COLUMN: Topdrukte op de transfermarkt, maar ook topdeals?
21 juli 2025 11:59
Foto: Pro Shots
Beste Feyenoord-vrienden,
De sportpagina’s van de landelijke dagbladen puilen uit van transfernieuws. Deze column heeft daarbij mijns inziens geen enkele toegevoegde waarde indien het commentaar zou leveren op die opiniërende teksten waarmee we als lezers rijkelijk overladen worden. Feyenoord begon de transferperiode uiterst doeltreffend met het binnenhalen van Sem Steijn en Luciano Valente, maar daarna ebde het “spectaculaire” effect daarvan toch enigszins weg. Door meerdere feiten zoals het bijvoorbeeld niet doorgaan van aan- of verkopen. Voor David Hancko wordt nu de hoofdprijs binnen gehaald en dat biedt ongetwijfeld perspectief om toch nog tijdig op de broodnodige oorlogssterkte te komen teneinde ons dierbare Feyenoord in staat te stellen zich alsnog te kwalificeren voor de Champions League. Want dat is een absolute must wil Feyenoord in de tijd die voor ons ligt niet wederom de derde viool gaan spelen ten opzichte van de concurrentie uit de voormalige Lichtstad en de residentieloze hoofdstad . Tenslotte hebben PSV en Ajax zich reeds door hun primaire en secondaire ranking in de Eredivisie van het afgelopen seizoen voor dat miljoenenbal geplaatst en wij dus nog niet.
Om toch nog één opmerking te plaatsen ten aanzien van de huidige transferwindow: ik vraag me af of we met het aantrekken van de Portugese Goncalo Borges als vleugelaanvaller wel goede zaken doen gezien zijn zeer bescheiden scorend vermogen. Althans wat zijn statistieken als zodanig betreft. Hij speelde bij FC Porto 54 wedstrijden en scoorde daarin twee doelpunten. Niet bepaald indrukwekkend en dat afgetekend tegen zijn bruto vraagprijs van 11 miljoen Euro geeft dat vooralsnog geen aanleiding tot euforie.
We zullen er maar van uitgaan dat Dennis te Kloese en consorten weten wat ze doen en er verder meer niet over speculeren. We kunnen moeilijk anders als simpele supporters!
Vooralsnog geven de laatste twee oefenwedstrijden tegen gerenommeerde Belgische clubs ook niet veel aanleiding tot optimisme en dan druk ik mee uiterst eufemistisch uit. En dat in combinatie met de wetenschap dat Robin van Persie als hoofdcoach aan het roer staat. Heeft hij het oog van de meester dat het paard vet gaat maken? Op basis waarvan kunnen we daarvan uitgaan? Wat is zijn staat van dienst als trainer dat Feyenoord in die rol van hem met de Kralinger in zee is gegaan?
We hebben drie achtereenvolgende seizoenen een prijs gewonnen. Weliswaar in belangrijkheid per seizoen afnemend, maar we hebben veel slechtere tijden gekend wat het winnen van trofeeën betreft.
We zullen er alles aan moeten doen om die trend vast te houden en dan zul je toch nog een paar sterkmakers en -houders moeten zien aan te trekken. Wat een hoogwaardige centrumspits betreft schijnt dat ook de bedoeling te zijn. Een “stoorzender” dan wel “hinderpaal” daarbij is wel dat niet alle recordopbrengsten van verkochte klasbakken voor 100% omgezet kunnen worden in nieuwe aankopen. Want het stadion is meer dan ooit toe aan een stevige opknapbeurt. De zogenaamde renovatie van de midden jaren negentig, waar ook Gerard Cox in diens columns in de toenmalige Feyenoord-krant hoog over op gaf, behelsden niet veel meer dan een kap over de oude stadionbak geschoven, overal stoeltjes en het belendende Maasgebouw direct naast De Kuip, maar voor het overige bleef het oude meuk. Zoals de toiletten, dat kan naar hedendaagse sanitaire maatstaven echt niet meer.
Feyenoord kan dus niet ongebreideld investeren in het elftal, ook al is de kwaliteit in het veld de veruit beste garantie op het consolideren van een hoog inkomensniveau en robuust opgebouwd vermogen ter handhaving van de positie van Nederlandse topclub. Het uitgavenpatroon is uiterst complex en vergt heel veel van de kennis, kunde en het zakeninstinct van het bestuur. Daarbij staan de beste stuurlui altijd aan wal, inclusief de zeer talrijke supportersschare alias Het Legioen, de schrijvende pers en uw wekelijk columnist. Ajax, Feyenoord en PSV met elkaar vergelijken is al even lastig, gezien hun uiteenlopende verleden. Neem PSV, dat stelde in de jaren zestig niet zoveel voor, het werd in 1975 pas voor de tweede keer landskampioen in het toen al 21 jaar eerder ingevoerde betaald voetbal. Maar PSV had destijds een vermogende elektronische suikeroom die het met grote geldstromen naar de top bracht. En Ajax heeft natuurlijk een fenomeen als Johan Cruijff in de gelederen gehad die de aanzet gaf tot grote internationale successen en dus langs een andere weg dan PSV tot een kapitale vermogensvorming waarmee het dan goed zaken doen was. En voor het overige is het uiteraard een kwestie van slim calculerend en slagvaardig beleid voeren, zowel operationeel (korte termijn), tactisch (middellange termijn) als strategisch (lange termijn). En daar heeft het in het verleden veel te vaak aan ontbroken.
ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart