Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord na nieuwe wanvertoning kansloos onderuit tegen AZ


Tijdstip
26 september 2019
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Feyenoord na nieuwe wanvertoning kansloos onderuit tegen AZ; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord na nieuwe wanvertoning kansloos onderuit tegen AZ

Feyenoord heeft donderdagavond opnieuw een flinke flater geslagen. De ploeg ging in eigen huis met ruime cijfers onderuit tegen AZ. In De Kuip eindigde het in 0-3. Feyenoord blijft daardoor in het rechterrijtje staan.

Feyenoord kende een moeizame start van de wedstrijd en zag vooral de bezoekers meerdere malen gevaarlijk opkomen. Halverwege de eerste helft kreeg de ploeg van Jaap Stam pas enkele kansen en dat waren er direct drie in kore tijd, waarbij Jens Toornstra de lat raakte. Al snel zakte Feyenoord echter weer weg en had AZ weer het beter van het spel. Dat leidde vlak voor rust dan ook tot de voorsprong voor de Alkmaarders nadat Boadu de bal na een goede aanval kon binnen tikken.

Bij rust mocht Feyenoord bovendien blij zijn dat het nog met elf man op het veld mocht staan, aangezien Steven Berghuis met een harde tackle van achteren doorging op Koopmeiners. De aanvaller kwam echter goed weg met geel en ook de VAR was het eens met de beslissing van scheidsrechter Kamphuis.

Vlak na rust viel plotseling de 0-2 toen een schot van richting werd veranderd door Edgar Ié en daarmee de bal achter Kenneth Vermeer kwam. Feyenoord was het weer helemaal kwijt en zat geen moment meer in de wedstrijd. Goede kansen kreeg het de gehele tweede helft niet en vlak voor tijd werd het nog erger toen Eric Botteghin weggleed en Idrissi de 0-3 kon maken.


[video] Steven Berghuis na nederlaag: 'We zijn weggespeeld door AZ'


Jens Toornstra: 'We waren gewoon niet bij machte om aanspraak te maken op de winst'

In gesprek gesprek met Fox Sports gaf Jens Toornstra aan dat Feyenoord in de eerste helft nog wel redelijk speelde. "We hielden rust aan de bal en creëerden kansen. Zij waren ook gevaarlijk en zij scoren, waardoor je met 0-1 gaat rusten. In de tweede helft speelden we veel te gehaast", aldus Toornstra. "De bal ging veel te snel naar voren, waardoor we er steeds weer achteraan moesten. We waren gewoon niet bij machte om aanspraak te maken op de winst. Zo eerlijk moeten we zijn."

De middenvelder kreeg de vraag wat precies het plan was bij Feyenoord. "We wilden compact druk zetten. Een beetje hoog", zo gaf hij aan. "Je zag dat AZ makkelijk voetbalde, waardoor je vanzelf iets werd teruggedrongen. Ons plan was om geduld aan de bal te hebben en de bal van links naar rechts krijgen. Dat lukte in de eerste helft nog redelijk, maar in de tweede helft werden we veel te ongeduldig en dat kwam het spel niet ten goede."

Volgens Toornstra moet de selectie bij elkaar gaan zitten over hoe Feyenoord hier uit kan gaan komen. "We moeten echt als team gaan spelen", zei hij daarover. "In de tweede helft zie je dat het uit elkaar valt. Dat mag echt niet."


[video] Jaap Stam: 'We brachten het vandaag niet aan de bal'


Jaap Stam: 'De spelers doen het ook niet expres'

Jaap Stam vond in gesprek met Fox Sports dat de spelers van Feyenoord zich niet hoefden te schamen. "De spelers doen het ook niet expres. Ze hebben de beste intenties en willen het maximale eruit halen", aldus Stam. "Alleen als het tegen zit, zit het ook echt tegen. Je speelt tegen een ploeg die goed kan voetballen. Als je dan af en toe druk wil zetten, moet je wel proberen dat je het klein kan houden. Als de ruimtes te groot worden, hebben zij de kwaliteiten om er tussendoor te voetballen."

Stam ging verder: "Je moet dan achteruit gaan lopen. Als dat vaak gebeurt is dat jammer en krijgt het publiek de indruk dat het heel moeilijk is, ze het niet kunnen of niet willen. Maar dat is natuurlijk niet zo."

