Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord stelt zwaar teleur en verliest in Zwolle


Tijdstip
19 januari 2019
Stadion
MAC³PARK stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Feyenoord stelt zwaar teleur en verliest in Zwolle

Feyenoord is met een valse start begonnen aan de tweede seizoenshelft. Op het kunstgras in Zwolle werd met 3-1 van PEC verloren. Een uitslag die volkomen terecht was, omdat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst de hele wedstrijd een zeer zwakke indruk maakte. Robin van Persie maakte met een schitterende vrije trap het enige doelpunt van Feyenoord.

Vanaf de eerste minuut ging de wedstrijd alle kanten op. Beide teams kregen voldoende kansen om de score te openen. Steven Berghuis was in de beginfase het dichtst bij de openingstreffer, maar zijn inzet kon nog net van de lijn worden gered.

Halverwege de eerste helft leek PEC opeens dé uitgelezen kans te krijgen om te scoren toen Pol van Boekel floot voor een strafschop na een vermeende overtreding van Justin Bijlow. Op de beelden was echter duidelijk te zien dat er helemaal geen contact was geweest, waardoor de VAR ingreep en die beslissing werd teruggedraaid.

Een paar minuten later was het alsnog raak toen vanuit een vrije trap Bram van Polen de bal achter Bijlow kopte. Die voorsprong bleef niet lang staan, want nog geen vijf minuten later zorgde Robin van Persie met een fantastische vrije trap voor de gelijkmaker. De thuisploeg leek vervolgens de rust nog op te kunnen zoeken met een voorsprong toen Thy alleen door kon op Bijlow. In plaats van zelf te schieten, gaf hij de bal opzij richting Van Crooij, waardoor Jeremiah St. Juste er nog net tussen kon komen.

Na rust leek er opeens een compleet ander Feyenoord op het veld te staan. De ploeg maakte een heel zwakke indruk en zat er defensief heel vaak naast. Al snel kwam Zwolle verdiend op voorsprong, al gebeurde dat ook met het nodige geluk omdat de bal door Jan-Arie van der Heijden van richting werd veranderd en Bijlow daarom de bal niet meer kon keren. De doelman raakte zelfs geblesseerd bij zijn poging om de bal nog te keren, waardoor Kenneth Vermeer in de ploeg kwam.

Zwolle bleef de hele tweede helft de betere ploeg, al was Feyenoord met een schot van Sam Larsson dicht bij de gelijkmaker. Zijn schot ging via de voeten van doelman Van der Hart tegen de paal. Het leek alleen wachten tot Zwolle meer doelpunten maakte en uiteindelijk viel een kwartier voor tijd de 3-1 toen Van Beek zich liet aftroeven in de lucht en Namli alleen door kon richting Vermeer.

In blessuretijd leek Feyenoord toch nog de aansluitingstreffer te maken na een schot van Jeremiah St. Juste, maar uit de herhaling bleek dat Jens Toornstra de bal nog raakte en hij daarbij buitenspel stond. Een paar minuten daarvoor was bovendien ook nog Van der Heijden uitgevallen, waardoor Feyenoord wederom op kunstgras meerdere spelers kwijt raakte door blessures.


Jordy Clasie: 'Dit is gewoon een schande, klaar'

In gesprek met Fox Sports kreeg Jordy Clasie de vraag of hij een verklaring had voor het spel van Feyenoord. "Als je met 3-1 verliest, kun je een hele hoop gaan verklaren. Dit is gewoon een schande, klaar", aldus Clasie. "We begonnen op zich aardig en hadden over het algemeen de controle. Maar met name uit de counter werden zij gevaarlijk door ons eigen balverlies. Zij creëerden daaruit een aantal kansen, maar dat deden wij ook. Wij waren alleen in de eindfase niet scherp genoeg. De tweede helft is gewoon een drama."

