Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord na vroege rode kaart kansloos in Amsterdam


Tijdstip
28 oktober 2018
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Feyenoord na vroege rode kaart kansloos in Amsterdam

Feyenoord heeft in Amsterdam een flinke nederlaag moeten slikken. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst met 3-0 onderuit. Na een paar minuten stond Feyenoord al met tien man door een rode kaart van Jeremiah St. Juste en halverwege de eerste helft zorgde Justin Bijlow met een enorme blunder voor de 1-0. De doelman ging ook niet vrijuit bij de 2-0 van Ziyech, terwijl na rust Tadic ook nog wist te scoren.

Feyenoord begon fel aan de wedstrijd en ging de duels stevig in. Jens Toornstra en Jeremiah St. Juste kregen na een paar minuten al de gele kaart, maar na tussenkomst van de VAR werd de gele kaart van de verdediger omgedraaid naar een volkomen terechte rode kaart. Het idee wat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst had kon in de zesde minuut dan ook direct in de prullenbak.

Er ontstond een eenrichtingsverkeer richting het doel van Justin Bijlow, al werd Ajax nauwelijks echt gevaarlijk voor het doel. Het waren met name afstandsschoten die geproduceerd werden, maar ook die wisten weinig gevaar te stichten.

Dat leek ook te gelden voor een slap schot van Frenkie de Jong. Justin Bijlow ging echter enorm in de fout en liet de bal door zijn benen schieten. De doelman leek de bal nog net te kunnen keren voor de doellijn, maar werd door Kasper Dolberg aangetikt, zodat de bal voorbij de doellijn dwarrelde. Het leek op een overduidelijke overtreding, maar de VAR greep nu niet in.

Feyenoord leek de kluts helemaal kwijt en kwam totaal niet aan voetballen toe. Ajax leek simpel door te kunnen gaan in de jacht op doelpunten. Het was ook veelzeggend dat het eerste schot op doel van Feyenoord pas in de 43e minuut viel te noteren toen een schitterend afstandsschot van Steven Berghuis door Onana nog net kon worden overgetikt. Een paar minuten daarvoor was de 2-0 echter al gevallen via Ziyech, waarbij Bijlow opnieuw niet vrijuit leek te gaan.

Na rust ontstond een voor de neutrale kijker erg saaie wedstrijd. Ajax leek niet meer te willen voetballen en Feyenoord kon niet. In tegenstelling tot de eerste helft kwam het na rust wel vaker voor het doel, maar de ploeg wist nauwelijks echt gevaarlijk te worden. Dat Ajax tien minuten voor tijd nog de 3-0 maakte was puur voor de statistieken, al zag Bijlow er ook daar wederom niet goed uit. Het klasseverschil tussen beide ploegen was echter enorm, mede door de zeer vroege rode kaart van St. Juste.


Kies nu jouw Man van de Wedstrijd!

Wie vond jij tegen Ajax de beste Feyenoorder? Ga naar Man van de Wedstrijd en breng ook jouw stem uit!


Jordy Clasie: 'Na die rode kaart was het geen wedstrijd meer en was het heel moeilijk'

In gesprek met Fox Sports gaf Jordy Clasie aan dat er in het eerste kwartier een hele boel dingen gebeurd waren. "We begonnen heel scherp en heel agressief, zoals we hadden afgesproken. De eerste drie overtredingen waren twee kaarten, waarvan één rood", aldus de middenvelder. "Ons plan was om zo lang mogelijk en zo veel mogelijk druk te zetten. We beginnen gelijk scherp, aan de bal waren we vast. Maar na die rode kaart was het geen wedstrijd meer en was het heel moeilijk."

Over de rode kaart wilde Clasie niets zeggen. "Ik heb het nog niet terug gezien. Ik wil het eerst terug zien voordat ik een reactie geeft", zo gaf hij aan. "Natuurlijk heb ik wel wat gezien. Maar vanaf dertig meter kan ik niet zien hoe zijn voet er tegenaan gaat en of hij hem laat staan. Als het rood is, is het een rode kaart. We hadden afgesproken om zolang mogelijk met elf man te staan. Zo scherp mogelijk en ook met het koppie erbij. Dat hebben we niet goed gedaan."

