27 november 2003
-
Europa League
-

Feyenoord is er niet in geslaagd de derde ronde van de UEFA Cup te behalen. In Teplice kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Dat was niet voldoende om de 0-2 nederlaag van de eerste wedstrijd goed te maken.

Feyenoord heeft ervoor gestreden, zich volledig leeggekokt, maar dat bleek uiteindelijk niet voldoende, ondanks dat het niet nodig was geweest tegen deze middelmatige tegenstander. De vroege goal bleef uit. Toch was het Feyenoord dat op voorsprong kwam zo'n 8 minuten voor rust door een goal van linksbal Snoyl. Hij rondde een een-twee met Kuyt zelf af via een schot dat mooi in de kruising verdween. Feyenoord kon maar kort van de voorsprong genieten. Vlak daarop kreeg Teplice een penalty waardoor de ploeg weer op gelijke hoogte kwam. Na een scrimmage in het strafschopgebied kwam Song te onbesuisd inglijden en pakte zijn tegenstander mee. Horvath stuurde vervolgens vanaf de strafschopstip Lodewijks de verkeerde hoek in. Een tegenvaller vlak voor rust, waardoor de ploeg weer opnieuw moest beginnen.

In de tweede helft kwamen de kansen wel, Feyenoord raakte onder andere de paal en de lat via Lurling en Buffel. Maar het benodigde geluk was er donderdagavond ook niet.

[later meer]

Kuyt: we hebben uitschakeling aan onszelf te danken

Dirk Kuyt was na afloop hard over de uitschakeling. "We hebben onze mogelijkheden gehad. We hebben het volledig aan onszelf te danken dat we niet doorgaan. Feyenoord mag niet van zo'n tegenstander verliezen" aldus een balende Kuyt vlak na de wedstrijd. "Het is heel teleurstellend. We hadden vandaag weer de mogelijkheden, maar we benutten de kansen niet en op verkeerde momenten kregen we de goal tegen." De kansen waren er aan de andere kant voor Feyenoord om in de tweede helft op voorsprong te komen. "Dat zijn de momenten om de wedstrijd op 2-1 te brengen" zo refereerde hij aan de ballen op de paal en de lat. "Als het 2-1 wordt dan wil ik het nog wel eens zien bij die jongens. Maar dit is uiterst zuur."

Uitschakeling pijnlijk voor elftal, financien en Nederland

De vroege uitschakeling van Feyenoord in Europa zal hard aankomen bij Feyenoord. Ten eerste natuurlijk om sportieve redenen. De ploeg zal zich nu volledig moeten richten op Nederland, de competitie en de Amstel Cup. De druk daarop zal groter worden nu de ploeg Europees uit de race is. Daarbij zullen de jongelingen minder wedstrijden onder druk voorgeschoteld krijgen. Belangrijker nog 'in dit tussenjaar' is de financiele strop voor Feyenoord. De ploeg zal in de eerste twee rondes met de matige bezetting in De Kuip weinig tot nieuws verdiend hebben. Het noodzakelijke doorinvesteren in dit elftal zal daardoor absoluut bemoeilijkt worden, hetgeen directe sportieve gevolgen kan hebben.

Tenslotte komt de uitschakeling hard aan voor het Nederlands voetbal. Niet alleen laat Nederland daardoor weer punten liggen voor de ranking, die uiteindelijk bepaald hoeveel ploegen er Europees mogen voetballen. Ook was het een uitschakeling tegen een Tjechische ploeg, een directe concurrent voor de UEFA ranking. Als Nederland nog twee plaatsen zakt verliest het zelfs directe plaatsing voor de kampioen in de Champions League en zullen er voorrondes gespeeld moeten gaan worden voor Europees voetbal. maar dat zal Feyenoord op dit moment nog de minste zorg zijn.

Van Marwijk: ploeg weinig te verwijten

Bert van Marwijk vond dat hij zijn ploeg weinig kon verwijten, noch qua voetbal, qua inzet en tactiek. "We zijn alleen vergeten de 2e en 3e goal te maken. Het verliep aanvankelijk zoals gehoopt. Tactisch hebben we het goed gedaan. Na de 1-0 kwamen er nog wat mogelijkheden. Jammer alleen dat je een paar minuten later een penalty om de oren krijgt. Maar ook in de tweede helft hadden we de kansen om het om te draaien. Paal en lat zaten ons in de weg."

"Ik denk wel dat iedereen heeft kunnen zien dat als de eerste wedstrijd normaal was verlopen wij door zouden zijn gegaan. dat moment vroeg in de eerste wedstrijd heeft ons opgebroken. Iedereen ziet dat we steeds beter gaan voetballen. Dat zag je tegen Vitesse al en nu ook weer. Het wordt beter, we konden ook hier vrij dominant spelen."

Feyenoord: Alfred Schreuder

Patrick Lodewijks, Chong gug Song, Kees van Wonderen, Patrick Paauwe, Ferne Snoyl, Anthony Lurling ('73 Mariano Bombarda), Alfred Schreuder, Shinji Ono, Robin van Persie ('80 Ebi Smolarek), Dirk Kuyt, Thomas Buffel

Opstelling FK Teplice (Tsj)

Kol?r, Leitner, Rada, Lengyel, Hunal, Dolezal, Vor?sek ('89 Tesarik), Horv?th, Verbir, Rezek ('76 Divecky), Bencek ('90 Sk?la)

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Feyenoord Netwerk Pool goed voorspeld.