Clasie ging verder: "We geven de goals in principe heel makkelijk weg. Met de beelden kun je nog alles beter zien, maar het is duidelijk dat het niet Feyenoord waardig is wat we vandaag hebben laten zien", zo gaf hij aan.

De middenvelder werd ook gevraagd wat dit zegt voor de komende week met cruciale wedstrijden tegen Fortuna Sittard en Ajax. "Ik hoop niks, maar het is natuurlijk altijd lekker als je de eerste wedstrijd wint na de winterstop. Dat geeft misschien extra vertrouwen", zei hij daarover. "Het baart geen zorgen, maar laat duidelijk zijn dat dit een probleem van ons is. We hebben heel veel wedstrijden waarin we ons niveau niet halen en dat was vandaag wederom zo."


[video] Sven van Beek over PEC Zwolle - Feyenoord (3-1): 'Tweede helft was van ons heel slecht'


Steven Berghuis: 'Voor mijn gevoel hadden we geen moment de controle'

Steven Berghuis was in gesprek teleurgesteld over hoe Feyenoord gespeeld had in de tweede helft. "We deden veel dingen niet goed. Wat moeten we denk ik terug gaan kijken", aldus Berghuis. "Voor mijn gevoel hadden we geen moment de controle. Snel balverlies, geen enkel initiatief en geen moment van druk zetten. Met de snelle 2-1 breng je jezelf in de problemen."

De aanvaller wilde niet de schuld bij de defensie leggen. "Misschien moeten wij daarin ook meer helpen. Je doet het altijd samen", zo gaf hij aan. "Als je een wedstrijd niet scoort, ligt dat ook niet alleen aan de aanvallers. Het heeft allemaal met elkaar te maken. Een paar keer konden we er wel doorheen spelen, maar laten we dat na. Daardoor geven we Zwolle toch het geloof dat het lukt. Het zag er bij Zwolle heel goed uit. Ik kan niets anders zeggen, verdiend."

Berghuis kreeg de vraag of hij de reacties snapt dat er na iedere wedstrijd van Feyenoord hetzelfde riedeltje wordt verteld. "Ik heb geen cassettebandje die ik afspeel. Ik zeg gewoon hoe ik het ervaren heb en gevoeld", zei hij daarover. "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid pakken en kijken wat hij niet goed heeft gedaan. Woensdag moeten we dat gaan herstellen. Meer zit er niet op."


[video] Jordy Clasie na PEC Zwolle-Feyenoord (3-1): 'Iedereen moet naar zichzelf gaan kijken'


Giovanni van Bronckhorst: 'We raken de tweede helft de controle over de wedstrijd kwijt'

Volgens Giovanni van Bronckhorst ging het bij Feyenoord mis met hoe er begonnen werd aan de tweede helft. "We raken daar de controle over de wedstrijd kwijt en er komt onrust over de ploeg. Dat zag je eigenlijk de hele tweede helft", aldus Van Bronckhorst in gesprek met Fox Sports. "De manier hoe wij de eerste helft begonnen ten opzichte van de tweede helft is een verschil. We starten de wedstrijd goed en hebben de controle. Het is dan wachten op de goal en je krijgt met Steven een grote kans, Je komt dan achter, maar je herstelt je ook met een mooie vrije trap van Robin. De tweede helft hebben we niet in de wedstrijd gezeten."

Een verklaring voor de slechte tweede helft had hij niet. "De eerste helft is gespeeld en je moet je opladen voor de tweede helft. PEC doet niet veel anders, maar wij waren gewoon minder. Dan kom je vandaag in de problemen", zo gaf hij aan.

Van Bronckhorst was niet te spreken over zijn verdediging. "Dat was vandaag niet het niveau wat we moeten hebben. We hebben vandaag te veel kansen weggegeven in een wedstrijd zoals deze. Daarom brengen we onszelf in de problemen", zei hij daarover.

