Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Derde plaats is zeker gesteld, maar hoe nu verder?

29 april 2019 12:18
Foto: Pro Shots

COLUMN: Derde plaats is zeker gesteld, maar hoe nu verder?; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Waar Feyenoord vorig seizoen op beschamende wijze zowel in De Kuip (0-2) als in West-Brabant van NAC Breda verloor, daar herstelde het dit seizoen de “normale” pikorde. Het was op 23 september 2017 overigens voor het eerst dat Feyenoord in het betaalde voetbal (dus sinds 1954) een reguliere competitiewedstrijd in eigen huis van NAC verloor. Eerder was Feyenoord al wel tegen de Bredanaars een keer in het kader van de play-offs roemloos met 0-4 in De Kuip onderuit gegaan. Maar afgelopen woensdagavond had een onthutsend zwak NAC geen schijn van kans tegen een redelijk bevlogen Feyenoord (0-4). En daarmee heeft onze dierbare club nu zoveel punten verzameld dat zij niet meer kan worden ingehaald door de tot afgelopen woensdagavond enig overgebleven concurrent voor het brons, te weten AZ.

Vijf competitieronden eerder zag het daar nog helemaal niet naar uit, maar na een zegereeks van evenveel overwinningen waren de rollen weer volkomen omgedraaid. En zo hoort het ook. Feyenoord is een veel grotere club dan AZ met een ook veel roemrijker historie, slechts onderbroken door twee perioden waarin AZ kunstmatig werd opgekrikt naar een hoger niveau dankzij de kapitale injecties van achtereenvolgens de gebroeders Molenaar en Dirk Scheringa. In beide perioden werd AZ één keer landskampioen (in 1981 en 2009). Echter, vrijwel direct nadat deze suikerooms hun handen aftrokken van de club trad er weer verval in. Er werd zelfs twee keer gedegradeerd uit de Eredivisie (in 1988 en 1997). Inmiddels is de zaak weer redelijk op orde en is AZ een stabiele subtopper geworden. Maar waar AZ het vorig seizoen nog op de derde plaats finishte met vijf punten meer dan het toen als vierde geëindigde Feyenoord, daar moest het dit seizoen gelukkig toch weer haar meerdere erkennen in de nog steeds eerste én laatste Nederlandse Europacupwinnaar.

Of dat laatste feit komende zomer nog steeds het geval is zullen we moeten afwachten. Het zit de club uit de residentieloze hoofdstad sowieso niet tegen. Na Bayern en Real, beide bepaald niet in bloedvorm en de tegen Nederlandse clubs wel vaker niet onoverwinnelijke Italianen nu weer een Tottenham Hotspur zonder Son in plaats van het toch sterker geachte maar ongelukkig uitgeschakelde Manchester City. De NVB doet er daarnaast alles aan om elk steentje waar de tweede held van de Trojaanse oorlog over zou kunnen struikelen voor de aanbeden voeten van haar favoriete club weg te schoppen. Nota bene met Eric Gudde als algemeen directeur Betaald voetbal. Die is opmerkelijk snel geacclimatiseerd in zijn nieuwe werkomgeving. De tot in de kleinste details gefaciliteerde behandeling van Ajax staat wel in schril contrast met de wijze waarop in het verleden met andere clubs werd omgegaan waar het de verrichtingen op Europees niveau betreft.

Bijvoorbeeld tijdens het seizoen 2001-2002 waarin Feyenoord de UEFA-Cup won. Of in 2005, toen PSV tot de halve finale van de CL reikte en op een haar na de finale mis liep. Het is zelfs nog erger geweest zoals ik enige tijd geleden al eens memoreerde over een voorval in het grijze verleden, te weten het seizoen 1969-1970. De toenmalige tuchtcommissie wilde Van Hanegem voor drie wedstrijden schorsen vanwege vermeend natrappen in een wedstrijd tegen NEC. Saillant detail was dat onder die drie wedstrijden ook die tegen Ajax (competitie) en AC Milan (Europacup I) vielen. Als die straf niet in beroep was weggepoetst zou Feyenoord waarschijnlijk niet als eerste Nederlandse club de Europacup I en Wereldbeker hebben gewonnen. Van Hanegem speelde namelijk tegen de toenmalige wereldkampioen Milan een cruciale rol met onder meer diens vertragende spel, waardoor het tempo uit de wedstrijd werd gehaald, hetgeen in het nadeel van de Milanezen en in het voordeel van Feyenoord was.
https://www.dagvantoen.nl/tuchtcommissie-stapt-op-vanwege-zaak-van-hanegem/

Maar laat ik na het relativerende opsommen van al deze feiten ook niet al te zuur doen over het hoofdstedelijke succes, want wij kunnen er met onze club van Zuid in dat opzicht een puntje aan zuigen.

