Transparent
Inloggen
Sluiten

'Amerikaanse investeringsmaatschappijen tonen belangstelling voor Feyenoord'

14 juni 2020 21:48 - Telegraaf.nl
Foto: Pro Shots

"Amerikaanse investeringsmaatschappijen tonen belangstelling voor Feyenoord"; image source: Pro Shots

De Telegraaf weet te melden dat liefst drie Amerikaanse investeringsmaatschappijen interesse hebben in Feyenoord. Zij zouden allemaal miljoenen in de club willen investeren. Mike Forde, die van 2007 tot 2011 bij Chelsea samenwerkte met Frank Arnesen en tegenwoordig adviseur in New York is, bevestigt het nieuws. "De rol die wij hebben is het identificeren van clubs voor grote partijen. Hoe komt de investering tot stand? Het Nederlandse model van voetbalclubs is heel aantrekkelijk", aldus Forde. "Niet alle clubs komen daarvoor in aanmerking. Maar Ajax, Feyenoord en PSV zijn clubs met een sterke opleiding, daar wordt veel talent ontwikkeld en alle drie zijn ze in staat om de sprong naar de Champions League te maken. Een sterke kant van Feyenoord is de enorme hard core fan-base. De club heeft een gigantische achterban, weten we."

Ook hebben de investeringsmaatschappijen zich laten informeren over de nieuwbouwplannen van Feyenoord. "Dat stadion is het kroonjuweel. Maar het is vooral de club waar het om gaat. Daar zit bij Feyenoord een enorme groeipotentie in", zegt Forde daarover.

In Noord-Amerika kunnen partijen nauwelijks investeren, zodat de blik steeds meer op Europa komt te liggen. "Olympique Lyon is een voorbeeld van een club die bij andere bronnen geld heeft gevonden. Er zijn slechts weinig clubs waar mensen met eigen middelen instappen", geeft hij aan. "De eigenaren van AS Roma en Olympique Marseille hebben dat gedaan. Andere vormen van investeerders komen nu vaker voor. Kijk naar AC Milan dat met behulp van een hedge fund nu omhoog klimt."

Meer op Telegraaf.nl




Tags

investeringsmaatschappijen forde amerika arnesen base chelsea core eigenaren fund gigantische groeipotentie hedge identificeren instappen kroonjuweel lyon marseille milan nieuwbouwplannen roma telegraaf voetbalclubs york

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden (gewijzigd)
met sentiment alleen kom je er niet dus praten kan altijd, toch. Frank heeft een visje uitgegooid naar an old friend uit zijn tijd bij Chelsea. Maar ehh....zij willen de Kuip renoveren???
+2/-0

4 jaar geleden
Nou ik hoop dat dit soort constructies niet plaats gaan vinden.
Ouderwets gedachtengoed maar dat zij dan maar zo.
+3/-0

4 jaar geleden
Je moet niet proberen a la ADO den haag van een klein clubje iets te maken, tenminste niet in Nederland. Lukte met Vitesse ook niet, bespottelijk idee, en met Roda dat geloofde niemand al meer.
Maar als je structureel een aantal jaren lang geld in een club als Feyenoord gaat pompen, ik denk zeker aan een vijf jaar lang, met een langzaam groeimodel, en ook ruimte voor een jaar of twee relatieve stilstand omdat het even wat tegen zit, dan kun je doorgroeien naar een club die wél af en toe ook CL speelt. Een voorrecht dat nu is voorbehouden aan andere clubs.
Dan kun je dus op termijn die investering van een paar miljoen per jaar er weer uithalen. Ik praat pre- of sterk post-corona
+2/-0

 
4 jaar geleden
Dit soort investeerders die jij bedoelt vindt je vooral en waarschijnlijk alleen onder supporters, volgens mij gaat het in het artikel over investeerders die op korte termijn financieel resultaat willen zien.
Een gevaarlijke categorie investeerders met name voor een voetbal organisatie.
+4/-0

 
4 jaar geleden
Nee, (externe) investeerders zijn er allerlei soorten. Als ik het artikel lees, maak ik er helemaal niet uit op dat deze partijen voor de korte termijn in zullen stappen. Eerder integendeel.

Partijen die zo werken willen vaak volledige zeggenschap zodat ze een organisatie kunnen ontmantelen, herstructureren, (onder)delen ten gelde kunnen maken, vol kunnen stoppen met schulden, etc. Daar acht ik een voetbalclub als Feyenoord eigenlijk niet geschikt voor.

Juist in deze tijd waarin geld ontzettend goedkoop is (rente extreem laag), wordt er door partijen gezocht naar mogelijkheid om vermogen (eigen vermogen, dan wel geleend) te investeren in bedrijven die méér rendement opleveren dan een spaarrekening. En dat meer voor de langere termijn.

