'Aanklager KNVB start onderzoek naar supportersactie in De Kuip'
17 mei 2021 12:57
Foto: Pro Shots
De openbaar aanklager van de KNVB gaat een onderzoek starten hoe supporters van Feyenoord zondagmiddag het stadion binnen wisten te komen tijdens de wedstrijd tegen RKC. Dat laat de voetbalbond weten in een reactie tegenover het NRC. De aanklager zal met de club in gesprek gaan en vervolgens beslissen of er een straf zal volgen.
Het duel werd door scheidsrechter Bas Nijhuis voor korte tijd gestaakt nadat er vuurwerk op het veld werd gestuurd. De KNVB heeft geen enkel begrip voor de supportersactie. "n 2019 heeft het betaald voetbal in samenwerking met justitie en politie tot afspraken gekomen om vuurwerkgebruik rondom het voetbal aan te pakken", aldus een woordvoerder.
Het feit dat de spelers klapten naar de supporters viel bij de voetbalbond ook verkeerd. "Er zijn ook duidelijke afspraken dat spelers gelijk naar binnen gaan als er vuurwerk op het veld wordt gegooid", zo wordt aangegeven. "Wij snappen dan ook niet dat de spelers van Feyenoord op het veld bleven applaudisseren en de supporters daarmee belonen voor eerst het plegen van huisvredebreuk en daarna het gooien van vuurwerk op het veld."
Er mogen wel 020 fans massaal samen met voetballers feest vieren. Niet een aanklager die de klub uit a,dam er op aanspreek. Maar in Rotterdam moeten ze bloeden .
Hij heeft wel een punt .
Hier volgt terecht (want keur dit gedrag af) een onderzoek .
Maar aan al die feestjes waar selecties hun supporters opzoeken zonder de corona regels te handteren ,daar mag ook wel iets aangedaan worden .
Want ook buiten het stadion weten ze echt wel wie het zijn
Onze spelers/club hadden geen keuze .
En hebben het goed opgelost .
''Beveiliging was blij met applaus van spelers naar Feyenoord-fans.
De wedstrijd van gisteren werd gisteren kort onderbroken door supporters die het stadion wisten te betreden. Er werd vuurwerk afgestoken en de spelers werden toegezongen vanaf de tribunes. Na een applaus van de spelers verlieten de supporters De Kuip weer. Daar was de beveiliging van De Kuip achteraf gezien blij mee.
''Het was een bliksembezoek'', zegt Mikos Gouka in de AD Voetbalpodcast over de supporters. ''Het was een gekke gewaarwording. Van tevoren was het al aangekondigd: 'Allemaal verzamelen bij het Maasgebouw rond half vier'. Dan was het rust en dan ga je even door de ramen van het Maasgebouw kijken, daar zag ik toen een hele grote groep mensen. Een paar honderd waren het er wel. Die waren erg rustig, maar een tijdje later slaat dan toch de vlam in de pan. Ik hoorde iemand zeggen dat ze met een sleutel zijn binnengekomen en de ander zegt door een hek te forceren. Ik heb het niet gezien. Het zag er vreemd uit. Na de wedstrijd werd de autopoort nog flink geforceerd. De journalisten moesten allemaal binnenblijven.''
Na een tijdje werd het weer rustig voor het Maasgebouw en konden de journalisten naar huis gaan. Van tevoren werd zelfs al geadviseerd om je auto niet voor de ingang te zetten, zegt Gouka. ''Een paar journalisten hadden dat wel gedaan, dan staan er honderden mensen om je heen. Ik hoop voor die mensen dat hun auto onbeschadigd is gebleven. Ze hielden wel rekening met een aantal dingen, maar niet dat ze tijdens de wedstrijd het stadion konden betreden.'' De supporters betraden het stadion met fakkels toen er net drie wissels werden doorgevoerd. Stadionspeaker Peter Houtman zag daar de humor wel van in. ''Er hing een grote rookpluim. Houtman kondigde toen de drie wissels aan: 'Als de rookpluimen zijn weggetrokken dan zien we dat Jørgensen naar de kant gaat.'''
''Je kon moeilijk inschatten hoe het in elkaar zat'', vervolgt de clubwatcher. ''Er was geen woede naar spelers toe of naar de trainer. Er waren geen pogingen om het veld te betreden, hoewel er wal wat fakkels op het veld werden gegooid. Er zat niks agressiefs in. Als je de deuren moet forceren is dat wel agressief natuurlijk. De spelers en trainers van RKC wilden zo snel mogelijk richting de tunnel, die ook erg snel open werd gedaan.'' De spelers bedankten de supporters met een applaus op het veld. Dat kon achteraf gezien op wat kritiek rekenen van mensen uit de media. ''Dat heb ik na afloop gevraagd aan mensen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en die waren daar achteraf wel blij mee. Ze forceren een deur en worden daar met dat applaus eigenlijk een beetje voor beloond. De beveiliging zei achteraf: 'Toen er contact werd gemaakt van de spelers naar de supporters was de angel er al snel uit.' De supporters werden toen rustig en waren daarna snel het stadion uit. Uiteindelijk had het wel een goed effect'', aldus Gouka.