Volgens de trainer van Feyenoord kon zijn ploeg in de beginfase er nog aardig uit komen. "We zijn alleen naar voren nog niet doortastend genoeg", zo gaf hij aan. "We hadden ook dat schot wat uiteindelijk op de lat terecht komt. Dat zijn wel momenten dat als de afstemming er even niet is, zij er makkelijk doorheen kunnen voetballen."

Na afloop was het erg stil in de kleedkamer. "Iedereen is natuurlijk erg teleurgesteld. We weten zelf ook dat we vandaag niet genoeg gebracht hebben om het AZ heel moeilijk te maken", zei hij daarover. "We hebben wel een aantal mogelijkheden gehad om die trekker over te halen en die doelpunten wel te maken. Doe je dat, loopt het net even anders. Uiteindelijk hebben zij ook wat mogelijkheden gehad, maar dat helpt wel. Het geeft net wat vertrouwen als je de bal er wel inlegt. Dat geeft een heel ander gevoel."


[video] Kenneth Vermeer: 'Dit is een zware teleurstelling'


Jochem Kamphuis: 'Er was geen sprake van buitensporige inzet'

Scheidsrechter Jochem Kamphuis werd in gesprek met Fox Sports gevraagd naar zijn beslissing om Steven Berghuis een gele kaart te geven vlak voor rust. "Ik keek naar de snelheid, de intensiteit en naar het raakmoment. Ik was vooral gefocust op het raakmoment en zie dat beide benen er langs gaan", aldus Kamphuis. "Er was niet echt met de noppen een contactmoment. Dat was voor mij de reden om geel te geven."

Volgens de scheidsrechter was er geen sprake van buitensporige inzet. "Ik vond het raakmoment mee vallen, daarom gaf ik een gele kaart", zo gaf hij aan. "Er is zeker contact geweest met de VAR. Hij heeft er ook naar gekeken. Hij zei dat er snelheid en intensiteit was, maar vond ook dat het raakmoment mee viel. Hij kon de gele kaart steunen. Hij vond het niet duidelijk fout om geen rode kaart te geven."


Danny Makkelie: 'Raakmoment was niet buitensporig of ernstig gemeen'

Via Instagram heeft Danny Makkelie gereageerd op de overtreding van Steven Berghuis vlak voor rust. Makkelie was als VAR actief tijdens het duel. "Na het bestuderen van de beelden kan geconcludeerd worden dat er sprake is van snelheid en intensiteit, maar dat het raakmoment niet buitensporig of ernstig gemeen is. Dit betekent dat er vanuit de VAR een element is om de gele kaart te kunnen steunen", aldus Makkelie. "Hoewel mijn voorkeur naar een rode kaart gaat kan ik op basis van het raakmoment een gele kaart nog nét steunen. Voor een rode kaart hebben we namelijk meer nodig dan alleen snelheid en

Makkelie gaat verder: "Mijn taak als VAR is niet om mijn persoonlijke voorkeur er doorheen te drukken of om beslissingen beter te maken, maar om in te grijpen als het onomstotelijk fout is met duidelijk bewijs. De tackle gaat met twee benen langs de benen van de tegenstander (geen contact met de noppen of voeten) waardoor het aan de ernst net wat minder is."

Dit bericht bekijken op Instagram

VAR moment bij Feyenoord - AZ. Overtreding Berghuis; scheidsrechter geeft een gele kaart. Dan is het vervolgens aan de VAR om de overtreding te checken en om te beoordelen of die beslissing "duidelijk" fout is. Na het bestuderen van de beelden kan geconcludeerd worden dat er sprake is van snelheid en intensiteit, maar dat het raakmoment (point of contact) niet buitensporig of ernstig gemeen is. Dit betekent dat er vanuit de VAR een element is om de gele kaart te kunnen steunen. Hoewel mijn voorkeur naar een rode kaart gaat (dit ook aan de SR uitgelegd) kan ik op basis van het raakmoment een gele kaart nog nét steunen. Voor een rode kaart hebben we namelijk meer nodig dan alleen snelheid en intensiteit. Mijn taak als VAR is niet om mijn persoonlijke voorkeur er doorheen te drukken of om beslissingen beter te maken, maar om in te grijpen als het onomstotelijk fout is met duidelijk bewijs. De tackle gaat met twee benen langs de benen van de tegenstander (geen contact met de noppen of voeten) waardoor het aan de ernst net wat minder is. Mensen mogen het hier mee eens zijn of niet natuurlijk, ik leg alleen maar uit hoe het proces is verlopen.

Een bericht gedeeld door Danny (D.D.) Makkelie (@dannymakkelie) op 26 Sep 2019 om 1:23 (PDT)


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 0-3 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Boadu ('39)
Goal
0-2 Stengs ('50)
Goal
0-3 Idrissi ('83)
Scheidsrechter
Kamphuis
Toeschouwers
35.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
AZ: Wijndal ('27)
Kaart
Feyenoord: Luis Sinisterra ('37)
Kaart
Feyenoord: Steven Berghuis ('44)

Opstelling Feyenoord

Luis SinisterraLuciano NarsinghSteven Berghuis


Jens ToornstraOrkun KökcüRenato Tapia


Ridgeciano HapsEdgar Miguel IéEric BotteghinLutsharel Geertruida


Kenneth Vermeer

Wissels:

'62 Sam Larsson voor Orkun Kökcü
'69 Wouter Burger voor Renato Tapia
'80 Naoufal Bannis voor Luis Sinisterra


Opstelling AZ

IdrissiBoaduSugawara


KoopmeinersStengsMidtsjo


WijndalWuytensVlaarSvensson


Bizot

Wissels:

'79 Clasie voor Midtsjo
'80 De Wit voor Boadu
'88 Druijf voor Stengs


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 1-3 (0-1)
 5 1-3 (0-1)
 4 1-2 (0-1)
 4 1-3 (0-2)
 4 1-2 (0-1)
 4 1-2 (0-1)
 3 1-3 (1-1)
 2 2-1 (0-1)
 2 0-0 (1-3)
10  2 2-1 (0-1)
11  2 1-2 (0-0)
12  2 2-1 (0-1)
13  2 1-2 (1-1)
14  1 4-2 (1-2)
15  1 0-0 (0-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 2.90. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Niemand (29 -> 5,0)
2. Jens Toornstra (27 -> 4,0)
3. Kenneth Vermeer (6 -> 3,0)
4. Luis Sinisterra (5 -> 1,5)
4. Orkun Kökcü (5 -> 1,5)
6. Edgar Miguel Ié (4 -> 0,0)
6. Naoufal Bannis (4 -> 0,0)
8. Ridgeciano Haps (3 -> 0,0)
8. Lutsharel Geertruida (3 -> 0,0)
10. Wouter Burger (2 -> 0,0)
11. Marcos Senesi (1 -> 0,0)
11. Renato Tapia (1 -> 0,0)
13. Dylan Vente (0 -> 0,0)
13. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
13. Sven van Beek (0 -> 0,0)
13. Jan-Arie Van der Heijden (0 -> 0,0)
13. Luciano Narsingh (0 -> 0,0)
13. Liam Kelly (0 -> 0,0)
13. Nicolai Jørgensen (0 -> 0,0)
13. Steven Berghuis (0 -> 0,0)
13. Sam Larsson (0 -> 0,0)
13. George Johnston (0 -> 0,0)
13. Tyrell Malacia (0 -> 0,0)
13. Yassin Ayoub (0 -> 0,0)
13. Leroy Fer (0 -> 0,0)
13. Nick Marsman (0 -> 0,0)
13. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
13. Rick Karsdorp (0 -> 0,0)
13. Eric Botteghin (0 -> 0,0)
13. Achraf El Bouchataoui (0 -> 0,0)
13. Cheick Touré (0 -> 0,0)
13. Crysencio Summerville (0 -> 0,0)
13. Marouan Azarkan (0 -> 0,0)
13. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
13. Denzel Hall (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden (gewijzigd)
Pas bij 4-0 achterhaal je az op punten en doelsaldo... Maar goed elke overwinning is goed en belangrijk voor 3e plek.
+1/-0

4 jaar geleden
ben benieuwd naar de opstelling.
+1/-0

4 jaar geleden
Hoop dat AD gelijk heeft maar ik zou ook Toornstra erin zetten. Tapia of Fer(een van twee banken) moet dan achter de middenlinie de aanval van AZ storen.
+1/-0

4 jaar geleden
Van af de eerste minuut er meteen boven op vliegen en Az laten zien, dat er vandaag niets te halen is in de kuip. Wie dat moeten doen maakt mij niet zoveel uit. Als het maar gebeurt.
+1/-0

Feyenoordopnummer1 (geschorst)
4 jaar geleden (gewijzigd)
Karsdorp en fer er niet bij door pijntjes en wederom geen jorgensen. Dat zijn aderlatingen. Pijnlijke constatering is dan dat feyenoord zonder deze spelers feyenoord kwalitatief minder is dan az.

