Estádio do Dragão
Europa League
RTL 7

Feyenoord door defensief gestuntel uitgeschakeld in Europa League; image source: Pro Shots

Voor Feyenoord zit het Europese seizoen er op. De ploeg van Dick Advocaat verloor op bezoek bij FC Porto met 3-2, terwijl het een overwinning nodig had om nog kans te maken. Al was Feyenoord achteraf gezien bij een overwinning ook uitgeschakeld vanwege het resultaat tussen Rangers FC en Young Boys. Eric Botteghin en Sam Larsson zorgden voor de treffers van Feyenoord.

Feyenoord begon goed aan het duel en was ook veelvuldig aan bal. Via een vrije trap van Steven Berghuis kreeg het ook de eerste kans, maar die kon door de doelman worden gekeerd. Aan de andere kant was het bij de eerste poging wel meteen raak. Nick Marsman ging flink in de fout bij een op het oog makkelijk te stoppen bal, waarna Porto op voorsprong kwam. Ruim een minuut later was het opnieuw raak. Dit keer ging Tyrell Malacia flink in de fout en werkte de bal knullig in eigen doel.

Na ruim een kwartier spelen leek de uitschakeling voor Feyenoord al een feit. De ploeg wist zich echter knap te herstellen. Eric Botteghin maakte enkele minuten later al de aansluitingstreffer door de bal na een hoekschop binnen te komen. Sam Larsson zorgde niet veel later voor de gelijkmaker met een knap schot in de verre hoek.

Het spel bleef maar op en neer golven. Halverwege de eerste helft leek Feyenoord te ontsnappen na een vrij merkwaarde handsbal van Luis Sinisterra in het eigen strafschopgebied. De scheidsrechter miste het echter en Feyenoord had geluk dat er in de groepsfase van de Europa League nog geen VAR aanwezig is. Daarbij mochten Botteghin en Berghuis ook nog blij zijn dat ze voor hun overtredingen slechts de gele kaart kregen. Porto was tussendoor wel alsnog op voorsprong gekomen. Opnieuw werd er geprofiteerd van een fout van Marsman.

Na rust was het vooral de thuisploeg die aandrong. Het eerste gevaar van Feyenoord volgde na ruim een uur toen een afstandsschot van Orkun Kökcü net naas het doel ging. Het leek voor Feyenoord wel het teken te zijn om vol te vechten voor de laatste kans. Enkele minuten later was het Jens Toornstra die dicht bij de gelijkmaker was toen hij de paal raakte. Daarna was het invaller Luciano Narsingh die de 3-3 op zijn schoen had, maar zijn inzet kon door de doelman worden gekeerd.

In de wetenschap dat het nog twee goals nodig had om kans te maken op overwinteren in de Europa League leek het geloof langzaam weg te ebben bij de ploeg. Er werd nauwelijks nog gevaar gecreëerd en toen Young Boys in de laatste minuut op bezoek bij Rangers FC op gelijke hoogte wist te komen was de uitschakeling definitief. Het is inmiddels al vijf jaar geleden dat Feyenoord Europees gezien wel wist te overwinteren.

[video] 'De groep is beslist op details' | Steven Berghuis na FC Porto-uit

Eric Botteghin: 'We stonden verdedigend niet goed bij de drie tegendoelpunten'

In gesprek met RTL 7 gaf Eric Botteghin aan dat de 3-2 nooit goed gekeurd had mogen worden. "Ik moet de beelden nog terug zien. Maar ik probeer de bal weg te werken en hij kwam met twee voeten tegen mij aan. Ik denk dat het een overtreding is", aldus Botteghin.

De verdediger kreeg de vraag wat Feyenoord mee kan nemen uit Porto. "We zullen door moeten gaan", gaf hij daarop aan. "Zondag krijgen we een heel mooie wedstrijd. Onze laatste thuiswedstrijd van dit jaar. Wij willen tegen PSV winnen."

Volgens Botteghin zal het achterin dan wel beter moeten. "We stonden verdedigend niet goed bij de drie tegendoelpunten", zei hij daarover. "In balbezit hebben we het wel goed gedaan, maar verdedigend moet het wel beter."

[video] Dick Advocaat na FC Porto-Feyenoord (3-2): 'Strijd ziet er aardig uit'

Nick Marsman: 'Overall hebben we een goede wedstrijd gespeeld'

Nick Marsman gaf in gesprek met RTL 7 aan dat Feyenoord een goede wedstrijd had gespeeld tegen Porto. "We creëerden kansen. Op bepaalde momenten domineerden ook en voetballend speelden we er goed onderuit", aldus Marsman. "Alleen in de counter werden we geslacht."

De doelman kreeg de vraag of Feyenoord in de fout ging bij de drie tegentreffers. "Bij alle doelpunten gaan er fouten vooraf", gaf hij daarover aan. "We verliezen de bal op het middenveld en zij komen er snel uit. De bal wordt teruggelegd en wordt ingeschoten. Ik zat er bij de eerste goed bij, maar ik had heel veel pech. Ook de omstandigheden waren lastig."

Marsman was het niet eens met de opmerking dat het een wonder was geweest als het Feyenoord nog was gelukt om te overwinteren. "Als we konden winnen was het vandaag wel", zei hij daarover. "Dit komt heel hard aan."

[video] Leroy Fer na FC Porto-Feyenoord (3-2): 'Goals te makkelijk weggegeven'

Dick Advocaat: 'Ik vond dat we het minimaal verdienden om hier een punt te halen'

Dick Advocaat vond de nederlaag tegen FC Porto onnodig. Dat gaf hij aan in gesprek met RTL 7. "Er zat veel meer in. We hebben kansen gekregen om minimaal gelijk te spelen", aldus Advocaat. "Vooral de manier waarop we gespeeld hebben en de intentie waarop wij wilden zag er tegen zo'n ploeg toch wel heel aardig uit."

Volgens de trainer van Feyenoord werden de goals wel heel makkelijk weggegeven. "Dat was onnodig. We komen dan goed terug tot 2-2 en dan maken zij weer 3-2", gaf hij aan. "In de tweede helft zijn wij toch de ploeg met de beste kansen. Die moet je op dit niveau maken. Maar de instelling en bereidheid vond ik tegen zo'n ploeg wel aardig."

Advocaat had al verwacht dat er voor de aanvallers veel ruimte zou liggen. "Dat hadden we al vooraf aangegeven. Beide backs willen lopen, maar op een gegeven moment durfden ze dat niet meer", zei hij daarover. "Wij creëerden de kansen en de mogelijkheden. Het waren er niet veel, maar wel genoeg om minimaal gelijk te spelen."

Het voelde voor hem dan ook als een domper dat Feyenoord verloor. "Ik vond dat we het minimaal verdienden om hier een punt te halen", aldus Advocaat. "Dit geeft alleen maar goede moed voor de toekomst. Je ziet ook wat meer van de jongens die er nu inkomen. Maar als je toch ziet dat je tot de laatste minuut probeert om een gelijkspel te halen, vind ik dat toch positief."

15  3 2-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.14. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.