Transparent
Inloggen
Sluiten

De invloed van het weer op de veiligheid van voetballers

Dit artikel is een advertentie.

20 september 2022 11:50

De invloed van het weer op de veiligheid van voetballers; image source:

Voetbal zal worden beïnvloed door het weer als het weer een gevaar vormt voor de veiligheid van spelers of gevaarlijke veldomstandigheden. Voetbalwedstrijden gaan door zolang ze veilig kunnen worden gespeeld, hoewel sommige speeltactieken moeten worden aangepast aan het weer. Regenachtig weer heeft zeker invloed op voetbalwedstrijden, hoewel dit niet noodzakelijk betekent dat de wedstrijd wordt afgelast, al kun je uiteraard ook niet in een regenjas een wedstrijd spelen. Het weer kan een behoorlijk grote invloed hebben op een voetbalwedstrijd, onder meer op de veiligheid van de spelers.

Het duurt lang voordat een voetbalwedstrijd wordt afgelast vanwege slecht weer, maar het kan alsnog in uitzonderlijke situaties gebeuren. Het is ter beoordeling van de scheidsrechter om op elk moment een wedstrijd af te blazen. Het is ook mogelijk dat het spel wordt gepauzeerd om te wachten totdat het weer beter wordt, en na de pauze wordt hervat of stopgezet. Een scheidsrechter beslist of het spel wordt toegestaan op basis van het feit of de bal over de grond zal rollen. Als het niet kan rollen vanwege een drassig of modderig veld, heeft het niet veel zin om te spelen, omdat het spel te moeilijk wordt en potentieel gevaarlijk als de spelers geen grip hebben.

Naast veiligheid zijn er nog andere redenen waarom een wedstrijd bij dit soort weer wordt afgelast; het is te moeilijk om de bal te passen of te dribbelen en spelen als het modderig is, kan een normaal goed onderhouden veld verpesten (denk aan de arme veldwachters!). Bliksem is een ander veiligheidsprobleem. Als een scheidsrechter bliksem detecteert, kan een vertraging van 30 minuten worden afgekondigd en als de situatie gedurende een aanzienlijke tijd niet verbetert, kan de wedstrijd worden stopgezet vanwege het weer. Daar sta je dan aan de kant van het veld in je regenjas heren te wachten totdat duidelijk wordt of de wedstrijd doorgaat of niet…

Richtlijnen wijzen erop dat de verantwoordelijke official bij bliksem niet per se de scheidsrechter hoeft te zijn (hij of zij heeft waarschijnlijk al veel om over na te denken), maar een andere official zoals een grensrechter. Hoewel relatief zeldzaam, vinden geannuleerde wedstrijden plaats op alle niveaus van het spel, van lokale wedstrijden tot professionele en internationale wedstrijden! De meeste jeugdcompetities hebben een meldingssysteem dat je laat weten of de wedstrijd is afgelast vanwege het weer. Zorg er dus voor dat je je coach over dat soort dingen vraagt.

Overigens kan niet alleen een stortbui waardoor je liever een regenjas dames ervoor zorgen dat een wedstrijd afgelast wordt, ook in de winter gebeurt dit namelijk regelmatig. Natuurlijk is er dan al een winterstop waarin voetballers met name in de zaal spelen, maar na deze pauze gaan we in Nederland vaak snel weer verder met wedstrijden op het veld. Als het dan sneeuwt of vriest, kan een voetbalwedstrijd afgelast worden. Dit komt dan voornamelijk doordat het veld simpelweg niet goed genoeg is om op te spelen, al heeft het ook zeker met de veiligheid van de voetballers te maken.




Tags

afgelast bliksem regenjas voetbalwedstrijd modderig pauze stopgezet afgekondigd beinvloed dames detecteert drassig dribbelen geannuleerde gepauzeerd gevaarlijke grensrechter jeugdcompetities meldingssysteem nederland niveaus potentieel regenachtig speeltactieken stortbui uitzonderlijke veiligheidsprobleem veldomstandigheden veldwachters verbetert vertraging vriest zorg

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 29.344 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aanvoer acardipane administratieve blind danall gaal geloofwaardigheid gemeente gravenberch hancko herik jorien kloese knvb kompas kroes kuip madrid middenveldert milambo praag renovatie rvc slot sobat ueda volkslied willykment woerts yoda