Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord wint ook uit van NEC

13 mei 2024 18:18
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord wint ook uit van NEC; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Waar Feyenoord in competitieverband thuis niet kon winnen van de club uit de Keizer Karelstad (ondanks een tot kort voor de rust comfortabele voorsprong van 2-0) deed het dat in de uitwedstrijd wel van “En EE See”. In de Nijmeegse Goffert, waar eerder PSV de kans liet liggen om ongeslagen landskampioen te worden. Op zich dus wederom een prima prestatie van de nog kersverse bekerwinnaar. Al hielp het natuurlijk wel mee dat Bram Nuytinck kort na de rust inclusief de meteen daarop volgende gelijkmaker vanwege een oerdomme actie terecht rood kreeg voorgetoverd. Daarmee moest nu NEC met een man minder de strijd voortzetten waar dat in de bekerfinale Feyenoord was geweest. En dat toen gelukkigerwijs al met 1-0 voorstond anders had het in De Kuip wel eens heel anders kunnen (af)lopen. Maar nu was NEC dus de sigaar en moest het verder met een ondertal. Feyenoord wist dat lange tijd onvoldoende uit te buiten, want na de 1-2 voorsprong werd het toch weer gelijk en dat was ronduit zwak te noemen. Gelukkig werd die deuk in de slotfase weer uitgeklopt dankzij de vooralsnog ietwat onderschatte Ueda, die voor de derde wedstrijd op rij het net wist te vinden. Dat zegt natuurlijk nog niet alles maar toch wel iets over de potentie van de Japanner als doeltreffende centrumspits. Hij lijkt een zekerheidje te worden en dat kan van cruciaal belang worden bij het vrijwel zekere vertrek van Santiago Gimenez die vandaag niets eens op de bank zat.

Feyenoord heeft nu 81 punten gesprokkeld en als het volgende week normaliter van Excelsior wint overtreft het zichzelf wat de score van vorig seizoen, tevens het laatste kampioensjaar, betreft. Want dan komt Feyenoord op 84 punten waar het vorig seizoen op 82 finishte. Toen met 7 punten voorsprong op PSV en op dit moment is dat ook exact het verschil tussen de kampioen en de second best. Alleen was toen het doelsaldo slechts twee goals in het voordeel van Feyenoord en nu echt wel kolossaal: 26 goals in het voordeel van PSV.

Feyenoord zou stadgenoot Excelsior komende zondag een handje kunnen helpen bij de onderlinge degradatiestrijd met RKC dat in het Philips Stadion moet aantreden. Maar behalve het feit dat het alsdan verzaking van de sportieve plicht zou zijn en uiteraard ook geen verbetering van het puntenaantal van vorig seizoen zou betekenen breng ik nog maar eens de voorlaatste wedstrijd van Feyenoord in het eveneens voorlaatste kampioensjaar in herinnering. Toen moest Feyenoord met 4 punten voorsprong op de nummer twee (Ajax) op Woudestein aan de bak en had Excelsior - overigens volkomen terecht - geen enkele fiducie met Feyenoord en werd het maar liefst 3-0 voor de Kralingers.
Gelukkig bleef nog een minieme voorsprong van één puntje intact en dat was genoeg om met een hattrick van good old Dirk Kuijt de landstitel ten koste van Heracles alsnog over de streep te trekken. Ik hoop dus dat Feyenoord zondag gewoon los gaat tegen de Zwarthemden. Het is de definitieve afscheidswedstrijd van Arne Slot en die zal er toch alles aan gelegen zijn om daar een swingende happening van te maken.
De vraag is natuurlijk wie hem zal gaan opvolgen als hoofdcoach. Ik ben van mening dat nog maar eens gedacht moet worden aan Giovanni van Bronckhorst. Kind van de club en won in zijn driejarige periode als hoofdtrainer van ons dierbare Feyenoord wel even 5 prijzen, te weten twee bekers, twee JC-schalen en één landstitel. Beter nog dus dan de zeer gevierde trainer Arne Slot, die natuurlijk een nieuw aanvallend spelconcept introduceerde, maar waarvan nooit te meten zal zijn in hoeverre Pusic daarin (mede) de hand heeft gehad. Hoe dan ook, natuurlijk is een bepaald spelconcept een zeer belangrijke factor bij het beoordelen en op waarde schatten van trainers, maar het winnen van prijzen vind ik persoonlijk eerlijk gezegd nóg belangrijker. En dat succes kan Gio dus bepaald niet worden ontzegd als voormalige trainer van Feyenoord.

Het worden spannende weken, waarin reikhalzend zal worden uitgekeken naar de wie de opvolger van Arne zal worden.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Discussieer mee op de forums


Tags

arne excelsior column kampioensjaar landstitel slot spelconcept aantreden afscheidswedstrijd bekerfinale bram bronckhorst centrumspits degradatiestrijd deuk driejarige factor fiducie finishte gelukkigerwijs gevierde gimenez gio goffert good handje happening hattrick heracles herinnering introduceerde karelstad keizer kersverse kind kolossaal kuijt kuip minieme nijmeegse nuytinck oerdomme old onderschatte ondertal overtreft plicht puntenaantal puntje pusic reikhalzend rkc santiago schalen schatten see sigaar stadgenoot swingende ueda uitgeklopt verzaking voorgetoverd voorstond voortzetten woudestein zekerheidje zwarthemden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 29.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane agema arneslot carranza dijk fer fleur geert gekke gimenez hag hancko intensiteit liverpool minteh priske pvv rutte sahin santiago serrano slot sparta timmermans vvd wehave wilders willykment yesilgoz yoda