Stam komt wederom niet met de beste opstelling.

Berghuis heeft veel te veel balverlies hou hem in de spits. Anders is zijn balverlies levens gevaarlijk. Kokcu ook teveel balverlies.
Tapia laat zijn man lopen zet hem niet op he middenveld als je dat ziet en zet hem in plaats van botteghin. Ie had op de plek van geertruida gemoeten als rechts back is te flegmatiek en slordig en is minder erg op de back positie. Tegen een goeie voorhoede van az is dat namelijk dodelijk.

Repareer nog wat stam! Laat je niet als een mak schaap naar de slachtbank leiden.

Botteghin er uit. Tapia naar zijn positie. Van der heijden als cdm inbrengen.
Ayoub voor kokcu.
Sta je nog 0-2 achter geertruida er uit en burger er in als extra aanvallende kracht op het middenveld en aanspeelpunt achter de spits berghuis.

Larsson gaat de wedstrijd niet redden...
+1/-0

4 jaar geleden
Geen automatisme..geen plan...iedereen doet maar wat...gefrustreerde Berghuis. Kortom een groot drama.
+1/-0

 
Feyenoordopnummer1 (geschorst)
4 jaar geleden (gewijzigd)
Klopt maar de tactiek van stam zorgt ook niet voor vertrouwen. Wat maakt die domme beslissingen. Zo speel je niet in je kracht.tactiek en wisselbeleid zijn drama.

Tapia laat zijn man lopen en je grijpt niet in. Botteghin is al tijden een drama en blijft maar staan. In de spits word klungelig steeds verder gegaan met mensen die er niet kunnen spelen. Larsson bleef maar kansen krijgen op de vleugel. Aan het vele balverlies van kokcu en berghuis word niks gedaan.

Het is amateuristisch.

Laat stam aub terug grijpen naar het eerste plan hoog druk zetten wat hij van plan was. Nu verlies je ook punten. Want van deze verdedigende tactiek heeft hij geen kaas gegeten.

En waarom zit ayoub niet meer in de slectie? Van der heijden ook nie meer? Je hebt namelijk iedereen nodig met dit stelletje brandhout.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Stam valt mij ook zwaar tegen. Zit totaal geen wil om te winnen in het team. Althans, dat stralen ze niet uit. Terwijl Stam al voetballer voorop ging in de strijd. Tid voor een interim trainer misschien.
+1/-0

4 jaar geleden
Gewoon een selectie voor plaats 5 of 6. Met spelers die tijden niet gespeeld of mislukt zijn in het buitenland zoals Fer, Karsdorp of Narsingh red je het niet. Geen vervanger voor Jorgensen dus geen scorend vermogen. Matige spelers zoals Botteghin, Geertruda, Ie,Larsson. Ik zie trouwens ook niet waarom Kocku nou als een groot talent wordt gezien. We hebben ook geen geld voor echte versterkingen dus ziet de toekomst er niet echt rooskleurig uit.
+1/-0

 
Feyenoordopnummer1 (geschorst)
4 jaar geleden
Wat fer, karsdorp en narsingh en ie ben ikhet niet eens. Bij gebrek aan geld zijn het best redelijke aanwinsten. De problemen ontstaan juist bij je aankoop en verkoop beleid als je geld uitgeeft. En niet tijdig afscheid nemen van brandhout zie van botteghin en der heijden had je afscheid moeten nemen. Luister niet naar een trainer die kelly wil als die niet in je voetbal visie past. Haps, larsson, senesi, tapia, botteghin zijn die aankopen hun geld waard? Daar zit het probleem.

En het naive beleid van feyenoord om het met jeugd te willen proberen. Waar je beste talenten weg gingen door een gebrek aan een jong feyenoord in de voetbal pyramide. Dus is het talent wat er nu is wel op het gewenste niveau? Ik zeg van niet... En blijkt wel.

