Pijnlijke 1-4 nederlaag in De Kuip tegen Vitesse

11 mei 2015
-
-

Feyenoord heeft maandagavond een even pijnlijke als kansloze nederlaag geleden. Tegen Vitesse werd het in De Kuip 1-4. Ondanks dat Feyenoord te klagen had over scheidsrechter Kuipers was er op de nederlaag weinig af te dingen.

Feyenoord kon het in de openingsfase van de wedstrijd totaal niet bolwerken tegen Vitesse. De tegenstander was voetballend veel beter en Feyenoord kon daar veel te weinig tegenover zetten. Het was Qazaishvili die de score opende met een boogbal van afstand over Vermeer heen. Vervolgens werd het nog erger toen Van der Heijden, na buitenspel gestaan te hebben, profiteerde van verkeerd terugkoppen van Van Beek. In de slotfase van de eerste helft deed Feyenoord iets terug via Toornstra. Die kapte zijn tegenstander uit en schoot vervolgens hard in het dak van het doel. Nog voor rust vergrootte Vitesse echter de score. Een makkelijk gegeven vrije trap leidde uiteindelijk tot een rebound van Achenteh en de 1-3.

In de tweede helft wist Feyenoord zich iets te herstellen. Vitesse bleef echter kansen krijgen om de score verder op te voeren. Nadat Kuipers afzag van een penalty voor hands en de 2-3 van Kazim werd afgekeurd vanwege duwen, was het Vitesse dat via Labyad naar de beslissende 1-4 counterde.

Feyenoord laat het op de laatste wedstrijd uit bij PEC Zwolle aankomen

Feyenoord laat de strijd om de derde plaats en het ontlopen van de play-offs aankomen op de laatste wedstrijd. In de laatste vier duels wist Feyenoord slechts twee punten te vergaren. Ondanks dat heeft Feyenoord het nog steeds in eigen hand. Er zal dan wel gewonnen moeten worden van PEC Zwolle.

Clasie: 'eerste wedstrijd dat wij echt zijn weggespeeld'

Aanvoerder Jordy Clasie moest direct na het laatste fluitsignaal voor de camera van Fox Sports beamen dat zijn ploeg kansloos was tegen Vitesse. 'Het is volgens mij de eerste wedstrijd met Feyenoord dat wij echt zijn weggespeeld. We hadden geen kans in eerste helft. Vervolgens liepen we achter de feiten aan. Vitesse dwong veel meer af, we slaagden er niet in om hun voetballend vermogen te bestrijden. We zullen de hoop moeten houden en als team bij elkaar blijven.'

Dat het de laatste wedstrijd van Clasie in De Kuip kan zijn geweest, daar was hij naar eigen zeggen geen moment mee bezig. 'Mijn laatste thuisduel? Misschien wel. Maar ik wil me nu niet bezig houden met randzaken. Alle focus moet nu op het spel en het resultaat. We hebben het daar moeilijk genoeg mee.'

Opstootje in catacomben van De Kuip

Feyenoord - Vitesse werd afgesloten met een opstootje in de catacomben. Kazim en Labyad waren daarbij het middelpunt. Het tweetal had op het veld al enkele malen woorden. Labyad gaf na afloop voor de pers aan dat hij een klap op zijn hoofd heeft gekregen van Kazim. De spits van Feyenoord, Immers, El Ahmadi en Clasie zijn na afloop niet beschikbaar voor de media voor commentaar, zo meldt Feyenoord.

Karsdorp: 'op alle fronten afgetroefd'

Aangeslagen en met gebogen hoofd stapte Rick Karsdorp maandagavond uit de kleedkamer in De Kuip, waar Feyenoord zojuist een dikke nederlaag had moeten slikken tegen Vitesse. Het verlies (1-4) was extra pijnlijk, aangezien de ploeg van trainer Fred Rutten daardoor verzuimde om Europees voetbal definitief veilig te stellen. ‘Dit is heel zuur’, zo klonk de eerste reactie van Karsdorp na de grote deceptie tegen de Arnhemmers.

In het Rotterdamse kamp werd de afgelopen dagen vol goede moed toegeleefd naar de thuiswedstrijd tegen Vitesse, die werd omschreven als een finale. ‘En finales wil je winnen, daarom is het extra pijnlijk dat we in zo’n wedstrijd met lege handen achterblijven’, stelde Karsdorp, die maandag opnieuw als rechtervleugelverdediger mocht opdraven. Dat hijzelf zeker niet slecht voor de dag kwam, was iets waar hij na afloop niet bij stil wenste te staan. ‘Na zo’n uitslag kan ik niet tevreden zijn.’

Volgens Karsdorp ging het al vroeg in de wedstrijd mis voor Feyenoord. ‘We hadden geen grip op de tegenstander en lieten onszelf op alle fronten aftroeven’, blikte hij terug. ‘Kort voor rust leken we dankzij het doelpunt van Jens Toornstra terug in de wedstrijd te komen, maar even later lag de bal er bij ons alweer in. Wat er precies fout ging, moeten we als team gaan bespreken. Duidelijk is dat het beter moet, want de resultaten zijn al een paar weken niet goed.’

Hoewel de klap van de nederlaag tegen Vitesse hard aankwam in De Kuip, heeft Feyenoord plaatsing voor Europees voetbal nog altijd in eigen hand. De ploeg moet volgende week in de laatste speelronde van het seizoen winnen van PEC Zwolle, iets wat volgens Karsdorp zeker mogelijk is. ‘Daar heb ik alle vertrouwen in en dat vertrouwen moeten we als team ook uitstralen. Volgende week wacht ons opnieuw een finale en die moeten we hoe dan ook winnen.’

Rutten: 'vanaf de eerste helft de slag verloren'

Feyenoord slaagde er maandagavond in eigen huis niet in om de derde plaats in de competitie veilig te stellen. Door de 1-4 nederlaag tegen Vitesse moet Feyenoord volgende week winnen van PEC Zwolle om zich direct te plaatsen voor Europees voetbal. ‘Het is dus zaak om de kop richting zondag te krijgen’, zei Fred Rutten na afloop van het duel met Vitesse. ‘Ik denk dat we daar wel even voor nodig hebben. We zullen eerst deze wedstrijd moeten verwerken.’
Rutten zag dat zijn elftal met name voor rust Vitesse te veel ruimte gaf op het middenveld. ‘Achterin durfden we niet door te sluiten, waardoor de ruimtes te groot werden. Als het elftal niet goed staat, krijg je op het veld het gevoel dat je overal te laat bent. De tweede helft hebben we dat gekeerd, toen zag het er heel anders uit.’

De 1-4 tegen Vitesse betekende voor Feyenoord de tweede nederlaag in De Kuip op rij. ‘Dat hoort niet bij Feyenoord en het mag ook niet’, zei Rutten. De trainer vond desondanks dat er weinig af te dingen was op het puntenverlies voor zijn ploeg. ‘Dit was een terechte nederlaag. Vanaf de eerste helft hebben we slag verloren.’

Feyenoord in Beeld: Fotoverslag 103 foto's Feyenoord - Vitesse

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  2 2-3 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 2.83. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.