: “Nee. Ik ga niet naar PSV.”

'90 Angha voor Essers

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  3 1-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.83. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.