In de studio van Fox Sports werd over Jeremiah St. Juste gezegd dat hij de meest ongeïnteresseerde speler op het veld was. Dat gevoel was er bij Van Bronckhorst ook. "Met name in de tweede helft. Aan onze rechterkant zijn we vaak in de problemen gekomen", aldus de trainer van Feyenoord. "Dat bedoel ik met alertheid. Ten koste van alles weer terug komen in je positie. Dat was de tweede helft ondermaats. We hadden verder geen smaken voor die positie, dus wisselen kon niet."

Van Bronckhorst zag bovendien twee spelers geblesseerd uitvallen. "Met Justin Bijlow staat het er niet goed voor. Hij wil een bal pakken bij de ballenjongen en voelt iets in zijn voet. Dat ziet er niet goed uit", zo gaf hij aan. "Jan-Arie van der Heijden kreeg een hoestaanval in de rust en dat werd steeds erger in de tweede helft, waardoor hij er af moest. Ik verwacht niet dat dat ernstig is."


'Feyenoord vreest voor gebroken middenvoetsbeentje Justin Bijlow'

Feyenoord lijkt het voorlopig te moeten doen zonder Justin Bijlow. De doelman viel tegen PEC Zwolle geblesseerd uit en Feyenoord vreest dat hij zijn middenvoetsbeentje gebroken heeft, zo meldt Mikous Gouka van het Algemeen Dagblad. Bijlow werd in Zwolle al vervangen door Kenneth Vermeer en hij lijkt de komende weken het doel van Feyenoord te moeten gaan verdedigen.


[video] Giovanni van Bronckhorst teleurgesteld na PEC Zwolle-Feyenoord: 'Niet attent en alert'


Robin van Persie: ' Als je zo speelt als na rust, krijg je het tegen iedereen moeilijk'

Robin van Persie was in gesprek met De Telegraaf niet te spreken over de wedstrijd van Feyenoord. "PEC verdient ook de complimenten, maar wij waren te slordig. We zullen hier kritisch naar moeten kijken. Het is wat het is. Als je zo speelt als na rust, krijg je het tegen iedereen moeilijk", aldus Van Persie.

De aanvoerder werd zelf na zeventig minuten gewisseld met oog op het programma van komende week. "Het was geen discussie of ik hier wel of niet zou starten. Het streven is wel om deze week drie keer te spelen", zo gaf hij aan.

Feyenoord kan zich nu vol richten op het prolongeren van de winst van de TOTO KNVB Beker. "De wedstrijd tegen Fortuna is nu het belangrijkste. Ik wil het nu niet belangrijker maken dan anders. Een club als Feyenoord moet altijd winnen", zei hij daarover. "En ja, nu laat de buitenwereld er allerlei verhalen op los. Dat mag ook, dat is de rolverdeling. Voor ons is het duidelijk. Woensdag hebben we gewoon weer een kans. Daar moeten we vol voor gaan."


Peter Boeve: 'Jeremiah St. Juste stapelde als rechtsback fout op fout'

Namens De Telegraaf was Peter Boeve aanwezig in Zwolle als rapporteur. Hij was vooral niet te spreken over het spel van Jeremiah St. Juste. "St. Juste stapelde als rechtsback fout op fout en had totaal geen grip op de wedstrijd. Hij hief meermaals buitenspel op en maakte de overtreding waar uiteindelijk de 1-0 uit voort kwam. Bij de tweede treffer van PEC Zwolle stond hij ook slecht te dekken", aldus Boeve. "Ik weet niet wat hij allemaal aan het doen was. Het ziet er soms best leuk uit wanneer hij een fout van zichzelf op knappe wijze herstelt, maar je kunt die fout beter helemaal niet maken."

