Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord ontsnapt tegen Heracles en zet reuzenstap richting Europees voetbal


Tijdstip
13 april 2019
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Feyenoord ontsnapt tegen Heracles en zet reuzenstap richting Europees voetbal; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord ontsnapt tegen Heracles en zet reuzenstap richting Europees voetbal

Feyenoord heeft de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo winnend af weten te sluiten. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst was met 2-1 te sterk. Steven Berghuis maakte beide Feyenoord doelpunten, terwijl Nicolai Jørgensen een rode kaart kreeg.

Feyenoord begon aanvankelijk goed aan de wedstrijd. Via Jordy Clasie kreeg het ook de eerste grote kans van de wedstrijd. Het bleef ook de betere ploeg en kreeg voldoende kansen om tot scoren te komen. Het was vaak echter ook erg slordig in de passing, waardoor Heracles er enkele keren gevaarlijk uit kon komen.

Uiteindelijk zou Feyenoord na ruim een half uur de volkomen terechte voorsprong pakken. Na een uitstekende assist van Nicolai Jørgensen kwam Steven Berghuis alleen voor doelman Blaswich en de aanvaller wist de 1-0 binnen te werken. Uiteindelijk zou dat ook de ruststand blijken.

Direct na rust kwam Heracles veel feller uit de startblokken en zette het direct druk op de defensie van Feyenoord. De tweede helft was nog geen twee minuten bezig tot de gelijkmaker in het doel lag, nadat de defensie van Feyenoord een zeer zwakke indruk maakte.

Feyenoord leek het even helemaal kwijt. Heracles drong met regelmaat aan. Net op het moment dat Feyenoord weer beter in de wedstrijd kwamen en ook zelf weer tot kansen kwam, gooide een actie van Jørgensen de wedstrijd op zijn kop. De Deen trapte na nadat verdediger Breukers een blok zette tegen hem. Scheidsrechter Kamphuis zag het niet, maar de VAR greep in, waardoor Jørgensen met rood van het veld werd gestuurd.

Direct na de rode kaart kreeg Heracles een opgelegde kans, maar dankzij een fantastische redding van Kenneth Vermeer bleef de stand gelijk. Dat bleef zo tot tien minuten voor tijd. Feyenoord kreeg een hoekschop en bij die corner werd Eric Botteghin onderuit getrokken in het strafschopgebied. Kamphuis floot voor de volkomen terechte strafschop en die werd door Berghuis hard binnen geschoten.

Nog geen minuut na de voorsprong werd Heracles opnieuw gevaarlijk, maar invaller Dalmau raakte voor open doel de bal verkeerd, waardoor zijn kopbal over het doel ging. De Spaanse aanvaller van Heracles ontsnapte in de laatste minuut bovendien aan een rode kaart toen hij met zijn knie in duel ging met Vermeer en slechts de gele kaart kreeg.

Diep in blessuretijd kreeg Sam Larsson de uitgelezen kans om het duel te beslissen, maar zijn schot ging niet ver genoeg richting de hoek, waardoor het ook in de laatste minuten nog spannend bleef. In de allerlaatste seconden kon Feyenoord nog een keer gevaarlijk oprukken, maar de pass van Tonny Vilhena op Berghuis was niet goed genoeg.

De overwinning van Feyenoord kwam echter niet meer ingevaar en een 2-1 winst was het eindresultaat. Een dubbele overwinning voor de ploeg, omdat AZ eerder op de avond diep in blessuretijd in Alkmaar verloor van ADO Den Haag. Met nog vier wedstrijden te gaan is de voorsprong op AZ vier punten met Feyenoord - AZ volgende week op het programma. Indien Feyenoord die wedstrijd ook weet te winnen, kan Europees voetbal de club nauwelijks nog ontgaan.


Robin van Persie: 'Nicolai Jørgensen was geel in mijn ogen'

In gesprek met Fox Sports gaf Robin van Persie aan dat hij de rode kaart van Nicolai Jørgensen niet terecht vond. "Ik stond naast het VAR-scherm, dus ik kon meekijken", aldus Van Persie. "Het was een heel klein tikje. Dit was geen natrappen. Het was een heel klein veegje, dus geel in mijn ogen."

Van Persie vond de reactie van Jordy Clasie bij zijn wissel niet kunnen. "Dat was niet goed. We moeten winnen. Je moet gewoon tempo maken en die tweede goal maken. Gelukkig is dat ook gelukt", zo gaf hij aan. "Wie het ook is, je moet gewoon tempo maken. Ondanks dat we met een man minder op het veld staan, moeten we wel jagen op de 2-1."

