'Clubs werken aan compromis om tot kunstgrasverbod te komen'
8 december 2022 11:28 - VI.nl
Foto: Pro Shots
In een uitgebreid artikel blikt Voetbal International terug op de spanningen die er afgelopen anderhalf jaar zijn tussen de clubs in de Eredivisie over met name het afstaan van de Europese gelden. In 2019 werd afgesproken dat clubs die deelnamen aan een Europees toernooi 5 procent van de UEFA-premies afstonden en nog eens 3,75 procent bij Europese overwintering. Dit werd tussentijds verlengd tot en met het seizoen 2024/25.
Dit escaleert als in juni 2021 via een persbericht de plannen van de NL League naar buiten worden gebracht. Clubs willen een nieuwe organisatie opzetten waarin alle 34 clubs uit het betaald voetbal gebundeld worden en hiermee de macht van de KNVB wordt overgenomen. De aangekondigde plannen vallen echter verkeerd bij meerdere clubs. Het afstaan van de UEFA-premies was aanvankelijk bedoeld om clubs aan te moedigen over te stappen naar natuurgras, maar wordt nu een jaarlijkse eis om te zorgen voor een betere balans in de competitie. Aanvankelijk zijn alleen Ajax en Feyenoord tegen deze plannen, maar sinds afgelopen zomer is ook PSV tegen nadat Marcel Brands is aangesteld als algemeen directeur.
De spanningen nemen vervolgens verder toe als enkele weken voor de vergadering van de Eredivisie CV van 1 december alle clubs een memo ontvangen om vanaf het seizoen 2025/26 een algeheel kunstgrasverbod in te voeren. Ook de traditionele top drie is het hiermee eens, alleen niet met alle voorwaarden. Er moet 5 procent van de Europese inkomsten af blijven worden gestaan en dit is volgens hen niet nodig omdat natuurgras nu een licentie-eis wordt, zodat de aanmoedigingspremie niet meer nodig is. PSV, Ajax en Feyenoord gaan dan ook niet akkoord, tot onsteltenis van de overige clubs.
Uiteindelijk wordt er gewerkt aan een compromis. De topclubs zijn bereid om vanaf 2025/26 2,5 procent van de Europese inkomsten af te staan. Dit wel in ruil dat alle clubs opnieuw akkoord gaan dat de Europees spelende teams de eerste bekerronde overslaan en dat de clubs ook akkoord blijven gaan met het verplaatsen van wedstrijden met oog op de Europese duels. Tijdens de vergadering van 1 december is er voor de meeste clubs uiteindelijk voldoende perspectief om een kunstgrasverbod en de voorwaarden verder uit te gaan werken, maar is er nog niets afgehamerd. Volgens VI is de beoogde historische beweging daarom vooralsnog niets meer dan een polderoplossing.