28 augustus 2014
-
Europa League
-

Feyenoord heeft zich na een bizarre wedstrijd uiteindelijk in extremis weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Europa League. Feyenoord gaf een 3-0 zege helemaal weg, maar wist via een doelpunt in de 93ste minuut van Manu alsnog aan het langste eind te trekken.

In de openingsfase kreeg Mitchell Te Vrede diverse kansen op de openingstreffer. Bij de derde was het raak. Nadat Malinovskji op de lat schoot, was het vervolgens Ruben Schaken die Feyenoord in veilige haven leek te schieten met de 2-0. Via een mislukt schot na een assist van Kongolo was de 2-0 een feit. Vlak na rust leek Bilyj de wedstrijd te beslissen door de bal in eigen doel te werken.

Zelfs met 3-0 was Feyenoord echter niet veilig. Malinobskji maakte uit het niets de 3-1. Ondanks de ruime voorsprong raakte de ploeg vervolgens de weg kwijt. Bilyj bracht Zorya weer terug in de race door nu op het goede doel te koppen, 3-2. Feyenoord kon de bal niet meer vastpakken en zag de Europese droom in de 80ste minuut uiteenspatten na een afstandschot van Malinovskj: 3-3.

Weinigen gaven nog iets voor de kansen voor het wankele Feyenoord. De ploeg rechtte echter met de laatste krachten de rug en ging wanhopig op zoek naar de gelijkmaker. Het was invaller Elvis Manu, in de 84ste minuut ingebracht, die door de verdediging van Zorya slalomde en de bal in de 9ste minuut binnenschoot: 4-3. De Kuip stond op zijn grondvesten te trillen.

[Foto] Ontlading bij directie na 4-3

[Foto] Ontlading bij matchwinnaar Elvis Manu

Vierde man wisselt Mathijsen ipv Kongolo

Zes minuten voor tijd had Fred Rutten zijn gouden wissel door Manu in te brengen. Hij wilde hem echter inbrengen voor Terence Kongolo. Volgens de Feyenoord coach ging de vierde man in de fout door Joris Mathijsen eruit te halen. 'Omdat we haast hadden en ik geen seconde wilde verliezen, heb ik er maar geen stampij van gemaakt en het laten gebeuren,' zo gaf Fred Rutten na afloop aan.

Manu: 'Ik schiet hem binnen en het stadion ontploft! Geweldig!'

Elvis Manu was de held van de avond door de winnende treffer binnen te schieten ver in blessuretijd. 'Ik schiet hem binnen en het stadion ontploft. Geweldig! De ontlading was niet te beschrijven!', zo stelde de aanvaller voor de camera van Fox Sports.

'Het was voor mij een ideaal moment om in te vallen. Bij 3-3 kan je als aanvaller het verschil maken. Ik kwam getergd het veld in. Dan schiet je hem binnen en dan is dit de euforie.'

Feyenoord in Beeld: Foto's Feyenoord - Zorya online

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  4 3-0 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.01. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.