Ook over de eerste goal wilde de middenvelder weinig kwijt. "Toevallig zag ik in de rust op het scherm dat er contact was. Maar goed, dat is allemaal discussiëren achteraf. Dat is iets voor de VAR om daar reactie op te geven", zo zei hij. "Ik weet niet of het een overtreding was of niet."

De ploeg gaf het niet op toen de rode kaart viel. "Je probeert zo compact mogelijk te blijven en bij fases er uit te komen. In de eerste helft zijn we er een paar keer uit geweest, maar waren we net niet scherp genoeg", aldus Clasie. "Dat is jammer, want met een gelukje kun je misschien ergens een goaltje pikken en zo in de wedstrijd komen. Maar na een paar minuten was het al een moeilijk verhaal."


Giovanni van Bronckhorst: 'De rode kaart kost je de wedstrijd'

Door de nederlaag tegen Ajax stond Giovanni van Bronckhorst met een slecht gevoel Fox Sports te woord. "Dat is het enige wat telt in het voetbal. Dus ik ben teleurgesteld in het resultaat", aldus de trainer van Feyenoord. "We begonnen heel goed aan de wedstrijd. We hadden een goed gevoel over de eerste minuten en er was niks aan de hand. Dan komt die rode kaart en dan moet je dat goede gevoel en je plan na zes minuten in de prullenbak gooien."

Van Bronckhorst was boos over de rode kaart van Jeremiah St. Juste. "Ik ben boos ja. Je kan niet in topwedstrijden met tien man komen staan. Dat mag je niet overkomen", zo gaf hij aan. "Dat is ons na zes minuten al over komen. Dan weet je dat het een heel moeilijke wedstrijd wordt. Zeker hier tegen Ajax."

Over de 1-0 kon hij zich niet uitspreken. "Ik heb die goal gezien. Ik hoorde later dat er wellicht een overtreding was in tweede situatie. Maar we hebben een VAR die alles ziet en de beslissing is aan hun", zei hij daarover. "Er is denk ik wel contact. Het blijft natuurlijk de VAR. Het blijft een beslissing van de scheidsrechter. Daar heb je je aan te houden."

Van Bronckhorst zag echter ook positieve punten bij zijn ploeg. "Met name in de tweede helft stonden we er als team met tien man. Hoe moeilijk dat ook is hier met tien man, dat hebben we goed gedaan", aldus de trainer. "Alleen de rode kaart kost je de wedstrijd en dat mag niet gebeuren. Ik ga sowieso met Jerry praten."


Justin Bijlow: 'Als hij mij niet raakt, had ik hem voor de lijn vast'

Justin Bijlow vond in gesprek met Fox Sports dat de 1-0 niet had mogen tellen, al ging hij zelf ook niet vrijuit. "Die bal mag sowieso nooit door mijn benen heen gaan. Daar begint het bij", zo gaf hij aan. "Wat er daarna gebeurd... Mijn arm ging opeens naar voren en ik heb wat beelden gezien. Als hij mij niet raakt, had ik hem voor de lijn vast. Als de VAR daarvoor is en hij maakt een overtreding, moet er voor gefloten worden."

Voor de doelman was het niet moeilijk om zich te herpakken. "Dat gebeurde gelijk. Dat moet in het voetbal", aldus Bijlow. "Je moet het wel wissen, want anders blijft het er in hangen en gaan de volgende twee ballen er waarschijnlijk ook in. Je moet je wel herpakken."


Robin van Persie: 'Het is vreemd dat vier, vijf scheidsrechters dit niet zien'

Robin van Persie kreeg in gesprek met Fox Sports de vraag of Feyenoord had laten zien dat ze niet bang waren voor Ajax. "Dat denk ik wel. Zeker tot en met de rode kaart. We hadden een goed plan en daar hebben we de afgelopen dagen op getraind", zo gaf hij aan. "Het is maar heel kort, maar in de eerste minuten stond het heel goed en hadden we een heel goed gevoel over wat we deden. Dan heb je dat moment met de rode kaart en dat veranderd de hele wedstrijd."