Feyenoord heeft met het zeker stellen van de derde plaats dus rechtstreeks toegang tot de play-offs van de Europa League. De vraag is of Feyenoord klaar is voor Europa. Een retorische vraag die nu op zeker nog met “neen” kan worden beantwoord. Ik denk zelfs bij lange na niet. Er zullen überhaupt de nodige mutaties gaan plaats vinden, maar de klemmende vraag is of het toch al niet bijster bemiddelde Feyenoord zich daarbij ook zal kunnen versterken. Dat laatste zal een heidens karwei worden. Wil Feyenoord echt substantieel verdienen aan de deelname aan de EL en ook het ingedeukte sportieve imago weer eens uitdeuken en oppoetsen, dan zal er toch echt in de bus geblazen moeten worden. Met alleen vervangings- en breedte-investeringen in de selectie komt het er zeker niet. Er zullen ook diepte-investeringen gerealiseerd moeten worden. In minstens een aantal betere spelers dan waarover nu wordt beschikt. Het debacle van vorig jaar tegen AS Trencin ligt nog steeds tamelijk vers in het geheugen. Indien het weer op zo’n zeperd zou uitlopen, dan is die derde plaats van nu boter aan de galg gesmeerd. Op het forum worden door supporters reeds de nodige suggesties gedaan. Zelf laat ik het graag over aan ingehuurde deskundigen die er dik voor worden betaald.

Inmiddels heb ik toch mijn seizoenkaart maar weer verlengd. Ga op mijn alsdan tweeënzeventigste jaar die zes trappen maar weer opklauteren richting vakkie UU. En er weer de halve dag voor op de fiets en in de trein zitten. Want eens Feyenoorder, altijd Feyenoorder. Tot de dood erop volgt. En oude bomen moet je niet meer verplanten, dus voor mij hoe dan ook geen ander vak meer, dat voor een supporter op leeftijd wellicht gemakkelijker te bereiken zou zijn dan UU op de tweede ring.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart




Tags

hanegem nac column europacup kuip milan tuchtcommissie aanbeden aftrokken bayern beantwoord bemiddelde beroep bevlogen bijster bloedvorm boter bredanaars breedte brons competitieronden contrast dagvantoen debacle deskundigen dood eredivisie erkennen europacupwinnaar fiets finishte galg geachte geblazen gebroeders geeindigde gefaciliteerde gesmeerd gudde heidens herstelde historie hoofdstedelijke imago ingedeukte ingehuurde injecties italianen kader kapitale karwei kleinste klemmende kunstmatig memoreerde milanezen molenaar mutaties natrappen neen nota nvb onderbroken onoverwinnelijke onthutsend oorlog opgekrikt opklauteren opmerkelijk oppoetsen pikorde puntje reikte relativerende retorische ring roemrijker scheringa schorsen schril seizoenkaart son struikelen substantieel subtopper suikerooms toegang tottenham trein trencin trojaanse tweeenzeventigste uefa uitdeuken uitgeschakelde uitlopen vakkie verplanten vertragende vervangings weggepoetst wereldbeker wereldkampioen werkomgeving west zegereeks zeperd zuigen zuur

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 jaar geleden
Dat de KNVB het Europese succes van de hoofdstedelijke concurrent op verregaande wijze ondersteunt, onderschrijf ik volledig. Het gaat zelfs té ver in mijn ogen, want de bond maakt haar eigen verantwoordelijkheid (het ordentelijk en eerlijk laten verlopen van de nationale competitie) van secundair belang. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Door daarover een ander geluid te horen en niet mee te gaan in de massale polonaise, begeef je jezelf op een hellend vlak en word je al gauw onderwerp van spot; immers wordt een rationeel argument tegen het omgooien van het competitieprogramma in de allerlaatste fase al snel aangezien voor afgunst ten opzichte van het Europese succes van Ajax.

