Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: "Na het chagrijn kwam de euforie"

8 april 2024 20:42
Foto: Pro Shots

COLUMN: "Na het chagrijn kwam de euforie"; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Sjonge, wat had ik donderdagvond de pest erin. Don Paul had het in zijn tekstueel verslag over kermisklanten waar hij doelde op degenen die ook wel de Wijdbroeken of Palingboeren worden genoemd. De Volendammers dus, die overigens gisteren hun rode lantaarnpositie overdroegen aan Vitesse. De club uit Arnhem die ooit door een volkomen doorgeslagen Karel Aalbers een toekomst á la Manchester United werd voorspeld. Het Arnhemse clubje dat decennia lang op Monnikenhuize een anonieme rol speelde in de Eerste en Tweede Divisie van het betaalde voetbal. En Manchester United was in de dagen dat Aalbers zijn grootspraak verkondigde de meest dominante topclub van Engeland. Hoogmoed komt voor de val, voor het bankroete Vitesse dreigt nu naast degradatiegevaar - ook existentieel gevaar.

Na de afgang aan De Dijk moest Feyenoord zich gaan opmaken voor wat nog steeds de klassieker wordt genoemd hoewel er vaak op sportieve wijze afbreuk aan werd en wordt gedaan. Want waar Feyenoord in de jaren vijftig en zestig bij rechtstreekse confrontaties nog vaak de overheersende partij was met grote uitslagen als 7-3 (na een 7-1 tussenstand), 9-5 (na een 9-3 tussenstand) en 9-4 (waarbij Hans “Vi-Va-Venneker” vijf keer namens Feyenoord scoorde), was Ajax dat veelal vanaf de midden jaren zeventig. Maar ook daarvóór won Ajax al diverse malen met grote uitslagen, zowel in de residentieloze hoofdstad als in De Kuip.

Nu ligt het overwicht eindelijk weer eens helemaal bij ons dierbare Feyenoord. Dat maakte gisteren de kachel aan met het Mokumse brand- en kreupelhout. De weergoden droegen ook sfeer-verhogend bij aan de totale euforie welke zich meester maakte van het uitgelaten Legioen. Maar niet de arbitrage. Makkelie deed weer eens zijn uiterste best om de verdenking welke op hem rust in een Ajax-pyjama te slapen te bevestigen. Dat hij Feyenoord twee glaszuivere pingels onthield was reeds een aanfluiting, maar dat hij in eendrachtige “samenwerking” met de VAR de uithaal van Bergwijn jegens Bart Nieuwkoop negeerde was een ware gotspe. In het verleden greep dan de openbare aanklager in zoals bij JP van Gastel na een elleboogstoot tijdens een luchtduel met de bijzonder irritante Fortuna Sittard-speler Ronald Hamming in de openingswedstrijd in Sittard van het kampioensseizoen 1998-1999 (uitslag 1-2 voor Feyenoord). Dat kostte hem toen uiteindelijk zes wedstrijden schorsing waarvan twee voorwaardelijk.

https://www.vi.nl/nieuws/van-gastel-misschien-bestraft
https://feyenoord.supporters.nl/nieuws/artikel/44321/COLUMN-Wat-een-deceptie%21

Ik ben benieuwd of het tuchtrecht nu ook zijn beloop krijgt óf dat er met twee maten wordt gemeten nu een Ajacied de zondaar is. Ondanks al dit onrecht en het zeer laakbare verzuim van Makkelie om meerdere malen tegen cruciale Ajax-overtredingen in te grijpen kon deze zogenaamd beste arbiter van Nederland het Rotterdamse feestje van de nationale Wereldbekerprimeurhouder geenszins bederven. Feyenoord bleef tot in de twee minuten blessuretijd jagen op meer doelpunten. De Mokummers mochten met een 6-0 vernedering hun handen dichtknijpen en Het Legioen vierde de zonovergoten triomf uitbundig!

Voor zover van toepassing had ik met één Amsterdammer wel een beetje te doen en dat was met de schoonzoon van Willeke Alberti. Hij verloor toch zijn geliefde echtgenote Daniëlle op 10 oktober jongstleden aan uitgezaaide endeldarmkanker en zijn trainerschap als impliciete afleiding bij het rouwproces zal zijn gemoedstoestand bij een zeperd als gistermiddag bepaald niet hebben opgekrikt. Maar ja, dat is bij voetbal en andere sporten nu eenmaal “all-in the game” en soms onafwendbaar. En hij zal geweten hebben waaraan hij was begonnen. Gezien de huidige situatie bij Ajax de mix van een Sisyphusarbeid en een Tantaluskwelling.

Nu nog een paar wedstrijden de motivatie stevig op peil houden, het halve debacle in het dorp van The Cats en BZN indachtig, en dan is die CL- goudmijn zeker gesteld. En graag ook die nationale beker in de wacht slepen, wat mij betreft is dat gewoon een hoofdprijs!

ForLife en ForEver

Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Discussieer mee op de forums


Tags

column euforie aalbers chagrijn gastel legioen makkelie malen vitesse aanfluiting aanklager afbreuk alberti arbitrage arnhem arnhemse bankroete bederven beloop bergwijn brand bzn cats confrontaties danielle debacle decennia deceptie degradatiegevaar dichtknijpen dijk donderdagvond dorp droegen echtgenote eendrachtige elleboogstoot endeldarmkanker engeland existentieel fortuna game geliefde gemoedstoestand geweten gistermiddag gotspe goudmijn grootspraak hamming hans hoofdprijs hoogmoed impliciete indachtig irritante jagen jongstleden kachel kampioensseizoen karel kermisklanten klassieker kreupelhout kuip laakbare lantaarnpositie luchtduel maten mokummers monnikenhuize motivatie nederland nieuwkoop onafwendbaar onrecht openingswedstrijd opgekrikt overdroegen overheersende overtredingen palingboeren peil pest pingels pyjama rechtstreekse rouwproces schoonzoon sisyphusarbeid sjonge slapen tantaluskwelling toepassing trainerschap triomf tuchtrecht uiterste uitgelaten uitgezaaide uithaal val var venneker verhogend verkondigde vernedering verslag verzuim volendammers voorspeld weergoden wereldbekerprimeurhouder wijdbroeken willeke zeperd zeventig zondaar zonovergoten

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 29.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane agema arneslot dijk fer fleur geert gekke gimenez hag hancko intensiteit liverpool minteh priske pvv rutte sahin santiago schreuder serrano slot sparta timmermans vvd wehave wilders willykment yesilgoz yoda