Ook Justin Bijlow speelde volgens Boeve geen goede wedstrijd. "In mijn optiek gaat hij bij de eerste twee tegentreffers van Feyenoord niet vrijuit. Bovendien veroorzaakte hij na 22 minuten spelen bijna een strafschop", zo geeft hij aan. "De VAR toonde weliswaar aan dat Bijlow zijn tegenstander Vito van Crooy niet raakte, maar hij was wel te laat bij de bal. Ik heb hem een 5 gegeven, maar eigenlijk had hij dat cijfer misschien niet eens verdiend."

Bij Feyenoord zouden Tonny Vilhena en Jordy Clasie de kar moeten trekken op het middenveld. Het verbaast Boeve al niet meer dat Clasie dat niet lukt. "Ik zie in hem dit seizoen totaal geen meerwaarde voor Feyenoord", zegt hij daarover. "Een speler die wordt gehuurd van een andere club moet echt iets extra’s brengen. Dat is bij Clasie niet het geval. We kunnen stellen dat het middenveld van Feyenoord – met name in de tweede helft – door het ijs is gezakt."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 3-1 (1-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Van Polen ('30)
Goal
1-1 Robin van Persie ('34)
Goal
2-1 Van Crooij ('56)
Goal
3-1 Namli ('76)
Scheidsrechter
Van Boekel
Toeschouwers
13.850 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
PEC Zwolle: Van Polen ('66)
Kaart
Feyenoord: Jordy Clasie ('85)

Opstelling Feyenoord

Sam LarssonNicolai JørgensenSteven Berghuis


Tonny Trindade de VilhenaRobin van PersieJordy Clasie


Calvin VerdonkJan-Arie Van der HeijdenSven van BeekJeremiah St. Juste


Justin Bijlow

Wissels:

'61 Kenneth Vermeer voor Justin Bijlow
'70 Jens Toornstra voor Robin van Persie
'83 Eric Botteghin voor Jan-Arie Van der Heijden


Opstelling PEC Zwolle

Van DuinenThyVan Crooij


ClementBouyNamli


PaalVan PolenLamLigeon


Van der Hart

Wissels:

'75 Elbers voor Van Crooij
'79 Dekker voor Clement
'87 Leemans voor Bouy


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-1 (1-1)
 3 2-1 (1-0)
 2 1-3 (1-1)
 2 1-3 (1-1)
 2 2-3 (1-1)
 2 1-2 (1-1)
 2 1-2 (1-1)
 2 2-2 (1-1)
 2 1-3 (1-1)
10  2 1-2 (1-1)
11  2 1-3 (1-1)
12  2 1-3 (1-1)
13  2 1-3 (1-1)
14  2 1-3 (1-1)
15  2 1-2 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 2.43. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Niemand (31 -> 5,0)
2. Robin van Persie (20 -> 4,0)
3. Kenneth Vermeer (7 -> 3,0)
4. Tonny Trindade de Vilhena (6 -> 2,0)
5. Cheick Touré (2 -> 0,5)
5. Jordy Clasie (2 -> 0,5)
7. Jordy Wehrmann (1 -> 0,0)
8. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
8. Sven van Beek (0 -> 0,0)
8. Jeremiah St. Juste (0 -> 0,0)
8. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
8. Jan-Arie Van der Heijden (0 -> 0,0)
8. Nicolai Jørgensen (0 -> 0,0)
8. Sam Larsson (0 -> 0,0)
8. Steven Berghuis (0 -> 0,0)
8. Renato Tapia (0 -> 0,0)
8. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
8. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
8. Ramon Ten Hove (0 -> 0,0)
8. Eric Botteghin (0 -> 0,0)
8. Dylan Vente (0 -> 0,0)
8. Tyrell Malacia (0 -> 0,0)
8. Mo El Hankouri (0 -> 0,0)
8. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
8. Yassin Ayoub (0 -> 0,0)
8. Calvin Verdonk (0 -> 0,0)
8. Luis Sinisterra (0 -> 0,0)
8. Wouter Burger (0 -> 0,0)
8. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
8. Joris Delle (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.