Dat is tegenwoordig de houding in een debat hé? Je moet het standpunt van de ander volledig onderschrijven, enige nuance wordt opgevat als tegenstand. Ýou're either with us, or against us'. Klimaat, EU, Ajax in Europa; plaats je ook maar één kantekening bij het onderwerp, dan deug je niet.

Dan kun je beter het onderwerp vermijden, en teruggaan naar datgene waar we hier allemaal wat over mogen vinden: Feyenoord. En hoe nu verder?

Mijn inziens moet komend seizoen het begin van een nieuw tijdperk gaat inluiden. Het vertrek van van Bronckhorst én vooral van Geel biedt de kans om goed te kijken welke richting Feyenoord (in technisch opzicht) wil inslaan in de jacht op succes in de toekomst.

De periode onder van Bronckhorst is op het gebied van prijzen onwaarschijnlijk succesvol geweest, op het gebied van duurzaam sportieve ontwikkeling een stuk minder. Dat laatste valt vooral van Geel te verwijten, en valt niet in één zomer te repareren. Maar er moeten stappen gezet gaan worden:

- Bouwen aan een nieuw, herkenbare spelersgroep met talent en de potentie om prijzen te winnen. Misschien niet gelijk, maar in ieder geval een ploeg met dat potentieel.
- Stoppen met wijzen naar het nieuwe stadion (of beter; het uitblijven ervan) als excuus voor het gebrek aan mogelijkheden door technisch verantwoordelijken. Je bent niet verantwoordelijk voor het nieuwe stadion, maar voor het technische beleid. Je kent het (beperkte) kader waarbinnen je moet handelen, daar doe je het mee. Daarmee is de club twee seizoenen geleden kampioen geworden, het kan dus. Make it happen.
- Jong Feyenoord zsm in de voetbalpyramide. Verklein de kloof tussen jeugd en 1. Van Geel is weg, nu moet Feyenoord doorpakken op dit vlak.
- De macht van de vijfde colonne binnen de club breken. Het houdt de aanstelling van beleidsmakers met visie en échte kennis tegen.
- Kijken in andere keukens. En dan niet bij grotere clubs, maar juist bij mindere Goden die het (relatief) zo slecht niet doen. AZ heeft lang de strijd voor plek 3 volgehouden met minder middelen. Hoe? Wat kan Feyenoord daarvan leren/toepassen voor het eigen beleid en de eigen organisatie?

Laten we daarmee nou eens beginnen.
+4/-0

 
5 jaar geleden
Middenveldert : perfect verwoord chapeau++++
+1/-0

 
5 jaar geleden (gewijzigd)
Goed verwoord inderdaad, alhoewel Ajax en het klimaat weinig met elkaar te maken hebben. Wel heb ik ondervonden dat zij het klimaat danig kunnen verzieken.

Toen Van Geel in dienst kwam zag de toekomst er erg somber uit. De man heeft toch een grote bijdrage aan het herstel geleverd, nadat de club in moeilijk vaarwater was gekomen. Dat verdient wel lof lijkt me. De man heeft Feyenoord met een lege portemonnee op de kaart gezet.

Aan de noodzaak van een nieuw stadion kan ook niemand voorbij gaan. Het stadion is echter net zo’n taboe als het milieu voor sommige supporters. Maar het is een gepasseerd station. Alleen kun je het nog hebben over de voorwaarden waaronder je gaat verhuizen en hoe dat moet gebeuren: capaciteit, sfeer, uitstraling, omzet, faciliteiten, etc. Als je niet durft te veranderen zullen we sportief niet verder komen.
+2/-0

5 jaar geleden
Eerst maar eens een nieuwe direkteur en technisch direkteur, daar begint het mee.
En dan de selectie kritisch bekijken.
Tapia, Ayoub, Kóckü en Gustafson kansen geven op een 4mans middenveld.
Achterin een goede verdediger kopen (naast St Juste Haps en Malacia)
en 2 spitsen, Berghuis en een echte goeie spits kopen.
Dus 2 aankopen is voldoende.
Zo eerst maar een jaar verder zien.
+1/-0