Over de rode kaart was Van Persie duidelijk. "Het was rood. Ik heb het net terug gezien. Dat is jammer voor hem en voor ons", zo gaf hij aan. "We stonden heel goed, het geloof was er echt. Ons plan was prima. Iedereen was ook bezig met elkaar. Elke ingooi vast zetten, heel hoog druk zetten. Dat was ons idee, om dat heel lang vol te houden. Die rode kaart was een flinke domper."

De 1-0 had volgens de aanvoerder ook nooit mogen tellen. "Dat moment heb ik ook net terug gezien. Hij had zeker een hand op de bal en kreeg toen een tik van Dolberg. Eigenlijk mag dat in mijn ogen geen goal zijn", zei hij daarover. "In de tweede helft hadden we ook een moment met een handsbal van hun linksback. Dat begrijp ik niet. Je hebt die VAR-mensen, je hebt vier, vijf scheidsrechters en die zien dat niet. Dat vind ik vreemd."


Björn Kuipers: 'Ik steun de beslissing om het doelpunt goed te keuren'

Björn Kuipers ging in gesprek met Fox Sports in op enkele momenten tijdens de wedstrijd. Zo twijfelde hij bij Jens Toornstra even of geel de juiste kleur was. "Ik twijfelde nog even tussen geel en rood, maar ik vond dat de intensiteit en de snelheid te laag was", aldus de scheidsrechter. "Hij zet hem achter op zijn kuit neer. Je ziet ook het verschil met de rode kaart van St. Juste, die snelheid was veel hoger en die intensiteit was ook veel hoger. Daarom ook het verschil tussen beide overtredingen."

Kuipers gaf echter eerst steeds geel. "Het gebeurde vlak voor mijn assistent. Hij zei direct 'geel, je moet twijfelen over rood'. Ik kon het niet zien. Er zat een been tussen, dus was het voor mij moeilijk waar te nemen", zo gaf hij aan. Uiteindelijk word het gecheckt door de VAR en word ik naar de zijkant geroepen door Danny Makkelie. Ik ga kijken en ik vond het een rode kaart."

De scheidsrechter was van mening dat de 1-0 gewoon terecht werd goedgekeurd. "Bijlow verliest de bal en hij gaat richting de doellijn. Hij probeert hem nog tegen te houden, maar dat lukt niet. Die bal gaat over de doellijn. Mijn assistent staat op de achterlijn en ziet de bal over de doellijn gaan, dus doelpunt", zo gaf hij aan. "Dolberg raakt de bal niet. Het is een hele lichte schamp wat je ziet en je moet je afvragen of hij door dit lichte schampje die bal over de doellijn krijgt. Verliest hij door dit lichte schampje de bal?"

Kuipers ging verder: "Ieder doelpunt en iedere rode kaart wordt gecheckt door de VAR. Dit is ook gecheckt en als ik de beelden zie, steun ik de beslissing om het doelpunt goed te keuren. Danny heeft het van meerdere kanten bekeken en vindt het geen duidelijke overtreding, geen duidelijke fout. En dat vind ik ook niet."


[video] Toornstra: 'We hebben er alles aan gedaan'


[video] Van der Heijden over Ajax-Feyenoord: 'We beginnen nog goed'


[video] Toornstra over Ajax-Feyenoord: 'Na de rode kaart was het klaar'


[video] 'Gio' over Ajax-Feyenoord: 'Ik neem het St. Juste wel kwalijk'


Nicolai Jørgensen: 'Wat Jeremiah deed, noem ik daarom eerder overexcitement'

In gesprek met De Telegraaf gaf Nicolai Jørgensen aan dat hij Jeremiah St. Juste niets verwijtte. "Niemand hoeft Jeremiah nu dingen te verwijten, hij weet zelf het beste wat hij heeft gedaan", aldus de Deen. "Geen enkele speler doet zoiets met opzet. Hoe hij precies zijn voet zette, heb ik niet gezien. Ik liep aan de andere kant van het veld toen het gebeurde."