De aanvoerder speelde tegen Heracles bijna twintig minuten mee, maar hij hoopt tegen AZ volgende week in de basis te kunnen staan. "Daar gaan we voor. Een goede trainingsweek maken en dan gaan we het laatste maandje in", zei hij daarover.


[video] Steven Berghuis na Feyenoord-Heracles (2-1): 'Bijna voor onszelf verpest'


Giovanni van Bronckhorst: 'Het is ongepast gedrag wat Jordy Clasie vertoond'

Giovanni van Bronckhorst vond in gesprek met Fox Sports de overwinning tegen Heracles zwaar bevochten. "Als je zo snel in de tweede helft op 1-1 komt en je komt met tien man te staan, weet je dat het moeilijk wordt. De kansen zullen er dan niet veel komen", aldus Van Bronckhorst. "Gelukkig kwamen ze er voor ons wel. Uiteindelijk maken we door een penalty de 2-1 en halen we drie belangrijke punten."

Van Bronckhorst was niet te spreken over de actie van Nicolai Jørgensen. "Ik zag in mijn ooghoeken al dat hij hem aantikte. Op een gegeven moment legt de scheidsrechter het stil en weet je dat hij gaat kijken en dat het rood is. Het is stom van Nicolai", zo gaf hij aan. "We hadden vandaag maar één tegenstander en dat is Heracles, maar niet onszelf. We hebben het ons vandaag moeilijk gemaakt en dat begon met de rode kaart van Nico. Ik kan niet accepteren dat je in zo'n wedstrijd in deze fase van de competitie met rood er af gaat."

Het gedrag van Jordy Clasie na zijn wissel vond hij ongepast. "Dat kan ik ook niet accepteren. Dat heb ik hem ook gezegd", zei hij daarover. "Hij heeft zijn excuses aangeboden. Hij is ook een heel emotionele jongen. Hij verwerkt het op zijn eigen manier. Hij is nu ook weer een stuk rustiger, maar hij baalt enorm van het moment. Dat is ongepast gedrag wat hij vertoond."

Van Bronckhorst ging verder: "We wilden de wedstrijd vandaag winnen. Met de wissel van Robin met een spits erbij bleven we met drie aanvallers staan. Je moet dan spelers wisselen. Het gaat niet om Jordy Clasie, het gaat niet om mij, maar het gaat om Feyenoord. Dat we die derde plek in handen hebben. Daar horen ook wissels bij en daar moet iedereen zich aan conformeren. Ik ga hier met Jordy en Martin van Geel om zitten. We zullen hier maatregelen in nemen."


[video] Eric Botteghin: 'We moesten het in eerste helft al afmaken'


Steven Berghuis: 'Ik dacht aan een overtreding van Botteghin'

Steven Berghuis stond na de wedstrijd met een blij gevoel Fox Sports te woord. De aanvaller opende in de eerste helft de score. "Het was een goede bal van Nicolai. Ik kwam al een of twee keer eerder in die situatie, maar toen was die bal te zacht en moest ik inhouden. Ik schoot de bal niet eens zo goed in", aldus Berghuis. "Dat is het enige nadeel als je met je linkerbeen op rechts staat. Normaal is het met rechts aannemen en schieten of stiften. Nu moet je er omheen. Ik ben er wel op aan het trainen."

Wat er precies bij de strafschop gebeurde kon Berghuis niet zien. "Ik dacht dat het een overtreding was van Botteghin, omdat hij vrij hoog was met zijn voet", zo gaf hij aan. "Ik dacht aan een overtreding van Botteghin, maar ik werd positief verrast."


[video] Giovanni van Bronckhorst: 'Gevolgen voor Clasie en Jørgensen'


Jordy Clasie: 'Dit is een grote fout van mij'

In gesprek met Fox Sports gaf Jordy Clasie aan dat er bij hem veel emotie los kwam toen hij gewisseld werd. "Het is achteraf niet goed te praten. Zulke momenten heb ik niet vaak gehad in mijn carrière, maar vandaag gebeurde dat en dat is totaal onnodig", aldus Clasie. "Ik heb daarvoor mijn excuses richting de trainer gemaakt en zal het ook zeker nog richting de groep doen. Dit is een grote fout van mij."