 
5 jaar geleden
Afscheid nemen van de CV's. Slechte opbouw, onrust achterin ( van Beek) en totaal geen afspraken. Achterin is GEEN leider! St. Juste mag ook RB blijven, want dat vult hij wel steeds beter in.
+1/-0

 
5 jaar geleden
St. Juste is 22 jaar oud. Een prima leeftijd om de overstap te maken van de flank naar het centrum. Dan investeer je in die zin dat hij als centrale verdediger nog veel moet leren en best nog wel fouten zal maken, maar dat hij als centrale verdediger uiteindelijk veel meer waard wordt dan als back.

Een nieuwe rechtsback inpassen/vinden is gemakkelijker dan een centrale verdediger halen die goed genoeg is...
+3/-0

 
5 jaar geleden
Gustafson? huh!? Die gozer staat niet eens bij ons onder contract. Ayoub is ook nog geen zekerheidje die zal zich moeten bewijzen.
Tapia dat gaat hem ook niet worden, bij W2 zie ik hem nog steeds dezelfde fouten maken. Bovendien loopt hij de jeugd in de weg.

Van Beek gaat ook niet weg, zeker als er geen cent te besteden is. Ik zou Verdonk ook nog behouden, Haps ligt er nu weer langdurig uit en geen idee of hij terug komt op zijn oude niveau.

Ervan uitgaande dat er praktisch niks bij gaat komen, kan je nog steeds een redelijke opstelling maken. Ik neem wel aan dat Stam zijn zin krijgt met Namli.

Bijlow
Malacia - van Beek - Botteghin - St.Juste
Namli(Ayoub)- Kokcu - Toornstra
Berghuis - Jorgensen - Larsson

Natuurlijk hoop ik ook op een goede verdediger erbij, maar dan moeten we daar wel budget voor hebben. Een leuke verdediger daar betaal je tegenwoordig ook al minimaal 4 a 5 miljoen voor.
Het is te hopen dat de nieuwe TD Vilhena voor een leuke prijs gaat verkopen, dan is er in ieder geval wel 5 a 6 miljoen te besteden.
+1/-0

5 jaar geleden
Ik lees de laatste tijd overal dat we onze doelstellingen naar beneden moeten bijstellen. Dit samen met een nieuwe groeispurt van onze jeugdspelers. Geld is er niet dus daarover kunnen we kort zijn. Maar ik denk juist dat we de doelstellingen hoog moeten houden. Ik ken geen een club die zegt "Okay we doen maar wat, als we maar in de eredivisie spelen " of " We zijn al blij met ons clubje, het grasmat en de leuke sfeer ". Het gaat om het Betaalde Voetbal. Dat t bij de amateurs lol en vermaak bovenaan staan lijkt mij wel evident maar in het prof-voetbal mag je er toch van uit gaan dat de lat hoog ligt. Om dat te bereiken moet je een coach hebben die voor het hoogste wil gaan en vanuit die optie zijn enthousiasme en gedrevenheid op de selectie overbrengt. Ik heb geen idee of Stam zo iemand is. Maar nu we een TD zoeken mogen we niet in de valkuil terecht komen van al de Matigheid. Later uit het dal van de Matigheid wegraken is verdraaid moeilijk. Dus graag een TD met ( internationale ? ) uitstraling, kennis en ervaring. Wat de selectie betreft : Clasie vind ik geen meerwaarde, voor De Vilhena kun je nog vangen, een leidinggevende middenvelder is gewenst, Ayoub en Kockü moeten meer kansen krijgen. Over Jorgensen blijf ik mijn twijfels houden evenals over Larsson.
+1/-0

5 jaar geleden
St. Juste is een van de weinige spelers met potentie in de selectie. Als we de berichten mogen geloven zal hij door een Duitse club gekocht worden. Het zal veel creativiteit vragen om volgend seizoen een waardig team te formeren.
+1/-0


Feyenoord E-zine

Meer dan 36.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane bestuur betis danall demonstranten diao gastarbeiders gaza generatie geweld gronden grondwettelijke hamas iran israel kabinet macht middenveldert migranten nederland nederlanders nsc palestijnse priske rapport slot trump wehave wilders willykment