De spits was het niet eens met de opmerking dat de ploeg met totaal verkeerde agressie aan de wedstrijd begon. "Wij wilden echt iets laten zien hier als team, omdat we er als spelers van overtuigd zijn dat we met deze groep een hoog niveau kunnen halen. Wat Jeremiah deed, noem ik daarom eerder overexcitement", zo gaf hij aan. "Het was zonde voor het verdere verloop van de wedstrijd. Je moet als ploeg 85 minuten met tien man gaan buffelen en ook het publiek wil een wedstrijd van elf tegen elf."


Jens Toornstra: 'Ik zal echt nooit bewust een speler raken'

Jens Toornstra gaf in gesprek met De Telegraaf aan geen enkele opzet te hebben bij de overtreding op Frenkie de Jong na twee minuten. "Nee, joh! Ik heb nog nooit iemand geschopt. Ik zal echt nooit bewust een speler raken", aldus de middenvelder. "Ik zei meteen ’sorry’ tegen Frenkie. ’Sorry, ik ben te laat’. Dat accepteerde hij meteen."

Toornstra vond niet dat Feyenoord opgefokt aan de wedstrijd begon. "Dat was niet het geval. Wij wilden op een normale manier agressie tonen", zo gaf hij aan. "We wilden Ajax bij vlagen onder druk zetten. Zo begonnen we ook, we wilden zelf ook voetballen. Maar ons hele plan kon na vijf minuten de prullenbak in."


Willem van Hanegem: 'Kuipers gedraagt zich als Koning Kuipers en fluit toch gewoon zijn eigen wedstrijd'

In zijn column in het Algemeen Dagblad is Willem van Hanegem vooral kritisch over scheidsrechter Björn Kuipers. "Kuipers gedraagt zich als Koning Kuipers en fluit toch gewoon zijn eigen wedstrijd. Onlangs had hij een week nodig om in te kunnen zien dat hij NAC tegen FC Utrecht zwaar had benadeeld met een belachelijke strafschop. Ik hoop dat hij nu sneller durft toe te geven dat hij maar wat doet", aldus Van Hanegem.

Volgens het clubicoon van Feyenoord ontsnapte Jens Toornstra wel aan rood. "Die schop na een paar minuten op de kuit van Frenkie de Jong was in mijn ogen nog erger dan de overtreding van St. Juste. Maar daar greep de VAR niet in en bij St. Juste dus wel. Dat was het enige verschil", zo geeft hij aan. "En bij de openingstreffer van Ajax vonden ze het in Zeist met al hun schermen en televisiebeelden ook allemaal maar prima. Maar Kasper Dolberg gaf toch gewoon een tik tegen de arm van Justin Bijlow?"

In de ogen van Van Hanegem ging Kuipers geregeld in de fout. "Toornstra ontsnapte dus aan rood. De 1-0 was een overtreding. Kuipers zag wel een schwalbe van Tadic, maar gaf geen gele kaart. Tagliafico maakte hands bij een bal van Tonny Vilhena, maar geen strafschop voor Feyenoord. Noussair Mazraoui kreeg na zijn handsbal geen tweede gele kaart en niemand weet waarom. Alleen Koning Kuipers", zegt De Kromme.

Van Hanegem gaat verder: "En de spelers van Feyenoord die geen geel kregen, waar ze dat wel verdienden, moesten als kleine kinderen bij Kuipers komen. Hij behandelde volwassen mannen als kleuters. Persoonlijk had ik veel liever geel gekregen dan zo voor joker te worden gezet door iemand die er zelf helemaal niks van bakte. Koning Kuipers begint mij behoorlijk te irriteren."