Juist veel meer transfervrije spelers halen en je jeugd op orde krijgen en mee doen in de voetbal pyramide en je transfervrije spelers dan op termijn vervangen door je nieuwe top jeugd.
+1/-0

4 jaar geleden
waardeloos amateurvoetballennog beter
+1/-0

4 jaar geleden
Grootste probleem = ik herken dit Feyenoord is als … Feyenoord. Geen spirit, geen groepsgeest, geen team, geen daden. Enige oplossing : ganse selectie weg, totaal nieuwe selectie ( + trainer ).
+1/-0

4 jaar geleden
pfffff op een 20 minuten in de eerste helft na echt een drama.
Geen beleving en zelfs geen idee, dit gaat een lang seizoen worden met een ranking in niemands land. Tapia helemaal prima dat die blijft en speelt maar in deze wedstrijd wordt die helemaal zoek gelopen door Stengs, en dat eeuwige met de bal op de voet staan, ipv tempo maken. Begrijp ook niet dat Berghuis de 2e helft terug komt, die moet je gewoon wissen na zo'n overtreding. om over de 3e goal met Botthegin maar te zwijgen. een elftal zonder spits en met Narsigh en sinisterra 2 precies dezelfde spelers gaan we echt niet beter spelen. iemand die er op staat, ook Stam dus niet.. Ik zou de trainer gewoon laten zitten, maar hem wel vertellen dat we dit jaar toch niet om de prijzen gaan spelen, en daarom uit een ander vaatje gaan tappen. Geertruida, Burger en Bannis kansen geven. In de winterstop Berghuis verkopen. en maar eens nadenken over Ayoub.
+1/-0

4 jaar geleden
Het seizoen is nu al naar de kloten en we zijn in feite pas begonnen en de ellende gaat zondag gewoon verder omdat FC Twente een soortgelijk elftal heeft als AZ, een goed voetballende ploeg die Feyenoord zondag zal laten zien dat je met weinig centjes een prima ploeg kan samenstellen ( had Feyenoord maar geluisterd en Ted van Leeuwen aangesteld i.p.v. nobody Sjaak Troost )
Feyenoord zou Berghuis alsnog een flinke boete moeten geven , zeker omdat hij in dit soort situaties altijd van die gefrustreerde overtredingen maakt. En hoe nu verder, de raad van commissarissen zou zich moeten laten gelden door het gehele incapabele zooitje eruit te sturen en opnieuw te beginnen, nee daar red je het seizoen niet mee maar dit alvast als aanloop naar een nieuw seizoen want dit wil geen supporter nog eens meemaken.
Dit wordt een van de slechtste weken uit de Feyenoord historie, hou m,n hart vast tegen FC Porto.
+1/-0

4 jaar geleden
We moesten zo nodig van Gio en van Geel af en waar staan we nu! De helft van de spelers kan het niveau wat bij Feyenoord hoort niet aan. Daar komt bij dat het in het Maasgebouw ook nog eens een zooitje is. Wat kun je dan verwachten?
+1/-0

 
4 jaar geleden
Dit komt voornamelijk door het beleid van Van Geel hoor. Geen goeie jeugd, geen spits, geen waarde in de selectie, geen sterk Jong-team, etc...
+3/-0

4 jaar geleden
Ik ben er normaal niet van om voor het eind van de wedstrijd weg te gaan, maar toen Larsson klaar stond om het veld in te komen en bleek dat Tapia ook bleef staan, trok ik het echt niet meer. Wat een amateuristische pleuriszooi is het geworden.
+1/-0

4 jaar geleden
Wat een blamage gisteren! Als dit zo doorgaat wordt dat nacompetitie Promotie degradatie wedstrijden. Hebben we als seizoenkaarthouders in ieder geval extra wedstrijden in de kuip. Als het zondag wee mis gaat vrees ik, dat Jaap de Kerst niet gaat halen. Maar Stam kan er ook niets aan doen. Hij heeft gewoon niet beter.
Geduld is een schone zaak. Zet er maar wat A1 spelers in en in ga in alle rust bouwen aan een stabiel team. Sterkte allemaal. Supporter van Feyenoord ben je niet, maar onder ga je.
+1/-0