Rijke supporters zijn ook niet zaligmakend, want er kan een situatie ontstaan waarin zij moeten kiezen tussen clubliefde en persoonlijk gewin. Dat is erg lastig, en kan voor beide partijen problemen opleveren. Op dit moment hebben de VvF voorwaarden (rente, snoepreisjes, zeggenschap) die gezien de huidige markt enorm voordelig zijn. 'Herfinanciering' van dit belang zou voor Feyenoord heel voordelig kunnen uitpakken.

Maar de VvF lijkt daar niet voor open te staan, het is beter voor de club maar zij worden er niet wijzer van. Volkomen terecht dat ze hun belang verdedigen hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar is het vanuit clubliefde?
+1/-0

4 jaar geleden
Van Bodegom is er maar druk mee. Hopelijk houden ze er het hoofd er bij.
+2/-0

4 jaar geleden (gewijzigd)
Natuurlijk moet Feyenoord in gesprek om een duidelijk beeld te krijgen van wat de investeerders kunnen bieden en wat daar tegenover moet staan.

Zoals de Telegraaf terecht stelt; de VvF zijn ook investeerders. Die hebben voor een bedrag wat nú een schijntje een flink belang en zeggenschap in de club verworven. Door de regels over terugbetaling die met de VvF overeen is gekomen zou de club hén uit kunnen kopen en het belang voor een veel hoger bedrag kunnen 'herfinancieren'. Daar zal ook invloed en zeggenschap van de nieuwe aandeelhouders tegenover staan, maar dat is invulling van afspraken waarover onderhandeld moet worden.

Het sentiment dat Feyenoord dan in 'andere handen' komt, ach. Denken we echt dat we als Legioen zijnde iets te vertellen hebben over hoe Feyenoord wordt geleid en welk beleid er wordt gevoerd?


Wat ik wel frappant vind; het idee dat investeerders en hedge funds kennelijk denken dat de voetballerij een sector is waar geld verdiend kan worden en investeringen een goed rendement kunnen opleveren. Ik heb altijd het idee gehad dat er bij voetbalclubs altijd geld bij moet. Maar kennelijk is er een verdienmodel mogelijk.

Als Feyenoord daarmee stappen kan maken, en niet teveel van haar identiteit verliest, lijkt me dat een prima ontwikkeling. Of dat zo is kan alleen maar onderzocht worden door met dergelijke partijen in gesprek te gaan.
+2/-1

 
4 jaar geleden
Je hebt gelijk dat je stelt dat de vvF ook investeerders betreft, in dit geval investeerders met een zakelijk belang en met clubliefde.

De randvoorwaarden naar een overgang naar alleen zakelijk belang zou Feyenoord, als het al zover komt, ontzettend goed af moeten bakenen richting de investeerders.
Geen enkele financierder verstrekt zo maar geld zonder randvoorwaarden en vooruitzichten op rendement.

Rendement bij een voetbalclub wordt alleen Interessant bij deelname aan de CL, gezien de kwaliteitsverhoudingen in Nederland zou dat de komende jaren best wel eens uit kunnen blijven, helaas de realiteit.
Vraag is dan hoe standvastig de investeerder is, rendement blijft uit dus doe je beste spelers maar in de verkoop, zou zo maar Een reactie kunnen zijn.

Geld is zonder meer belangrijk maar bijvoorbeeld AZ toont aan dat een goede opleiding en begeleiding ook goede resultaten kan opleveren.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Volledig eens met je hoor, maar ik heb niet de illussie dat we in Nederland ooit nog naar situatie gaan waarin clubs hun beste spelers niet hoeven te verkopen.

Op het moment dat een partij met een groot belang op dergelijke wijze invloed uitoefent op het beleid, is dat niet goed voor de club, maar wie zeg dat de VvF ook niet zulke druk kunnen uitoefenen of al een keer gedaan hebben? Welke andere alternatieven om geld vrij te maken zijn er? Beursgang? Talentpools?

Ik ben het ook met je eens dat AZ een lichtend voorbeeld is van hoe je kan presteren met minder middelen. Maar daar zit een hele organisatie en structuur achter die van de grond is opgebouwd. Ik heb ook daarin niet de illusie dat er bij Feyenoord snel en radicaal iets gaat veranderen, wat wel nodig is. Niet met de huidige beleidsbepalers, aandeelhouders en andere partijen die binnen de club wat te zeggen hebben.

Ook daarin kunnen externe investeerders wellicht een rol spelen, zij kunnen die verandering eisen. Sterker, aangezien het Amerikaanse partijen zijn zou het mij niet verbazen als ze het dáár ook juist om te doen is en ze dat als belangrijke factor zien waar winst te behalen is. Eenhoorn komt uit de Amerikaanse sportwereld, veel zaken bij AZ worden 'op zijn Amerikaans' aangepakt. Misschien heeft hij zelfs wel een lijntje met deze investeerders?
+1/-0


Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 41.905 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane clubvisie column constructie dtk excelsior futloos hanegem hatenboer heilige huil intensiteit jans jason kloesse match porte priske rijnsburgse santigoal slot sobat socrates stengs twente utrecht vuur wegsturen wehave willykment