Feyenoord mag zich echter ook nergens achter verschuilen. "Ajax was gisteren niet eens goed, ze deden het zelfs rustig aan. Feyenoord is in oktober al klaar met de competitie", aldus Van Hanegem. "Nu zullen de positivo's wel weer roepen dat de beker ook een mooie prijs is. Maar in de Kuip zullen ze zo langzamerhand toch eens moeten gaan nadenken over hoe het verder moet. En met welke mensen aan het roer."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 3-0 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 De Jong ('22)
Goal
2-0 Ziyech ('41)
Goal
3-0 Tadic ('80)
Scheidsrechter
Kuipers
Toeschouwers
53.720 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Jens Toornstra ('3)
Kaart
Feyenoord: Jeremiah St. Juste ('6)
Kaart
Feyenoord: Steven Berghuis ('14)
Kaart
Ajax: Mazraoui ('50)

Opstelling Feyenoord

Nicolai JørgensenRobin van PersieSteven Berghuis


Tonny Trindade de VilhenaJens ToornstraJordy Clasie


Calvin VerdonkJan-Arie Van der HeijdenEric BotteghinJeremiah St. Juste


Justin Bijlow

Wissels:

'46 Bart Nieuwkoop voor Robin van Persie
'66 Sam Larsson voor Jens Toornstra
'82 Dylan Vente voor Nicolai Jørgensen


Opstelling Ajax

TadicDolbergZiyech


De JongVan de BeekSchöne


TagliaficoBlindDe LigtMazraoui


Onana

Wissels:

'46 Neres voor Schöne
'64 Huntelaar voor Dolberg
'85 De Wit voor Van de Beek


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 4 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 3-0 (2-0)
 7 3-0 (2-0)
 7 3-0 (2-0)
 7 3-0 (2-0)
 6 3-0 (1-0)
 6 3-0 (1-0)
 6 3-0 (1-0)
 6 3-0 (1-0)
 6 3-0 (1-0)
10  6 3-0 (1-0)
11  6 3-0 (1-0)
12  5 4-0 (2-0)
13  5 4-0 (2-0)
14  5 5-0 (2-0)
15  5 4-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.73. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Niemand (20 -> 5,0)
2. Eric Botteghin (17 -> 4,0)
3. Nicolai Jørgensen (15 -> 2,5)
3. Jordy Clasie (15 -> 2,5)
5. Robin van Persie (13 -> 1,0)
6. Tonny Trindade de Vilhena (8 -> 0,0)
7. Jan-Arie Van der Heijden (7 -> 0,0)
7. Sam Larsson (7 -> 0,0)
9. Steven Berghuis (5 -> 0,0)
10. Bart Nieuwkoop (4 -> 0,0)
11. Justin Bijlow (3 -> 0,0)
11. Kenneth Vermeer (3 -> 0,0)
11. Calvin Verdonk (3 -> 0,0)
14. Jens Toornstra (2 -> 0,0)
14. Yassin Ayoub (2 -> 0,0)
16. Jeremiah St. Juste (1 -> 0,0)
16. Dylan Vente (1 -> 0,0)
16. Luis Sinisterra (1 -> 0,0)
19. Sven van Beek (0 -> 0,0)
19. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
19. Jean-Paul Boëtius (0 -> 0,0)
19. Karim El Ahmadi (0 -> 0,0)
19. Bilal Başacıkoğlu (0 -> 0,0)
19. Kevin Diks (0 -> 0,0)
19. Renato Tapia (0 -> 0,0)
19. Sofyan Amrabat (0 -> 0,0)
19. Brad Jones (0 -> 0,0)
19. Ramon Ten Hove (0 -> 0,0)
19. Wessel Dammers (0 -> 0,0)
19. Tyrell Malacia (0 -> 0,0)
19. Emil Hansson (0 -> 0,0)
19. Jordy Wehrmann (0 -> 0,0)
19. Gustavo Hamer (0 -> 0,0)
19. Cheick Touré (0 -> 0,0)
19. Mo El Hankouri (0 -> 0,0)
19. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
19. Wouter Burger (0 -> 0,0)
19. Orkun Kükcü (0 -> 0,0)
19. Joris Delle (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.