Gevraagd werd aan de middenvelder wat hij dacht toen het bord met zijn rugnummer omhoog ging. "Ik had het gevoel dat we met tien man redelijk goed stonden en dan hoop je daar je steentje aan bij te dragen. Op het veld voel je wel dat het met tien man moeilijker werd, maar we hielden ons wel staande. Dan wil je dat natuurlijk zo graag mogelijk af maken. Je wil die 90 minuten vol maken", zo gaf hij aan. "Uiteindelijk is het een beslissing van de trainer op tactisch gebied. Dat hoor ik gewoon te accepteren en is een grote fout van mij."

Clasie werd geconfronteerd met de opmerking van Giovanni van Bronckhorst dat er mogelijk nog een straf zal volgen. "Als dat zo is, zal ik die accepteren", zei hij daarover.


[video] Samenvatting | Feyenoord - Heracles Almelo 2018-2019


Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Steven Berghuis ('33)
Goal
1-1 Drost ('47)
Goal
2-1 Steven Berghuis ('82, penalty)
Scheidsrechter
Kamphuis
Toeschouwers
35.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Steven Berghuis ('65)
Kaart
Heracles Almelo: Breukers ('86)
Kaart
Heracles Almelo: Dalmau ('89)
Kaart
Feyenoord: Tyrell Malacia ('90)

Opstelling Feyenoord

Sam LarssonNicolai JørgensenSteven Berghuis


Tonny Trindade de VilhenaJens ToornstraJordy Clasie


Tyrell MalaciaSven van BeekEric BotteghinCuco Martina


Kenneth Vermeer

Wissels:

'57 Bart Nieuwkoop voor Cuco Martina
'77 Robin van Persie voor Jordy Clasie


Opstelling Heracles Almelo

PetersonKuwasDos Santos


MerkelDrostOsman


CzyborraVan HintumRossmannBreukers


Blaswich

Wissels:

'58 Dalmau voor Peterson
'76 Van der Water voor Kuwas
'90 Konings voor Rossmann


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
 6 2-1 (2-0)
 5 3-1 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 3-1 (1-0)
 5 3-1 (1-0)
 5 3-1 (1-0)
10  5 3-1 (1-0)
11  5 3-1 (1-0)
12  5 3-1 (1-0)
13  5 2-0 (1-0)
14  5 3-1 (1-0)
15  5 3-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.05. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Steven Berghuis (48 -> 5,0)
2. Kenneth Vermeer (33 -> 4,0)
3. Eric Botteghin (14 -> 3,0)
4. Tyrell Malacia (6 -> 2,0)
5. Tonny Trindade de Vilhena (4 -> 0,5)
5. Niemand (4 -> 0,5)
7. Sam Larsson (2 -> 0,0)
7. Robin van Persie (2 -> 0,0)
9. Bart Nieuwkoop (1 -> 0,0)
9. Nicolai Jørgensen (1 -> 0,0)
9. Jens Toornstra (1 -> 0,0)
9. Cuco Martina (1 -> 0,0)
13. Sven van Beek (0 -> 0,0)
13. Jeremiah St. Juste (0 -> 0,0)
13. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
13. Jan-Arie Van der Heijden (0 -> 0,0)
13. Renato Tapia (0 -> 0,0)
13. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
13. Ramon Ten Hove (0 -> 0,0)
13. Dylan Vente (0 -> 0,0)
13. Jordy Wehrmann (0 -> 0,0)
13. Cheick Touré (0 -> 0,0)
13. Mo El Hankouri (0 -> 0,0)
13. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
13. Yassin Ayoub (0 -> 0,0)
13. Calvin Verdonk (0 -> 0,0)
13. Jordy Clasie (0 -> 0,0)
13. Luis Sinisterra (0 -> 0,0)
13. Wouter Burger (0 -> 0,0)
13. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
13. Joris Delle (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 jaar geleden (gewijzigd)
Was weer een niet grootse doch vermakelijke wedstrijd.
+1/-0

5 jaar geleden
Feyenoord in Europa?sorry maar dat is een lachertje om er in de eerste ronde tegen een laagvlieger eruit te knallen.
+1/-0

 
5 jaar geleden
Sowieso verwacht ik dat er komende zomer de spelersgroep grondig gerenoveerd gaat worden. Een aantal spelers zullen gaan vertrekken en de nieuwe trainer Stam zal een compleet nieuw elftal moeten gaan bouwen.

Ik denk niet dat Feyenoord ver zal komen in Europa komend seizoen, maar voor de (jonge) spelers en het gehele team zal de ervaring essentieel zijn in hun ontwikkeling.

Het zal wellicht ook helpen bij het aantrekken van nieuwe spelers. Laten we daarom hopen dat Feyenoord zich weet te plaatsen door de derde plek vast te houden.
+1/-0