COLUMN: De Kromme breekt terecht een lans voor Mats Wieffer
25 maart 2024 18:16
Foto: Pro Shots
Beste Feyenoord-vrienden,
Willem van Hanegem, één van de beste Nederlandse beroepsvoetballers aller tijden die zeker in de vaderlandse top tien van profspelers thuis hoort naast Johan Cruijff, Ruud Gullit, Rinus Israel, Wim Jansen, Coen Moulijn, Piet Keizer, Johan Neeskens, Abe Lenstra en Faas Wilkes, heeft in een column in het AD een lans gebroken voor Mats Wieffer. En volkomen terecht.
Want het is weer eens het oude liedje. Een Feyenoorder die - blijkens de uiteenzetting van De Kromme - structureel en categorisch wordt kapot geschreven door de altoos 020-gezinde schrijvende en talkshows vol babbelende persmuskieten. Die talkshows worden gehouden in Hilversum, door Gerard Cox ooit gekscherend Amsterdam-Oost genoemd.
Is het signaal van Willem een Calimero-klaagzang? Zeker niet waar het om Van Hanegem gaat, die in 1970 als absolute topspelverdeler en balvirtuoos welke niet van het leren monster af te krijgen was, ons dierbare Feyenoord naar de eerste Europese en mondiale hoofdprijs van en voor het Nederlandse clubvoetbal leidde.
Het is een decennia oud fenomeen waar Willem op doelt, zonder - met uitzondering van het lijdend voorwerp zelf - verder “man en paard” te nomen. Gerard Cox schreef er in zijn tijd als columnist van de Feyenoord-krant wekelijks over. Over het met twee maten meten van de sportpers. Men noemde Studio Voetbal wel Studio Ajax, de Volkskrant de 020-clubkrant en ook de KNVB kreeg vaak een verbasterde naam opgespeld die ik in deze woelige tijden waarin het antisemitisme helaas weer de gorgonenkop opsteekt zeker niet zal vermelden.
Zelf noem ik de bond wel geregeld (K)NVB omdat het predicaat “Koninklijk” te veel eer is voor een lang niet altijd strikt neutraal gebleken landelijke voetbalkoepel. De nationale voetbalbond waarvan ook Michael van Praag elf jaar de voorzittershamer hanteerde en die er ooit voor pleitte om de Arena met de eretitel van “Koninklijk” te privilegiëren jegens Neerlands mooiste en meest traditionele voetbalstadion, voetbaltempel en Heilige Kuip, sinds 27 maart 1937 de thuishaven van ons dierbare Feyenoord. Die “move” van de Ajacied destijds is helaas voor hem jammerlijk mislukt.
Er is door alle tijden heen dat het betaalde voetbal bestaat (in Nederland sinds 1954) sprake geweest van een zekere voorkeursbehandeling van de club uit de residentieloze hoofdstad. De kampioenswedstrijd tussen Ajax en Feyenoord in 1960 werd in het Olympisch Stadion gehouden. In Mokum dus.
Toeval of niet, Willem van Hanegem dreigde in 1969 na een “officiële waarschuwing” (het fenomeen gele en rode kaarten bestond nog niet) tijdens NEC-Feyenoord en ook eentje opgelopen tijdens een interland door de tuchtcommissie van de KNVB geschorst te worden voor cruciale wedstrijden tegen Ajax en AC Milan.
Willem reageerde naar aanleiding van die tuchtrechtelijke schoffering waarbij interland-, competitie- en Europacupwedstrijden als (straf)zaken op één hoop werden gegooid, resoluut door zich niet meer beschikbaar te stellen voor Oranje en toen heeft het bondsbestuur uit eigen belang (te weten dat van het Nederlandse elftal) beroep aangetekend tegen de uiterst controversiële straf .
Indien die - juridisch gezien - belachelijke sanctie daarna niet was herzien door de beroepscommissie had Feyenoord zeker niet van de toenmalig regerend wereldkampioen voor clubteams gewonnen. Dus Willem weet vanuit zijn eigen ervaring als voormalig actief voetballer wat het is als er met twee maten wordt gemeten. Want zou Cruijff ook zo schandalig zijn behandeld?
https://www.dagvantoen.nl/tuchtcommissie-stapt-op-vanwege-zaak-van-hanegem/
De tuchtcommissie was zo beledigd dat zij voltallig aftrad. Wat een slechte verliezers waren dat zwikkie Feyenoord-haters. Willem speelde - nadat de straf was omgezet in een boete - vervolgens tegen de Milanese lands-, Europees - en wereldkampioen in twee duels de sterren van de hemel en verwierf daarbij voor zichzelf en voor onze dierbare club sportieve eeuwigheidswaarde.
Bij het Legioen heeft de KNVB gevoelsmatig al vele jaren een slechte naam vanwege de al dan niet vermeende voorkeur voor Ajax binnen de gelederen van de voetbalbond. Toen in De Kuip tijdens een thuiswedstrijd van Feyenoord een keer een bericht namens de bond werd omgeroepen werd dat meteen onthaald op een snerpend en striemend fluitconcert.
De KNVB en de media, zij werden - om hem in deze column nog een derde maal te citeren - ooit door Gerard Cox de Ajax-maffia genoemd. Hij rekende er ongetwijfeld ook impliciet de arbitrage bij. Wat dat laatste betreft: zoals in bovenvermeld artikel uit 1969 al te lezen is heeft Kromme Willem ook de “eervolle” primeur van de eerste uitgedeelde gele kaart in zijn voetballoopbaan-cv vermeld staan. Geheel in huisstijl van de KNVB was dat dus een Feyenoorder.
ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart