Transparent
Inloggen
Sluiten

'Feyenoord gaat voortaan via Moneyball-principe transfers doen'

13 december 2019 17:13 - RTV Rijnmond
Foto: Pro Shots

"Feyenoord gaat voortaan via Moneyball-principe transfers doen"; image source: Pro Shots

RTV Rijnmond weet te melden dat Feyenoord in het transferbeleid een drastische koerswijziging gaat doorvoeren. Op basis van het Moneyball-principe gaat de club met inzet van data-analisten voordat spelers kopen. Die werkwijze is met succes in honkbal ingevoerd en verschillende voetbalclubs hanteren deze methode tegenwoordig ook. Op basis van statistieken en matematische modellen worden spelers aangetrokken.

Marcos Senesi was afgelopen transferperiode de eerste speler die op basis van data-analyse is aangetrokken. RTV Rijnmond meldt dat de Argentijn na een stroeve start inmiddels in beeld is bij het nationale elftal van Argentinië.

Meer op RTV Rijnmond




Tags

moneyball rijnmond argentinie drastische honkbal koerswijziging matematische modellen senesi transferbeleid voetbalclubs

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden
Alles beter dan de blinde scouting die we nu hebben lijkt mij zo.
+2/-0

 
4 jaar geleden
Inderdaad ons scouting apperaat Vincent Bijlo, Stevie wonder en Heino zijn straks werkloos
+3/-0

 
4 jaar geleden
volgens mij is de enige echt gescouten speler Sinisterra. Misschien maar vaker doen ;)
+1/-0

4 jaar geleden
Wel als de aankoop van Senesie daarvan het resultaat is ...geeft dat een rede tot vertrouwen voor mij .Vind dat de beste aankoop sinds sinds ja sinds wanneer.
+2/-0

4 jaar geleden
Is de goed nieuws periode eindelijk begonnen.
+2/-0

4 jaar geleden
Cijfers zijn niet zaligmakend. Cijfers kunnen helpen bij het maken van een keuze, maar ervaring en verstand van zaken zijn belangrijker.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Waar 'data' tekortschiet is het stuk analyse en intepretatie, wat nog voor een groot deel mensenwerk is. Uiteindelijk zal het voorlopig (middellange termijn, daar gaat nog wel een decenium overheen) nog zo zijn dat een Technisch Directeur of een andere verantwoordelijke de beslissing neemt, een algoritme kan daarbij helpen; geeft input.

Ik ben een groot voorstander van het gebruik maken van datawetenschap bij het maken van beslissingen, het implementeren van trainingsmethodieken en ander technisch beleid. En ik vind dat de voetballerij daarin over het algemeen een ontzettend kortzichtige en 'dom conservatieve' houding aanneemt. Feyenoord is daarin absoluut niet de enige, er zijn maar een handvol voetbalclubs die deze manier van werken omarmen. Dat betekent dat je op deze wijze het verschil kan maken, dan wel in positieve of negatieve zin.

Als ik zie waar Feyenoord in haar scouting staat, denk ik dat het niet veel slechter kan. Dus iedere verandering is al gauw een verbetering.
+1/-0

 
4 jaar geleden (gewijzigd)
Cijfers en bigdata kunnen de feiten verhullen. De potentie van een speler is bijvoorbeeld lang niet altijd vast te stellen. Bovendien worden cijfers, zoals in elk bedrijf, vaak gebruikt/misbruikt om politiek te bedrijven. Daarbij geldt altijd de macht van het kapitaal. Daarom, cijfers helpen bij het maken van keuzes. Het vervangen van de ene heilige graal voor de andere heilige graal lijkt mij niet goed.
+1/-0

 
4 jaar geleden
We kunnen hier erg lang over discussieren, maar ik geloof dat we redelijk op één lijn zitten. Stiekem.

Voor nu is het hartstikke goed dat Feyenoord data gaat gebruiken bij het maken van beslissingen omtrent transfers. Dat gebeurt nu vrijwel niet, in ieder geval niet procesmatig en gestructureerd. Het is goed dat de club daarin gaat investeren.

Niet alleen omdat het helpt bij het maken van de juiste beslissingen, maar ook omdat je die wellicht zodanig kan onderbouwen dat externe financiers eerder geneigd zijn te participeren. Waardoor het budget waarmee je de markt op kan groeit. Want investeerders willen zekerheid, en data/analyses geven die méér dan een Breukers die beweert dat een bepaalde speler een goede aankoop kan zijn omdat hij die twee/drie keer heeft zien spelen.

Natuurlijk zijn data en analyses te manipuleren, en is ook de voorspellende gave van 'big data' beperkt. Maar ten eerste is daarom van belang deze data en analyses 'in house' te gaan verzamelen en verwerken, en voor wat betreft dat tweede heb je nooit zekerheid. Ik heb meer vertrouwen in beslissingen die gemaakt worden met ondersteuning van data, dan zonder.

Maar dan nog kan het fout gaan. In dat opzicht heb je nooit 100% zekerheid.
+1/-0

 
Feyenoordopnummer1 (geschorst)
4 jaar geleden (gewijzigd)
Het is een handig hulpmiddel maar totaal niet zalig makend. Het gaat er vooral om hoe je de data dan interpreteert en uit die data goeie conclusies weet te trekken. Van wat ik nu zie bij het beleid van Feyenoord kan niemand goeie conclusies trekken uit informatie dus zal met dit moneyball systeem niet veranderen.

Honkbal is veel statischer dan voetbal qua spel dus makkelijker ene wiskundig model op los te laten.

Of het bij voetbal werkt ik denk het nu nog zeker niet... Kijk maar naar watford doet ook alles in dat moneyball principe en bungelt nu onderaan in de premier league.

Zoveel factoren spelen mee bij het formeren van een goed team. Dan moet je een heel goeie speel visie hebben om daar spelers via een money ball systeem op te zoeken en die in te passen. En ja een visie ontbeert Feyenoord al jaren en jaren... En dan nog speelt sfeer, taal, chemie, trainer, fysiek etc. in de ploeg mee.

Ik vraag me ook af of alles dus te vangen is in zo'n systeem of je moet het jaren en jaren tweaken en op jouw visie enten.

Je moet het niet moeilijker maken dan het is. Scouting kan je gewoon laten doen door studenten bewegingswetenschappen die via een check list spelers beoordelen op allerlei aspecten. Die laat je gewoon spelers beoordelen en filmen. Met een opdracht waaraan spelers moeten voldoen binnen het speel systeem per positie bij feyenoord.

Hoe ga je namelijk via een money ball principe jeugd binnen halen als daar nog geen data van is? En jeugd is gewoon de grootste levens ader van de club.

Ik zou het money ball principe enkel los laten op een zeer grote versterkende aankoop in je eerste elftal. En of spelers mss verbeteren op bepaalde aspecten van hun spel na trainingen. En dan nog vraag ik me af of het werkt bij aankopen want hoe ga je alle competities verhoudingsgewijs met elkaar vergelijken in zo'n systeem? Hoe weet je namelijk of een goed presterende speler in een andere competitie in de eredivisie zal slagen? Zal de date van een speler dus goed te correleren zijn van de ene naar de andere competitie? En van het ene naar het andere team met mss een heel andere speel wijze?
+1/-0


Feyenoord E-zine

Meer dan 36.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane bestuur betis danall demonstranten diao gaza geweld gronden grondwettelijke hamas iran israel kabinet macht middenveldert nederland nsc omtzigt palestijnse pgnl priske rapport religie slot stengs timber trump wilders yoda